granat - 2641 przepisów (strona:50/177)

Sałatka z rukoli, oliwek, zielonego groszku i mozzarelli w sosie musztardowo-miodowym 125

szybko ją zrobiłam - tak szybko zniknęła z naszego stołu;) Polecam sałatkę z charakterystycznej w smaku rukoli z dodatkiem oliwek, mozzarelli i innych świeżych warzyw. Wszystko posypane ziarenkami granatu i polane aromatycznym słodko - wytrawnym sosem na bazie oliwy z oliwek, musztardy i miodu. Składniki: opakowanie rukoli 2 x opakowanie 125 g mini kulek mozzarelli z zalewy - przekrójcie je dodatkowo na pół(...)odsączeniu ze słoiczka) czarnych lub zielonych oliwek 1 pomidor 200 g białej fasoli z zalewy szklanka zielonego groszku 1 granat 5 łyżek oliwy z oliwek łyżka musztardy łyżka miodu sól, pieprz, bazylia Przygotowanie: 1) W misce wymieszaj umytą i wysuszoną rukolę, dodaj wszystkie składniki wraz z pestkami granatu, przypraw do smaku. 2) Przygotuj sos: wymieszaj w miseczce musztardę, miód

Zasmakuj Kuchni
Komosanka różana z truskawkami i granatem 90

Kolejny pomysł na smaczną komosankę ugotowaną na mleku z dodatkiem mrożonych truskawek i wody różanej w towarzystwie dużej ilości granatu odrobiny granoli. Według mnie jest to śniadanie idealne! Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej 1 szklanka mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 300 gram mrożonych truskawek 1 łyżka wody różanej 2 łyżki miodu 1/2 granatu 2 łyżki(...)odparuje. Kilka łyżek powstałego syropu odkładam, natomiast ugotowaną w mleku komosę, jogurt naturalny, miód i truskawki miksuję do połączenia. Podaję od razu lub po schłodzeniu w towarzystwie pestek granatu i granoli. Polewam komosankę syropem truskawkowo- różanym. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Rigati Tricolore Fructti Di Mare 110

osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” ViolaPassion ViolaPassion Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej będą zachwyceni. Wyborny trzy kolorowy makaron firmy Lubella , owoce morza , czarne oliwki połączone z owocem granatu. Jak dla mnie PETARDA którą potrafi zrobić każdy kucharz amator w zaciszu domowym. Wspaniałe danie w 30 minut !!!! Jak to?????? No tak to, zaufaj mi  ;-) Składniki: Makaron   Rigati Tricolore Rurki nr.15(...)białego półwytrawnego wina 3 ząbki czosnku pokrojonego nie drobno 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki bazylii suszonej 1 łyżka oregano 4-6 łyżek owocu granatu sól, pieprz świeżo mielone kilka oliwek drobno pokrojonych garść szczypiorku do dekoracji kilka łyżek drobno tartego sera dowolny 0.700 dag słodkich pomidorów sparzonych ,obranych ze skórki Sposób: Pomidory blendujemy i dusimy

Viola cooks with passion
Śliwkowy budyń jaglany 99

Śliwkowy budyń jaglany to jesienna propozycja na wykorzystanie mojej ulubionej kaszy jaglanej. Ugotowana jaglanka, zmiksowana z jogurtem, syropem klonowym i powidłami śliwkowymi z dodatkiem granata i fig, z dużą ilością cynamonu to jedno z tych dań od których trudno oderwać łyżkę. Niesamowicie rozgrzewające danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki(...)kaszy jaglanej 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki powideł śliwkowych 2-3 łyżki syropu klonowego duża szczypta cynamonu i imbiru 1 figa 1/2 granata Kaszę gotuję w jednej szklance wody do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Studzę kaszę przez kilka minut i miksuję z dodatkiem przypraw, jogurtu naturalnego, syropu klonowego i powideł na gładką masę. W tym momencie można

Mango Papaja
Bezglutenowe placuszki z ricottą i granatem 95

Lekkie placuszki bezglutenowe z ricottą i granatem. Idealne na śniadanie. Delikatnie i mięciutkie. Pyszne SKŁADNIKI: 150 g mieszanki mąk bezglutenowych np. Nutrifree per Pane 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka ksylitolu 150 g serka ricotta 50 g mleka roślinnego np. migdałowego 1 jajko pestki granatu Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Patelnie z nieprzywierającą powierzchnia bardzo dokładnie rozgrzej i nakładaj(...)niewielkie ilości ciasta. Ciasto natychmiast posyp pestkami granatu i smaż placuszki z dwóch stron na zloty kolor. Podawaj natychmiast polane miodem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Tatar z buraków z granatem i kozim serem 120

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tatar z buraków z granatem i kozim serem Składniki – 2 porcje: Burak – 1 sztuka Granat – ½ sztuki Ser kozi – 100g Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki Sok z ½ limonki Syrop klonowy – 1 łyżka Natka pietruszki – ½ pęczka(...)klonowym i oliwą. Doprawić do smaku solą (nie za dużo, bo ser kozi jest dość słony!) i przełożyć do ringów. Następnie ser kozi pokroić w kostkę i wymieszać z granatem. Udekorować nimi tatara z buraków i całość skropić oliwą

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z serem halloumi, kalmarami i granatem 148

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z serem halloumi, kalmarami i granatem Składniki: Sałata rzymska – 2 główki Papryka czerwona – 2 sztuki Pomidor – 2 sztuki Granat – ½ sztuki Ser halloumi – 200g Kalmary baby – 10 sztuk Sezam czarny i biały Składniki – sos: Miód – 1 łyżka(...)halloumi pokroić w plastry i ugrillować. Kalmary oczyścić, pokroić i grillować przez 1 minutę. W naczyniu układać warstwami liście sałaty, plastry pomidora, pieczoną paprykę, ser i kalmary. Całość posypać granatem i sezamem. Polać sosem przygotowanym z miodu, soku z cytryny i oliwy.  Sałatkę podawać z grzankami

Kuchnia Bon Appetit
Sorbet z arbuza i soku z granata 111

Arbuza rozkroić, odciąć skórę, cały środek arbuza zmiksować. Wylać wszystko na sitko i przetrzeć. Wszystkie pestki wyrzucić. W dużej misce wymieszać czysty sok z arbuza, syrop miętowy, sok z granata. Wylać wszystko do dużego plastikowego pudełka i szczelnie zamknąć. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Następnie co godzinę dokładnie zamieszać,tak żeby rozbić kryształki lodu. Powtórzyć mieszanie 3-4 razy(...)środek arbuza wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować 15 sek, obroty 4 3 przelać wszystko przez duże sito, pestki wyrzucić 4 do naczynia miksującego wlać sok z arbuza, sok z granata i syrop miętowy, wymieszać 5 sek, obroty 6 5 zamrażanie jak wyżej Przed podaniem wyjąć z lodówki kilka minut wcześniej. Następnie nałożyć motylek, wrzucić sorbet, wymieszać 20 sek, obroty

Kuchnia Pokoleń
Schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym 190

schabu  1 łyżka oliwy z oliwek  2 ząbki czosnku  50g ryżu pełnoziarnistego jaśminowego  1/4 papryki zielonej, czerwonej i żółtej  mikro liście mizuny  pestki granatu  Przyprawy :  papryka wędzona  pieprz czarny  pieprz ziołowy   Schab myjemy, osuszamy i polewamy oliwą z oliwek.  Czosnek kroimy w drobną kostkę.  Mięso przyprawiamy(...)składników. Mikro liście mizuny myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.  Po wyłączeniu się urządzenia do gotowania na parze ryż mieszamy z kawałkami kolorowych papryk, a na schab kładziemy pestki granatu.     Czekam na Wasze komentarze, pytania czy uwagi :) Dajcie znać jak wypróbujecie przepis :)  Pozdrawiam i smacznego  Adam

Parowar Faceta
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 130

ząbek czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy sól morska   Relisz cebulowy: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów)   Przygotowanie wegetariańskich burgerów: Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas(...)minut , do miękkości bez rumienienia. Można (a nawet trzeba) podlewać wodą, jeśli będzie za sucha. Przełożyć do miseczki i polać niewielką ilością soku z daktyli lub granatu. 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów) sól morska do smaku Smażenie burgerów : Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać

Moja Delicja
Kokosowy torcik z quinoą i granatem (bez glutenu, bez laktozy) 151

więc recepturę na całkiem łatwy, uroczy i pyszny deser, który nie może się nie udać :) Motywem przewodnim jest kokos, a quinoa stanowi bazę musu, całość dopełnia kokosowa galaretka z granatem i ziarenkami maku. Porcja w sam raz na małą tortownicę o średnicy 18 cm i głębokości 6 cm. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szklanki wiórków kokosowych pół szklanki(...)maku 3 jajka 250 ml mleka kokosowego 600 ml wody kokosowej pół szklanki cukru owoc granatu otarta skórka z dwóch małych cytryn BIO 4 łyżki miodu 10 łyżeczek żelatyny 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Spód - oddzielamy żółtka od   białek i białka ubijamy na gęstą pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż składniki dobrze się połączą

Quinoa Raz!
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 137

ząbek czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy sól morska   Relisz cebulowy: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów)   Przygotowanie wegetariańskich burgerów: Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas(...)minut , do miękkości bez rumienienia. Można (a nawet trzeba) podlewać wodą, jeśli będzie za sucha. Przełożyć do miseczki i polać niewielką ilością soku z daktyli lub granatu. 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów) sól morska do smaku Smażenie burgerów : Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać

Moja Delicja
Koktajl z pomarańczy i granatu 122

stoisko ze świeżymi sokami. Przemiły Pan wycisnął nam sok pomarańczowy, wypiliśmy go tak szybko (był pyszny!), że skusiliśmy się na kolejne kubeczki. Świetnym połączeniem był sok pomarańczowy i owocami granatu. Składniki: 3 pomarańcze 1 duży granat  kilka kostek lodu Z pomarańczy i granatu wyciskamy sok , mieszamy ze sobą, dodajemy kostki lodu

Gotowanie i blogowanie
Koktajl owocowo- miętowy 114

mój blender jeszcze chwilę pociągnie, bo ostatnio coś wspominał o L4 :D Składniki: Na 2 koktajle 1/2 banana ok 350g jogurtu naturalnego 2 śliwki "morelki" 3 łyżki ziaren granatu 2 garści malin 2 łyżki syropu miętowego 3 gałązki świeżej mięty  Sposób przygotowania: W misie blendera umieszczamy 1/2 jogurtu, pokrojony na małe cząstki banan oraz ćwiartki śliwek morelek. Miksujemy(...)przelewamy do szklanek. Syrop oraz liście mięty, maliny oraz ziarenka granatu miksujemy z pozostałym jogurtem do uzyskania gładkiej konsystencji. Uzupełniamy szklanki do pełna przygotowanym koktajlem. Ozdabiamy świeżą miętą oraz owocem granatu i maliny. Pijemy schłodzone

Kuchnia w czekoladzie
CIASTO ZE SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI I SUSZONYMI MORELAMI 148

suszonych moreli i prażonych orzechów. Jest zaskakująco smaczne, mięsiste i długo zachowuje świeżość ( pod przykryciem, lub zawinięte w folię bez polewy). Pokryłam je warstwą waniliowego serka i posypałam ziarenkami granatu. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z batatów, które trzeba wcześniej upiec i zmiksować. Całość pięknie się prezentuje i stanowi idealny dodatek do popołudniowej kawy.  SKŁADNIKI(...)otarta z 1 cytryny (tylko żółta, zewnętrzna część) szczypta soli KREM 250 g serka mascarpone 75 g masła ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 -3 łyżki cukru pudru DODATKOWO : pestki granatu * Słodkie ziemniaki (bataty) myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Układamy na blaszce, przykrywamy folią spożywczą i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu

cool and minty

Proponowane wyszukiwania