przerzucać na nieco lżejszą dietę. Na blogu pojawią się nowe, nieco odchudzone dania. Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę z cieciorką, lub jak to woli, ciecierzycą. Wykorzystałam do niej granata, żeby się jeszcze nim nacieszyć, zanim skończy się na niego sezon. Sałatka z ciecierzycy z granatem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1/2 czerwonej cebuli ziarenka(...)granata 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki sól morska Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do miski wrzucamy cieciorkę, piórka cebuli, ziarenka granatu, posiekaną natkę. Wlewamy oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy sól. Sałatkę ponownie mieszamy i od razu możemy podawać
Kulinarne przygody Gatitypomysł na urozmaicenie weekendowego śniadania, chociaż nie tylko śniadania, bo koktajl ten świetnie smakuje bez względu na porę dnia. Dla mnie to połączenie jest rewelacyjne. KOKTAJL Z BANANÓW I GRANATA Składniki: (na 2 porcje) 2 banany 1 duży granat jogurt naturalny (ewentualnie miód do dosłodzenia) Przygotowanie: Ziarenka granata miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek(...)Banany obieramy, wrzucamy do blendera, dodajemy schłodzony jogurt naturalny oraz sok z granata. Całość miksujemy. Koktajl ewentualnie dosładzamy miodem według uznania. (dla mnie był wystarczająco słodki bez miodu) Aby koktajl był bardziej sycący można dodać do niego 3 łyżki płatków owsianych
Bon appetit mon amiesmaczne i szybkie, ale niebanalne śniadanie weekendowe. Niby proste płatki śniadaniowe połączone z jogurtem,ale musicie przyznać, że wyglądają jak deser rodem z najlepszej restauracji. PARFAIT Z GRANATEM I AMARANTUSEM Składniki: 1 jogurt grecki 2-3 łyżki ugotowanego amarantusa 4 łyżki płatki śniadaniowe(u mnie cheerios) 1 granat 1 łyżka miodu Przygotowanie: Schłodzony jogurt grecki(...)mieszamy z ugotowanym amarantusem. Dosładzamy odrobinę miodem. Granata obieramy, wyjmujemy ziarenka. Do szklanek lub pucharków układamy warstwami ulubione płatki śniadaniowe, granata i jogurt z dodatkiem kaszki na przemian. Amarantus można zastąpić inną drobna kaszką np. jaglana albo kukurydzianą
Bon appetit mon amieUwielbiam granaty ! Za ich smak. Za ich cudny kolor. I za to, że mają tyle cennych dla zdrowia składników. A poza tym za to, że tak się cudnie komponują. Ze wszystkim. Sałatka z czerwonymi pomarańczami i granatem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 czerwone pomarańcze 1/2 opakowania listków rukoli 75 g sera feta ziarenka z 1/2 granata czarne(...)łyżki octu balsamicznego, pieprz, sól). Na talerzu układamy listki rukoli, na nich układamy plasterki pomarańczy, pokrojoną w kostkę fetę, czarne oliwki i przekrojone na pół pomidorki. Wszystko posypujemy ziarenkami granatu i polewamy sosem. Podajemy od razu
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszam moich czytelników na kolejną odsłonę pod tytułem "Zdrowe śniadanie". Oto bardzo prosty przepis na pudding z nasionami chia z granatem". Pudding to kolejne z tych danie, które robią się same. Zachęcam do wypróbowania. Zdrowe śniadanie: pudding chia z granatem Czas przygotowania: 5 minut + czas oczekiwania Składniki: 4 łyżeczki nasion chia 250 ml naturalnego gęstego(...)jogurtu 1 łyżeczka miodu ziarenka z 1/2 granatu Wykonanie: Jogurt umieszczamy w słoiku, dodajemy nasionka chia i dokładnie mieszamy. Słoiczek przykrywamy i chowamy do lodówki na całą noc. Rano dodajemy miód i ziarenka granatu, mieszamy i gotowe
Kulinarne przygody GatityDzisiaj przepis na zupełnie inne pączki, przeznaczone dla osób którym znudziły się te tradycyjne z cukierni. Zamiast smażenia mamy pieczenie, zamiast drożdży jest proszek, a jako bonus dodałam pestki granatu, które nadają pączkom miękkości i wilgotności. Ciasto po upieczeniu trochę przypomina murzynka i nie jest tak pulchne jak tradycyjne, ale mimo to jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się(...)obejdzie. Jeśli chodzi o czas przygotowania, to robi się je ultraszybko, pod warunkiem posiadania blendera. Jeśli go nie macie, można połączyć składniki mikserem, a następnie dodać całe pestki granatu. Co do polewy - piękny, intensywny kolor to zasługa soku z buraka. Ale nie martwcie się, w ogóle go nie czuć. Składniki (8 pączków): 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (lub innej
Powiedz dietom nieczwartek , będziemy konsumować paczki i inne słodkości-pyszności. Dzisiaj więc, żeby uspokoić nieco nasze sumienie przed jutrzejszymi kalorycznymi szaleństwami, w kuchni u Gatity lekka sałatka z kuskusem i granatem. Pyszna, pożywna i kolorowa. Sałatka z kuskusem i granatem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki kaszki kuskus ok. 1 szklanki wrzątku 1 łyżeczka pasty curry 1 mała czerwona cebula(...)ziarenka z 1/2 granata sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej natki oliwa z oliwek EV sól Wykonanie: Kaszkę wsypujemy do miski, we wrzątku rozpuszczamy pastę curry, zalewamy nim kaszkę, mieszamy i przykrywamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, wrzucamy do miski z kaszką, dodajemy ziarenka granatu
Kulinarne przygody Gatitybyłabym jednak sobą, gdybym nieco nie zmodyfikowała tego przepisu;) W oryginale autorka poleca dodać awokado, ja jednak, aby ożywić kolorystycznie ten talerz, dodałam pięknych, soczystych i trzaskających pestek granatu ;) Sałatka z łososiem na chrupiącej sałacie z dodatkiem kwaskowego sosu balsamicznego i słodkimi pestkami granatów to ostatnio moje ulubione połączenie ;) Polecam wszystkim, szczególnie tym dbającym o linie - sałatka jest(...)połowy cytryny 1-2 łyżeczki soli morskiej garść pestek dyni mieszanka sałat 1 łyżka octu jabłkowego (lub ryżowego, jest delikatniejszy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz pestki granatu sos balsamico (opcjonalnie) Przygotowanie : Łososia włożyć do małego rondelka lub na głęboką patelnię, zalać zimną wodą, dodać dymkę, ziarna pieprzu, sok z cytryny i sól. Zagotować, gdy woda się zagotuje odwrócić
Codzienne Gotowaniedość już fety więc chciałam sprawdzić jak wyjdzie połączenie ostrej gorgonzoli i granatu z grillowanymi warzywami i nie zawiodłam się a fakt że warzywa były ciepłe sprawił że gorgonzola pokrojona w kostkę się lekko rozpuściła. Składniki (dla 2 osób) 1 garść rukoli 1 garść roszponki 1/2 średniej cukinii 1/2 bakłażana 6-8 pieczarek 100 g gorgonzoli piccante (dostępna(...)pewno w Lidlu) 3 łyżki słonecznika 1 łyżka sezamu 1/4 granatu sos balsamico olej z sezamu sól, pieprz Na samym początku na talerzu rozkładam rukolę i roszponkę. Później przygotowuję prażone ziarna słonecznika i sezamu. Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzucam najpierw słonecznik i smarze chwilę aż zacznie się rumienić, w tym momencie dorzucam sezam i smarze do momentu zrumienienia
Piekielna Kuchnia PatiUwielbiam różnego rodzaju sałatki, szczególnie, jeśli zawierają jakieś nietypowe (a bardzo smaczne!) połączenia smakowe. Jednym z nich jest połączenie słodyczy granatu, kwaskowatości jabłka i delikatnego smaku gotowanej piersi z kurczaka. Takie sałatki je nie tylko buzia, jedzą też oczy – kolorowe owoce i warzywa sprawiają, że nawet największy niejadek chce jeść ;) Tę sałatkę można właściwie całkowicie dostosować pod siebie. Dodać inne(...)lubimy. Albo zamiast kurczaka wykorzystać krewetki! Do wyboru, do koloru – ogranicza nas tylko inwencja twórcza! ;) Składniki: Mała podwójna pierś z kurczaka lub resztki gotowanego/pieczonego kurczaka/indyka 1 cały granat 1 duże jabłko 1 duża papryka (lub 2 małe, najlepiej w różnych kolorach) 3 cebule dymki Prażony słonecznik/płatki migdałów – garść lub dwie 3 łyżki majonezu bez cukru (może być
Jak gotować i nie zwariowaćnatłuszczonych foremek, zostawić do wystygnięcia w temp. pokojowej. Galaretki są gotowe gdy płyn wystygnie. Wersja II: 150 ml wody torebka herbaty Teekanne LOVE 3 łyżki soku z granatu łyżka miodu łyżeczka agar agar ewent. pestki granatu Torebkę zalać świeżo zagotowaną wodą i zaparzać przez 8 minut. Do garnuszka przelać zaparzoną herbatę, dodać sok z granatu i dosłodzić(...)smaku miodem. Zagotować, dodać łyżeczkę agar agar i dokładnie wymieszać. Gotować ok 3 min. Przelać do delikatnie natłuszczonych foremek, można dodać pestki granatu. Zostawić do wystygnięcia w temp. pokojowej. Galaretki są gotowe gdy płyn wystygnie
Atlas Smakówsmaczna ryba, która świetnie nadaje się zarówno na obiad jak i jako danie na wigilijny stół. Postanowiłam przygotować ją w nieco odświętnej odsłonie z orzechami włoskimi i granatem. Te dwa składniki dość mocno kojarzą mi się ze świętami bowiem bakalie to nieodłączna ich część a piękna barwa granatu nawiązuje do nich niesamowicie. Rybę piekłam w towarzystwie dużej ilości kopru(...)dodatkiem niewielkiej ilości miodu, soli i pieprzu. Jako dodatek postawiłam na biały ryż. Danie było bardzo smaczne! Składniki (na 2 porcje): 350 gram filetu z halibuta ziarenka z 1/2 granata garść orzechów włoskich łyżka miodu 1 cytryna 1 pęczek koperku szczypta soli i pieprzu 3 łyżki białego wina lub cydru biały ryż do podania rukola do dekoracji Filet pozbawiam skóry
Mango PapajaDlaczego wybuchowa? Bo granat. I niezwykłe połączenie smaków. Słodki granat, słona feta, kwaśny sos, gorzkawa sałata... Idealna na lekką kolację :). Porcją z podanych składników najedzą się 3-4 osoby (zależnie od stopnia wygłodzenia ;)). Sałatka z łososiem Składniki Ulubiona sałata (ok. pół główki lodowej, opakowanie mixu sałat, u mnie - 3 rodzaje sałaty w doniczce) Wędzony łosoś(...)średniej wielkości granatu 150 g sera typu feta Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Przygotowanie Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na talerzu. Na sałacie układamy pokrojoną w kostkę fetę. Łososia kroimy na niewielkie plasterki (tego, który był już w plastrach wystarczy porwać w palcach na kawałki wielkości kawałków sałaty). Składniki
Kuchnia w szuwarachśmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona galaretka 200 – 300 gr śmietany 30 % (u mnie z mleka kokosowego) (1 puszka)** 1 szklanka wrzątku 1 owoc granatu do dekoracji W wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić do całkowitego wystudzenia, ale ma być nadal płynna. W misie miksera śmietanę ubić na sztywno, wlewać malutką strużką galaretkę, cały czas miksując. Ciasto(...)wyjąć z lodówki, położyć drugi blat, wyłożyć masę śmietankowo-galaretkową, wyrównać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Ciasto można przyozdobić podłużnymi biszkoptami, oraz owocami granatu. Owoc granatu przekroić na pół wszerz, następnie tłukąc w niego łyżką drewnianą „wydobywać” owoce. Ciasto pokroić na kwadraty, podawać, przechowywać w lodówce. *moja mieszanka zawierała maliny, jeżyny, borówki
moj przepis nasałatka z jego ulubionym serem halloumi, niewielką porcją mięsnego dodatku- czyli chrupiącym boczkiem, grubymi grzankami smażonymi na tłuszczu wytopionym z boczku oraz kwaśną pomarańczą i strzelającym pod naciskiem żuchwy granatem. Całość została uwieńczona miodowo- musztardowym dressingiem, który łączy wszystkie smaki powodując, iż całość jest niebotycznie smaczna i koniecznie do powtórzenia nie raz. Lubię ten leniwy moment rano, kiedy kilka dodatkowych(...)Składniki (na 2 porcje): mix sałat z rukolą 50 gram sera halloumi łyżka oliwy z oliwek 4-5 plastrów surowego boczku 1 gruba kromka ciemnego pieczywa 1 pomarańcza 1/2 granata dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Ser halloumi kroimy w plastry
Mango Papaja