inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki pomidorów bez skóry wraz z zalewą 2 ząbki czosnku 2 duże cebule ew. sól, pieprz Paprykę oraz chili pozbawiam gniazd nasiennych i pestek. Układam na blasze wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry
W kuchni Karmel-itkiefekt zadziwiający i powalający. Przynajmniej w opinii ogólnej znajomych i sąsiadów, których to nakarmiłam owym torcikiem. CO istotniejsze, jest lżejszy, niż zwyczajowo torty z tłustymi kremami, więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy, cienki klinek. TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka
W kuchni Karmel-itkimąką a wielkimi garami, kryjącymi pyszności.Zwykle, pomiędzy innymi składnikami, puszkami, słoikami, kryło się pudełko, gdzieBabcia chowała coś pysznego.Wyłania się wesoła z blachą ciasta w dłoniach i bez pytania, nakłada solidny kawałek natalerzyk. Wie, że nigdy nie odmówię.Babcia, to właśnie ona nauczyła mnie wszystkich kulinarnych tajników, technik i jej popisowychprzepisów. Jej zawdzięczam to, gdzie właśnie się znajduję
W kuchni Karmel-itkirazem łącząc wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Następnie ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich przesiałam kakao i delikatnie połączyłam. Drugą część ciasta pozostawiłam bez zmian. Foremkę na babkę z kominkiem wysmarowałam masłem i wysypałam odrobiną mąki. Przelałam ciasto warstwowo: najpierw ciemna masa, potem jasna, ciemna, jasna, na zmianę do wyczerpania obu mas. Wstawiłam do nagrzanego
W kuchni Karmel-itkimazurek jest naprawdę ekspresowy, jedynym minusem jest to, że trzeba zostawić go na dłuższąchwilę, by się wafle ze sobą dobrze złączyły.Jeśli jednak ktoś jeszcze nie ma mazurka, bez problemu zdąży go zrobić, z rana ozdobić, po czymzaserwować i zaskoczyć gości. **** Tym samym pragnę życzyć Wam dużo ciepła, uśmiechu i radości w te święta. Niech Zmartwychwstały Chrystus zagości w Waszych
W kuchni Karmel-itkiCOOKING LOOKING blogerów zwerbowała i zmobilizowała do udziału w całym przedsięwzięciu.Wraz ze SMAKFONIĄ, czyli PRACOWNIĄ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI SMAKFONIA, my, blogerzy,lepiliśmypyszne pierogi, ale co ważniejsze, zdrowe, bez żadnych ulepszaczy, domowe, aromatyczne... Ideą SMAKFONII jest powrót do pierogów, tradycyjnych polskich, jak i tych urozmaiconych, łączące smaki innych krajówi kultur. Przede wszystkim chodzi o to, aby szerzyć ręcznie robione pierogi
W kuchni Karmel-itkiSkoro nie nominuję nikogo, może więc ktoś z Was zechce odpowiedzieć pod postem na moje pytania? Z miłą chęcią je przeczytam! Uwielbiam czytać to, co zostawiacie w komentarzach :] 1. Bez jakiej przyprawy nie wyobrażasz sobie gotowania? 2. Którą kuchnię najbardziej preferujesz? 3. Od kogo zaczerpnęłaś/-eś zamiłowanie do kuchni, gotowania? 4. Co sprawia, że lubisz pichcić? 5. Jakie dania najlepiej
W kuchni Karmel-itkiSTUDIO przy ulicy Hożej 51.Gdyby nie fakt, że nieco zna się z Grzegorzem i bardzo go lubi, pewnie długo by się zastanawiała, czy mam jechać.Spędziła bowiem ponad dobę bez snu, tłukąc się w sumie 8 godzin pociągiem w dwie strony, ale naprawdę, było warto.Po lekcjach pobiegła na pociąg. W Warszawie była nieco wcześniej, aniżeli warsztaty, więc poszukała studia
W kuchni Karmel-itkiJest łatwe, samo się robi, wystarczy tylko wstawić godo lodówki, a potem wyrobić i reszta czyni się sama.Tym razem Karmel-itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego, ale bez żadnego wkładania do lodówki,czyli takie zwykłe, podstawowe ciasto drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmieniasię w najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY
W kuchni Karmel-itkiulepszona wersja. Tym samym Karmel-itka zachęca do smażenia naleśników. Są tak wszechstronne, dają niezliczone możliwości.Na słodko, słono, pikantnie, łagodnie, kolorowe lub takie zwykłe. Można by tak wymyślać bez końca,ciągle to nowe i pyszne. Naleśniki rządzą!Karmel-itka myślała o torcie naleśnikowym. Niestety, rodzina wraca póxnym wieczorem, sama całego nie zje,a szkoda, by familia musiała jeść zimny
W kuchni Karmel-itkispróbować, będąc z nią w Krakowie z powodu Wielkiego Finału 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku.Tak mi zasmakowały, że nie byłabym sobą, nie popełniając ich u siebie. Też nie obeszłoby się bez małych zmian.Czekolada idealnie pasuje do mięty. Połączenie tak znane, odkąd tylko pamiętam. Połączenie przez wielu lubiane. Nie omieszkam nigdyzjeść sobie lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też nie oprę się
W kuchni Karmel-itkipodejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis,na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak,jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało.Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat temu, nie oprę się pokusie zmiany. Muszę coś dodać
W kuchni Karmel-itkiprostu sok, jaki jabłka puszczą podczas pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku.I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki
W kuchni Karmel-itkipatelnię z warzywami wsypuję ryż, przesmażam lekko ok. 2 minuty, dodaję bulion, ale porcjami. Mieszam. Znów nieco bulionu, mieszam, zagotowuję, aż do zużycia większości. Zmniejszam ogień i gotuję bez pokrywki jakieś 8 minut. Nie mieszam - składniki powinny niezbyt mocno bulgotać. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i szafranem (uwaga, jest bardzo wyczuwalny w smaku, najlepiej szczyptę). Dorzucam owoce morza, ogień zmniejszam
W kuchni Karmel-itkisylwestrowo-karnawałowy, choć raczej nie wyprawiam nic, czy też rzadko kiedy chadzam gdzieś.Najlepiej, kiedy w posiadaniu jest frytkownica. Wtedy smażenie pieczarek to pryszcz, ale można i poradzić sobie bez niej. Wystarczy garnek z grubym dnem i olej do głębokiego smażenia. PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE./ przepis Mamy;/ na słój o pojemności 3-4 litrów, można zrobić mniejszą
W kuchni Karmel-itki