granat - 3120 przepisów (strona:42/208)

Pieczone bakłażany z sosem tahini, granatem i kolendrą 121

odrobiną miodu i chilli smakują wybornie. Od lat bakłażany przygotowuję w taki właśnie sposób. Po upieczeniu polewam je zwykle sosem z pasty sezamowej tahini i posypuję pestkami granatu oraz kolendrą. Pycha! Można je również podać z jogurtem greckim, jak to robi sam mistrz — Yotam Ottolenghi . Wybór pozostawiam już Wam, bo obie opcje są równie pyszne. * SKŁADNIKI na 4 porcje Pieczone(...)bakłażany: 2 duże bakłażany 100 ml oliwy z oliwek skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki miodu szczypta płatków chili sól morska lub himalajska Dodatkowo: 1 granat garść natki kolendry Sos z tahini: 6 łyżek pasty sezamowej tahini 12 łyżek wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Pieczone bakłażany Bakłażany umyj

Food Square
GRYCZANKA CZEKOLADOWA Z FIGAMI 117

wymaga gotowania, a płatki muszą jedynie namoknąć i zmięknąć. Ma pyszny czekoladowy smak, ale nie zawiera dodatku cukru - słodzona jest bananem. Do tego świeże figi oraz ziarenka granatu i mamy śniadanie jak marzenie! Taką gryczankę możemy też przygotować w słoiczku i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły 😊   Składniki: 1 szklanka dowolnego mleka 3/4 szklanki płatków gryczanych 1 banan(...)łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1-2 świeże figi 1/4 granatu ekspandowane zboża (do posypania) Wykonanie: Płatki gryczane wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem (u mnie mleko kokosowe). Mieszamy i odstawiamy na około 15-20 min., aż płatki napęcznieją i zmiękną.  Banana obieramy, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem na gładki mus. Figi myjemy i kroimy w ćwiartki

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z awokado, rzodkiewką, granatem i sosem z tahini 131

się on sprawdza do większości sałatek ze świeżych warzyw. Szczególnie polecam komponować go z awokado, ogórkiem, rzodkiewką, ciecierzycą, wszelkimi rodzajami sałat (młody szpinak też pasuje jak ulał), orzechami, czy granatem albo nawet truskawkami. Z taką sałatką to nawet dieta nam niestraszna! Chociaż polecam ją również na grilla. ;) * SKŁADNIKI na 1-2 porcje Sałatka: miks ulubionych sałat (np. szpinak, roszponka, rukola(...)botwina) 1 awokado kilka rzodkiewek kawałek ogórka garść kiełków groszku garść pestek granatu kilka listków mięty Sos z tahini: 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 6 łyżek zimnej wody szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Sałatka Sałaty ułóż na talerzu. Awokado obierz i pokrój w pasy. Ogórka i rzodkiewki pokrój w plastry. Ułóż

Food Square
Tort szpinakowy z kremem jogurtowym, truskawkami i pestkami granatu - super fit 223

jest moja wersja tego popularnego już od dosyć dawna ciasta w necie - wersja fit. Torcik przełożyłam kremem na bazie jogurtu i bitej śmietany, z truskawkami z dodatkiem pestek granatu. Niewielki dodatek żelatyny wspaniale stabilizuje krem. Tort jest obłędnie pyszny. Jak skosztujesz jestem pewna, że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki na ciasto: 4 jaja L 1 szklanka oleju(...)orkiszowej jasnej Składniki na krem: 500 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki 35% 4 płatki żelatyny (4 łyżeczki) 4 łyżki ksylitolu/ cukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek 1/2 granatu Wykonanie: odważyć szpinak i pozostawić do rozmrożenia. Rozmrożony mocno odcisnąć na sitku. Szpinak zmiksować z olejem na głądką masę  odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
sałatka ze szpinakiem i granatem 221

garść świeżego szpinaku – 1/2 małej główki sałaty rzymskiej – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka octu balsamicznego – 1 łyżka miodu – 50g sera pleśniowego np. gorgonzola – garść pestek granatu – sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szpinak i sałatę myjemy osuszamy i wykładamy na talerz. Dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Przygotowujemy dresing. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym(...)miodem. Polewamy naszą sałatkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł sałatka ze szpinakiem i granatem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Wątróbka indycza a'la Mechanik 120

prostu nie do opisania. Składniki (na 8 szt) : 4 sztuki wątróbki indyczej 8 plasterków boczku wędzonego 1 średnia cukinia 4 szt. śliwki suszonej (kalifornijskie) 2 większe jabłka 1 owoc granatu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamiczny 1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  sok z cytryny Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczam i dzielę(...)Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni. Z drugiego boku na grillu (w spokojniejszej temperaturze) grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli (wydaje mi się że można go zastąpić np. kilkoma kroplami tabasco

Mechanik w kuchni
Sałatka z hiszpańską szynką serrano, francuskim serem Roquefortem, prażonymi orzechami oraz granatem 175

Sałatka z hiszpańską szynką serrano, francuskim serem Roquefortem, prażonymi orzechami  oraz granatem Przystawka z charakterem! Składniki: 4 plastry szynki serrano (może być każda inna długodojrzewająca) 100 g sera Roquefort  1 garść uprażonych dowolnych orzechów (u mnie mieszanka) 1/2 granata 1 garść ulubionej sałaty Sos do sałatki: 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki octu winnego(...)łyżeczka miodu kwiatowego Wykonanie: Opłukane liście sałaty ułożyć na półmisku, na przemian ułożyć plastry szynki oraz sera, oprószyć uprażonymi i posiekanymi orzechami. Granat przekroić na pół. Z jednej polowy owocu wydrążyć ziarna, a następnie ozdobić nimi całą sałatkę. Na koniec skropić wszystko zrobionym aksamitnym sosem. Podawać ze świeżą bagietką.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z hiszpańską szynką serrano, francuskim serem Roquefortem, prażonymi orzechami oraz granatem 188

Sałatka z hiszpańską szynką serrano, francuskim serem Roquefortem, prażonymi orzechami  oraz granatem Przystawka z charakterem! Składniki: 4 plastry szynki serrano (może być każda inna długodojrzewająca) 100 g sera Roquefort  1 garść uprażonych dowolnych orzechów (u mnie mieszanka) 1/2 granata 1 garść ulubionej sałaty Sos do sałatki: 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki octu winnego(...)łyżeczka miodu kwiatowego Wykonanie: Opłukane liście sałaty ułożyć na półmisku, na przemian ułożyć plastry szynki oraz sera, oprószyć uprażonymi i posiekanymi orzechami. Granat przekroić na pół. Z jednej polowy owocu wydrążyć ziarna, a następnie ozdobić nimi całą sałatkę. Na koniec skropić wszystko zrobionym aksamitnym sosem. Podawać ze świeżą bagietką.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Jaglanko – owsianka z granatem 154

rozumiem, chociaż mój mąż już nie koniecznie Składniki na 2 porcje: 3 łyżki kaszy jaglanej 3 łyżki płatków owsianych 0,5 litra wrzącej wody 0,5 litra mleka ½ granatu ½ łyżeczki miodu 2 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy przez chwile na suchej patelni, następnie przelewamy wrzątkiem. Mleko gotujemy z płatkami owsianymi i kaszą przez 5 minut na małym ogniu(...)prażymy płatki migdałowe do lekkiego zrumienienia. Ponownie zagotowujemy mleko, do momentu, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy migdały i miód. Przelewamy do miseczki i sypiemy na wierzch pestkami granatu. Śniadanie gotowe! Artykuł Jaglanko – owsianka z granatem pochodzi z serwisu KieruneKuchnia

Kierunekuchnia
Zielona babka z waniliowym kremem 146

Cudowne połączenie delikatnie orzeźwiającego ciasta z lekkim, waniliowym kremem i soczystymi ziarnami granatu. Prosta, szybka, a zarazem efektowna babka, zachwycająca intensywnie zielonym kolorem. Postawiona na świątecznym stole stanie się jedyną w swoim rodzaju, smaczną dekoracją i jestem pewna, że nikt nie odmówi sobie przyjemności sięgnięcia po kawałek. Zapraszam również po przepis na różową babkę truskawkową i babkę pomarańczową . Składniki (forma(...)waniliowego Krem: 1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo: ziarna granatu do posypania listki mięty (opcjonalnie) tłuszcz do wysmarowania formy i mąką do obsypania Przygotowanie: 1) Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i zblendować z olejem rzepakowym oraz sokiem z limonki na gładką

Fitsweet.me
Minipavlove z granatem 211

Urodzinowych deserów ciąg dalszy :) Oprócz tortu jednorożca i sernika na zimno , zaplanowałam też minipavlove z granatem. Chciałam, żeby pracę można było rozłożyć sobie na części, dlatego bezy upiekłam wcześniej, a krem dodałam w dniu przyjęcia. Do kremu możecie użyć dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam jaśminowego, który przywiozłam sobie z wakacji (po nie-tylko ciastkowe kadry zapraszam na instastory ). Składniki(...)łyżeczka soku z limonki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix dowolny aromat do ciasta u mnie jaśminowy + granat i limonka do dekoracji Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier

Ciastkozercy
Zimowa sałatka z mandarynką, granatem i jarmużem 178

kaszę kuskus zapraszam również po przepis na KUSKUS Z PIECZONYMI WARZYWAMI Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy kuskus 2 duże garści (ok. 50 g) jarmużu 1/2 granatu 2 mandarynki 2 plastry (ok 50 g) sera feta garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: 1) Przygotować(...)kawałki i usunąć twarde części). 3) Dodać przygotowaną kaszę kuskus, wymieszać, zdjąć z ognia i przełożyć na talerze. 4) Na kaszy z jarmużem ułożyć kawałki mandarynki i posypać ziarnami granatu. 5) Na wierzch pokruszyć ser feta oraz lekko podprażone na suchej patelni orzechy włoskie. 6) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z musztardą miodową oraz octem balasamicznym (można użyć

Fitsweet.me
Kasza manna z granatem i owocem kaki 155

Pojawia się  w niej więcej owoców i warzyw. Po świątecznych szaleństwach i nie bójmy się tego słowa obżarstwie, teraz przyszedł czas na lżejsze posiłki. Kasza manna z granatem i owocem kaki może być zarówno pożywnym śniadaniem, jak i zdrową przekąska w ciągu dnia. Jedno jest pewne: będzie bardzo smacznie! Parę słów o kaki Kaki to owoc, który jest(...)Magnez - 9 mg Fosfor - 17 mg Potas - 161 mg Sód – 1 mg Cynk - 0.11 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference ------------------------------------------------------------- Kasza manna z granatem i owocem kaki (persymoną) Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 2 szklanki mleka 2% 5 łyżek kaszy manny szczypta soli 1 łyżka cukru opcjonalnie 1/2 łyżeczki masła kilka plasterków owocu kaki ziarenka granatu

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z figami i grillowanym serem halloumi 132

figi, więc czym byłby ten blog bez sałatki z figami… a kiedy do zielonej bazy ze szpinaku i rozkosznie słodkich fig dodamy śródziemnomorski rarytas, grillowany ser halloumi, ziarna granatu i świeżą miętę otrzymamy cudowną kompozycję smaków, struktur i kolorów, która pokrzepi ciało i duszę każdego smakosza. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści szpinaku 3-4 figi 1/2 granatu(...)oliwą. 2) Liście szpinaku umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Figi umyć, pokroić w ósemki i ułożyć na umytej rukoli. 4) Dodać grillowany ser halloumi, posypać ziarnami granatu i listkami mięty. 5) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem. Artykuł

Fitsweet.me
Buraczane babeczki z polewą czekoladową 203

Jeżeli szukacie zdrowszych przepisów na świąteczne słodkości to zachęcam do upieczenia buraczanych babeczek, ozdobionym domową polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi oraz pestkami granatu. Babeczki są bardzo sycące. Jestem przekonana, że już po zjedzeniu 1-2 babeczek zaspokoicie swoje "pragnienie" na coś słodkiego 😁 Składniki na 16 babeczek: 7 podłużnych, upieczonych buraczków (0,5 kg - waga po obraniu ze skórki(...)oczyszczonej 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (30 g) 50 g masła klarowanego polewa czekoladowa 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju kokosowego do dekoracji wiórki kokosowe ziarenka granatu Masło klarowane wraz z miodem rozpuścić, ostudzić. Daktyle zalać wrzącą wodą, odstawić na kilka minut, następnie wylać wodę. Czekoladę drobno posiekać.  Upieczone, obrane buraki wraz z daktylami zmiksować

Ugotować

Proponowane wyszukiwania