granat - 2641 przepisów (strona:43/177)

Leśny skrzat 123

śmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona galaretka 200 – 300 gr śmietany 30 % (u mnie z mleka kokosowego) (1 puszka)** 1 szklanka wrzątku 1 owoc granatu do dekoracji W wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić do całkowitego wystudzenia, ale ma być nadal płynna. W misie miksera śmietanę ubić na sztywno, wlewać malutką strużką galaretkę, cały czas miksując. Ciasto(...)wyjąć z lodówki, położyć drugi blat, wyłożyć masę śmietankowo-galaretkową, wyrównać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Ciasto można przyozdobić podłużnymi biszkoptami, oraz owocami granatu. Owoc granatu przekroić na pół wszerz, następnie tłukąc w niego łyżką drewnianą „wydobywać” owoce. Ciasto pokroić na kwadraty, podawać, przechowywać w lodówce. *moja mieszanka zawierała maliny, jeżyny, borówki

moj przepis na
Ciasto leśny mech z mascarpone 99

limonki kilka listków mięty Poncz do nasączenia ciasta: sok z 1 / 2 limonki 1 / 2 szklanki wody kilka listków mięty 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka rumu Dodatkowo: 1 granat 1 / 2 słoiczka dżemu np. porzeczkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpinakowe ciasto: Szpinak dokładnie opłukać, osączyć na sicie lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie zblendować go z dodatkiem soku z cytryny(...)ciasta zwilżyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć krem śmietankowy i równomiernie go rozprowadzić. Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto szpinakowe, nawilżyć je ponczem, lekko przycisnąć, na koniec porozkładać pestki granatu. Ciasto leśny mech z mascarpone wstawić do lodówki, żeby nabrało wilgoci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto leśny mech z mascarpone pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sałatka z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym 92

niego już teraz lub jesienią. Składniki na sałatkę z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym pieczone mięso z gęsi 1 opakowanie mixu sałat 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 średni granat Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sos musztardowo-miodowy(...)oliwek, energicznie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem. Wykonanie Liście sałat oraz szpinak wyłożyć na talerz, położyć na nich porwane mięso pieczonej gęsi. Całość udekorować pestkami granatu oraz polać sosem. Sałatkę z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym podawać jako samodzielne danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sałatka ze szpinakiem i granatem 98

Granat to prawdziwa bomba witaminowa. Często nazywany jest owocem życia i jest jednym z najzdrowszych owoców na ziemi. O jego właściwościach można znaleźć wiele informacji w internecie więc możecie sobie poczytać, a ja już przechodzę do przepisu na zdrową sałatkę. Składniki: 1 paczka świeżego szpinaku typu baby 1 paczka zielonych oliwek 1 nieduży ogórek wężowy pomidorki koktajlowe 1/2 czerwonej cebuli(...)dowolny serek sałatkowy ( u mnie ser od Kwolka z ziołami) 1/2 niedużego owocu granatu Dressing: 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 płaska łyżeczka miodu 1 płaska łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego jasnego Sposób wykonania: 1. Szpinak umyć, osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Składniki dressingu włożyć do słoiczka, zakręcić wieczko i porządnie wstrząsnąć

Kuchnia domowa Ani
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu 61

pieczone. Taka upieczona skórka staje się chrupiąca, krucha i jest doskonałym źródłem błonnika. Składniki na 2 porcje 2 bataty 4 łyżki pesto z jarmużu lub innego * 4 łyżki pestek granatu 100 g fety garść orzeszków nerkowca 4 łyżeczki oliwy sól pieprz Wykonanie Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Możemy batata od strony miąższu ponacinać ostrym nożem . Układamy na blasze(...)solą i pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 40 minut lub do miękkości. Bataty podajemy na ciepło. Każdą połówkę smarujemy pesto, posypujemy pokruszoną fetą, pestkami granatu i orzeszkami nerkowca. Smacznego! *Przepis na JARMUŻOWE PESTO

Tajemnice Smaku
Sałatka z białej fasoli i buraka 135

wziąć na wynos 😉 Sałatka z białej fasoli i buraka - przepis na 2 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: puszkę białej fasoli, buraka, 2 łyżki orzechów włoskich, grejpfruta, pół granatu, 2 garści szpinaku, Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 4 łyżki soku z grejpfruta, łyżkę oliwy, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę syropu z agawy, łyżkę octu balsamicznego. 1. Buraka ugotuj do miękkości, ostudź(...)tarce o grubych oczkach (możesz też wykorzystać buraka np. z wczorajszego obiadu - ja akurat wczoraj buraków na obiad nie miałam, więc ugotowałam rano). 2. Grejpfruta wyfiletuj, a z granatu wyjmuj pestki. 3. Posiekaj orzechy. 4. Na talerz wyłóż umyte liście szpinaku, na nie odsączoną białą fasolę i wiórki z buraka, wyłóż cząstki grejpfruta, po czym wszystko posyp pestkami granatu

Z notatnika dietetyka
Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą 107

tłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu... Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść orzechów włoskich pół kostki sera(...)feta paręnaście ziaren granata sok z połowy cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w kostkę buraka, pokrojoną w półplasterki cebulę, poszatkowane orzechy, pokruszoną fetę i granat. Wszystko zalewamy oliwą, octem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy

Kardamonovy
Sałatka szwajcarska 127

córka Ola. Klasyczny przepis z reguły w swoim składzie ma natkę, Ola dała koperek i też wyszło pysznie. Na blogu znajdziecie także inne sałatkowe inspiracje: Sałatka z kuskusem i granatem Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka(...)świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczna sałatka z pieczywem gryczanym 84

Sałatka świąteczna nie musi oznaczać jarzynowej z majonezem :) Ja proponuję przygotować pełną różnorodnych smaków sałatkę z pieczonymi, z pieprzem i rozmarynem, burakami, soczystymi pomarańczami, granatem, chrupiącymi orzechami i aromatycznym serem. Podałam ją z lekkim pieczywem gryczanym Sonko. Sałatka była tak pyszna, że jestem pewna, że będzie u nas gościć nie tylko od święta. pieczone buraki: 3 średnie buraki 5 ząbków(...)czosnku 3 łyżki oliwy łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach 3-4 gałązki rozmarynu łyżeczka miodu szczypta soli sałatka: ok. 120 g roszponki 2 pomarańcze pół ziaren granatu garść orzechów włoskich 100 g sera Tete de Moine (lub innego o wyrazistym smaku, który lubicie) dressing miodowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 4 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli spora

Mienta blog
Muhammara 123

orzechów włoskich wywodząca się z Syrii. Sprawdzi się oczywiście jako pasta do kanapek, dodatek do tortilli czy nawet jako “sos” do makaronu. W oryginalnym przepisie jest melasa z granatów. Zachęcam Was do wypróbowania tego produktu, bo dodaje charakterystycznego delikatnie kwaśnego smaku. Naprawdę warto jej użyć. Ale pamiętajcie, żeby przed zakupem sprawdzić skład. Oryginalna melasa zawiera głównie sos z granatów(...)duże sztuki orzechy włoskie – ¾ szklanki bułka tarta – ¼ szklanki świeża chilli – 1 sztuka kmin rzymski – ⅓ łyżeczki koncentrat pomidorowy – 1 duża łyżka melasa z granatów – 2 łyżki woda – ½ szklanki sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Papryki umyj i włóż do piekarnika na około 30 minut. Powinny zrobić się mocno zrumienione

wiecejwarzyw.pl
Truskawkowy koktajl na bazie herbaty+recenzja produktu 71

cało rocznie, a owocowymi rozkoszuję się w sezonie zimowym i letn im.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przechodząc do szczegółów dzisiejszego produktu, jakim jest herbata owocowa o smaku żurawiny z granatem, na wstępie chciałam zaznaczyć, że jest boska w smaku!  Dobra alternatywa dla osób, które mają dość tradycyjnej herbaty czy ziółek. Jest delikatna w smaku, a jednocześnie bardzo aromatyczna(...)Przeplatający się smak słodkiej żurawiny z lekko cierpkim granatem sprawia, że doskonale gasi pragnienie i zapewnia super doznania smakowe! NIE ZAWIERA W SKŁADZIE CUKRU ANI ŚRODKÓW KONSERWUJĄCYCH, co w większości herbat owocowych można spotkać! Producenci zadbali, aby seria Premium wyróżniała się na tle innych i to im się udało. Kolorowo, lecz bez przesadyzmu opakowanie z pewnością przyciąga wzrok. Wielkim plusem

zdrowo i aktywnie
Owocowo wybuchowy sernik z mascarpone na spodzie orzechowym 131

deserowej do serników na zimno (60 g), 200 ml słodkiej śmietanki 30%, cukier puder do smaku, ok. 2 łyżki płaskie, ponadto: 1 galaretka winogronowa lub cytrynowa, ziarenka z 1 granata, owoce np.: maliny, jeżyny, jagody leśne. Przygotowanie: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Rada: do galaretki dodajemy o 50 ml mniej wody, niż podanej(...)jednocześnie miksując. Masa powinna być gładka. Od razu przelewamy ją na przygotowany spód w tortownicy, wyrównujemy. Przekładamy do lodowki. Kiedy galaretka będzie delikatnie zastygać, na masę serową wykładamy ziarenka granatu i pozostałe owoce. Na masę wlewamy zastygającą galaretkę.   Sernik odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Rada: owoce (bez granatu) można wcześniej włożyć   na ok. 1 godz. do zamrażalnika

Moniki Smakołyki
Kolorowa sałatka ze szpinakiem, jajkiem, fetą, burakiem i orzechami włoskimi 92

kiełkami buraka. Składniki 300 g czyli opakowanie szpinaku baby 200 g sera typu feta 4 jajka 2 buraki 50 g kiełków z buraka 50 g orzechów włoskich Wykonanie Rozetnij granat na pół i wybierz z niego ziarenka zachowując sok. Wymieszaj sok z musztardą, miodem i oliwą. Sałatkę skrop sosem i posyp ziarenkami granatu. Składniki 1 mały granat – ziarenka

Eat me! Fit me!
Tartaletki z granatem i ananasem 157

talaretki :D  Składniki: Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej, - 140 g masła, - 40 g mąki kukurydzianej, - 3 zółtka, - 1 łyżka ekstraktu waniliowego. Na nadzienie: - puszka ananasów, - 1 granat, - galaretka (my użyliśmy ananasową), - tabliczka gorzkiej czekolady, - 10-15 daktyli. Sposób przygotowania: Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy masło, szybko rozcieramy z mąką i dodajemy zółtka, a następnie ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy(...)ciasto, aż składniki się połączą, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy galaretkę, kroimy ananasa na drobną kostkę oraz wyciągamy z granata pestki. Rozgrzewamy piekarnik, a ciasto rozwałkowujemy na kilka milimetrów i nakładamy na foremki, które wcześniej wysmarowujemy masłem. Kiedy tartaletki będą miały złocisty kolor wyjmujemy z piekarnika. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Przepisy Mikołaja
Wybuchowa pana cotta jagodowo czekoladowa pod pianką z czarnej porzeczki 101

Lekkie muśnięcie WIOSNY, to mój deser radosny. Pana cotta jagodowo na której pana cotta z białej czekolady się rozłożyła, a przeźroczysta galaretka wybuchowy smak owoców granatu dołożyła. Całość pianką została otulona, która z nektaru z czarnej porzeczki została zrobiona. Słodycz została czekoladą zastąpiona, a warstwa jagodowa syropem z agawy osłodzona. Deser lekki, kolorowy, łącząc różne smaki stał się wyjątkowy. Może(...)białej czekolady, 1 opakowanie mrożonych jagód leśnych Hortex 280 g , syrop z agawy do smaku ok. 3 łyżki, 2 galaretki przeźroczyste, żelatyna na ok. 2 litra, 1 granat, 300 ml nektaru z czarnej porzeczki Hortex . Przygotowanie: Formę, dno i boki, wykładamy folią spożywczą. Jagody rozmrażamy, miksujemy za pomocą blendera i   przecieramy przez gęste sito, żeby oddzielić z owoców

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania