Propozycja na kolejny szybki obiad. Dziś danie z mięsa mielonego - chili con carne według mojego przepisu. Czytaj więcej
Ana Mari's worldprzepis na 4 porcje 2 średnie, umyte bakłażany 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 ml przecieru pomidorowego 1 duża lub 2 małe, posiekane cebule 2 posiekane, ząbki czosnku, 2 łyżki umytego, posiekanego, świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku) 125 g mozzarelli 16 zielonych, drobno pokrojonych oliwek 60 g startego ementalera lub innego żółtego sera niewielka
Konrad Gotujeopakowanie ciasta filo 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów w kawałkach pół średniej czerwonej papryki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki kukukurydzy z puszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki masła świeża bazylia sól, pieprz, ostra papryka oliwa z oliwek Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Na drugiej łyżce
Konrad Gotujesosem pomidorowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa
Słodka Stronałyżek mleka nać pietruszki 1/2 papryczka chili ząbek czosnku (przekrojonego na pół) mała cebula gałka muszkatołowa bułka tarta sól 700ml przecieru pomidorowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia z mięsem mielonym dodać jajko, 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych, 5 łyżek mleka, sól, szczyptę gałki muszkatołowej, drobniutko pokrojoną pietruszkę i ząbek czosnku przekrojony na pół. Dokładnie wymieszać . Jeśli mięso
zielonacukinkarobi spaghetti. Dzisiaj zrobiłam bardziej tradycyjne z sosem bolognese. Przepis nie jest trudny i można w 30 minut przyrządzić pyszny obiad. Przepis jest dla 5 dorosłych osób. Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 1 całe opakowanie makaronu spaghetti 125 g koncentratu pomidorowego 2 cebule pokrojone w kostkę 1 gotowy sos bolognese 500 g sól pieprz, majeranek 3 – 4 listki świeżej
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli Farsz: 400 g. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku do smaku: sól, pieprz, tymianek Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, pośrodku zrobić zagłębienie i wlać w nie stopniowo 100 ml ciepłej wody, zagniatając mąkę. Dodać jajka, a następnie wyrobić miękkie i elastyczne
Passions hobbies lifesprawiła mi radości :) Upieczone przeze mnie malutkie drożdżówki postanowiłam nazwać Karolinki :) dla Karoliny z wielkim DZIĘKUJĘ! Masa migdałowa: 200 g zmielonych migdałów - użyłam gotowych mielonych migdałów Kresto , 1 jajko , 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru , 5 łyżek słodkiej śmietanki , 4 łyżki bardzo drobno pokruszonych herbatników , 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie
Codzienna kuchnia niecodziennasłucham do końca przepisu, efekt końcowy jest zawsze niespodzianką. Wczoraj przygotowałam, a dziś prezentuję Wam pulpety bałkańskie z serem feta podane z sałatką. Potrzebne nam: - 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (w oryginalnym przepisie wołowe, ale niestety, nie miałam pod ręką.) - 1 jajko - 2 czubate łyżki bułki tartej - papryka słodka i ostra - 2 duże szczypty cząbru (w originale 1/2 łyżeczki
W poszukiwaniu inspiracjiszczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła prowansalskie - czosnek w pudrze - 2 łyżki oleju rzepakowego - tarty ser żółty Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjijajka od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej chilli 300 ml jogurtu naturalnego 8 suszonych pomidorów garść czarnych oliwek sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie olej 2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Warzywa pokroić, zetrzeć na tarce podsmażyć chwilę na maśle. Połączyć z mięsem, dodać jajka, przyprawy. Wyrobić masę i uformować niewielkie
pieprzny smaczektemu...do sałatki ugotowałam dwie saszetki ryżu , a dodałam jedną..a z drugiej trza było coś innego zrobić..tak więc były kotleciki mięsne z dodatkiem ryżu.. 70 dkg mielonego mięsa 1 cebula bułka tarta 2 jaja 1 saszetka ryżu Piątnica sól, pieprz, wegeta olej Ryż gotować [ ja "gotowałam "w cudzie kuchennym ], dodać
Moje domowe kucharzeniegrilla są, moim zdaniem, najlepsze. Warto je zrobić. Polecam! składniki (10 burgerów) 1 kg wołowiny ( użyłam łopatki ) 4 łyżki ostrej musztardy z Dijon 3 cebule 2 jajka świeżo mielony czarny pieprz sól papryczka chili - opcjonalnie (ja dodałam zielony marynowany pieprz) masło klarowane do smażenia lub olej do podania 10 bułek hamburgerowych ( np z tego przepisu ) musztarda pomidor
Stare Garywięcej nie potrzeba. Tylko buła i mięso. Możemy oczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre! Polecam! składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików) 500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka) 1 łyżka startego imbiru 4 starte ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej mięty 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka sambal
Stare Garymielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny) 20 dag makaronu penne 1 spory por - biała część 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki 18% 1/2 szklanki startego żółtego sera 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka pszennej mąki sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatkowo: masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie
Świat Domowej Kuchni