Sałatka z brokułem, fetą i granatem. Ostatnio na blogu zrobiło się bardzo sałatkowo. To wszystko chyba przez tęsknotę za latem i pysznymi, świeżymi sezonowymi warzywami i owocami. Warto przywołać trochę ciepła, chociażby przez tę lekką sałatkę, którą zrobicie w kilka minut. Idealna z dressingiem lub sosem czosnkowym. Więcej moich przepisów na sałatki znajdziecie TUTAJ. Zapisz przepis The post Sałatka(...)brokułem, fetą i granatem first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Sałatka z brokułem, fetą i granatem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pljest wtedy mniej klasycznie, ale nadal pysznie 😉 Deser jogurtowy z truskawkami - przepis na 4 porcje Do przygotowania deseru będą Ci potrzebne: 500ml jogurtu naturalnego, 200g truskawek, 2 łyżki pestek granatu, 2 łyżki nasion chia, 2 łyżki migdałów w słupki. 1. Jogurt wymieszaj z nasionami chia i odstaw na noc do lodówki - nabierze nieco gęstszej, lekko galaretowatej konsystencji. 2. Z przekrojonego(...)granatu wydobądź pestki. 3. Odszypułkuj truskawki i przekrój na połówki. 4. Na suchej patelni lekko upraż migdały. 5. Połowę truskawek włóż do szklanek, zalej je przygotowanym wcześniej jogurtem z chia, dodaj resztę truskawek i posyp z wierzchu migdałami i pestkami granatu
Z notatnika dietetykakwaskowata dzięki jogurtowi greckiemu. W tym lekkim kremie chrupiące beziki.. Biszkopt wyraźnie migdałowy, po nasączeniu przyjemnie wilgotny. Konfitura żurawinowa, lekko winna, przełamuje słodycz całości. I pestki granatu, chrupiące i soczyste jednocześnie. I cieszą oko. Moje ciasto nie było planowane, czy też zamawiane na szczególną okazję. Po prostu wykorzystałam chwilę wolnego czasu. Macie chwilkę do wykorzystania? Zapraszam. Biszkopt(...)szklanki cukru pudru sok i skórka starta z jednej cytryny 3 łyżki cukru do zagotowania z sokiem cytrynowym konfitura żurawinowa 50 gram małych bezików 1 średni, dojrzały, soczysty granat Wykonanie: Biszkopt: proporcje na blaszkę 24 cm / 24 cm lub tortownicę o podobnej powierzchni Jajka, bez rozdzielania na żółtka i białka, w temperaturze pokojowej, ubijamy razem z cukrami na biało
Kronika Piekarnikaogół jest u mnie, gdyż kiedy robię puree to bardzo często sporą jego część mrożę i mogę po nią sięgnąć w dowolnym momencie. Do dekoracji grzanek wykorzystałam ziarna granatu, pędy groszku cukrowego oraz papryczkę chili. Te grzanki nie tylko pięknie się prezentują lecz smakują równie pysznie. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Grzanki Składniki(...)kremowego 15 dkg puree z dyni 1/2 łyżeczki krojonej papryczki chili szczypta pieprzu kolorowego 1/4 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średniej wielkości bagietka 2 łyżki ziaren granatu pęczek pędów groszku cukrowego Jak zrobić grzanki z kremem dyniowym. Do miseczki przełożyć zimne puree z dyni , serek kremowy, papryczkę chili, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszać. Bagietkę pokroić na cienkie
MeCooksSłodycz ziaren granatu, kwaskowatość limonki i dzikość tequili. Czyli nasz GRANATOWY NEKTAR BOGÓW! Obiecujemy, że na jednym się nie skończy! Artykuł GRANATOWY NEKTAR BOGÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEPierś z kurczaka to jedno z najbardziej popularnych mięs. Choć bywa sucha, przyrządzona poprawnie wprost rozpływa się w ustach! SAŁATKA Z KURCZAKIEM I GRANATEM, połączenie piersi z grilla i lekkich warzyw, to danie stworzone na letni lunch w ogrodzie lub grilla. Artykuł SAŁATKA Z KURCZAKIEM I GRANATEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsałatka jest fantastyczna! Smaki słodkie, ostre i kwaskowe tworzą fantastyczną kompozycję. Do tego te struktury: kremowe awokado, gąbczaste tofu, chrupiącą gruszka i strzelające sokiem pestki granatu, obłęd! Do takiej sałatki nie potrzeba dużo dressingu, wystarczy odrobina, by podkreślić jej charakter. Z przepisu powinno wystarczyć go na 2 porcje. Zamiast syropu z agawy oczywiscie może byc miód albo syrop klonowy. Podałam(...)mini-grzanki i posypać nimi całość tuż przed podaniem. Składniki (na 1 porcję) rukola 100 g tofu marynowanego (sweet chili) 1/2 dojrzałego awokado 1/2 gruszki garść pestek granatu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka syropu z agawy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie Tofu pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć krótko
Kulinarne Inspiracjeśniadanie przygotować sobie już wieczorem poprzedniego dnia. Takie rozwiązanie podpowiedziała mi dietetyczka z poradni 4line . Moje ulubione śniadanie tego rodzaju to bardzo prosty pudding chia na mleku kokosowym z granatem. W sezonie wykorzystuję polskie owoce - maliny lub borówki. Ważne, aby korzystać z dobrych składników - kupując mleko kokosowe szukajcie takiego, które w składzie ma tylko kokos oraz wodę, w końcu(...)smacznie, ale i zdrowo! Składniki na 1 większą lub 2 małe porcje: 1 szklanka mleka kokosowego 6 łyżeczek ziaren chia 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu (ja używam ksylitolu) Pestki granatu, maliny lub borówki - ważne, by owoce miały wyrazisty smak. Przygotowanie: Do zakręcanego pojemnika lub słoika wlać mleko, dodać cukier lub ksylitol i nasiona chia. Zakręcić i wstrząsnąć, aż skłaniki
Kulinarne InspiracjeWitam Was ogromnie ❤️ Mamy Pięknie zapowiadający się dzień 🌷🌷🌷🌷 Dziś chcę się podzielić z Wami ,pomysłem na pyszną sałatkę z kurczakiem,granatem i mozzarellą ❤️❤️❤️❤️ Zakochacie się w niej tak jak ja . Jest lekka i bardzo smaczna . Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę @gotowaniepatki Zapraszam również na zakupy do sklepu skworcu.pl https://www.skworcu.com.pl/ Gdzie znajdziecie rewelacyjne przyprawy i wiele innych(...)cudowności ,potrzebnych do przygotowania Waszych ulubionych Dań . A teraz przepis : Składniki: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴 2 filety z kurczaka 1 granat 1/3 szklanki obranego słonecznika (prażonego na suchej patelni) 1 kulka mozarella 3 garście roszpunki 3 łyżki majonezu Przyprawy: 2 łyżki przyprawy do gyrosa Skworcu https://www.skworcu.com.pl/ Szczypta soli Himalajskiej Skworcu https://www.skworcu.com.pl/ 2. Łyżki sosu sojowego -kupicie na Skworcu.pl Szczypta pieprzu
Gotowanie Patkiśmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona galaretka 200 – 300 gr śmietany 30 % (u mnie z mleka kokosowego) (1 puszka)** 1 szklanka wrzątku 1 owoc granatu do dekoracji W wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić do całkowitego wystudzenia, ale ma być nadal płynna. W misie miksera śmietanę ubić na sztywno, wlewać malutką strużką galaretkę, cały czas miksując. Ciasto(...)wyjąć z lodówki, położyć drugi blat, wyłożyć masę śmietankowo-galaretkową, wyrównać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Ciasto można przyozdobić podłużnymi biszkoptami, oraz owocami granatu. Owoc granatu przekroić na pół wszerz, następnie tłukąc w niego łyżką drewnianą „wydobywać” owoce. Ciasto pokroić na kwadraty, podawać, przechowywać w lodówce. *moja mieszanka zawierała maliny, jeżyny, borówki
moj przepis na