Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

Święta Bożego Narodzenia to czas kiedy królują wypieki z makiem, orzechami i innymi bakaliami. Obowiązkowym wypiekiem jest makowiec ale taki w którym masę makową przygotowuję sama i na wierzchu daję maślaną kruszonkę. Składniki: Ciasto półkruche: 280 g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 80 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego  1,5 łyżki gęstej śmietany 30 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 400 g zmielonego maku* 0,5-0,6 l mleka* 150-200 g cukru 2 łyżki cu... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ala piecze i gotuje

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.