smaczną sałatką. Bazą sałatki zrób ulubione kiełki, które w prosty sposób możesz sam wyhodować w domu. Urozmaić smaki dodając słodkiego, pieczonego ziemniaka, pikantny serek pleśniowy, chrupiące orzechy, kwaskowate ziarenka granatu i pełny smaku boczek. Całość dopełni prosty sos winegret. Smacznego! PRZEPIS SAŁATKA Z BOCZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 min Dla 3 osób Składniki: kilka liści(...)pekińskiej 0,5 szklanki kiełków brokułu 0,5 szklanki kiełków lucerny 100g boczek smażonego sałatkowego – podsmażone skwarki boczku 1 batat upieczony 1 sztuka sera brie z zielonym pieprzem 1 granat 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu jabłkowego Jak zrobić sałatkę z boczkiem i serem pleśniowym: 1. Górne, miękkie listki kapusty pekińskiej porwij na półmisek
Dorota SmakujeSkyrniki w pięknym jesiennym kolorze, z dodatkiem śliwek i pestek owocu granatu. Deser bez dodatku cukru - można dosłodzić np. miodem. Składniki: pół dyni Hokkaido, 150 g skyra, 100 g jogurtu greckiego, 2 jajka, 2 łyżeczki erytrytolu, łyżeczka masła orzechowego, 20 g proszku budyniowego śmietankowego, 4 śliwki, owoc granatu Przygotowanie: Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na kawałki. Pieczemy(...)żaroodpornych. Śliwki kroimy na pół lub na ćwiartki, układamy na masie dyniowej. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika pieczmy przez 30 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy pestkami owocu granatu
Lena GotujeSałatka z tortellini i paluszkami krabowymi. Dodatek ananasa i ziarenek granatu przyjemnie osładza całość. Ja lubię właśnie taki słodki akcent w sałatkach. Jeśli zależy Ci na sałatce, którą można przygotować w dość krótkim czasie, to to jest jeden z takich szybkich przepisów. 1 op. (250 g) świeżego tortellini (u mnie z ricottą i szpinakiem, ale może być inny smak(...)paluszków krabowych/surimi (u mnie w kształcie krewetek, pikantne) 1 por 1 puszka ananasa 1 mini puszka kukurydzy 1/4 granatu 1/2 pęczka koperku Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany wiejskiej 18% 1 łyżka musztardy sól, pieprz Tortellini gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy. Pora kroimy w kostkę, przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Ananasa odsączamy z zalewy
Smaki Na Talerzupuszki, będą tak samo dobre :) Wspaniale nada się tu również mak, który zostanie Wam po robieniu makowego mleka , które jest wigilijnym przysmakiem litewskim :) Do tego strzelające sokiem ziarenka granatu jako owocowe bombki, cukier puder zamiast śniegu i można serwować! Jako świąteczny deser lub zimowa słodkość do kawy, herbaty albo kakao zasmakują z pewnością dużym i małym miłośnikom zimowych smaków(...)mleku garść orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki cynamonu Do tego: 1 op. ciasta francuskiego patyczki do szaszłyków pestki granatu (opcjonalnie) cukier puder. Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki masy makowej umieść w robocie kuchennym i dobrze zmiksuj, aż masa makowa będzie jednolita. 2. Przełóż do garnuszka i zagotuj - odstaw do wystudzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiłośników zdrowych deserów z udziałem owoców mam dzisiaj propozycję na sałatkę owocową z malinami, winogronem i granatem, z dodatkiem bazylii i miodu. Możecie ją przygotować w pięć minut, a jest naprawdę smaczna i pełna witamin. Serdecznie zapraszam do jej skosztowania! Przygotowanie : 10 min. Chłodzenie: 2 godz. Porcja dla 4 osób: ● 1 owoc granatu ● 250 g malin(...)zielonego winogrona ● 10 listków bazylii ● 3 łyżek miodu z akacji lub syropu z agawy Przygotowanie : Owoc granatu przekrój na pół i wybierz ziarenka, usuwając białą błonę. Wymieszaj z malinami i winogronem. Domieszaj drobno posiekane listki bazylii i syrop z agawy lub miód. Dokładnie wymieszaj, odstaw na 2 godziny do lodówki, podawaj sałatkę owocową schłodzoną
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapieczone pieczarki, seler naciowy, szpinak i…. powinny być jeszcze pomidorki koktajlowe, ale zorientowałam się o ich braku, gdy zdjęcia zostały już zrobione. Dopełnieniem całości są orzechy, ziarenka granatu (teraz jest na nie sezon, więc polecam z nich nie rezygnować – stanowią świetne, słodkie dopełnienie całości. Poza sezonem sprawdzi się też suszona żurawina) oraz jogurtowy sos z dodatkiem tahini (pasty(...)miałam dwa, ale dość malutkie) 1-2 łodygi selera naciowego 150-200 g brązowych pieczarek 2-3 garście świeżego szpinaku 200 g pomidorków koktajlowych (zapomniałam je dodać) 1/3 małego granatu kilka ulubionych orzechów 3-5 łyżek oliwy (w zależności od wielkości kalafiora) 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku po szczypcie: kurkumy, cynamonu, imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry sól
Smaki Na TalerzuSzybka sałatka z serem feta i owocem granatu, super sprawdzi się jako dodatek na grilla, ale także do lunchboxa! Składniki: 200 g mixu sałat, 1 owoc granatu, 2 ogórki gruntowe - dobrze umyte, 200 g sera feta, mała czerwona cebula, 20 małych kolorowych pomidorków koktajlowych, sól, 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do mixu sałat dodajemy cebulę pokrojoną w cieniutkie półplastry, pomidorki(...)koktajlowe (możemy przekroić je na pół), ogórka w plastrach - bez obierania ze skóry,pokrojony w małą kostkę ser feta oraz ziarenka owocu granatu. Do tego szczypta soli, oliwa - mieszamy
Lena Gotujecała jej tajemnica. Większość osób degustujących tę sałatkę myśli, że jest z ryżem, ze względu na kształt makaronu. Kolorystycznie jest zbyt monotonna, doskonałym jej uzupełnieniem są więc czerwone pestki granatu. Składniki: ? makaron w kształcie ryżu – Orzo 250 g ? 1 duży filet z kurczaka ? 1 puszka ananasa ? garść rodzynek ? sól, pieprz, zioła prowansalskie ? 2 ząbki czosnku ? 4 łyżki majonezu(...)cytryny ? olej do smażenia kurczaka ? ziarna granatu do dekoracji – można pominąć Wykonanie: ? Rodzynki zalać gorącą wodą. ? Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą. ? Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przesmażyć na oleju z ząbkiem czosnku. ? Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. ? Wymieszać makaron, kurczaka, ananasa i rodzynki z majonezem i sokiem
To co kochamSkładniki: ? 4 białka ? 250 g cukru kryształu ? 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ? 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana ? 1 szklanka śmietany 30% ? 2 łyżki cukru pudru Owoce ? 1 mały granat ? kilka truskawek ? 2 owoce kiwi ? 300 g malin ? 2 łyżki cukru Wykonanie: ? Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. ? Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet(...)st.C przez 2 godziny 30 minut. ? Odłożyć najładniejsze maliny do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito i zagotować z cukrem. ? Kiwi obrać, pokroić w plastry i wyciąć z nich gwiazdki. ? Granat przeciąć na pół i wyłuskać z niego pestki. ? Śmietanę ubić z cukrem pudrem. przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na bezę. ? Udekorować bezę truskawkami, malinami i posypać pestkami granatu. ? Bezę
To co kochamPyszna, szybka i kolorowa sałatka z filetem z kurczaka, słodkim granatem, delikatnym serem. Idealnie sprawdzi się na wynos do lunchboxa. Składniki: duże opakowanie mixu sałat (w mnie z kapustą czerwoną), 600 g filetu z piersi kurczaka, 1 owoc granatu, ser camembert naturalny, średniej wielkości cebula czerwona, 3 łyżki oliwy z oliwek, czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka (w mnie złocista), łyżeczka(...)kurczaka, zioła prowansalskie, oregano. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Smażymy na rumiano - odstawiamy do ostygnięcie. W tym czasie do sałaty dodajemy pokrojoną w cienkie półplastry cebulę, ziarenka owocu granatu, dużą szczyptę soli, łyżkę oliwy, następnie kurczaka i mieszamy. Ser camembert kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na końcu
Lena GotujeOstatnio zajadam granaty więc stworzyłam też kompozycję sałatkową z tymi małymi pesteczkami. Jako baza - tradycyjnie porwana sałata a dodatki to dojrzewająca szynka oraz feta. składniki: 2-3 garście porwanej sałaty 10 cienkich plastrów szynki dojrzewającej ok 60 g fety pestki granatu do posypania, ok 3 łyżek 4 łyżki oleju rzepakowego zimnotłoczonego ok 1 łyżeczka soku z cytryny(...)porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, u mnie mieszanka masłowej i rukoli. Plastry szynki porwać na mniejsze kawałki i zwinąć w małe zwitki, ułożyć na sałacie. Całość posypać pestkami granatu i a potem pokruszonym serem. Olej wymieszać z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą. Gotowym sosem polać sałatkę i od razu podawać
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam na taki delikatny nieco egzotyczny serniczek bez pieczenia z dodatkiem soczystego mango w masie serowej i chrupiącymi pestkami granatu w puszystej piance z bitej śmietany. Do tego wszystkiego ciasteczkowy, maślany spód z herbatników. Dość prosto a jednocześnie niezwykle pysznie. Ciasteczkowy spód: 250 g herbatników 100 g masła Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem. Dodajemy roztopione masło(...)jest wystarczająco słodka i ewentualnie dodać więcej cukru. Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietany 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki mleka 1 owoc granatu Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem. Gdy będzie gęsta
Cynamonowe szczęściewybornie. Przekonajcie się sami! Przepis na 3 porcje, jedna to około 378kcal, B: 8,3g, T: 27,3, W: 27,8g. Składniki: – 100g rukoli – 1 mango – 1 awokado – 1/2 granatu – 80g sera Feta – 40g orzechów włoskich Dressing: – 2 łyżki oliwy – 1 łyżka syropu z agawy – 1 łyżka soku z cytryny – sól, pieprz Umytą i osuszoną rukolę układamy na talerzach. Dodajemy(...)obrane i pokrojone w kostkę mango, awokado oraz ser. Posypujemy posiekanymi orzechami i ziarnami granatu. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, doprawiamy solą i pieprzem, wstrząsamy do momentu uzyskania emulsji. Polewamy po sałatce i podajemy. Smacznego! Artykuł Sałatka z mango, granatem i fetą pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongDziś zapraszam na prosty przepis na szybką i zdrową sałatkę z granatem i tofu. Czasem tak niewiele wystarczy do szczęścia. Polecam:) Składniki: 1 paczka mix sałaty z marchewką 1 kostka tofu 1/2 granatu 1/3 papryczki chili sos 1/2 limonki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka pasty tahini sól, pieprz Wykonanie: Tofu kroję w kostkę(...)oliwa i odkładam do lodówki na 45-60 minut. Po tym czasie rozgrzewam patelnię, smażę tofu i odkładam do wystudzenia. Sałatę wykładam na półmisek, układam tofu i dodaje pestki granatu. Do pojemniczka wkładam wszystkie składniki sosu, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam. Całość polewam przygotowanym sosem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi