oliwy - 4 ząbki czosnku - łyżeczka kuminu - 200 g boćwiny/buraka liściowego (można zastąpić szpinakiem lub botwiną) - pęczek natki pietruszki (z łodyżką) - odrobina liści kolendry - 5-6 łyżek melasy z granatu (można zastąpić sokiem z granatu, dodajmy wtedy ze 100-150 ml i pół łyżeczki cukru) - 1 łyżka soku z cytryny - sól (spora szczypta), pieprz - sumak (opcjonalnie), odrobina natki pietruszki(...)przekładamy na patelnię. Mieszamy, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut (w razie potrzeby dodajemy więcej wody). 5) Do soczewicy dodajemy melasę z granatu i sok z cytryny. Dusimy kolejne 5-6 minut, aż soczewica będzie całkowicie miękka, lekko rozgotowana. Na sam koniec przyprawiamy solą i pieprzem. 6) Soczewicę podajemy lekko skropioną oliwą
Roślinożerni urlopowiczeprzecedzam i przechowuję w szklanym pojemniku w lodówce do 2 -3 dni. Dodaję do owsianek, jogurtów, musów owocowych. Dzisiaj proponuję perełki tapioki w deserze z mango, jogurtu matcha i granatów. Perełki tapioki, herbatę matcha, syrop klonowy można kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Składniki na 1 – 2 porcje 100 g ugotowanych perełek tapioki* 100 g jogurtu naturalnego(...)łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha 1 łyżka syropu klonowego 100 g miąższu mango 2 łyżki pestek granatu Wykonanie Jogurt mieszamy z herbatą matcha, syropem klonowym i z 50 g ugotowanych perełek tapioki. Mango miksujemy na mus i mieszamy z pozostałymi perełkami z tapioki. Deser możemy warstwowo układać w 2 małych szklankach lub tak, jak ja w 1 dużym pucharku
Tajemnice SmakuZdrowa, chrupiąca, kolorowa, pełna witamin sałatka z zieloną soczewicą, granatem i awokado, a także miętą, kolendrą, imbirem i kurkumą, to moja propozycja na dziś. Publikuję ją w ramach akcji „Nasiona roślin strączkowych na talerzu” na durszlak.pl Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 30 min. Porcja dla 4 osób Składniki : ● 200 g zielonej soczewicy ● ½ l wody mineralnej ● 2 gałązki selera naciowego(...)dojrzałe awokado ● 1 owoc granatu ● ½ pęczka świeżej mięty ● ½ pęczka kolendry ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżeczka świeżo startego korzenia kurkumy* ● 1 łyżeczka startego korzenia imbiru ● 1 łyżeczka mielonego curry Na dressing: ● 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżka syropu klonowego ● 1 łyżeczka świeżo startego imbiru ● dwie szczypty czarnego pieprzu ● ¼ łyżeczki soli morskiej Przygotowanie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaFajny, bardzo intensywny w smaku. Dodajcie koniecznie do niego jakieś kwaśne owoce, wiśnie lub maliny (w sezonie, wiadomo). Ja dodałam granat, bo ten przepis jest zrobiony z myślą o Waszych (bo przecież nie moich) walentynkach. A jak wiadomo czekolada i granat są afrodyzjakami, więc ten... jedzcie na potęgę. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 50 g masła 4 jajka 3 łyżki(...)cukru pudru granat (przepis na 4 porcje) Do garnka wlewamy wodę, wkładamy do niego szklaną miskę (tak żeby woda nie dotykała miski) - robimy tzw. kąpiel wodą. Do miski wrzucamy połamane tabliczki czekolad i masło. Często mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady i masła. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do nich cukier i robimy kogel mogel. Białka ubijamy. Do kogla mogla dodajemy
KardamonovyDelikatna sałatka z tuńczykiem, wyrazistą w smaku rukolą, komosą ryżową, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. Składniki: 150g komosy ryżowej quinoa 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 60g rukoli 1 granat 2 pomarańcze sól pieprz Dressing(...)wypłukać pod wodą i ugotować według instrukcji na opakowaniu. 2. Tuńczyka odsączyć z zalewy. 3. Rukolę umyć i osuszyć. 4. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek. 5. Dressing: Sok z limonki dokładnie wymieszać z miodem i oliwą. 6. Na talerzu rozłożyć rukolę, komosę ryżową, kawałki tuńczyka, plastry pomarańczy i posypać ziarenkami granatu
Szalona Kuchnia Ewelinyprzygotowaniu obiadu. Odpowiednio skomponowana sałatka będzie nie tylko smaczna, ale także dostarczy nam niezbędnych składników i zaspokoi apetyt 😊 Ja dziś przygotowałam sałatkę z kurczakiem, camembertem i pestkami granatu. Sałatka z kurczakiem - przepis na 4 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 300g piersi z kurczaka, 1 camemberta, 1/2 granatu, 200g miksu sałat, sól, pieprz, chili, łyżkę oleju rzepakowego, do przygotowania sosu(...)musztardy, sok z połowy cytryny. 1. Kurczaka pokrój w plastry, dopraw solą, pieprzem i chili. 2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka. 3. Camemberta pokrój w plastry. 4. Granat przekrój na pół i z jednej połowy wyjmij pestki. 5. Przygotuj sos: do słoiczka wlej wszystkie składniki, zakręć słoiczek i porządnie wytrzep, aż powstanie emulsja. 6. Na talerz wyłóż sałatę
Z notatnika dietetykaPięknie wygląda nawet po dłuższym przebywaniu w temperaturze pokojowej, czyli idealna na przyjęcie. Surówka dobrze smakuje w podstawowej wersji, tylko z cukinii, selera i imbiru. Dodanie jednak do surówki granatu, zdecydowanie podnosi jej walory smakowe i wizualne, staje się taka bardziej odświętna i jeszcze bardziej soczysta. Surówka będzie jeszcze lepiej wyglądała, jeśli cukinię postrugamy w cienkie długie plastry za pomocą(...)Czas przygotowania: 20 minut Składniki na surówkę z cukinii i selera naciowego: 2 małe cukinie 5 łodyg selera naciowego 5 cm świeżego imbiru 1 jabłko winne 1 granat mała wiązka natki pietruszki 1/2 świeżej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili pieprz i sól do smaku Sos: 1 łyżeczka miodu naturalnego sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżki oliwy
Kuchcik gotujePanna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. Mocno waniliowy smak idealnie łączy się ze słodkością mango i orzeźwiającymi owocami granatu, smakuje obłędnie i jest świetną propozycją szybkiego deseru z owocami. Składniki: 200ml śmietany 30% 150ml mleka 1/2 laska wanilii 4 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 dojrzałe mango 1 granat Wykonanie: 1. Żelatynę zalać(...)lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do 3 foremek (u mnie kształt babeczki) i wstawić do lodówki. 2. Mango obrać, pokroić na mniejsze części i zmiksować do postaci puree. Granat przekroić na pół i wyłuskać ziarna owocu. 3. Gotowe puree z mango wylać na 3 małe talerzyki, na środku każdego talerzyka ułożyć wyciągniętą z foremki panna cottę i posypać ziarenkami
Szalona Kuchnia EwelinyKruche, chrupiące, wytrawne babeczki z łososiem w towarzystwie dojrzewającego w słońcu, soczystego mango, zdrowego awokado, delikatnie pikantnej, orzechowej rukoli i orzeźwiającego granatu to świetny pomysł imprezowej przystawki. Składniki: Ciasto: 220g mąki pszennej 100g masła 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania foremek Kolorowa salsa z łososiem: 300g wędzonego na zimno łososia Mowi(...)plastrów) 2 mango 2 awokado 1 granat 1 garść rukoli 1 garść kolendry otarta skórka z 1 limonki sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, proszek do pieczenia, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą
Szalona Kuchnia EwelinyDelikatna sałatka z łososiem, wyrazistą w smaku rukolą, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. Składniki: 360g świeżego łososia 130g rukoli 2 pomarańcze 1 granat 15 kulek winogrona ciemnego 2 kromki chleba razowego 25g płatków migdałowych Dressing(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. 2. Rukolę umyć i osuszyć. 3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować, pozbawić błon, wyłuskać z owocu granatu ziarna, winogrono umyć i pokroić na połówki. 4. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. 5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 6. Dressing: Sok z limonki
Szalona Kuchnia Ewelinysmakuje extra! 👌 J est w niej wszystko co uwielbiam: bataty pieczone z dodatkiem ostrej papryki: słodko - pikantne, aksamitne awokado, kremowa i słona feta, soczyste ziarenka z owocu granatu, rukola z orzechowym posmakiem i chrupiące, prażone pestki słonecznika. Do tego miodowo - musztardowy dressing i genialny posiłek gotowy. Upieczenie batatów zajmie Wam około 25 minut, w tym czasie zdążycie(...)ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki oleju lub oliwy 1 opakowanie rukoli 1 duże, dojrzałe awokado 100 g fety 5 łyżek słonecznika łuskanego ziarenka owocu granatu (1 mały lub 1/2 dużego granatu) SKŁADNIKI NA DRESSING: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżki oliwy lub oleju WYKONANIE: Piekarnik nagrzej
Słodko-Słony Świat IlonyWczoraj był to Omlet biszkoptowy z jogurtem greckim i owocami , bardzo smaczny i taki owocowy. Dzisiaj postawiłam na dodatek kakao i powstał cudny omlet ze smażonymi na maśle bananami, granatem i kakaowym kremem z jogurtu greckiego. Do koloru i smaku miechunka oraz pestki granatu. Taki omlet to dobry pomysł na lunch do pracy czy śniadanie dla dzieci . Czekoladowy omlet(...)łyżki jogurtu greckiego 2-4 łyżeczek kakao bez cukru miód, syrop klonowy lub inny zamiennik cukru 3 kawałki banana 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki pestek z granatu kilka świeżych miechunek Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno. W drugiej miseczce do żółtek dodajemy mąkę oraz kakao. Mieszamy delikatnie. Całą zawartość przelewamy
Moja smaczna kuchnia200g drobnego cukru – 1 łyżka soku z cytryny Masa – 125 ml śmietany 30% lub 35% – 125 serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru – 1 granat – 25 ml syropu grenadyna – 25 ml rumu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (góra – dół). Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo(...)przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, serek mascarpone oraz dodajemy 2 łyżki cukru. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej owoce granatu. Polewamy sosem (syrop grenadyna wymieszana z rumem. Gotowe : ) Artykuł Pavlova z granatem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpogodę, która panuje dzisiaj za oknem – deszcz, śnieg, wiatr, a potem przeziębienie gotowe. Dlatego aby uchronić nasz organizm przed takim scenariuszem polecam surówkę z czerwonej kapusty z pestkami granatu. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, wapnia, magnezu oraz potasu, a przy tym jest bardzo nisko kaloryczna w 100g ma tylko 4o kcal więc na pewno nie zagrozi(...)naszej sylwetce. Do tego granat bogaty w białko, błonnik, kwas foliowy i beta karoten. Nie bez znaczenia nazywany jest owocem życia! Składniki: 1/4 małej główki czerwonej kapusty owoc granatu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz, oliwa Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy natkę, koperek, sól, pieprz oraz 3 łyżki oliwy. Granat najpierw delikatnie
Życie ze smakiem