bardzo szybka w wykonaniu i zaskakująca smakiem. Trochę rybna, trochę warzywna, trochę imprezowa, trochę zwyczajna. Jemy ją jak chcemy i kiedy chcemy. Składniki: – 1 brokuł – 1/2 małego granatu – 200 g sera ricotta – 150 g paluszków krabowych – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka majonezu – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Brokuł podzielić(...)różyczki i ugotować w osolonej wodzie. – Po przestudzeniu drobno pokroić. – Paluszki krabowe pokroić na 1 cm kawałki. – Wyłuskać pestki granatu z owocu. – Połączyć brokuł, paluszki krabowe, pestki granatu, ser ricotta, majonez i sok z cytryny. – Doprawić solą i pieprzem
To co kochamJest to bardzo smaczna sałatka imprezowo-świąteczna. Czosnkowy kurczak, ananas i makaron z porem to cała jej tajemnica. Kolorystycznie jest dość monotonna, doskonałym jej uzupełnieniem są więc czerwone pestki granatu. Składniki: – 300 g dowolnego makaronu, u mnie łazanki – 2 filety z kurczaka – 2 pory – 1 puszka ananasa – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki majonezu(...)cytryny – sól, pieprz, zioła prowansalskie – olej do smażenia kurczaka – ziarna granatu do dekoracji – można pominąć Wykonanie: – Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą. – Pory pokroić na półkrążki, zalać wrzątkiem na 4 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą. – Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przesmażyć
To co kochamzmieniać. W okresie jesiennym sięgam po dynię, stąd też ją właśnie znajdziecie poniżej w liście składników. Poza dynią stawiam także na paprykę oraz cebulę, a całość podaję posypaną ziarnami granatu, które moim zdaniem rewelacyjnie komponują się z doprawioną kurkumą i czosnkiem kaszą. Przygotowanie kaszy z warzywami zaczynam od ugotowania kaszy, której nieco skracam czas gotowania, aniżeli ten podany(...)mieszanki papryk 20 dkg dyni np. Hokkaido 150 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczka czosnku w proszku Dodatkowo: mały pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki ziaren granatu Jak zrobić kaszę jaglaną z warzywami. Kaszę jaglaną przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstawić na chwilę, aby odrobinę wystygła. Na dużą patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać drobno-krojoną
MeCookswoli. Brukselkę uwielbiam, moja rodzina też, nawet dzieciaki, chociaż dla mnie zawsze była zmorą w dzieciństwie. W tym wydaniu posmakuje każdemu – lekko słodka, chrupiąca, ze strzelającym soczystym granatem i orzechami – bardzo w świątecznym, zimowym stylu. Tak przygotowana sprawdzi się wspaniale jako dodatek do świątecznego mięsa czy ryby. Wypróbujecie, na codzień i od święta. Składniki (na 3 duże porcje(...)brukselki łyżka oliwy i jeszcze trochę do skropienia łyżka gęstego octu balsamicznego łyżka sosu sojowego sól i pieprz do smaku łyżka siekanych orzechów włoskich 3 łyżki pestek z granata Nastawiamy piekarnik na 170°. Przygotowujemy brukselkę – myje ją, jeśli wierzchnie liście są brzydkie, usuwamy je. Małe kroimy na pół, większe na ćwiarki. Przekładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy
Smaczna Stronabardzo intensywny, dlatego myślę, że idealny na tę okazję. 3 porcje: 100 g jeżyn 30 g żurawiny 20-30 g cukru 300 ml wody 500 ml gotowego soku z granatu Wodę zagotowujemy z cukrem. Dodajemy do niej jeżyny oraz żurawinę i gotujemy 5 minut. Odcedzamy, odstawiamy do ostudzenia i mieszamy z sokiem z granatu. Smacznego :) Artykuł Sok żurawina-granat-jeżyna
Mienta blogSałatka z brokułem, fetą i granatem. Ostatnio na blogu zrobiło się bardzo sałatkowo. To wszystko chyba przez tęsknotę za latem i pysznymi, świeżymi sezonowymi warzywami i owocami. Warto przywołać trochę ciepła, chociażby przez tę lekką sałatkę, którą zrobicie w kilka minut. Idealna z dressingiem lub sosem czosnkowym. Więcej moich przepisów na sałatki znajdziecie TUTAJ. Zapisz przepis The post Sałatka(...)brokułem, fetą i granatem first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Sałatka z brokułem, fetą i granatem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pljest wtedy mniej klasycznie, ale nadal pysznie 😉 Deser jogurtowy z truskawkami - przepis na 4 porcje Do przygotowania deseru będą Ci potrzebne: 500ml jogurtu naturalnego, 200g truskawek, 2 łyżki pestek granatu, 2 łyżki nasion chia, 2 łyżki migdałów w słupki. 1. Jogurt wymieszaj z nasionami chia i odstaw na noc do lodówki - nabierze nieco gęstszej, lekko galaretowatej konsystencji. 2. Z przekrojonego(...)granatu wydobądź pestki. 3. Odszypułkuj truskawki i przekrój na połówki. 4. Na suchej patelni lekko upraż migdały. 5. Połowę truskawek włóż do szklanek, zalej je przygotowanym wcześniej jogurtem z chia, dodaj resztę truskawek i posyp z wierzchu migdałami i pestkami granatu
Z notatnika dietetykakwaskowata dzięki jogurtowi greckiemu. W tym lekkim kremie chrupiące beziki.. Biszkopt wyraźnie migdałowy, po nasączeniu przyjemnie wilgotny. Konfitura żurawinowa, lekko winna, przełamuje słodycz całości. I pestki granatu, chrupiące i soczyste jednocześnie. I cieszą oko. Moje ciasto nie było planowane, czy też zamawiane na szczególną okazję. Po prostu wykorzystałam chwilę wolnego czasu. Macie chwilkę do wykorzystania? Zapraszam. Biszkopt(...)szklanki cukru pudru sok i skórka starta z jednej cytryny 3 łyżki cukru do zagotowania z sokiem cytrynowym konfitura żurawinowa 50 gram małych bezików 1 średni, dojrzały, soczysty granat Wykonanie: Biszkopt: proporcje na blaszkę 24 cm / 24 cm lub tortownicę o podobnej powierzchni Jajka, bez rozdzielania na żółtka i białka, w temperaturze pokojowej, ubijamy razem z cukrami na biało
Kronika Piekarnikaogół jest u mnie, gdyż kiedy robię puree to bardzo często sporą jego część mrożę i mogę po nią sięgnąć w dowolnym momencie. Do dekoracji grzanek wykorzystałam ziarna granatu, pędy groszku cukrowego oraz papryczkę chili. Te grzanki nie tylko pięknie się prezentują lecz smakują równie pysznie. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Grzanki Składniki(...)kremowego 15 dkg puree z dyni 1/2 łyżeczki krojonej papryczki chili szczypta pieprzu kolorowego 1/4 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średniej wielkości bagietka 2 łyżki ziaren granatu pęczek pędów groszku cukrowego Jak zrobić grzanki z kremem dyniowym. Do miseczki przełożyć zimne puree z dyni , serek kremowy, papryczkę chili, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszać. Bagietkę pokroić na cienkie
MeCooks