selerem naciowym oraz kurczakiem to ulubiona sałatka w moim domu. Gdy pojawia się na święta, zawsze robi furorę wśród gości. Ja tę sałatkę trochę zmodyfikowałam dodając winogron i granat. Wyszła rewelacyjna ! Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY Składniki: 1 op. selera naciowego 1 pojedyncza pierś z kurczaka 200 g winogron czerwonych 1/2 granatu(...)przyprawą do kurczaka, curry, pieprzem i solą. Smażymy, a następnie studzimy. Selera naciowego i winogron myjemy, osuszamy. Seler naciowy kroimy w kostkę, a winogron kroimy w ćwiartki. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą
Kuchnia MagdaLenymnie bomba! Składniki: ok. 200 g miksu sałat ok. 300 g dyni (ważona ze skórką) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 dużego mango 1/2 op. sera feta 1/2 dużego granatu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Sos: 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chutney(...)kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Studzimy. Ser feta kroimy w kostkę. Mango obieramy i również kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Sałatę myjemy, osuszamy, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski lub układamy na talerzu. Dodajemy usmażonego kurczaka, mango, ser feta, pieczoną dynię i posypujemy ziarenkami granatu. Przygotowujemy
Kuchnia MagdaLenyNieskomplikowana i chrupiąca sałatka z 4 składników: selera naciowego, sera pleśniowego, granatu i orzechów włoskich. A do tego zdrowa i pyszna. Idealna na szybką kolację czy lunch... Jeśli lubicie nowe smaki - koniecznie wypróbujcie ją! Składniki: 7-8 łodyg selera naciowego 100 g sera pleśniowego 1/2 dużego granatu 8-10 szt. orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżeczka musztardy natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Seler naciowy myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki lub kostkę. Wrzucamy do salaterki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Orzechy włoskie grubo siekamy. Wszystko wrzucamy do salaterki z selerem naciowym i mieszamy. Przyrządzamy sos: Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do kubka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, musztardę, jogurt
Kuchnia MagdaLenymnie bomba! Składniki: ok. 200 g miksu sałat ok. 300 g dyni (ważona ze skórką) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 dużego mango 1/2 op. sera feta 1/2 dużego granatu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Sos: 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chutney(...)kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Studzimy. Ser feta kroimy w kostkę. Mango obieramy i również kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Sałatę myjemy, osuszamy, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski lub układamy na talerzu. Dodajemy usmażonego kurczaka, mango, ser feta, pieczoną dynię i posypujemy ziarenkami granatu. Przygotowujemy
Kuchnia MagdaLenyowoce,warzywa,jogurt itp. Robiąc koktajle możemy bawić się smakiem i kolorami a spożywając fundujemy sobie sporą dawkę witaminek. 1 owoc mango 2 banany 1 owoc granatu 200 ml jogurtu naturalnego Mango i banany obrać,pokroić na kawałki,wrzucić do wysokiego naczynia. Granat przekroić na połowę,wycisnąć sok ile się da. Sok wlać do owoców,dodać jogurt(...)zmiksować blenderem. Gotowy koktajl przelać do szklanek i udekorować pestkami granatu. Wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia Elkiprzywitanie Nowego Roku przygotowałam torcik bezowy z kremem malinowym na bazie serka mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu. Składniki bezy: 3 białka jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki kremu: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gęstego przecieru malinowe (na przecier potrzeba(...)szklanki mrożonych malin) lub tyle samo syropu malinowego Do przybrania ziarenka z 1 owocu granatu Przygotowanie blatów bezowych: Schłodzone białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie nadal ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce. Następnie delikatnie wmieszać w ubite białka, skrobię i ocet jabłkowy. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem
Codziennik Kuchennyprzepyszne, jednak dosyć pracochłonne i kaloryczne. W dzisiejszym przepisie szybszym i ,,lżejżym" niż pierwowzór starałam się oddać charakter poprzedniej potrawy. Nie zabrakło tu typowych dla kuchni kaukaskiej dodatków: granatu, kolendry, orzechów. Robiłam również nieco inną wersję tej potrawy, grillowanego bakłażana pokroiłam na niewielkie kawałki, wymieszałam z sosem czosnkowym i udekorowałam natką pietruszki. Było smacznie, ale efekt wizualny nie tak przyjemny(...)czosnku 1,5 łyżeczki białego octu winnego 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy 1/4 łyżeczki soli lub więcej jak lubicie do dekoracji: 5 zmielonych orzechów włoskich ziarenka granatu natka kolendry Przygotowanie: Bakłażana umyć i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Plastry obsypać solą z obu stron i ułożyć na sicie na 15 minut. Następnie przepłukać bakłażana
Codziennik Kuchennyczekolady wielkości tej na zdjęciu) ♥ 2/3 filiżanki karobu lub gorzkiego kakao - czekolada z karobu będzie słodsza. ♥ 1/2 filiżanki oleju kokosowego ♥ 1/2 filiżanki syropu z agawy (lub innego płynnego słodzidła) ♥ granat filiżanka=250g Wykonanie: Kakao wymieszałam z olejem oraz syropem. Powstałą w ten sposób masę czekoladową rozsmarowałam na papierze do pieczenia. Czekoladę posypałam granatem oraz wiórkami kokosowymi i lekko je wgniotłam(...)odpadały od masy. Najlepiej całą czekoladę gęsto pokryć granatem, jest wówczas najsmaczniejsza. Odstawiłam na pół godziny do zamrażalnika. Mój zeszłoroczny przepis walentynkowy: http://kasiaweganka.blogspot.com/2014/02/witarianskie-czekoladki-kakaowe-z.html Ostatnio zaczęłam zastępować kakao karobem. Ciężko mi się zdecydować, które z nich jest smaczniejsze, ale chyba jednak stawiałabym na kakao (może to kwestia przyzwyczajenia) Karob (szarańczyn strąkowy) jest drzewem regionu śródziemnomorskiego. Strąki zawierają
Kasia Sarnabył kreatywny, inspirujący i pozbawiony zmartwień. Składniki 1 banan 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów owsianych 30 g pokruszonych herbatników 1/3 szklanki soku z cytryny kilka nasion granatu Sposób przygotowania Banana zmiksować razem z jogurtem na jednolitą masę, dodać sok z cytryny. Kolejno w słoiku układać pokruszone herbatniki, wymieszany jogurt z bananem, otręby, pokruszone herbatniki, nasiona granatu, kolejna porcja(...)jogurtu z bananem i na sam koniec przystroić kilkoma nasionami granatu. Smacznego
Pink Envelopeposiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek. Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu. Tak wykończone ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce, w plastikowym pojemniku, a odpowiednią porcję ciasta wyjąć 15 minut przed planowanym podaniem, aby trochę się ociepliła. Jeśli zrezygnujecie(...)szklanki roztopionego masła lub oleju WIERZCH 3 łyżki Nutelli + 3 łyżki powideł śliwkowych 250 g mascarpone + 3 łyżki sosu toffee lub masy kajmakowej pestki granatu WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Suszone
cool and mintyWiosna miesza się z zimą. Dzisiaj zapraszam jednak na wiosenną, w kolorach sałatkę, z granatem. pół główki sałaty lodowej rukola 20 dag sera cheddar (u mnie z dodatkami) 1/3 pestek z dużego owocu granatu orzeszki pini oliwa sól, pieprz Sałatę lodową porwać, dodać rukolę. Ser pokroić w równą kostkę, dodać owoce granatu. Orzeszki pini podprażyć na suchej patelni
Humanistka w kuchniziarnem bardzo bogatym w białko, bezglutenowym, lekkostrawnym i najważniejsze - ma niski indeks glikemiczny. Awokado dostarcza nam jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogate w witaminy i minerały. Granat z kolei bogaty jest w witaminę C, niacynę, kwasy organiczne i potas. I na końcu, choć nie mniej zdrowy, olej lniany, który bogaty jest w wielonienasycone(...)wiosnę. 2 - 3 porcje -ok. 100g jasnej komosy ryżowej -1 duże awokado -pestki z połówki dużego lub jednego małego granatu - pół cytryny -2-3 łyżki oleju lnianego -sól i pieprz do smaku -kilka świeżych listków mięty Komosę przepłukujemy na gęstym sitku pod bieżącą wodą przez około pół minuty
Simple DishYotama Ottolenghiego "Obfitość" . Nie sposób jej pominąć. Wzrok już z daleka przyciągają pieczone bakłażany podane ze śnieżno białym sosem maślankowym i krwistymi pestkami granatu. Danie bardzo kuszące nie tylko dla wegetarian lub miłośników kuchni bliskowschodniej. Nie mogłam więc się oprzeć, aby go nie odtworzyć. I oto jest! , Na podstawie "Obfitość" Yotam Ottolenghi(...)porcje 2 bakłażany 1 owoc granatu kilka łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki tymianku najlepiej świeżego 1 łyżeczka przyprawy za'atar (mieszanka ta jest trudno dostepna w mniejszych miejscowościach można więc alternatywnie użyć suszonego tymianku ewentualnie z odrobiną oregano i sezamu) sól i pieprz sos 100 g jogurtu greckiego 140 ml maślanki 1 łyżka oliwy + trochę do skropienia przed
Simple Dishpiec w piekarniku przez 30 minut! Gotowe! Smakuje pysznie bez dodatków, ale my lubimy dodać mu troszkę gracji - przykryć ubitą śmietanką z mascarpone i udekorować kawałkami truskawek, ziarenkami granatu i wiórkami gorzkiej czekolady! Ciasto jest chrupkie z zewnątrz, a wilgotne i lekko płynne w środku! Smakuje absolutnie fantastycznie! Koniecznie spróbujcie, bo to takie ciasto last minute - idealne dla niezapowiedzianych gości(...)nagrzanym do 180 stopni, przez ok 30 minut.** Upieczone ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia. dodatkowo: 180 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, truskawki, granat, gorzka czekolada Śmietankę kremówkę połączyć z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubić na gęsty krem. Masę przyłożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłą końcówką o średnicy
Plate of Joyzasadzie każdego rodzaju sałaty, ja użyłam roszponki. Według mnie roszponka jest delikatna i pyszna, doskonale pasuje do tego typu sałatek. Składniki: 50 g roszponki 150 g sera feta ½ granatu 150 - 200 g pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: Pr zygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Obrać owoc granatu. Naciąć(...)Sałatę umyć i osuszyć, pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połowy lub ćwiartki, ser pokroić w kostki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem z sosem. Wierzch sałatki można dodatkowo posypać granatem
Mama Gotuje