Delikatna sałatka z kurczakiem, wyrazistą w smaku rukolą, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. Składniki: 350g fileta z kurczaka 80g rukoli 1 granat 2 pomarańcze 60g orzechów włoskich 2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 2 łyżki oleju sól pieprz(...)usmażyć na rozgrzanym oleju i pozostawić do wystudzenia. 2. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy włoskie uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. 3. Pomarańcze obrać ze skóry, wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek. 4. Dressing: Sok z cytryny, pomarańczy dokładnie wymieszać z miodem, musztardą i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Na talerzu rozłożyć rukolę, kawałki fileta
Szalona Kuchnia Ewelinyczekoladowy- miłośnicy gorzkiej będą wniebowzięci 😊 A i kawosze znajda coś dla siebie- mocno alkoholowe nasączenie o bazowej, kawowej nucie … Do tego delikatna warstwa kremu śmietanowego i soczystych owoców pestek granatu doskonale nadały wypiekowi bardziej wyrafinowanego deseru 😊 Składniki na biszkopt: 9 jaj 250 g cukru 250 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Białka ubijamy z cukrem(...)ilości gorącej wody Śmietanę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem na piankę. Następnie stopniowo dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. . Ubijamy aż masa stężeje. Dodatkowo: pestki z 1 owocu granatu wykonanie: blat biszkoptowy +nasączenie ½ kremu kawowego blat + nasączenie + ½ kremu kawowego blat + nasączenie krem śmietankowy owoce granatu Całość schładzamy w lodówce około 2- 3 godzin
Domowe ciastaprzypadły mi do gustu. Do przygotowania tej sałatki wystarczą tylko 4 składniki, a przy okazji warto wspomnieć, że nie dodajemy do niej żadnej oliwy oraz soli. Pomarańcze oraz nasiona granatu zawierają w sobie tyle soku, że nie jest ona sucha i smakuje bardzo dobrze. Dodając do niej orzechy włoskie (30 g na porcję) podnosimy jej kaloryczność o prawie 200 kcal(...)części kwasu fitowego. Dla zainteresowanych na końcu przepisu znajduje się tabelka z wartościami odżywczymi. Składniki 50 g rukoli (2 duże garści) 30 g orzechów włoskich (łuskanych) 1/2 pomarańczy 1/2 granatu Przygotowanie Dzień wcześniej namocz orzechy. Umytą rukolę ułóż na talerzu. Dodaj obrane, drobne kawałki pomarańczy oraz nasiona granatu. Całość posyp kawałkami orzechów włoskich. Wartości odżywcze Energia: 360 kcal Białko
Programista w kuchniProsta i zdrowa sałatka z kaszy jaglanej, pieczonych buraczków i serka halloumi. Z pysznym sosem z pasty sezamowej i jogurtu. Z pestkami granatu, świeżą kolendrą i orzeszkami pinii. Przygotowanie sałatki można rozłożyć w czasie i 1-2 dni wcześniej upiec buraki, ugotować kaszę jaglaną i przygotować sos tahini. W dniu podania wystarczy podsmażyć kaszę z warzywami i zamarynować buraczki(...)soku z cytryny, syropie klonowym i oliwie. Przed wyłożeniem na półmisek chwilę podgrzewamy serek halloumi i posypujemy pestkami granatu. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/3 szklanki kaszy jaglanej 30 g masła 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącego bulionu 1 marchewka 1 cebula 1/3 cukinii 2 ząbki czosnku 2 małe buraki serka halloumi pestki granatu 2 łyżki orzeszków pinii uprażonych
cool and mintystaranne ułożenie liści sałaty wokół miseczki z dressingiem, tak aby przypominała wieniec. Do sałatki dodałam składniki, które kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem - mandarynki, buraczki, orzechy włoskie oraz pestki granatu. Ich smak przełamałam wyrazistym kozim serem oraz słodkawym dressingiem z miodem, musztardą, sokiem z mandarynek oraz pikantną oliwą Monini GranFruttato. To moja ulubiona oliwa do wykorzystywania na surowo - do sałatek(...)bruschettę oraz do maczania w niej kromek chleba. Ma intensywny smak i aromat, który doskonale doprawia warzywa. Świąteczna sałatka-wieniec z buraczkami, mandarynką i pestkami granatu Składniki / na 6 porcji: 3 mandarynki 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól, pieprz 3 łyżki oliwy Monini GranFruttato 1 nieduża cykoria 100 g mieszanki sałat
Chilli Czosnek i OliwaZamiast tradycyjnej zupy grzybowej lub rybnej, na święta proponuję Wam zupę krem z pieczonych warzyw z dodatkiem oliwy estragonowej i ziaren granatu. Jej oryginalny i subtelny smak na pewno zaskoczy Waszych gości, a jeśli podacie ją w eleganckich talerzach firmy Ambition będzie smakowała jeszcze lepiej! Czas przygotowania : ok. 60 min. Porcja dla 4 osób : ● 300 g marchewki ● 2 czerwone papryki(...)żółte papryki ● 2 cebule ● 1 owoc granatu ● 1 ząbek czosnku ● 1 pęczek estragonu ● 60 cl bulionu warzywnego bio ● ok. 6 łyżek oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie : Estragon drobno posiekaj, zmiksuj z 4 łyżkami oliwy z oliwek, odstaw. Granat pokrój na ćwiartki, wyłuskaj z niego ziarenka, usuń białe błonki. Wyłuskane ziarna odstaw. Piekarnik rozgrzej do tempeartury 200 °C. Paprykę umyj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagrubszych placuszków. Placuszki są kakaowe z nuta przypraw korzennych. Idealne na świąteczne powigilijne śniadanie. Delikatny, puszysty naleśnik w postaci grubszych placuszków, aromat przypraw korzennych i skarmelizowane słodkie pomarańcze z granatem. Całość została podana ze skarmelizowaną pomarańczą i granatem. Salaterki Simple, talerzyk deserowy Sunny Składniki: 1 1/2 szkl mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)szkl. mleka 4 łyżki masła 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczka przypraw korzennych 1 żółtko 3 białka 1/2 granatu 1 pomarańcza 1 łyżka miodu pierścienie cukiernicze Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy korzenne i sól wymieszać ze sobą. W drugiej misce wymieszać żółtko, mleko i masło. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Suche składniki dodać do mokrych
Kuchnia w oparachpachnąca zapiekanka jest już gotowa. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem płatków zbożowych Lubella Mlekołaki Choco Muszelki. Dzięki temu, że są z prawdziwego kakao, dodają fajnego czekoladowego smaku, natomiast granat, którym posypuję całość, nadaje odrobinę rześkości. Warto też wspomnieć, że płatki mają teraz ulepszony skład. Są BEZ syropu glukozowego i BEZ oleju palmowego. naleśniki: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka(...)zapiekania: 0/5 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu dodatkowo: szklanka płatków zbożowych Lubella Mlekołaki Choco Muszelki 8 łyżek kremowego twarożku pól łyżeczki masła do natłuszczenia formy granat Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni (wyszło mi 8 sztuk). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy naleśnik smarujemy twarożkiem. Zwijamy i kroimy w plastry. Powstałe roladki
Mienta blogBardzo kolorowa, jesienna sałatka z orzechami włoskimi, szynką i owocem granatu. Zrobisz ją błyskawicznie. Sałatka z granatem, orzechami i szynką dojrzewającą to pyszny pomysł na obiad lub na zdrową kolację. Jeśli szukasz przepisów z granatem, to sprawdź koniecznie jak smakuje sałatka z pieczonych buraków i fety . Na słodko zaś polecam ciasto leśny mech , które ozdabiasz po upieczeniu owocem granatu
AniaGotuje.plsię ciasta. Tym razem z braku czasu postawiłam na szybki sernik bez pieczenia na spodzie z herbatników. Delikatna masa serowo śmietankowa, herbatniki na spodzie i d tego wszystkiego chrupiący granat w galaretce. Idealne, szybkie ciasto. Składniki: 1 kg sera białego (ja użyłam gotowego w wiaderku) 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie mocno słodkie(...)ciasta) opakowanie herbatników 2 galaretki bananowe 1 granat Na początek rozpuszczamy galaretki jedną w 0,5 litra wrzątku, drugą w 200 ml i odstawiamy do ostudzenia. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z serem i dobrze ostudzoną galaretką (tą rozpuszczoną w mniejszej ilości wody). Na spodzie tortownicy (24 cm) układamy herbatniki, na nie wykładamy masę serowo śmietanową
Cynamonowe szczęściedoskonały pomysł na lekką kolację lub lunchbox (szczególnie dla tych, którzy nie mają opcji podgrzania swojego obiadu). Dodatek kuskusu sprawia, że jest ona bardziej syta, z aś szpinak, granat i natka pietruszki to dobra dawka żelaza w nietypowym wydaniu. Orzechy włoskie i sos na bazie octu balsamicznego podkreślają smak całości, a granat orzeźwia. Ja dodaję ją do swojego stałego(...)menu, szczególnie na jesień i zimę, kiedy nie ma aż tylu świeżych owoców i warzyw. Składniki: 100g świeżego szpinaku baby 150g kuskusu perłowego ½ granatu (około 1/2 szklanki ziaren) 40g orzechów włoskich ½ pęczka pietruszki Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Opcjonalnie sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kuskus ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ostudź
Fabryka pomysłówkolorowa, lekka i oryginalna sałatka z rzodkiewką, pomarańczą, ziarnami granatu i roszponką, podana z miodowo-pomarańczowym dressingiem jest idealną przystawką na wiosnę i lato. Możecie ją również zabrać na lunch do pracy. Moich gości ta kompozycja smakowa zdecydowanie uwiodła, więc myślę, że Wam również przypadnie do gustu. Przygotowanie : 15 min. Dla 4 osób : Składniki : ● 1 pęczek rzodkiewek ● 2 pomarańcze(...)cytryna ● 1 owoc granatu ● 150 g roszponki ● 1 łyżka miodu płynnego ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● sól i pieprz Przygotowanie : Umyj rzodkiewki, odetnij listki i korzonki, pokrój w cienkie talarki. Odetnij wierzchnią część granatu, pokrój go na ćwiartki, wyłuskaj z niego ziarna, usuń białe błonki. Rukolę umyj i osusz. Obierz jedną pomarańczę ze skórki, pokrój na małe kawałki, usuwając białe
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagram masła lub innego tłuszczu zimnego 1 łyżka nasion babki jajowatej Bio Planet 100 gram miodu lub 3 łyżki ksylitolu 3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody owoc granatu (opcjonalnie) Mąkę orkiszową wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem miodem/ksylitolem /, nasionami babki jajowatej i żółtkami lub wlać lodowatą wodę. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć(...)mazurek mają jeść dzieci zamiast wódki wlej sok np. jabłkowy *. Na dno wypieczonego mazurka rozsmarować warstwę śliwkową, potem daktylową. Wierzch dekorować uprażonymi słupkami migdałów. Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. Będzie go niewiele ale można użyć melasy z granatu. Udekorować owocem granatu
AZgotuj!Lekki, zdrowy, wegański pudding połączony ze smoothie z kiwi, banana i szpinaku z dodatkiem owoców marakui, granatu i orzechów pekan, który może stanowić pożywne śniadanie, smaczny deser lub przekąskę. To idealny deser dla tych, którzy lubią zjeść coś słodkiego a zarazem zdrowego. A tutaj znajdziecie więcej przepisów na zdrowe potrawy i desery, a przy okazji również inspiracji na potrawy wielkanocne(...)czubate łyżki nasion chia ● 2 łyżki syropu klonowego Na smoothie : ● 2 kiwi ● ½ banana (lub 1 mały banan) ● garść świeżego szpinaku ● 6 cl mleka sojowego Do dekoracji : ● 1 owoc granatu ● 1 marakuja ● 1 kiwi ● garść rozdrobnionych orzechów pekan Przygotowanie : Przygotuj pudding dzień wcześniej, najlepiej wieczorem: w dużej miseczce wymieszaj przy pomocy trzepaczki rózgowej mleko sojowe, nasiona chia i syrop klonowy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSałatka z mango i granatem to świetna propozycja na drugie śniadanie lub też na kolację. Do tego świeżo upieczona domowa bułeczka – pychotka. Z poniżej podanych ilości przygotowałam cztery porcje – dla dwójki dorosłych (najpierw kolacja a następnego dnia – drugie śniadanie). Składniki na: Sałatka z mango i granatem jedno opakowanie jakiegokolwiek miksu sałat granat... Więcej The post Sałatka(...)mango i granatem appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnek