chleb - 26176 przepisów (strona:1015/1746)

Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem 76

razu dodajemy majeranek i ewentualnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak jak Wam pisałam we wstępie, ja tego nie robię. Wolę doprawić sobie wszystko już na chlebie. Artykuł Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pieczona polędwiczka wieprzowa / Baked Pork Tenderloin 82

Polędwica pieczona na kanapki powinna być całkowicie wystudzona i dobrze schłodzona w lodówce. Zimne mięso da się łatwo pokroić na cieniutkie plasterki - idealne do domowej bułki lub domowego chleba. Polędwica na obiad najlepiej smakuje z sosem cebulowym, który łatwo przygotujemy z upieczonej z polędwicą cebuli. Jeśli wolicie, możecie podać mięso z innymi ulubionymi sosami, ciepłymi lub zimnymi. Taka polędwica

Lekcje w kuchni
Chałka 112

Delikatna, maślana, rozpływająca się w ustach. Moja córka nigdy nie może się doczekać aż ostygnie (zwłaszcza tej malutkiej – specjalnie dla niej). Wykonana bez maku nadaje się idealnie do chleba w jajku na następny dzień lub w jajku i soku pomarańczowym…. Pychota! Składniki: 550g mąki pszennej 100g masła 30g świeżych drożdży 350 ml mleka w temperaturze 40 stopni

Mohiella
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 91

zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku, żeby nieco zmiękły. P oznaj 10 zasad udanego mrożenia – żeby sprawdzić, jak dobrze zamrozić jedzenie

Niedzielny kucharz
Szybkie śledzie z jabłkiem i cebulą 74

przemian śledzie, cebulę i jabłka i tak do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki. Artykuł Szybkie śledzie z jabłkiem i cebulą pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ryba po grecku – przepis teściowej 159

height: 31px; background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png); } Moja teściowa podawała rybę po grecku z ugotowanymi ziemniakami. Jednak można ją podać na stół również saute , czyli bez dodatków, lub z chlebem. Ryba po grecku – przepis teściowej Składniki: 500-600 g białej ryby: dorsza, mintaja, sandacza itp 4 marchewki 2 pietruszki ćwiartka selera 1 cebula słoiczek koncentratu pomidorowego

Wiszniówka
Pyszny sernik tradycyjny, sernik bez spodu 113

dodać do masy. Wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i piec dalej ok. 50 min Artykuł Pyszny sernik tradycyjny, sernik bez spodu pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Krem z borowików z mascarpone 64

czas z najbliższymi. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 250 g mrożonych borowików garść suszonych borowików 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka masła łyżka mascarpone sól grzanki z chleba pełnoziarnistego (przepis na 2 porcje) Grzyby suszone moczymy przez noc, w połowie szklanki wody. Na drugi dzień, rozdrobnioną cebulę i czosnek smażymy na maśle do zrumienienia. Dodajemy do nich mrożone

Kardamonovy
Gulasz wołowy z Guinnessem 69

szans. Taki gulasz można podać z puree z ziemniaków, można klasycznie zjeść z kaszą. Ja zjadłam z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Nie muszę chyba Wam pisać, jak smakuje chleb nasączony sosem z pieczenia mięsa, z takimi dodatkami. Niebo! Składniki: 1 kg wołowiny gulaszowej (ja użyłam łopatki) 1 puszka piwa Guinness 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego

Kardamonovy
Grzanki z gorgonzolą i suszonymi pomidorami 47

Składniki: 8 kromek pełnoziarnistego pieczywa (średniej wielkości) 8 suszonych pomidorów z zalewy 4 łyżki gorgonzoli 1 łyżka masła 1 łyżka natki pietruszki (przepis na 2 porcje)   4 kromki chleba smarujemy gorgonzolą, kładziemy na nie pokrojone w mniejsze kawałki pomidory. Gotowe kanapki przykrywamy następną turą kromek, dociskamy. Smarujemy je z jednej i z drugiej strony masłem i smażymy na patelni

Kardamonovy
Tuńczyk z jajkami i kukurydzą 67

wczoraj kminiliśmy co moglibyśmy zjeść, żebym znowu nie marudziła. I stanęło na tym czymś. Ni to pasta, ni sałatka. Właściwie to raczej sałatka, którą położyliśmy po prostu na chlebie. Jeżeli jajka potraktujecie trochę bardziej brutalnie, można to podciągnąć pod pastę do kanapek. Zresztą, nazwa bez znaczenia – w końcu mi coś smakowało. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam

Kardamonovy
Udka z kurczaka pieczone z ananasem 66

wegetariańskie żarcie. Nuda, nuda, nuda. Tylko, że w sumie ten…. tego no…, to było naprawdę smaczne. Zresztą z takich składników, ciężko byłoby coś spieprzyć. Wyjadaliśmy resztki chlebem, sos po upieczeniu był ekstra. I powiem Wam, że nawet mały chłop, którego miałam okazję wczoraj stołować, dziubnął trochę i nie marudził. A sami wiecie, jak dziecku coś smakuje… Składniki

Kardamonovy
Ziołowa sałatka z fasolą 62

Pierwszą opcję tej sałatki, z innymi ziołami, zrobiłam jakieś dwa tygodnie temu do grilla. Były w niej majeranek i tymianek, podjadałam ją z opiekanym chlebem. Była super. Zdjęcie jednak wyszło tak do bani, że nie chciałam się nim z Wami dzielić. Poza tym użyłam nie tej fasoli, na której mi zależało. Uparłam się na flażoletkę. Dopiero dziś udało mi się

Kardamonovy
Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère 49

laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i całość dusimy 5 minut. Wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem kolejne parę minut – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dosypujemy liście tymianku. Chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia. Zupę przelewamy do misek, dodajemy odrobinę śmietany, grzanki i starty ser. Artykuł Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Krem z pieczonych ziemniaków 65

sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje)   Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do mocnego zrumienienia. Kromki chleba opiekamy w tosterze lub obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Por myjemy i kroimy w półplasterki, smażymy z plasterkami czosnku na wolnym ogniu około 4 minuty. Do pora dodajemy

Kardamonovy