Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois)

Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois)

Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois)

Tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska Kuchnia". Moja zapiekanka została zrobiona z połowy porcji.Składniki na duże naczynie:1 kg ziemniaków300 ml mleka300 ml śmietany kremówkiszczypta gałki muszkatołowej1 łyżeczka musztardy typu dijon1 łyżeczka soli1 ząbek czosnku2 łyżki miękkiego masłaewentualnie: koperek lub natka pietruszki, posiekane Ziemniaki obrac i pokroić w plasterk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu wyzwania kuchenne

Autor

Wyzwania KuchenneWyzwania Kuchenne

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ziemniak, ziemniaki, ziemniaki zapiekane, zapiekanka, zapiekanki, koperek, ciekawe przepisy, pietruszka, czosnek, ciastka kremówki, ciasta z kremami, francuskie, pieczenie, zapiekanka z ziemniakami, mięso, masło czosnek, zapiekanka z mięsem , pieczone ziemniaki, dania bez mięsa, pieczone ziemniaki z czosnkiem, dania na gorąco, mięsa pieczone, bez pieczenia

Inne przepisy z wyzwania kuchenne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.