zastąpić można nie tylko puree ziemniaczane. Świetnie sprawdza się podane jako dodatek do mięs jak i do grillowanych warzyw. Jest niezwykle kremowe a jego delikatny smak przełamują ziarna soczystego granatu. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Puree z selera Składniki na puree z selera. 90 dkg selera korzeniowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soli(...)śmietanki (30%) 2 łyżki miękkiego masła 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/2 owocu granatu Jak zrobić puree z selera. Selera umyć, przekroić na cztery części i włożyć do rękawa do pieczenia . Dodać brązowy cukier oraz 1/2 łyżeczkę soli. Wymieszać. Rękaw zamknąć po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 1.5 do 2 godzin. Upieczonego selera lekko wystudzić
MeCooksPomysł na lekką w smaku, wegetariańską i bardzo sycącą sałatkę. Do jej przygotowania będzie potrzebować komosę ryżową, świeży szpinak, miękką oraz soczystą gruszkę, dojrzałego granata i kozi ser. Co ciekawego, sałatki nie polałam żadnym sosem ani jej nie przyprawiłam, a pomimo tego była soczysta i smaczna w smaku. Poniższa sałatka to pomysł na lekkie, drugie śniadanie, np. szkoły/pracy. Będzie(...)idealna dla osób, które chcą jeść zdrowiej i ograniczają spożywanie mięsa. Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki surowej komosy ryżowej 2 garście świeżego szpinaku 1/2 dużego, dojrzałego granata 1 duża, miękka gruszka 1 rolada sera koziego (100 g) Komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (po ugotowaniu powinna być sypka) . Szpinak umyć, osuszyć. Z granatu wyjąć pestki. Gruszkę
Ugotowaćpodniebieniem...oto przepis! Badridżiani to tradycyjne gruzińskie roladki z bakłażana nadziewane pikantną pastą orzechową z chili i czosnkiem, a także kolendrą, która jest niekwestionowaną królową gruzińskiej kuchni :) Słodkie rubinki granata równoważą smak smażonych bakłażanów i ostrej pasty orzechowej. To wspaniała i pełna różnorodnych smaków i tekstur niepowtarzalna pyszność! Pyszne i niecodziennie podane bakłażany, to prawdziwa podróż nad brzeg Morza Czarnego(...)mnóstwa ziół. Całość wspisuje się koncertowo w jesienny klimat ze swoimi rozgrzewającymi dodatkami i ciepłym aromatem, a smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Tłuczcie orzechy, łuskajcie granat i smażcie bakłażany, bo czas na zwinięcie kilku roladek pełnych samych pyszności! Badridżani - gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową Potrzebujesz: 1 duży bakłażan 1 szklanka orzechów włoskich 3 łyżki
Kuchnia w Słońcu Skąpanapomidorków koktajlowych – ok. 125 g pół średniej czerwonej cebuli – ok. 44 g 1 duża garść orzechów nerkowca – ok. 30 g 2 łyżki ziarenek granatu – ok. 30 g 1 płaska łyżeczka ziarenek sezamu – ok. 4 g 2 łyżeczki oliwy – ok. 10 g (lub ewentualnie oleju rzepakowego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę ze szpinakiem(...)trzeba go ponownie myć). Ogórka umyć, osuszyć, pokroić na półplasterki. Pomidorki koktajlowe również umyć i osuszyć, a kolejno pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie piórka. Z granatu wyskubać 2 łyżki ziarenek. Przeczytaj koniecznie nasz artykuł: jak szybko obrać granat? Do sałatki ze szpinakiem wedle uznania możecie użyć orzechów solonych lub niesolonych. Ja ogólnie ograniczam dodatek soli, więc
Kulinarne Przebojecytrusów Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka z kaszką kuskus i mango Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszki kuskus 1/2 małej czerwonej cebuli 1/2 zielonego długiego ogórka(...)dojrzałego mango 3 garści ziarenek granatu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sok z cytryny 1/2 łyżeczki musztardy sól pieprz czarny Wykonanie: Kaszkę wkładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę, tak samo mango. Wszystko wraz ziarenkami granatu wrzucamy do kaszki. W szklance mieszamy składniki sosu, polewamy nim sałatkę
Kulinarne przygody GatityPojawiły się w sklepach świeże figi, więc trzeba to wykorzystać 😉 Na pierwszy rzut idzie sałatka... z mieszanki sałat z łososiem wędzonym, świeżymi figami, mozzarellą oraz granatem, polana sosem z dodatkiem octu balsamicznego. Jest to bardzo prosta sałatka z kilku składników, niewymagająca dużo naszego czasu i wysiłku, a w smaku rewelacyjna! Wystarczy zaledwie 10 minut czasu, aby ją przygotować. Dla mnie(...)lekka sałatka idealna na kolację lub na wynos do lunchboxa 🍱 Składniki: 1 op. mieszanki sałat 100 g łososia wędzonego 2 świeże figi 100 g sera mozzarella 1/2 granatu Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę
Kuchnia MagdaLenyprostu bez specjalnej okazji. Dlatego na moim blogu znajdziecie sporo różnych przepisów na śledzia , dziś dołączy do nich kolejna bardzo smakowita propozycja z pewnym zaskakującym połączeniem. Czy śledź i granat idą ze sobą w parze? Zapraszam po przepis. Dobrze przygotowane danie ze śledziem wymaga dobrych jakościowo składników. Smaczny i niesmakujący tranem śledź to podstawa, ale ważna rolę odgrywają też przyprawy(...)koper, liść laurowy i oliwę z oliwek. Idealnie pasuje do śledzia, a zarazem w wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami mojego dania. Aromatyczny śledź z ziemniakami i granatem Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 1 szklanka mleka 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 opakowanie mieszanki przypraw Vegeta natur do ryb i owoców morza
Kulinarne przygody Gatityczekoladowa panna cotta. Do jej przygotowania możecie wykorzystać swoją ulubioną czekoladę, dzięki temu będzie smakować dokładnie tak, jak lubicie. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat. Z dodatkami można zaszaleć, ale mi właśnie takie połączenie najbardziej pasowało :) Deser przygotowałam w małych słoiczkach o pojemności 125 ml (pół szklanki) – to te, w których przez jakiś czas był(...)mleka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżki żelatyny 1 laska wanilii 1 laska cynamonu (lub zmielony cynamon) + do dekoracji: 50 g czekolady, granat, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa ( tu przepis na domową ) Czekoladowa Panna Cotta – jak to zrobić? Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko. Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyciągamy nasionka, dodajemy je mleka i śmietanki, wrzucamy
CiastkozercyDelikatne i puszyste ciasto z soczystymi jabłkami i chrupiącym granatem. Przepis tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący :) Jabłka tym sposobem są o wiele bardziej delikatne, niż w przypadku tradycyjnego wyłożenia owoców na wierzch. 200 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100 g maślanki 50 g śmietany(...)oleju rzepakowego 2 jajka duże jabłko (lub 2-3 mniejsze) szara reneta pół łyżeczki cynamonu granat Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obrane jabłko kroimy w plasterki. Układamy na spodzie formy, wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o średnicy ok. 22 cm) i posypujemy cynamonem. W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą i powstałym
Mienta blogPojawiły się w sklepach świeże figi, więc trzeba to wykorzystać 😉 Na pierwszy rzut idzie sałatka... z mieszanki sałat z łososiem wędzonym, świeżymi figami, mozzarellą oraz granatem, polana sosem z dodatkiem octu balsamicznego. Jest to bardzo prosta sałatka z kilku składników, niewymagająca dużo naszego czasu i wysiłku, a w smaku rewelacyjna! Wystarczy zaledwie 10 minut czasu, aby ją przygotować. Dla mnie(...)lekka sałatka idealna na kolację lub na wynos do lunchboxa 🍱 Składniki: 1 op. mieszanki sałat 100 g łososia wędzonego 2 świeże figi 100 g sera mozzarella 1/2 granatu Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę
Kuchnia MagdaLenyJeśli lubisz kuchnię śródziemnomorską spodoba Ci się to proste danie makaronowe. Pikantne pesto z rukoli świetnie kontrastuje z winnymi chrupiącymi pestkami granatu. Smakuje naprawdę świetnie, a powstało oczywiście przez przypadek. Danie do przygotowania w 15 minut, gdy nie masz czasu na gotowanie lub upalana pogoda nie zachęca do ślęczenia w kuchni. Wykorzystałam resztki domowego makaronu, wiadomo domowy najlepszy(...)ulubiony kupny też się nada. Składniki na 2 osoby: 250 g makaronu 3-4 łyżek pesto z rukoli pestki z granatu pomidorki koktajlowe parmezan Wykonanie: makaron przygotuj wg przepisu na blogu , lub ugotuj kupny wg wskazań na opakowaniu. Przy odcedzaniu makaronu zostaw w kubeczku trochę wody z gotowania pesto przygotuj z tego przepisu z granatu uwolnij pestki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kręgach, chłodzi się już wiśniowy Stanislav :) Stanislav Wild Cherry to wódka lekko słodka, która idealnie będzie się komponowała z sałatką z wątróbką z lekko pikantną rukolą i kwaśnymi pestkami granatu. Polecana szczególnie kobietom, tak drogie panie, jest fantastyczna, delikatna, lekko słodka i klarowna. Doskonała jakość, która umili nam te kilka dni wolnego. Piękne, prawda? :) Jest to tylko jeden z kilku(...)podanych składników wyjdą 2-3 porcje sałatki): 500 g wątróbki drobiowej 2 łyżki oliwy z oliwek 50 ml czerwonego wytrawnego wina 4 garści rukoli 4 garści szpinaku 1/2 owocu granatu sok z limonki sól Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i sprawdzamy, czy nie mają woreczków żółciowych, bo danie z nimi będzie okrutnie niesmaczne, także na to uważajcie. Na dobrze rozgrzaną
MamaOskarkazabiegane dni. Takie rozwiązanie, można łatwo zabrać ze sobą, do szkoły lub pracy i zjeść z chrupiącym pieczywem. Składniki na 2 porcje: 300 g serka wiejskiego pestki z połowy granatu 5 listków mięty 2 łyżki soku z cytryny kilka listków kolendry Przygotowanie: Serek wiejski przełóż do miseczki. Granat przetnij na pół i wystukaj z niego pestki. Najlepiej wydobyć nasiona uderzając(...)zewnętrzną warstwę skórki np. drewnianą łyżką. Miętę siekamy i łączymy z serkiem i granatem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy listkami kolendry. Serwujemy z ulubionym pieczywem. Artykuł Serek wiejski z ziołami i granatem pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
Kierunekuchniapoza tym można do nich dodać prawie wszystko, więc na pewno w domu znajda się do nich jakieś pyszne dodatki. Ja tym razem wykorzystałam bitą śmietanę i ziarenka granata. Pyszności 😍. Kto się skusi? Gofry z bitą śmietaną i granatem Czas przygotowania: 30 minut Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2% szczypta soli(...)szklanki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: bita śmietana ziarenka granata Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się gluten. Rozgrzewamy gofrownicę. Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy
Kulinarne przygody Gatitynigdy za wiele, dlatego podrzucam kolejny pomysł z czerwoną kapustą w roli głównej. Kapustę sparzyłam wcześniej wrzątkiem dlatego jest mięciutka, a dzięki dodatkowi pomarańczy bardzo soczysta i winna. Pestki granatu dodatkowo zwiększaja jej walory zdrowotne i przyjemnie chrupią między zębami. Czerwona kapusta na bogato! Zapraszam do przepisu! Składniki: 1/4 czerwonej kapusty 1 duża pomarańcza 1/2 szklanki pestek granatu(...)razem z białym albedo. Spomiędzy białych błonek powycinać ostrym nożem fileciki z pomarańczy. Najlepiej robić to nad naczyńkiem, by złapać sok. Posłuży on do przygotowania pomarańczowego winegretu z granatu uwolnić pestki z oleju, octu, soku z pomarańczy i miodu przygotować sos kapustę posolić i mocno wygnieść. Dodać pieprz, wymieszać z winegretem. Wyłożyć na półmisek, rozłożyć fileciki z pomarańczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!