olej do podsmażanie cebuli 1 ząbek czosnku lub 2 szczypty czosnku granulowanego 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki (można pominąć) 2 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku Ciasto na bułki: 350 g mąki pszennej + do podsypania 0,5 szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko klasy M + do posmarowania bułeczek(...)szczypta cukru mała szczypta soli sezam do posypania bułeczek Uwaga! do takiej ilości farszu przygotujcie podwójną porcję ciasta. Polecam robić ciasto w dwóch turach, łatwiej się wyrabia. Przygotowanie: Przygotowujemy farsz: Grzyby zalewamy wodą i moczymy około 0,5 godziny. Następnie obgotowujemy je w tej wodzie też około 0,5 godziny. Odcedzamy. Cebulę kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Słodkie okruszkijabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste jak chmurka ;) Te pyszne, puszyste racuchy(...)dzieciom :) Przepis na puszyste racuchy - składniki (mała porcja) 1 jajko + 1 dodatkowe białko ¾ szklanki mleka ok. ¾ szklanki mąki ¼ szklanki wody ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka miodu 2 szczypty soli - do ciasta i do piany ½ łyżeczki przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta
Gotujemy i jemyDziś były naszym drugim daniem Do tak przygotowanych drożdżowych pieczonych pierogów najlepiej pasuje domowy sos czosnkowy. Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Ciasto nie wymaga długiego wyrastania, jest miękkie i elastyczne. A farsz? Tu możecie pokusić się spokojnie a najróżniejsze modyfikacje. U mnie dziś prosta wersja z żółtym serem, cebulą i wędliną. Wyszło tak pyszne(...)żółtego sera w kostce – u mnie gouda 0,5 dużej cebuli czarny mielony pieprz do smaku sól himalajska do smaku 2 małe szczypty granulowanego czosnku Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka mleka szczypta cukru 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków
Słodkie okruszkiprzez sito. Dodajemy cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy(...)równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem
Kuchnia MagdaLenyznam osoby, która nie lubi serników. Można je przygotować na kilka a nawet kilkanaście sposobów. Serniki mogą być delikatne, ale również ciężkie i zbite. Na spodzie mogą mieć kruche ciasto, herbatniki, albo sam ser. Ten sernik jest to ciasto z czekoladowym spodem, gęstą i zbitą masą serową oraz z następną warstwą czekolady na wierzchu. Jest prosty w wykonaniu oraz zawsze(...)się udaje. Przepis na to ciasto znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych Kulinarne Przeboje, jest on tam nazwany jako Sernik królewski . Pierwotny przepis jest przygotowany na mniejszą blaszkę. Ja swój piekłam w dużej blaszce o wielkości 35×27 cm. Składniki: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 600 g mąki pszennej 10 łyżek cukru pudru 3 czubate łyżki kakao
To Musisz WiedziećMięciutkie maślane ciasto drożdżowe, pyszne chałwowe nadzienie i rewelacyjna polewa to trio doskonałe. Rzadko się zdarza abym w tak krótkim czasie powtarzała ten sam wypiek, ale tak było w przypadku tych słodkich bułeczek. I nawet Ci, którzy zawsze twierdzili, że chałwy nie lubią, zajadali się, że aż miło było popatrzeć. Przepis pochodzi ze strony Moje Bistro . Składniki(...)Ciasto: 450 g mąki 2 jajka 30 g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła 80 g cukru 150 ml ciepłego mleka Nadzienie: 100 g chałwy 1 jajko 2 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka gorzkiego kakao 2 garście rodzynek Polewa: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki masła 4 łyżki
Kocham..lubię..gotuję..mąka pszenna -50 dag drożdże -5 dag mleko -250ml cukier - 5 dag margaryna - 5 dag żółtka - 2 szt sól tłuszcz do formy jajko do posmarowania ciasta KRUSZONKA: mąka pszenna - 6 dag cukier - 6 dag margaryna - 6 dag cukier cynamon Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce(...)Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki wlewać stopniowo tłuszcz i wyrabiać, az ciasto połączy
ciasta i desery czyli na słodkoCiasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe zmienia się we wspaniały tort. Oto przepis na świetne ciasto marchewkowe wzbogacone czekoladową nutą. Jeśli ciasto ma być dla dzieci najlepsza będzie czekolada mleczna, dla dorosłych polecam dodatek odrobiny goryczy, czyli czekolady 70%. Składniki(...)ciasto marchewkowe 3 średnie marchewki starte na drobnej tarce ½ jabłka startego na grubej tarce 2 jajka 10 dag drobnego cukru 20 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju roślinnego 1 tabliczka czekolady - dla dzieci mlecznej, dla dorosłych gorzkiej 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 cukier waniliowy Szczypta soli Jajka wbić do miski i ubijać
Gotujemy i jemy