Dziś przepis na jedno z moich ulubionych ciast z dodatkiem warzyw. Obok brownie z czerwonej fasoli , ciasta ze szpinaku i tortu dyniowego ciasto marchewkowe to hit, który powtarzam dość często. Wszystkim smakuje, nadmiar (o ile o tym możemy w ogóle mówić:) zamrażam, wyjmuję kiedy potrzebuję, smakuję w towarzystwie:) Polecam także inny, szybki przepis na moje ciasto marchewkowe . Ciasto do wyrobienia(...)miksera, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać rózgą kuchenną lub końcówką od miksera. Łatwiej się nie da! W podstawowej wersji dodatkiem są siekane orzechy włoskie, bakalie, a ciasto udekorowane kremowym serkiem philadelphia. U mnie dziś przepis bez dodatków. Spróbujcie, z pewnością Wam zasmakuje Proste ciasto marchewkowe, bez miksera Delikatne, puszyste, mięsiste i wilgotne ciasto, do tego proste
Zasmakuj KuchniNapoleonki, w niektórych regionach zwane kremówkami to tradycyjny i ponadczasowy wypiek. Ciasto składa się z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonego gęstą masą budyniową. Nigdy specjalnie nie przepadałam za napoleonkami, szczególnie za kitłowatą masą budyniową. Moje napoleonki natomiast mogę śmiało nazwać królewskimi, bo tak właśnie smakują. Wersja nieco uproszczona i mniej czasochłonna, ponieważ użyłam gotowego ciasta francuskiego. Ciasto przełożyłam nie budyniem(...)kremem budyniowym - lekkim, puszystym, aksamitnym, po prostu przepysznym. I choć ciastka nie są fit, bez dokładki się nie obędzie. No, ale karnawał ma swoje prawa! Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (na maśle) 1 budyń waniliowy w proszku Oetkera (37 g) 500 ml mleka 200 g masła 2+2 łyżki cukru/ksylitolu 2 łyżki alkoholu - opcjonalnie dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chinkali? Przede wszystkim, jak się je je (gra słów nie była zamierzona:) A je się je rękami i tylko rękami. Żadnych widelców! Każdy pierożek ma na górze ogonek z ciasta. Palcami trzymamy chinkali za ten ogonek, nadgryzamy ciasto i wypijamy rosół ze środka pierożka, a następnie zjadamy resztę. Ogonek zazwyczaj jest twardszy niż pozostałe ciasto, więc go odkładamy (po zostawionych(...)ogonkach można będzie policzyć, kto ile pierożków zjadł:) Przygotowanie chinkali wymaga nieco czasu i cierpliwości. Ciasto na chinkali powinno być bardziej twarde, niż na tradycyjne nasze pierogi, gdyż chinkali nadziewa się surowym mięsem i musi ono się ugotować, a ciasto nie może być rozgotowane. Jako nadzienie lepiej jest przygotować siekane mięso jagnięce, wołowe lub wieprzowe, w ostateczności można wykorzystać
Obiad gotowymąka pszenna typ 650 44 g woda 1 g drożdże świeże Mieszać składniki mikserem na 2 prędkości, u mnie mało tego było (zmniejszyłem proporcje) to wymieszałem ręcznie. Ciasta nie trzeba zagniatać w kulę, lepiej jak jest w postaci pokruszonych kawałków, łatwiej wtedy wrobić w ciasto właściwe. Zostawić do fermentacji na 18 h w 18-20oC. Można przygotować więcej(...)przechowywać potem w lodówce w 4oC do tygodnia. Ciasto: 470 g mąka pszenna typ 650 140 g biga po 18 h 4,7 g drożdże świeże 330 g woda Ciasto wyrobić mikserem na 1 prędkości, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski, potem zwiększyć prędkość do 2 i dodać: 10 g sól wrobić w ciasto, na końcu dałem
Przepisy na domowy ser i chlebkilka faworków do zdjęcia, to raczej szans na ich sfotografowanie bym nie miała. Faworki ładnie puchną pod wpływem smażenia. Ponieważ za bardzo nie ufałam jedynie dwóm składnikom, to wolałam ciasto trochę pouderzać wałkiem (stara wskazówka mojej mamy), żeby je napowietrzyć. Jeśli checie podkręcić dodatkowo smak faworków, możecie dodać ze 2 łyżki cukru waniliowego do ciasta lub do cukru pudru, którym(...)posypujemy faworki. Mi zrobienie tradycyjnych faworków zajmuje trochę czasu. Ciasto trzeba cieniutko rozwałkować, potem pokroić i przeplatać. Tutaj i jakoś łatwiej ciasto się wałkuje i oszczędzamy czas na przeplataniu Robota idzie migiem. A tutaj ładnie widać w paluszkach pana męża, jak ładnie faworki nam puchną. Do mąki dodajemy śmietanę. W przepisie jest jej 200 ml i 270 g mąki. Mąki
Mieszam w Garnkuniego iść;) Więc wyszła drożdżówka pachnąca rumem, z rodzynkami, no i z czekoladowym sosem - polewą. Moja jest wegańska, na roślinnym napoju z orkiszu ale podałam składniki też na zwykłe ciasto. I słyszę opinię domowników: ciasto ma jedną wadę: za szybko się kończy! Jestem szczęśliwa ze smakuje. 500 g mąki orkiszowej jasnej (daj jaką masz) 4 łyżki kakao/ karobu(...)zawsze rozpuszczam przed dodaniem do jakiegokolwiek ciasta.Mąkę przesiej do misy wraz z kakao, wlej rozczyn i dokładnie wyrabiaj ręką, wlewaj napój z orkiszu /mleko cienką strużką, aby ciasto było właściwej konsystencji, następnie wlewaj roztopiony olej kokosowy/ masło, rum i wyrabiaj jeszcze ( miej pod ręką 50 g mąki do podsypywania jeśli ciasto będzie za rzadkie) a gdy ciasto zaczyna odchodzić
AZgotuj!Manty, Chinkali, Pielmieni albo jakiekolwiek inne pierożki z mięsem, to proponuję wypróbować tę potrawę kuchni kazachskiej o wdzięcznej nazwie Chanum lub Orama. Kiedy mam ochotę na jakąś potrawę z ciastem i mięsem w roli głównej, ale nie koniecznie mam ochotę na lepienie pierożków, wtedy na pomoc przychodzi ten prosty przepis na tę pyszną roladę. Spróbujecie? Składniki na ciasto(...)łyżka oregano – 1 łyżka bazylii – około 80-100 ml wody – 1 duża marchew – 1 duża cukinia – 50g masła Z podanych składników wyrobić i zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i dać odpocząć przez 30 minut. Ww tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać do farszu, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy, wodę
Smaki ArmineTarty często przygotowuję, bo na obiad lub kolację serwuję. Kruche ciasto na maśle przygotowałam, do którego niewielką ilość smalcu dodałam, bo babcia tak robiła „…kruchsze ciasto będzie... ” – tak mi mówiła. Kulki z filetu z indyka zrobiłam, które to NATURalnie dobrze doprawiłam. Mięso zmieliłam, przyprawami wyostrzyłam, gotowe kuleczki na ciasto poukładałam i masą całość zalałam. Masa to jajka(...)całości dużą ilość szczypiorku i pietruszki dodałam. Po upieczeniu tarta smakowała znakomicie, a z zielonymi dodatkami, wyśmienicie. Składniki : forma do tarty o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 300 g mąki tortowej, 1 jajko, małe, 2 żółtka, 100 g zimnego masła, 25 g smalcu, 1 płaska łyżeczka soli, kuleczki mięsne: ok. 400 g filetu z indyka, 10 g Vegeta Natur
Moniki Smakołykikilka faworków do zdjęcia, to raczej szans na ich sfotografowanie bym nie miała. Faworki ładnie puchną pod wpływem smażenia. Ponieważ za bardzo nie ufałam jedynie dwóm składnikom, to wolałam ciasto trochę pouderzać wałkiem (stara wskazówka mojej mamy), żeby je napowietrzyć. Jeśli checie podkręcić dodatkowo smak faworków, możecie dodać ze 2 łyżki cukru waniliowego do ciasta lub do cukru pudru, którym(...)posypujemy faworki. Mi zrobienie tradycyjnych faworków zajmuje trochę czasu. Ciasto trzeba cieniutko rozwałkować, potem pokroić i przeplatać. Tutaj i jakoś łatwiej ciasto się wałkuje i oszczędzamy czas na przeplataniu Robota idzie migiem. A tutaj ładnie widać w paluszkach pana męża, jak ładnie faworki nam puchną. Do mąki dodajemy śmietanę. W przepisie jest jej 200 ml i 270 g mąki. Mąki
Mieszam w GarnkuCiasto z budyniem i nektarynkami. Cześć! Ostatnio byłam na festynie wiejskim w Starej Kuźni (woj. opolskie) i miałam przyjemność jeść bardzo smaczny, tradycyjny, śląski kołocz z budyniem waniliowym. Tak mi zasmakował .. mniamm ....pychotka. To było więcej niż pewne, że go kiedyś sama zrobię . Przedwczoraj własnie naszła mnie ochota na małe słodkie conieco. Mój plan był jasny - zrobić kołocz(...)cóż to? Nie ma drożdży w domu?! A do sklepu kawałek drogi, bo najbliższy jest w remoncie!....nie chce mi się dreptać, hmmm... Dobra zrobię po swojemu... zamiast ciasta drożdżowego zrobię kruche..... I tak, zamiast kołocza śląskiego, zrobiłam całkiem co innego, czyli kruche ciasto z budyniem i nektarynkami Wykonanie krok po kroku pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam
Rita creativeWitajcie po Świętach! Zapraszam Was dziś na nieco odmienioną, moim skromnym zdaniem bardziej odświętną wersję Leśnego Mchu. Tradycyjne szpinakowe ciasto przełożyłam dodatkowo frużeliną jagodową, a zamiast nieco zamulającej kremówki, przygotowałam masę na bazie 18%owej śmietany, śnieżki w proszku utrwalonej żelatyną. Ciasto mimo, że ucierane w połączeniu z tą masą wcale nie powoduje uczucia ciężkości, a jagody i borówki amerykańskie(...)smakuje o niebo lepiej niż wersja z pestkami granatu, no i jest bardziej „leśny”;)) a o jego smakowitości może świadczyć fakt, że zniknęło w 2 dni J Składniki na ciasto: 300 g mrożonego szpinaku 3 jaja 200 g cukru opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrażamy i drobno siekamy
Domowe ciasta