ciasto - 162907 przepisów (strona:1017/10861)

Wigilijne uszka z grzybami 133

wyobrażacie sobie wigilijny barszcz bez uszek z grzybami? Ja zdecydowanie nie! Dziś dzielę się z Wami przepisem na absolutnie rewelacyjne uszka, których sekretnym składnikiem jest ciasto. Do wyrabiania wykorzystuję gorące mleko, masło i mąkę, ponieważ tworzą one idealne ciasto. Uważam, że nie ma lepszej receptury niż ta . Tak przygotowane ciasto sprawia, że uszka są przepyszne i rozpływają się w ustach(...)Przepis na barszcz znajdziecie TUTAJ . Wigilijne uszka z grzybami Farsz 40 g suszonych grzybów 1 duża cebula 100 g masła przyprawy: sól, pieprz Ciasto 320 g mąki pszennej ((2 szklanki, typ 405)) 180 ml gorącego mleka ((3/4 szklanki)) 40 g masła ((2 łyżki)) szczypta soli Farsz Grzyby włóż na sitko i zalej wrzątkiem. Włóż grzyby do garnka i zalej wodą

Przepisy na widelcu
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia 8227

Przepis na ciasto Kinder Bueno bez pieczenia jest konsekwencją gorącej miłości, jaką żywię do tego batonika. Ciasto wymyśliłam w taki sposób żeby było łatwe do zrobienia i w smaku jak najbardziej przypominało oryginał. Polecam!   Składniki: (na blaszkę 21 cm x 21 cm) 250 g herbatników Masa z nutellą: 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)Następnie do miski wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier puder i zmiksuj na gęstą masę. Dodaj nutellę i miksuj dalej aż krem będzie sztywny. * Jeśli chcesz ciasto postawić na stole masa musi być bardziej stabilna. W tym celu dodaj do niej pół łyżki żelatyny (4 g). Sposób postępowania: Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko tyle żeby przykryła żelatynę), pozostaw

Słodki Blog
Domowe gnocchi z ziemniaków – parmezanowe 151

mojej kuchni to nie jest danie w tak modnym teraz duchu „no waste” i raczej nie polecam używania do nich ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Wiele osób wszelkie ciasta ziemniaczane traktuje jako dania z resztek – u mnie w kuchni resztek nie ma, ziemniaków zawsze szykuję tylko tyle, ile zjemy. A do robienia gnocchi dużo lepiej nadają się świeżo ugotowane ziemniaki(...)uniknąć. Ziemniaki z poprzedniego dnia tracą swoje odkwaszające organizm właściwości i sporo cennych składników odżywczych – tu nie ma co oszczędzać, naprawdę warto naszykować je na świeżo. PRZYGOTOWANIE Do wszystkich ciast ziemniaczanych wybieramy ziemniaki typu C – mocno skrobiowe, suche, bardzo mączne. One będą potrzebowały niewiele mąki aby stać się dobrym ciastem– odpowiednio dobrany produkt jest podstawą! Ziemniaki obieramy, kroimy na równe

Karo in the Kitchen
Sero makowiec z frużeliną wiśniową w tarcie 164

Tarta pod gwiazdami z wiśniami, makiem, serem. Taki sero makowiec ale w innym wykonaniu. Sama nie wiem co jest w niej najlepsze, frużelina czy mak który uwielbiam. ciasto kruche: 250 g maki pszennej typ 500 125 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka szczypta soli frużelina wiśniowa: 300 g wiśni mrożonych 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)pomarańczowej kandyzowanej 1 żółtko 3 białka 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 500 ml mleka 2 łyżki cukru trzcinowego dekoracja: czekolada gorzka Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone masło, żółtka, sól, cukier i ciasto kroję nożem a potem zagniatam krótko rękoma. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru

wesoła kuchnia
chałwowiec z delicjami 213

odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z chałwą, następnie dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na jednolity krem. dodatkowo: duża paczka delicji o smaku wiśniowym polewa czekoladowa 1-2 sezamki wykonanie ciasta: Na pierwszy biszkopt wykładamy masę czekoladową, na masie układamy delicje. Na delicjach rozsmarowujemy masę chałwową (parę łyżek możemy zostawić na wierzch ciasta). Na masie chałwowej układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy(...)Wierzch ciasta możemy posmarować masą, polać polewą czekoladową i posypać pokruszonymi sezamkami. (inspiracja z wszechjedzaca .pl z moimi zmianami

Domowy Smak Jedzenia
Tarta ze śliwkami i kruszonką 131

Idealne jesienne ciasto - słodko-kwaśna tarta na kruchym spodzie nadziana śliwkami i posypana kruszonką. Lekko maślana w smaku. Poniższa tarta jest łatwa i w miarę szybka do przygotowania. Zachęcam do pieczenia.   Składniki na formę do tarty o średnicy 23-25 cm: kruche ciasto ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1,5 szklanki mąki pszennej (220 g) 4 łyżki(...)łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka 1/4 kostki zimnego masła (50 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g) do podania cukier puder Na samym początku przygotować kruche ciasto: za pomocą robota kuchennego lub ręcznie wymieszać składniki na ciasto. Wyrabiać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki (na co najmniej 1 godzinę, ponieważ ciasto

Ugotować
Pyszne naleśniki, ciasto naleśnikowe 150

lubią je duzi i mali. Ja zawsze smażę więcej placków i daje je moim rodzicom, którzy nie lubią smażenia naleśników, za to konsumpcję już tak:) Praktycznie odkąd pamiętam, ciasto naleśnikowe robiłam na oko. Znałam konsystencję jaką dobre ciasto powinno mieć i do niej dążyłam, dolewając czy to mleka czy też dosypując mąki. Raz wychodziło lepiej, raz gorzej ale sądziłam(...)Nawet jeśli nałożymy dużo farszu, to placki powinny to bez trudu znieść. Koniecznie trzeba pamiętać, aby przy smażeniu nie używać zbyt mocnego ognia, gdyż przypalimy brzegi placków a samo ciasto będzie suche. Ja do smażenia używam oleju, którym smaruje co kilka placków patelnię. Mimo, że w cieście jest masło, to i tak smaruję patelnię dodatkowo tłuszczem. To zdecydowanie przepis

Mieszam w Garnku
Jesienne ciasto z orzechami laskowymi i śliwkami wg Aleex 127

cudownie rozgrzewa i smakuje naszą tradycją. Ale po kilku godzinach zapach domu się zmienia. Dziś dominują w nim pieczone śliwki, cynamon i orzechy laskowe. Ten zapach pochodzi z pysznego ciasta, które znalazłam na stronie Dorotus. Koniecznie chciałam je wypróbować. Okazało się niezwykle smaczne I proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie takie połączenie smaków, koniecznie je upieczcie. Polecam. Składniki: Kruche ciasto(...)łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. W misce wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cynamon. 2. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wyrobić z mąką (ja mieszałam ciasto w thermomixie). 3. Dodać jajko, cukier waniliowy, cukier, orzechy i wyrobić do połączenia składników. 4. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 (na spód) i 1/3 (na górę). 5. Formę

W mojej kuchni
Orzechowiec 117

Pyszne, kruche, miodowo-orzechowe ciasto przełożone masą budyniową. Idealne na święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki Ciasto: mąka pszenna, 0,5 kg masło, 200 g cukier, 2/3 szklanki jajko, 2 szt. miód płynny, 2 łyżki soda, 2 łyżeczki mleko, 2 łyżeczki Sodę rozpuszczamy w mleku. Z pozostałych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Przygotowujemy 2 takiej samej wielkości blachy(...)pieczenia. Pierwszą część ciasta wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagranym do 180 st około 15 min. (do zarumienienia). Drugą część ciasta wykładamy na kolejną blachę i przygotowujemy masę orzechową. Masa orzechowa: grubo pokrojone orzechy włoskie, 1 szklanka masło, 80 g cukier, 0,5 szklanki miód, 2 łyżki Masło roztapiamy, dodajemy cukier, miód i orzechy. Ciepłą masę wykładamy

iMadzik.pl
Słodkie dyniowe rogale śniadaniowe 135

puree z dyni polecają się do szklanki mleka i powideł śliwkowych. Rogale mają piękny dyniowy aromat i kolor, wypieczoną chrupiąca skórkę i mięciutkie wnętrze. Korzystałam z przepisu bazowego na ciasto drożdżowe według  Moje Wypieki . Polecam serdecznie! Składniki: 380 g mąki pszennej 10 g suchych lub 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 150 ml mleka szczypta soli(...)używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać puree z dyni a na końcu stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto dyniowo-karmelowe 143

kubkiem kolejnej kawy. O ile parę lat temu tak bym uczyniła, tak teraz dzielnie stawiam czoła dziecięcej wyobraźni i gotuję obiad dla lalek :) Kolejny udany eksperyment. Tym razem ciasto dyniowe upiekłam z przepisu, który już dawno jest na blogu ( klik ), (i które bez dodatków również jest wyśmienite). Postanowiłam dodać do niego krem karmelowy, trochę orzechów i czekoladę. Efekt sami widzicie(...)wilgotne, pyszne ciasto z chrupiącym wierzchem. Gdy postoi noc w lodówce rozpływa się w ustach. I ten kolor! Sami przyznajcie - jak najbardziej dyniowy ;)   Blacha o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto dyniowe: 200 g masła 1 szklanka cukru 250 g puree z dyni 3 jajka 300 g mąki 2 łyżeczki proszku o pieczenia szczypta sol Krem karmelowy: 250 g serka

My simple kitchen