Azjatycka sałatka z kaczką jest idealna na lunch, obiad lub kolację. Kaczka świetnie łączy się ze słodkim granatem i orzeźwiającym dressingiem imbirowym. Chili nadaje ostrości, marchewka chrupkości, a kolendra nieco egzotyki. Właśnie za takie intensywne połączenia smakowe uwielbiam kuchnię chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem(...)kapustki pak-choy / rukoli / szpinaku lub roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka 1-2 cebulki dymki pęczek świeżej kolendry ziarna granata do posypania + odrobina soku do dressingu Dressing: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka chińskiego wina ryżowego (można zastąpić sake) 1 łyżeczka oleju sezamowego 2-3 cm kawałek imbiru 1 mała, czerwona papryczka chili (lub pół
Poezja smakukoniec dnia mam dla Was szybką, smaczną i zdrową przekąskę. Plastry pomarańczy w panierce z mąki kokosowej z odrobiną sosu z owocu granatu. Chcesz zabić głód bez wyrzutów sumienia? Spróbuj pomarańczy na gorąco! Jedyną słodyczą jak zawsze będzie ksylitol :) Zapraszam do kuchni jak i polubienia Kuchni PROzrowotnej!Dla 1 osobyCzas przygotowania: 10 minutSkładniki:Pół pomarańczy1/4 granatamąka ziemniaczana1 jajkoksylitolmąka kokosowaolej kokosowyPrzygotowanie(...)Kroimy dwa grube plastry pomarańczy, odkrajamy skórę, panierujemy w roztrzepanym jajku posłodzonym ksylitolem a następnie w mące kokosowej i tak dwukrotnie. 2/ Wyciskamy sok z 1/4 granata słodzimy ksylitolem, podgrzewamy w małych garnku i gdy będzie wrzał zagęszczamy roztworem mąki ziemniaczanej i wody.3/ Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, smażymy z obu stron panierowane pomarańcze. Wykładamy na talerz i polewamy
Kuchnia PROzdrowotnaskąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy już w kierunku Azji, a dokładniej do Indii, pyszniących się soczystymi ziarnami oblanego czerwienią granatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz orzechami nerkowca. Z Delhi czeka nas ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto(...)chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu! Składniki (na 4 porcje jako danie główne): 200 g makaronu fusilli om nom nom * 3 piersi z kaczki 1 owoc granatu 1 mango 4 oscypki (małe) 4 łodygi selera naciowego, pokrojonego 100 g chilijskich rodzynek 80 g orzechów nerkowca 120 g rukoli 4 łyżki świeżej mięty, posiekanej Marynata oraz dressing
Food Squarepodobno ma turecki rodowód. W Polsce znane pod nazwą „Leśny Mech”. U mnie w trochę innej odsłonie z kremowym serkiem oraz jesiennymi owocami – figami i pestkami granata. Zastanawiacie się pewnie po co dodawać szpinak do ciasta… otóż to świetny sposób na jego przemycenie do diety dzieci. Szpinaku nie czuć w cieście, za to nadaje mu fantastyczny(...)naturalny, zielony kolor. Ciasto szpinakowe nie jest oczywiście dietetyczne, ale za to zawiera jeszcze inne zdrowe dodatki takie jak migdały, figi, cytryna czy pestki granata. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę, sięgając po następny kawałek… Ciasto ze szpinakiem: 250 g świeżego szpinaku baby (nie mrożonego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki
Poezja smakufrancuskie z chałwowym sosem to jest śniadanie któremu nie sposób się oprzeć. Sami przyznajcie – połączenie gorących, pachnących kardamonem kawałków chałki, kremowego sosu chałwowego, chrupiących pistacji i soczystych pestek granatu – no ciężko odmówić sobie takiego śniadania. Składniki (na 2 porcje): 6 kromek chałki drożdżowej 200ml mleka 1 jajko łyżeczka cukru waniliowego – użyłam domowej roboty 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu(...)około 2 łyżki masła Na sos chałwowy: 1 łyżka tahini 2 łyżki wody 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżeczki syropu klonowego lub do smaku Do podania: pestki granatu orzechy pistacjowe Do głębokiego talerza wbijamy jajko, rozkłócamy je widelcem. Dodajemy do niego mleko, cukier waniliowy oraz kardamon i dokładnie mieszamy do połączenia. Odstawiamy. Do miseczki przekładamy łyżkę
Smaczna StronaSzybka i łatwa w przygotowaniu kolorowa sałatka ze świeżej rukoli, soczystego i orzeźwiającego granatu, wyrazistego w smaku wędzonego łososia i delikatnej mozzarelli. Polana dressingiem o owocowej nucie i posypana chrupiącymi orzeszkami smakuje obłędnie. Składniki: 80g rukoli 200g wędzonego łososia w plastrach 1 granat 150g mini mozzarelli 10 sztuk czarnych oliwek 60g orzeszków ziemnych niesolonych sól i pieprz Dressing: 3 łyżek(...)łyżki soku z cytryny sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Rukolę umyć i osuszyć, a mini mozzarellę odsączyć z zalewy. 2. Granat wyłuskać z ziarenek, a oliwki pokroić w plasterki. 3. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni. 4. Wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki
Szalona Kuchnia Ewelinypiwem. Wprawdzie mój tatar ze śledzia z korniszonami nie jest wędzony, tylko solony, ale zapewniam Was, że pysznie smakuje i będzie wspaniałą przekąską. Dodałam do niego także ziarenka granatu, jesteście zaskoczeni? Powiem Wam, że ten kwaskowy owoc tworzy bardzo fajny duet z rybą. Koniecznie przygotujcie tatara według mojego przepisu i dajcie znać, czy ten granat faktycznie tu pasuje(...)marynowania Składniki: 3 tuszki świeżego śledzia 1/2 małej czerwonej cebuli 5 korniszonów 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju sok z cytryny sól pieprz ziarenka granatu świeży koperek Marynata do śledzi: 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 2 łyżeczki soli 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Składniki zalewy zagotowujemy
Kulinarne przygody Gatityczwartku u Faceta w Kuchni, który gotuję pod wpływem Mint Julep koktajl na bazie Burbona oczywiście z Kentucky, z miętą, syropem cukrowym, dużą ilością lodu i cierpką melasą z granatów. Godne uwagi jest to, że Mint Julep ma ponad 200 lat ❗❗❗ rozgłos zyskał w XVIII wieku w Stanach Zjednoczonych i pierwszy raz został opisany w 1803 roku, przez Johna Davisa(...)być lepszy sposób na rozpoczęcie dnia ❓ A co to ma wspólnego z tłustym czwartkiem hmmm kolor podobny do pączków, jest lukier z cukru o smaku mięty, jest polewa z granatów, stan zadowolenie po spożyciu podobny, jedyna różnica, że nie pójdzie w…du…ale niżej, bo w nogi. Na zakończenie zdrówka życzę w ten tłusty czwartek
RafalCookwszystkim znana frużelina to jeden z najsmaczniejszych dodatków do deserów. Skład frużeliny to, aż 80% zawartości owoców i bez dodatkowego cukru. Zrobiona jest z najwyższej jakości owoców malin i granatów, które są bogate w wiele cennych witamin i minerałów. Naturalny skład sprawia, że owoce w żelu odpowiednie są nawet dla osób na diecie i aktywnych fizycznie. Sprawdź, do czego można(...)wykorzystać? Dlaczego warto jeść owoce w żelu? Zarówno malina, jak i granat ze względu na zawarte w nich witaminy i minerały (C, E, B1, B2, B6, potas, magnez wapń, żelazo), mają wiele korzystnych dla naszego organizmu właściwości. Zawarte w nich składniki pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy, regulują pracę jelit i trawienie oraz chronią organizm przed chorobami. Owoce bogate
Kuchcik gotujetłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu… Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść orzechów włoskich pół kostki(...)sera feta paręnaście ziaren granata sok z połowy cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w kostkę buraka, pokrojoną w półplasterki cebulę, poszatkowane orzechy, pokruszoną fetę i granat. Wszystko zalewamy oliwą, octem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
Kardamonovypiec, smażyć, gotować, a nawet jeść na surowo. Na blogu możecie znaleźć już kilka różnych pomysłów na przygotowanie brukselki . Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z brukselki z sezamem i granatem . Taka sałatka będzie z pewnością fantastycznym dodatkiem na świąteczny stół. Idealnie sprawdzi się do pieczonych mięs, ale jest tak pyszna, że można ją jeść samą. Polecam! Sałatka z brukselki(...)sezamem i granatem Składniki: 400g brukselki 1 łyżka sezamu ziarenka z połowy granatu olej do smażenia łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Brukselki oczyścić z zewnętrznych, zwiędniętych i uszkodzonych liści, odciąć głąby. Brukselki przekroić na połówki. Na dużej patelni rozgrzać olej i ułożyć na nim brukselki przecięciem do dołu. Smażyć na niewielkim ogniu
Codzienne Gotowanierazem coś dla dorosłych. Koktajle na bazie granatu i whisky z rozmarynem. A może właśnie ta propozycja będzie się Wam kojarzyła z biesiadowaniem świątecznym. Składniki: szklanka soku z granatu gałązka rozmarynu 100 ml whisky sok z limonki 10 ml syropu cukrowego 50 ml wody gazowanej szklanka lodu Przygotowanie : Do shakera wrzuć kilka kostek lodu. Dodaj(...)granatu, syrop cukrowy, whisky, rozmaryn i sok z limonki. Wstrząsaj wszystko ok 30-40 s. Do 2 szklanek wrzuć lód. Przelej koktajl przez sitko do dwóch szklanek po równo. Uzupełni wodą gazowaną. Udekoruj gałązkami rozmarynu oraz nasionami granatu. Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Niezły Młynekrazem coś dla dorosłych. Koktajle na bazie granatu i whisky z rozmarynem. A może właśnie ta propozycja będzie się Wam kojarzyła z biesiadowaniem świątecznym. Składniki: szklanka soku z granatu gałązka rozmarynu 100 ml whisky sok z limonki 10 ml syropu cukrowego 50 ml wody gazowanej szklanka lodu Przygotowanie : Do shakera wrzuć kilka kostek lodu. Dodaj(...)granatu, syrop cukrowy, whisky, rozmaryn i sok z limonki. Wstrząsaj wszystko ok 30-40 s. Do 2 szklanek wrzuć lód. Przelej koktajl przez sitko do dwóch szklanek po równo. Uzupełni wodą gazowaną. Udekoruj gałązkami rozmarynu oraz nasionami granatu. Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Niezły Młynekpiankowa masa z serka homogenizowanego i śmietany kremówki oraz warstwa owoców kaki zatopionych w galaretce. Dla efektu wizualnego oraz dla lekkiego przełamania słodyczy persymony, dodałam jeszcze ziarenka z połowy granatu. Poza sezonem na persymonę, warto przygotować takie ciasto z brzoskwiniami z puszki :). Niezwykle smaczny i efektowny deser, który może być także jedną z propozycji na świąteczny stół :). Bardzo polecam! Biszkopt(...)wody 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: około 5 łyżek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 1,5-2 sztuki owoców persymony, dojrzałych 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa + 350 ml wody opcjonalnie - pół granatu Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie
Opowieści z piekarnikamożna go przygotować w chłodniejszych miesiącach. Sernik na zimno zazwyczaj przygotowuję z galaretką i owocami. Zazwyczaj są to truskawki, banany, maliny, borówki czy tak jak w tym przypadku granat. Sernik na zimno możemy przygotować w różnych wariantach smakowych i kolorystycznych. Wszystko zależy od tego, jaką galaretkę oraz jakie owoce wybierzemy. Sernik na zimno to idealny pomysł na smaczny deser(...)herbatniki. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Składniki: 1 kg sera z Białegostoku wiaderka „President” 300 ml śmietany 30% 6 łyżek cukru pudru herbatniki galaretka cytrynowa 4 łyżeczki żelatyny 1 granat (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie powoli dodajemy
Przepiski.pl