mielone - 47549 przepisów (strona:1017/3170)

Kurczak pieczony w musztardzie 1078

Pisałam już kiedyś, że nie jestem jakąś wielką fanką udek. Sprawdzają się świetnie w mojej kuchni do dań, w których wykorzystuję mięso drobiowe mielone, ale za smakiem udek pieczonych nie przepadam jakoś szczególnie mocno. Lubią je za to moi bliscy, więc raz na jakiś czas przygotowuję je właśnie dla nich. Tym razem udka marynowane w musztardzie francuskiej. około

Smaki Na Talerzu
Bezglutenowe korzenne z żurawiną i migdałami 145

połamaną czekoladę białą i zostawiam chwile aż się rozpuści, mieszam. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc. Biszkopt: Migdały zmieliłam w młynku do kawy. Można kupić już też mielone. Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Jak piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony

wesoła kuchnia
Ciasto francuskie z jabłkami 204

kuchni, można z niego wykonać desery oraz dania wytrawne. Jeśli dodasz owoce, krem czekoladowy bądź dowolny dżem wykonasz szybki deser, jeśli jednak dodasz szpinak, grzyby, kurczaka, mięso mielone czy np. sos pomidorowy to będziesz mieć bazę do obiadu bądź danie na kolacje czy śniadanie. Przygotowane ciasto francuskie można spożywać na ciepło, ale również bardzo smaczne jest na zimno

To Musisz Wiedzieć
Jaglane kotlety pieczarkowe pyszny przepis 190

kaszę jaglaną prażymy a następnie gotujemy w 1 szklance wrzątku – zobacz wpis Jak ugotować kasze jaglaną . Następnie kaszę studzimy. W następnej kolejności pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy na oleju. Mielimy je w maszynce do mięsa lub blenderze. Potem cebulę surową ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Następnie siemię lniane mielimy

Dorota Smakuje
Rożki mięsne do barszczu 23974

Macie jeszcze jakąś porcję gotowanego mięsa, ukrytego w czeluściach zamrażarki? A może pozostało Wam gdzieś na dnie pułki nieotwarte opakowanie rożków do lodów? Przyda się też mielony filet z kurczaka i kilka innych drobnych rzeczy, by móc przygotować takie apetyczne rożki! Robi się je zdecydowanie szybciej niż krokiety czy uszka, więc warto sobie zapisać przepis i skorzystać gdy będzie(...)Sposób przygotowania: Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, a następnie dorzucamy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu zredukowania nadmiaru wody z grzybów. Mięso drobiowe rosołowe oraz świeżą pierś kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy z przestudzonymi pieczarkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieczarkami. Farszem napełniamy waflowe rożki, a następnie panierujemy je w rozbełtanym jajku (z drobiną soli i pieprzu

Kuchnia w czekoladzie
Cukinia faszerowana drobiem i czerwoną cebulą 108

takich posiłków u nas jest cukinia faszerowana… czymś. No właśnie, czym? Cukinię faszeruję tym, co akurat mam w lodówce (lub na parapecie). Czasem jest to mięso mielone , czasem soczewica i ser feta , a czasem tak jak dziś mięsem drobiowym i cebulą. W każdym przypadku jest pysznie, a do tego szybko i zdrowo. Danie nadaje się również

Dietolog
Sos pomidorowy po indyjsku 124

czosnku około 3-4 cm kawałek laski cynamonu około 3 cm kawałek imbiru 3 goździki 1 łyżeczka kminu rzymskiego pół łyżeczki nasion gorczycy 1 duży liść laurowy pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku pół łyżeczki kurkumy opcjonalnie łyżeczka suszonych liści kozieradki 4 łyżeczki brązowego cukru 3-4 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy(...)indyjsku - przepis Pomidory myjemy, wrzucamy na minutę do wrzątku, schładzamy zimną wodą, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy. Nasiona gorczycy rozcieramy w moździerzu lub grubo mielimy.  Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu smażymy przez około 90 sekund goździki,  cynamon, kmin rzymski, liść laurowy i nasiona gorczycy. Zmniejszamy płomień, dodajemy drobno posiekany czosnek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka warzywna 169

cebula – 2 sztuki papryka czerwona – 2 sztuki czosnek – 2 ząbki pomidory w puszce – 800g fasola w puszce – 400g ser feta – 150g chilli mielone – ½ łyżeczki oregano suszone – 1 łyżeczka wytrawne czerwone wino – 250ml szpinak świeży – garść olej do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu

wiecejwarzyw.pl
Dlaczego warto pić japońską zieloną herbatę? 132

przypadku innych herbat. Dzięki temu herbata ma piękny zielony kolor i zawiera więcej antyoksydantów. W procesie produkcji liście są konserwowane parą wodną, zwijane/suszone, a w przypadku herbaty matcha mielone na proszek w specjalnych kamiennych młynach. Zielona herbata sencha uprawiana jest na plantacjach o jak największym nasłonecznieniu, dzięki czemu szybko rośnie i liście zawierają dużo garbników i witaminy

Kuchcik gotuje
Kruche ciasto z pomarańczami, dynią, orzechami włoskimi i bezową pianką 119

dyni (użyłam hokkaido) 4 małe pomarańcze 3/4 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 pomarańczy 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru szczypta mielonych goździków Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia(...)Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote. Nadzienie: Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, bardzo drobno siekamy lub mielimy. Pomarańcze obieramy, wycinamy cząstki miąższu (bez błonek) i kroimy na kawałki wielkości około 1,5 cm. Przekładamy do miseczki. Dodajemy startą dynię, posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, mąkę ziemniaczaną, cukier

Oryginalny smak
Kotlety rybne 143

szklimy. Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie i po zmięknięciu odciskamy. Rybę rozdrabniamy widelcem, dodajmy podsmażoną cebulę, posiekaną natkę, odciśniętą bułkę i przyprawy. Wyrabiamy masę jak na kotlety mielone. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor z obu stron. Artykuł Kotlety rybne pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Naleśnikowe krokiety z mięsem i pieczarkami 151

barszczem, ale i jako samodzielne danie z dodatkami typu ziemniaki, sos i surówka. Tanie i proste w przygotowaniu urozmaicą każdy obiad. Składniki (4 porcje) -4  naleśniki -300 g mielonego mięsa -200 g pieczarek -1/2 cebuli -1 jajko -bułka tarta do panierowania -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Przygotować naleśniki. Pieczarki pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać(...)odparowania wydobywającego się z pieczarek soku. Na patelnię dołożyć mięso i całość razem smażyć do ścięcia. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie ostudzić i zmielić 2 krotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Przygotowane naleśniki posmarować farszem. Zagiąć brzegi i zwinąć w ruloniki. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na gorąco

Zielona Kuchnia
Piątek: Zapiekanka z kaszy bulgur i jarmużu 142

obok jęczmienia, pszenicy, soi i ryżu. Szybki jak kuskus Bulgur jest podobny do kuskusu. Powstaje z ziaren pszenicy durum, które najpierw są podgotowywane, później suszone, a na koniec mielone na mniejsze kawałki. Dzięki temu bulgur można szybko ugotować. Ma piękny wygląd, przypomina nieco pokruszony bursztyn, jest orzechowy w smaku, lekko słodki, świetnie nadaje się jako dodatek do dań

Niedzielny kucharz