pozostawial wiele do zyczenia. I tak ku memu zaskoczeniu nie bylo czuc, ze cos z nim nie tak.To chyba zasluga tego genialnego kremu z czekolady, mascaropne i kremowki. Nie bez znaczenia pozostal tez olejek pomaranczowy i swieza pomarancza, bo wydaje mi sie, ze to wlasnie one dodawaly temu ciastu calego aromatu i charakteru.Mimo paru niedoskonalosci moge powiedziec, ze to najlepszy
Przysmaki Karolkisposob pozostaje wierna rodzinnej tradycji. Staram sie tez szukac nowych pomyslow, wprowadzac do swiatecznej kuchni powiew nowosci.Jajko zawijane w szynke i zalewane galaretka nalezy do tych dan tradycyjnych, bez ktorych nie bylo u nas Swiat. Razem z Siostra i Mama zajmowalysmy sie przygotowaniem zimnego bufetu, gdzie wsrod innych propozycji byly wlasnie takie jajka. skladniki:(celowo nie podaje ilosci, bo wszystko
Przysmaki Karolkiponownie.Gdy wczoraj podalam moje eksperymentalne koszyczki z ciasta filo z przepysznym nadzieniem z maskaropne i bialej czekolady, uslyszalam pytanie czy przewiduje dokladke. Zalowalam, ze tej dokladni nie przewidzialam, bo bez watpienia siegnelabym po kolejna porcje. Jak sie okazuje nie tylko ja mialam ochote na wiecej.Zanim zabralam sie za przygotowania w kuchni dlugo zastanawialam sie czy moim gosciom posmakuje ten deser
Przysmaki Karolkitrzeba, czyli nie przy ciescie, bo inaczej bym nie zrobila tak glupich, szkolnych bledow.A zapowiadalo sie tak pieknie, lekkie ciasto jogurtowo-smietankowe z truskawkami, na cieniutkim biszkopcie. Biszkopt byl bez zarzutu, masa jogurtowa rowniez. Za to polaczenie tego wszystkiego w jedna, spojna calosc jakos przeszlo moje mozliwosci. Mimo pewnych trudnosci jakos wyszlam z opresji, ale az wstyd sie przyznac
Przysmaki Karolkizupelnie innego. Jak sie okazalo piknik, na ktory wybralismy sie w nasze ulubione miejsce okazal sie rownie fajny jak lody.Ale zeby nie bylo, ze tego dnia obylo sie bez slodkosci, to dla mojego drugiego "dziecka"( bo moj Maz to przeciez tez dziecko, jak kazdy facet, ktory okazuje sie byc duzym dzieckiem), przygotowalam male co nie co. Ulubiony deser jakim jest
Przysmaki Karolkiłyżeczki świeżych drożdży, rozdrobnionych+ masło do foremki oraz drobny cukier do posypaniasyrop:150 gr cukru100 gr wodySyrop zagotować, gotować 2 minuty i zostawić do wystygnięcia.wykonanie:Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta.W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup
Przysmaki Karolkitakie jak przed rokiem tylko z innego przepisu, za to zamiast jednego duzego ciasta zrobilam kilka malych ciasteczek i w jedynm z nich ukrylam feve. Korona czeka, choc i bez feve jest na nia juz jedna chetna ;)Ten wypiek jest tez ostatnim jaki zrobilam w mojej kuchni. Za dwa tygodnie czeka mnie wielka przeprowadzka i juz zaczynam pakowanie. Na pichcenie
Przysmaki Karolkibardzo dobrze smakuje gdy znajdzie sie juz na talerzach.Do tego doskonale sie sparwdzilo jako ucieczka od moich remontowo-przeprowadzkowych przemyslen/problemow/dylematow (niepotrzebne skreslic)Schab z morelamiskladniki: 1,5 kg schabu bez kosci 100g suszonych moreli 100g masla czosnkowego 1 lyzeczka slodkiej papryki 0,5 lyzeczki rozmarynu 0,5 lyzeczki kminku 3 spore lyzki konfitury morelowej 2 lyzki platkow migdalowych 1 mala
Przysmaki Karolkiwspanialych potraw, ale ciagle go nie polubilam.7. W dziecinstwie nie lubialm czytac ksiazek i mialam wrecz uczulenie na literki, w liceum przeszlam metamorfoze i dzis nie wyobrazam sobie zycia bez ksiazek.A na koniec lista osob, ktore wybralam do dalszej zabawy. Normalnie tego nie robie i gdy juz dosteje jakis wyroznienie nigdy nie wskazuje kolejnych wyroznionych osob. Uwazam, ze kazdy zasluguje
Przysmaki Karolkioknem szarosc, ludzie przemykaja przez ulice pod dachem z czarnych parasoli. Dlaczego na jesiem wszyscy opatulaja sie w czarne kurtki, a w deszczu chowaja sie pod czarne parasole? I bez tego jest wystarczajaco ponuro i przygnebiajaco.Choc ja osobiscie lubie czasami taka jesien, mokra i chlodna. Lubie ja szczegolnie wtedy gdy nie musze wychodzic z domu, gdy moge z kubkiem goracej
Przysmaki Karolkitradycyjne, inne zaś zupełnie nowe, zaczerpnięte z kuchni europejskiej. Przygotowując tradycyjną kolację wigilijną nie możemy zapomnieć o zupie. W moim rodzinnym domu od zawsze był to barszcz czerwony - czysty, bez zbędnych dodatków. W domu mojego męża tradycyjnie na stole pojawiała się zupa grzybowa. Dziś, gdy układam wigilijne menu, nie mogę więc zapomnieć o połączeniu tych dwóch światów tworząc własną
Przysmaki KarolkiLepienie pierogów to strasznie czasochłonne zajęcie. Moja Teściowa zawsze powtarza, że to pół dnia roboty i 5 minut jedzenia. Faktycznie dużo z nimi zachodu, jednak nie ma bez nich Świąt. W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka do Torunia
Przysmaki Karolkijest stary jak świat, to znaczy ja pamiętam go jeszcze z czasów szkolnych. Moja Mama przygotowywała tę sałatkę na prawie każde Święta. Dziś ja serwuję ją swoim gościom nawet bez okazji. Jest prosta, ale bardzo smaczna i dlatego gorąco ją polecam. Tradycyjna sałatka śledziowa Składniki: 6 filetów śledziowych matjas (500g) 4 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno kilka kropli
Przysmaki Karolkiwiększość z Was myśli już o Wielkanocy i o menu jakie przygotuje na uroczyste śniadanie. Wiele z tych dań gości na naszych stolach co roku i nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt. U mnie jest podobnie. Mimo to lubię gdy za każdym razem pojawi się coś nowego, może jakaś nowa sałatka, może jajka z innym farszem. A może taboule
Przysmaki Karolkinadzieniem z pora składniki: 1 pierś indyka 2 pory 150 g boczku wędzonego papryka chili sól, pieprz 1 cebula wykonanie: Pory myjemy i po osuszeniu białe i zielone części bez liści kroimy w krążki, boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy boczek i podsmażamy go przez chwile. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy do niego por. Podsmażamy
Przysmaki Karolki