Przepis na paprykę mam od mojej babci. Co roku przygotowuję ją właśnie w ten sposób. Zimą kromka świeżego chleba z pasztetem i papryką marynowaną to dla mnie rarytas. Świetna jest jako dodatek do obiadu jako składnik sałatek lub właśnie zamiast sałatki. 3 kg papryki 3 l wody 1/2 l octu 10% 10 łyżek cukru 3 łyżki soli 10 ziaren ziela
Krylowa Kuchniaprosty i szybki przepis na obiad. Taka moja mała wariacja na temat popularnego leczo. Smak i prostota. Całość idealnie pasuje do świeżego, domowego pieczywa (tu znajdziecie przepis na najłatwiejszy chleb ), jak i porcji ziemniaków. Spróbujcie. Składniki: 2 małe cukinie lub kabaczki (waga po obraniu 320 g) 1 długa szpiczasta czerwona papryka 1 opakowanie kabanosów Olewnik 1 mała cebula
Słodkie okruszkikryją się pyszne słodko-winne ogórki w zalewie z kurkumy, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Cienkie plastry ogórków pasują w sam raz rozmiarem do porannej kromki chleba zrobionej z ulubioną wędliną lub serem. Ogórki kanapkowe najlepiej zrobić z ogórków, które długością pasują do naszych słoików, wtedy wykorzystamy całą ich przestrzeń, a ogórków nie trzeba będzie dociskać, zaginać
niecodziennikparyTosty francuskie jabłkowo cynamonowe to przepis zero waste na wykorzystanie pieczywa nie pierwszej świeżości. Najlepsze wychodzą z bułki, ale chleb jasny czy z ziarnami, pieczywo tostowe czy drożdżowe też się sprawdzą aby przygotować tosty . Bardzo proste do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne. Dodałam do nich pudru jabłkowego z liofilizowanego jabłka i cynamonu, dzięki czemu nabrały niezwykłego smaku i aromatu
Dorota Smakujekurczaka z pieczarkami, cebulą, papryką i ogórkiem konserwowym a to wszystko duszone w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie to można podać z ryżem na obiad lub np z pajdą chleba na kolację. Doskonale też sprawdzi się jako ciepłe danie podczas różnych imprez domowych. Mnie smakuje bardzo :) Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie dania krok
Zrób to smacznienajbardziej lubicie jest jeden wspólny element – odpowiedniej grubości plasterki. I choć ostry nóż, to podstawa każdej kuchni, to ciężko za jego pomocą uzyskać idealnie równe plastry wędliny, chleba czy warzyw, zwłaszcza gdy musimy ukroić ich sporą ilość. Tu odpowiedzią może być krajalnica. Plastry, które dzięki niej uzyskujemy są równej grubości i co równie ważne – wszystko zajmuje dosłownie kilka
Słodkie okruszkizdarza się, że ja również coś tam grilluję i to nie tylko mięso. Pod tym względem jestem bardziej innowacyjna, bo na grillu można piekę krewetki, ryby, warzywa, a nawet chleb. Poza tym lubię wybiegać poza granice i zawsze wymyślam coś nowego na grilla. Może to być nowa marynata, przyprawa, jakiś specjalny dodatek do grilla. Warto spróbować czegoś innego. Kurczak
codojedzeniakrajach bałkańskich ajwar podawany jest do grillowanych mięs i ryb lub jako pasta do pieczywa. Wątróbka i kiełbaska podane i ryżem Selsko meso, po prawej stronie chleb z kozim serem Z klasyków kuchni macedońskiej należy spróbować tawcze grawcze - czyli duszoną fasolę z przyprawami i sarmę - gołąbki w liściach winogron. Tawcze grawcze i sarma Będąc
psgotujemywłoskie dzieło, to jej historia sięga starożytności. Można powiedzieć, że prekursorami współczesnych pizzermanów buli mieszkańcy Bliskiego Wschodu, Indii i Grecji,gdzie popularne są tzw. flat bread - płaskie chleby wypiekane w glinianych piecach. Współczesna pizza jaką znamy i kochamy powstała w 1889 r. w Neapolu, kiedy słynnego szefa kuchni Raffaelo Esposito odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Wtedy też przygotował
Cztery Fajerypasta jajeczna ze szczypiorkiem i jogurtem zamiast majonezu jest pyszna, lekka i błyskawiczna do zrobienia. Świetnie smakuje na kanapkach z żytniego chleba, w towarzystwie pomidora i sałaty - takie śniadanie z pewnością pozwoli dobrze zacząć dzień, gdyż jest smaczne, zdrowe i syci na długo. Z podanych składników wychodzi spora porcja pasty, która wystarczy na posmarowanie jakiś 6-8 kanapek. Składniki
e-PrzepisyKulinarnemłodej kapusty to będzie Wasz ulubiony przepis sezonowy! Niesamowicie prosty do wykonania, gotuje się go szybko, a syci na długo! Idealnie pasuje do młodych ziemniaków, ale my zjedliśmy z chlebem. Bigos z młodej kapusty ma delikatniejszą strukturę, wręcz rozpływa się w ustach , ale w smaku to istna petarda za sprawą paprykowej kiełbasy i domowej pasty paprykowej. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfermentacje mu się udają. ******************************************* W książce znajdziecie porady i przepisy, jak zrobić ocet jabłkowy,jak zakisić grzyby albo jak zrobić zakwas z buraków, mąki czy kaszy a nawet resztek chleba. Powiem szczerze że niektóre przepisy mnie zadziwiają jak np: kiszone ogórki z miodem i olejem. Kiszenie w maślance albo w jogurcie, albo kiszone cytrusy. Zadziwiające propozycje i smaki. ************************************************** Aleksander Baron
Sama słodycz i szczypta chilipatelni tak długo, aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Wówczas będzie to najzdrowsza i najbardziej odżywcza wersja jajka Podajemy koniecznie z jakąś zieleninką, np. szpinakiem i kromką chleba. Mam nadzieję, że w Waszej diecie jajka są obecne dość często. To jeden z najzdrowszych pokarmów i jeśli nie macie alergii na nie, to naprawdę możecie często je spożywać
Natka Pietruszkiwierzchu układamy owoce i podprażone na suchej patelni płatki migdałowe, ścieramy na całość kawałek czekolady gorzkiej. Artykuł Tarta z kremem jagodowym i owocami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku