Pięknie wygląda nawet po dłuższym przebywaniu w temperaturze pokojowej, czyli idealna na przyjęcie. Surówka dobrze smakuje w podstawowej wersji, tylko z cukinii, selera i imbiru. Dodanie jednak do surówki granatu, zdecydowanie podnosi jej walory smakowe i wizualne, staje się taka bardziej odświętna i jeszcze bardziej soczysta. Surówka będzie jeszcze lepiej wyglądała, jeśli cukinię postrugamy w cienkie długie plastry za pomocą(...)Czas przygotowania: 20 minut Składniki na surówkę z cukinii i selera naciowego: 2 małe cukinie 5 łodyg selera naciowego 5 cm świeżego imbiru 1 jabłko winne 1 granat mała wiązka natki pietruszki 1/2 świeżej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili pieprz i sól do smaku Sos: 1 łyżeczka miodu naturalnego sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżki oliwy
Kuchcik gotujePanna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. Mocno waniliowy smak idealnie łączy się ze słodkością mango i orzeźwiającymi owocami granatu, smakuje obłędnie i jest świetną propozycją szybkiego deseru z owocami. Składniki: 200ml śmietany 30% 150ml mleka 1/2 laska wanilii 4 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 dojrzałe mango 1 granat Wykonanie: 1. Żelatynę zalać(...)lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do 3 foremek (u mnie kształt babeczki) i wstawić do lodówki. 2. Mango obrać, pokroić na mniejsze części i zmiksować do postaci puree. Granat przekroić na pół i wyłuskać ziarna owocu. 3. Gotowe puree z mango wylać na 3 małe talerzyki, na środku każdego talerzyka ułożyć wyciągniętą z foremki panna cottę i posypać ziarenkami
Szalona Kuchnia EwelinyKruche, chrupiące, wytrawne babeczki z łososiem w towarzystwie dojrzewającego w słońcu, soczystego mango, zdrowego awokado, delikatnie pikantnej, orzechowej rukoli i orzeźwiającego granatu to świetny pomysł imprezowej przystawki. Składniki: Ciasto: 220g mąki pszennej 100g masła 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania foremek Kolorowa salsa z łososiem: 300g wędzonego na zimno łososia Mowi(...)plastrów) 2 mango 2 awokado 1 granat 1 garść rukoli 1 garść kolendry otarta skórka z 1 limonki sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, proszek do pieczenia, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą
Szalona Kuchnia EwelinyDelikatna sałatka z łososiem, wyrazistą w smaku rukolą, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. Składniki: 360g świeżego łososia 130g rukoli 2 pomarańcze 1 granat 15 kulek winogrona ciemnego 2 kromki chleba razowego 25g płatków migdałowych Dressing(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. 2. Rukolę umyć i osuszyć. 3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować, pozbawić błon, wyłuskać z owocu granatu ziarna, winogrono umyć i pokroić na połówki. 4. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. 5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 6. Dressing: Sok z limonki
Szalona Kuchnia Ewelinysmakuje extra! 👌 J est w niej wszystko co uwielbiam: bataty pieczone z dodatkiem ostrej papryki: słodko - pikantne, aksamitne awokado, kremowa i słona feta, soczyste ziarenka z owocu granatu, rukola z orzechowym posmakiem i chrupiące, prażone pestki słonecznika. Do tego miodowo - musztardowy dressing i genialny posiłek gotowy. Upieczenie batatów zajmie Wam około 25 minut, w tym czasie zdążycie(...)ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki oleju lub oliwy 1 opakowanie rukoli 1 duże, dojrzałe awokado 100 g fety 5 łyżek słonecznika łuskanego ziarenka owocu granatu (1 mały lub 1/2 dużego granatu) SKŁADNIKI NA DRESSING: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżki oliwy lub oleju WYKONANIE: Piekarnik nagrzej
Słodko-Słony Świat IlonyWczoraj był to Omlet biszkoptowy z jogurtem greckim i owocami , bardzo smaczny i taki owocowy. Dzisiaj postawiłam na dodatek kakao i powstał cudny omlet ze smażonymi na maśle bananami, granatem i kakaowym kremem z jogurtu greckiego. Do koloru i smaku miechunka oraz pestki granatu. Taki omlet to dobry pomysł na lunch do pracy czy śniadanie dla dzieci . Czekoladowy omlet(...)łyżki jogurtu greckiego 2-4 łyżeczek kakao bez cukru miód, syrop klonowy lub inny zamiennik cukru 3 kawałki banana 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki pestek z granatu kilka świeżych miechunek Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno. W drugiej miseczce do żółtek dodajemy mąkę oraz kakao. Mieszamy delikatnie. Całą zawartość przelewamy
Moja smaczna kuchnia200g drobnego cukru – 1 łyżka soku z cytryny Masa – 125 ml śmietany 30% lub 35% – 125 serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru – 1 granat – 25 ml syropu grenadyna – 25 ml rumu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (góra – dół). Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo(...)przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, serek mascarpone oraz dodajemy 2 łyżki cukru. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej owoce granatu. Polewamy sosem (syrop grenadyna wymieszana z rumem. Gotowe : ) Artykuł Pavlova z granatem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpogodę, która panuje dzisiaj za oknem – deszcz, śnieg, wiatr, a potem przeziębienie gotowe. Dlatego aby uchronić nasz organizm przed takim scenariuszem polecam surówkę z czerwonej kapusty z pestkami granatu. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, wapnia, magnezu oraz potasu, a przy tym jest bardzo nisko kaloryczna w 100g ma tylko 4o kcal więc na pewno nie zagrozi(...)naszej sylwetce. Do tego granat bogaty w białko, błonnik, kwas foliowy i beta karoten. Nie bez znaczenia nazywany jest owocem życia! Składniki: 1/4 małej główki czerwonej kapusty owoc granatu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz, oliwa Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy natkę, koperek, sól, pieprz oraz 3 łyżki oliwy. Granat najpierw delikatnie
Życie ze smakiemDelikatna sałatka z kurczakiem, wyrazistą w smaku rukolą, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. Składniki: 350g fileta z kurczaka 80g rukoli 1 granat 2 pomarańcze 60g orzechów włoskich 2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 2 łyżki oleju sól pieprz(...)usmażyć na rozgrzanym oleju i pozostawić do wystudzenia. 2. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy włoskie uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. 3. Pomarańcze obrać ze skóry, wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek. 4. Dressing: Sok z cytryny, pomarańczy dokładnie wymieszać z miodem, musztardą i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Na talerzu rozłożyć rukolę, kawałki fileta
Szalona Kuchnia Ewelinyczekoladowy- miłośnicy gorzkiej będą wniebowzięci 😊 A i kawosze znajda coś dla siebie- mocno alkoholowe nasączenie o bazowej, kawowej nucie … Do tego delikatna warstwa kremu śmietanowego i soczystych owoców pestek granatu doskonale nadały wypiekowi bardziej wyrafinowanego deseru 😊 Składniki na biszkopt: 9 jaj 250 g cukru 250 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Białka ubijamy z cukrem(...)ilości gorącej wody Śmietanę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem na piankę. Następnie stopniowo dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. . Ubijamy aż masa stężeje. Dodatkowo: pestki z 1 owocu granatu wykonanie: blat biszkoptowy +nasączenie ½ kremu kawowego blat + nasączenie + ½ kremu kawowego blat + nasączenie krem śmietankowy owoce granatu Całość schładzamy w lodówce około 2- 3 godzin
Domowe ciastaprzypadły mi do gustu. Do przygotowania tej sałatki wystarczą tylko 4 składniki, a przy okazji warto wspomnieć, że nie dodajemy do niej żadnej oliwy oraz soli. Pomarańcze oraz nasiona granatu zawierają w sobie tyle soku, że nie jest ona sucha i smakuje bardzo dobrze. Dodając do niej orzechy włoskie (30 g na porcję) podnosimy jej kaloryczność o prawie 200 kcal(...)części kwasu fitowego. Dla zainteresowanych na końcu przepisu znajduje się tabelka z wartościami odżywczymi. Składniki 50 g rukoli (2 duże garści) 30 g orzechów włoskich (łuskanych) 1/2 pomarańczy 1/2 granatu Przygotowanie Dzień wcześniej namocz orzechy. Umytą rukolę ułóż na talerzu. Dodaj obrane, drobne kawałki pomarańczy oraz nasiona granatu. Całość posyp kawałkami orzechów włoskich. Wartości odżywcze Energia: 360 kcal Białko
Programista w kuchniProsta i zdrowa sałatka z kaszy jaglanej, pieczonych buraczków i serka halloumi. Z pysznym sosem z pasty sezamowej i jogurtu. Z pestkami granatu, świeżą kolendrą i orzeszkami pinii. Przygotowanie sałatki można rozłożyć w czasie i 1-2 dni wcześniej upiec buraki, ugotować kaszę jaglaną i przygotować sos tahini. W dniu podania wystarczy podsmażyć kaszę z warzywami i zamarynować buraczki(...)soku z cytryny, syropie klonowym i oliwie. Przed wyłożeniem na półmisek chwilę podgrzewamy serek halloumi i posypujemy pestkami granatu. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/3 szklanki kaszy jaglanej 30 g masła 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącego bulionu 1 marchewka 1 cebula 1/3 cukinii 2 ząbki czosnku 2 małe buraki serka halloumi pestki granatu 2 łyżki orzeszków pinii uprażonych
cool and mintystaranne ułożenie liści sałaty wokół miseczki z dressingiem, tak aby przypominała wieniec. Do sałatki dodałam składniki, które kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem - mandarynki, buraczki, orzechy włoskie oraz pestki granatu. Ich smak przełamałam wyrazistym kozim serem oraz słodkawym dressingiem z miodem, musztardą, sokiem z mandarynek oraz pikantną oliwą Monini GranFruttato. To moja ulubiona oliwa do wykorzystywania na surowo - do sałatek(...)bruschettę oraz do maczania w niej kromek chleba. Ma intensywny smak i aromat, który doskonale doprawia warzywa. Świąteczna sałatka-wieniec z buraczkami, mandarynką i pestkami granatu Składniki / na 6 porcji: 3 mandarynki 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól, pieprz 3 łyżki oliwy Monini GranFruttato 1 nieduża cykoria 100 g mieszanki sałat
Chilli Czosnek i OliwaZamiast tradycyjnej zupy grzybowej lub rybnej, na święta proponuję Wam zupę krem z pieczonych warzyw z dodatkiem oliwy estragonowej i ziaren granatu. Jej oryginalny i subtelny smak na pewno zaskoczy Waszych gości, a jeśli podacie ją w eleganckich talerzach firmy Ambition będzie smakowała jeszcze lepiej! Czas przygotowania : ok. 60 min. Porcja dla 4 osób : ● 300 g marchewki ● 2 czerwone papryki(...)żółte papryki ● 2 cebule ● 1 owoc granatu ● 1 ząbek czosnku ● 1 pęczek estragonu ● 60 cl bulionu warzywnego bio ● ok. 6 łyżek oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie : Estragon drobno posiekaj, zmiksuj z 4 łyżkami oliwy z oliwek, odstaw. Granat pokrój na ćwiartki, wyłuskaj z niego ziarenka, usuń białe błonki. Wyłuskane ziarna odstaw. Piekarnik rozgrzej do tempeartury 200 °C. Paprykę umyj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska