ciasto - 162907 przepisów (strona:1034/10861)

Wilgotne ciasto z makiem 280

Dziś polecam Wam wilgotne ciasto z makiem . Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. U mnie gości na stole w święta, weekendy, jak i tak od po prostu bez okazji Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że spokojnie każdy sobie z nim poradzi. Przepis na wilgotne ciasto z makiem do tej pory udaje się każdemu komu go przekażę. Moje(...)koleżanki i sąsiadki są zachwycone. Prostota i smak Polecam dziś to ciasto również Wam. Spróbujcie. Do przygotowania ciasta użyłam masła klarowanego Sertop , nadało mu wyjątkowego smaku. Aby poznać inne zastosowania masła polecam zajrzeć na stronę i fanpaga producenta Składniki: (na keksówkę) 1 szklanka niebieskiego maku 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru

Słodkie okruszki
Mazurek jajo 198

Święta Wielkanocne ostatnio piekę babkę cytrynową oraz jakiś mazurek na cieście kruchym. Tym razem skorzystałam z dobrze znanego mi już przepisu i stworzyłam łatwy Mazurek jajo .  Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej (u mnie tortowa 450) - 50 g cukru pudru - 1 jajko - 50 g masła dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały(...)puder Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję posiekane zimne masło oraz jajko. Wszystko szybko zagniatam. Owijam folią spożywczą i odkładam do lodówki. Schłodzone ciasto wałkuję formułując kształt jajka. Z resztek ciasta robię cienki wałeczek, którym otaczam całe jajo oraz robię wzory wewnątrz. Przyklejam je smarując ciasto wodą. Całość ciasta dziurkuję widelcem. Wstawiam do nagrzanego

Kuchnia co dnia
Bułki zwijane ze śledziem 136

opakowania śledzi w oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kozieradki W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i dodać drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto na jednolite i elastyczne ciasto. Pod koniec pokrojone na kawałki masło rozrzucić w różnych miejscach ciasta i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na ok. godzinę lub półtorej(...)wyrośnięcia. W czasie wyrastania ciasta przygotować śledzie: odsączyć je z oleju, jeśli są za grube przekroić wzdłuż, posypać cynamonem i kozieradką z obu stron. Odstawić pod przykryciem do przemacerowania. Nie wstawiać do lodówki! Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Ciasto lekko wyrobić i uformować z niego kulę. Rozwałkować na prostokąt o grubości

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepisy na Wielkanoc 2105

Wielkanoc coraz bliżej. Macie już pomysły na Wasz stół świąteczny - jak będzie wyglądał? Jeśli jeszcze szukacie inspiracji to poniżej znajdziecie  ponad 50 pomysłów na sałatki, ciasta, mięsa, jajka... BABKI i CIASTA Babka zebra  Babka cynamonowa   Babka czekoladowa z likierem kawowym Babka cytrynowa Babka trio Keks Keks w białej polewie Piaskowiec Pisanka Wielkanocne ciasto Ciasto marzenie - z jabłkami(...)toffi   Ciasto Shrek     Kostka czekoladowa z bananami  Ciasto Kubanka Kubuś bez pieczenia Ciasto Kilimandżaro   Ciasto cappucino bez pieczenia Ciasto King bez pieczenia Ciasto 3bit bez pieczenia Jabłecznik z połówkami jabłek SERNIKI Sernik z łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym   Sernik ze śliwką Sernik gotowany z bez pieczenia

Lena Gotuje
Ciasto pomarańczowe z kremem mascarpone i wiśniową frużeliną 210

ciasto szczególnie upatrzył sobie mój Synek. Zjadł go nieprawdopodobną ilość;) Oczywiście najlepsza była dla niego warstwa owocowa i kremowa. Spód, o dziwo, jadł również, tyle, że na samym końcu;) Dlaczego napisałam „o dziwo”? Bo ciasto jest dość nietypowe. Nie jest to delikatny biszkopt, nie jest to też tradycyjny ucieraniec. Jest to ciasto maziste i dość ciężkie. Mi troszkę(...)niego. Chyba najlepiej smakuje cienko ukrojone i zajadane małymi porcjami/kęsami – wtedy można docenić jego nietypową konsystencję, w innym wypadku można poczuć się z lekka „zapchanym”;) Ciasto: 120 g miękkiego masła 70 g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl. soku pomarańczowego Hortex 1 czubata łyżeczka drożdży w proszku 3 łyżki dżemu pomarańczowego Krem

Smaki Na Talerzu
MAZUREK WIELKANOCNY z karmelem i czekoladą! (wegański, bezglutenowy) 164

Mazurek kojarzy mi się z kruchym ciastem, karmelem i czekoladą. Tą, najbardziej znaną mi wersję mazurka zrobiłam w formie wegańskiej i bezglutenowej. Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu BioFarma – dzięki temu mój wielkanocny mazurek składa się w pełni ze sprawdzonych składników. Zajrzyj do BioFarmy – zobaczysz, że warto Stacjonarnie we Wrocławiu oraz online pod linkiem https://biofarma.com.pl/ Do poszczególnych(...)produktów przejdziecie klikając w odpowiednie składniki poniżej     Składniki: Ciasto: 250 g mąki jaglanej 150 g oleju kokosowego 80 g cukru brązowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mleka roślinnego szczypta kurkumy Karmel: 200 ml mleczka kokosowego 80% 120 g cukru brązowego 2 łyżki masła orzechowego Czekolada: 100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70%) 40 g oleju kokosowego

Via Gusto
PRZEPIS NA PIZZĘ Z MOZZARELLĄ W BRZEGU CIASTA! 198

Ciasto na pizzę to zdecydowanie najczęściej wyszukiwany przepis w internecie. Wielokrotnie mnie pytacie, oglądając moje pizze na Instagramie , jak robię ciasto, jaki mam przepis. Już kilka na blogu jest, ale dzisiaj zdradzam Wam świetny przepis na ciasto na pizzę od prawdziwego szefa kuchni, właściciela jednej z najbardziej znanych piekarni w Sydney - Bourke Street Bakery, której właściciele- dwóch przyjaciół- otwierając(...)spełniło swoje marzenie i podbiło serca mieszkańców miasta. Renoma i sława miejsca rozniosła się tak szybko, że właściciele wydali książkę ze swoimi tajemnymi przepisami. I dzisiejszy przepis na ciasto do pizzy pochodzi z tej książki. Jest świetny! Myślę, że stanie się Waszym ulubionym! Przepis na pizzę z kawałkami mozzarelli w brzegach ciasta chodził już za mną bardzo długo i nadszedł

SMYKWKUCHNI
Bułki drożdżowe makiem bogato nadziane 187

jeszcze dużo niewykorzystanej masy makowej . Postanowiłam spożytkować ją w bułeczkach solidnie makiem nadzianych - jeszcze mi się ta makowa przyjemność jakoś nie przejadła :) Bazą jest tu moja ulubiona receptura na ciasto drożdżowe - jeszcze mnie do tej pory nie zawiodła! Ciasto z tego przepisu zawsze pięknie wyrasta, jest puszyste, wilgotne, no i oczywiście przesmaczne. Wybaczcie brak stosownych fotek z przekroju bułek(...)zniknęły w nienasyconych żołądkach głodnych domowników ;) Składniki na 9-10 sztuk średnich bułek: ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g] WIERZCH: 1 białko jaja - do posmarowania bułek przed pieczeniem cukier trzcinowy - do posypania

Grunt to przepis!
Bananowa krówka bez pieczenia 1734

Bananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 22cm x 22cm. Krówka bananówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;) Więcej pomysłów(...)podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia . Przepis na tradycyjną krówkę znajdziecie tutaj: Krówka bez pieczenia @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px) { .ads-right {margin

Kulinarne Przeboje
Sztuka i jedzenie 147

sposób pokolorować na pomarańczowo kuchnię pod koniec zimy? W naturalny sposób zrobią to marchewki, które przecież chętnie traktujemy jako motywy ozdobne współtworzące plastykę kuchenną. Taką w nieco rustykalnym stylu. Ciasto marchewkowe Proste i z dr owe ciasto marchewkow e może stać się naszym sposobem na przełamanie późnozimowej monotonii codzienności. Kolor i smak uzupełnią się wówczas doskonale. Ciasto marchewkowe Składniki : Ciasto(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych cukier puder do posypania ciasta Wykonanie Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach (możemy zetrzeć marchewkę za pomocą elektrycznej szatkownicy). Odsączamy, ściskając marchewkę w dłoniach, z nadmiaru soku. Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy

KulinarneImpresje.pl
Chlebek ziołowy 171

garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli Przygotowanie: W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Do dużego garnka przesypać mąkę, dodać cukier oraz sól. Wlać rozczyn i olej. Ciasto wyrabiać przez 10 – 20 minut. Masło ziołowe: Masło o temperaturze pokojonej przełożyć do blendera, dodać czosnek, zioła oraz sól i całość zmiksować(...)jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na cienki prostokąt (około 30 cm x 40 cm). Ciasto posmarować równomiernie masłem ziołowym. Wyciąć z ciasta paski grubości równej wysokości formy do pieczenia (moje miały około 7 cm). Każdy pasek zwinąć w harmonijkę (nie musi być to zrobione bardzo starannie) (patrz krok

KuchniaWeDwoje.pl
Szarlotka budyniowa na kakaowym spodzie czyli Słodki Czwartek odc.147 131

mega pyszne ciasto powstało z okazji urodzin Syncia. Wymaga wiele zachodu, osobno przygotowuje się poszczególne warstwy, ale efekt końcowy jest przepyszny! Pomysł na to ciasto znalazłam w KUCHNI nr.03/2018, zmieniłam jednak proporcje i wykorzystałam inny budyń. Szarlotka budyniowa na kakaowym spodzie marmolada: 1 kg jabłek typu szara reneta 15 g masła 60 g cukru szczypta cynamonu 100 g płatków migdałowych(...)ziarenkami wanilii oraz masłem. Zagotowujemy i łączymy z pozostałym mlekiem wymieszanym z mąką ziemniaczana i żółtkiem. Energicznie mieszając trzepaczką gotujemy ok 1 minuty aż budyń zgęstnieje. Lekko studzimy. ciasto kakaowe: 150 g masła 250 g mąki 2 jajka 80 g cukru 20 g kakao 8 g proszku do pieczenia Składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta zawijamy w folię i chowamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiosenna Panna Marlenka z masłem orzechowym. 121

Trochę wiosennych kolorów i słodyczy w ten pochmurny dzień.:) Marlenka jest ciastem bardzo popularnym w Czechach. Postanowiłam zrobić ją w wersji z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu. Składniki: I. Ciasto: 150 g masła 250 g cukru  3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej 2 jajka 700 g mąki II. Masa: 1 niesłodzony(...)przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" 1 puszka masy kajmakowej 250 g prawdziwego, miękkiego masła 150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) III. Do przybrania: drobno zmielone skrawki ciasta temperowana czekolada (opcjonalnie) lukier królewski (opcjonalnie) lukier plastyczny (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Najpierw robimy masę. Gotujemy budyń z pół litra mleka, doprawionego przyprawą "Karmel i wanilia". Schładzamy. Masło ucieramy z masą

DominikaDolci
DELIKATNE ROGALE z makiem (wegańskie) 189

Większość rogali z makiem to maślane ciasto i chrupiąca skórka. Jeśli tak jak ja o wiele bardziej lubisz mięciutkie, puszyste bułki ten przepis stworzony jest dla Ciebie! Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub kremem czekoladowym, ale równie dobre są ze słonymi dodatkami. Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym(...)kluczowych składników są ziemniaki, które sprawiają że rogale są puszyste i dłużej miękkie. Przepis jest wegański. //   Składniki – ciasto (6 sztuk): 400 g mąki 50 ml oleju 150 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków 220 ml mleka roślinnego 7 g drożdży instant (suszonych) 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru kurkuma Dodatkowo: 1 łyżka mleka roślinnego 1 łyżka oleju kurkuma mak Sposób

Via Gusto
Msemmen, czyli marokański naleśniki 154

Marokański naleśnik – rumiany placek o strukturze przypominającej ciasto francuskie. Idealny do zupy, ale smaczny też na słodko, albo jako zakąska do dań wytrawnych. Naleśniki prosto z Afryki Płaski chlebek, wypiekany na gorącej blasze albo patelni jest charakterystyczny dla wszystkich arabskich kuchni, ale msemmen jest pieczywem występującym tylko w północnej Afryce: Maroku, Algierii i Tunezji. Nazywany jest marokańskim naleśnikiem(...)jajko Ciepła woda – ok. 3/4 szklanki Olej około 1/3 szklanki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj mąkę z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbij jajko i zacznij zarabiać ciasto dolewając stopniowo i powoli wodę. Dodaj tyle wody, żeby ciasto było lekko wilgotne, ale nie za mokre. Wyrabiaj energicznie przez 5 minut (w mikserze 3 minuty). Krok 2 Nasmaruj ręce olejem

Niedzielny kucharz