ciasto - 162907 przepisów (strona:1036/10861)

Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą 293

tarty :). Smakuje wspaniale i pięknie wygląda. W przygotowaniu nie jest trudna. Upieczona beza nie jest chrupiąca i sucha, tylko piankowa, miękka, cytrynowa, a po wyjęciu z piekarnika trochę opadnie. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie, więc jak kręciłam wstęp do filmu to nie został nawet kawałeczek, aby je pokazać. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g schłodzonego masła 70g cukru pudru 3 żółtka Nadzienie: 4 jajka 1 żółtko 300ml śmietanki kremówki 30% 120g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny 150ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 30g mąki ziemniaczanej Beza: 4 białka 160g cukru 1 łyżka soku

Mała Cukierenka
Pączki ziemniaczane 1047

warto zgubić czapkę?;)  Pączki ziemniaczane to moje odkrycie. Nie są co prawda tak lekkie i puchate jak najlepsze pączki według naszego wielopokoleniowego rodzinnego przepisu, ale również mnie posmakowały. Ciasto jest bardziej wilgotne i dzięki temu pączki ponoć dłużej zachowują świeżość. Nie ma pojęcia, czy tak jest, gdyż u nas zniknęły już na drugi dzień.  Przepisów na paczki ziemniaczane(...)Wachowicz, Siostry Anastazji czy Siostry Leonilli), wszystkie są podobne, ale i tak zrobiłam troszeczkę po swojemu:) Zaletą tych pączków jest to, że można je smażyć nie czekając na wyrastanie ciasta. Ja jednak zostawiłam je na 40 minut, a dopiero później formowałam pączki. Wyszły puszyste i smaczne. Składniki (na ok 20 sztuk): 500g ziemniaków (waga nieobranych ziemniaków) 500g mąki (plus

Obiad gotowy
Chałka z kruszonką 222

tego koniecznie powidła śliwkowe i kubek kakao. Najlepszą chałkę robiła babcia i żadna chałka, nawet z najlepszej piekarni, nie mogła się z nią równać. Dostaniecie więc przepis „babciny”. Ciasto jest miękkie, delikatne i może sprawiać wrażenie, że się zaraz porwie, ale spokojnie, nic się takiego nie stanie. Ciasto jest też elastyczne, bo musimy z niego upleść warkocz. Zaplatam chałkę(...)umiałam jej zrobić. Kilka niepowodzeń kruszonkowych nastroiło mnie na prosecco. Poszłam do Zuzi, o której wam pisałam przy okazji tarty wiśniowej , i która do swojego Atelier piecze najlepsze ciasta. Zuzia pokiwała litościwie głową nad moim kretynizmem piekarniczym oraz cukierniczym i kazała mi zrobić kruszonkę podług tego, co mi powie. I wierzcie mi, to jest najlepsza kruszonka na świecie i robię

ladykitchen
RYZIOK - lasowiacka słodkość 236

Dziś przedstawię przepis na pyszne ciasto drożdżowe  z warstwą ryżu ugotowanego na mleku -  RYZIOK. Ryziok to regionalna potrawa LASOWIAKÓW - grupy etnograficznej zamieszkującej północne Podkarpacie, z takimi ośrodkami miejskimi, jak Tarnobrzeg,Stalowa Wola, Nisko, Rudnik na d Sanem, Leżajsk, Sokołów Małopolski, Kolbuszowa, Głogów Małopolski i Mielec. Składniki na ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka(...)drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 2 łyżki masła  Nadzienie ryżowe: 2 szklanki ryżu 1 litr mleka 80 g cukru 2 łyżki masła szczyptę soli CIASTO DROŻDŻOWE: W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dolewamy mleko, roztopione i lekko ostygnięte masło i jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę. Następnie

Fiołkowe Talerze
CHRUSTY 919

olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka szczyptę soli, wodę, wódkę, i śmietanę, wszystkie składniki łączymy, dodajemy masło i cukier puder, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, ciasto musi elastyczne, wyrobione ciasto dobrze ubijamy wałkiem w celu napowietrzenia. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na mniej więcej 40 minut. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy (ciasto musi być cieniutkie), można(...)delikatnie podsypać mąką, ale tylko troszkę żeby nie paliła się podczas smażenia. Rozwałkowane ciasto kroimy na pasy, później na romby, a każdy romb nacinamy w środku i przekładamy przez otwór jeden koniec. Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju, uważając żeby się nie przypaliły. Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik, gotowe posypujemy cukrem pudrem

KUCHNIA POLSKA
"Lodowe" mini calzone 271

będzie Wam potrzebne do przygotowania tych małych przegryzek?  Foremka do lodów i dobry nóż! Ale wcześniej należy przygotować ciasto jak na pizzę. Składniki do ciasta: 180 g ciepłej wody  8 g suchych drożdży 20 g oliwy z oliwek 350 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki soli Drożdże rozpuszczamy w wodzie.  W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone(...)drożdże i oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabianie powinno trwać około 15 minut przy ręcznym wyrabianiu. Dopiero kiedy uzyskacie elastyczne ciasto, które nie lepi się do rąk - jest poprawnie wyrobione. Ciasto nie musi wyrastać. Od razu podzielcie je na 4 części. Każdą z nich należy rozwałkować na odpowiednią wielkość. Choć zawsze będzie ona przybliżona, ponieważ plastikowe foremki na lód do zamrażarki

MamaOskarka
Malinowa chmurka z kokosem 956

Moja wersja słynnego już ciasta, zresztą bardzo dobrego, płatki migdałowe zastąpiłam wiórkami kokosowymi a krem zyskał likier, kruchy spód,  galaretka z malin, puszysta śmietanowa pianka i słodycz bezy to sprawia, że  ciasto nie ma sobie równych, znika w zastraszającym tempie. W wersji letniej proponuję zrobić również z truskawkami. Wydaje się skomplikowane a tak naprawdę to nic trudnego. Poezja(...)Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru  waniliowego 1 pełna szklanka mąki pszennej 10 dag masła Krem śmietanowo-kokosowy: 500 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 50 ml likieru kokosowego 4 listki /łyżeczki żelatyny Galaretka z malinami: 1/2kg malin świeżych lub mrożonych 3 galaretki malinowe Dr.Oetker

Wanilia i Kardamon
Pączki z kardamonem 134

teraz miałam ochotę zjeść choć jednego puchatego pączusia...No i zjadłam dwa ( a wieczorem 40 minutowe "spotkanie" z Chodakowską, żeby spalić choć ułamek tych pochłoniętych kalorii ;) ). Tym razem wykonałam ciasto na samych żółtkach, dodając do niego mój ukochany kardamon. W ogóle uważam, że kardamon wspaniale pasuje do drożdżowych słodkości,  niezwykle wzbogaca ich smak i nadaje niesamowitego aromatu. Takie pączki(...)mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.  Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, kardamonem i otartą skórką

Opowieści z piekarnika
SERNIK Z KAKAOWYM KRUSZONEM 151

Wspaniale kruche i mocno kakaowe ciasto a w środku pyszna serowa warstwa to prawdziwa uczta dla zmysłów. Sernik  jest mega kremowy, idealnie słodki po prostu znakomity :) Polecam SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 25/40 CM: CIASTO: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki śmietany 25 dag masła lub margaryny 3 żółtka (białka odkładamy(...)zmielonego sera 30 dag cukru 15 dag masła lub margaryny (temp. pokojowa) 5 żółtek (białka do piany) 2 budynie sok z połowy cytryny skórka otarta z całej cytryny WYKONANIE: CIASTO: Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło i siekamy. Następnie wlewamy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części

Pani na deser
Domowy makaron spaghetti. Przepis krok po kroku 193

łyżeczka soli 5 jaj   Nieważne czy makaron robimy ręcznie czy za pomocą robota planetarnego i odpowiednich przystawek składniki są takie same.   Wszystkie składniki ciasta zagniataj ok 10 minut, tak aby powstała zwarta gładka kulka. Następnie podziel ją na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Wymaga(...)trochę siły, ale niestety z twardego ciasta wychodzi najlepszy makaron. Płaty ciasta ułóż na bawełnianej ściereczce na ok 10 minut aby przeschło. Następnie zwiń każdy płat ciasta w rulon.   Ciasto pokrój jak na zdjęciu w cieniutkie paski.     Teraz pokażę jak ja zawsze robię makaron. Zobaczcie sami z przystawkami

kuron.com.pl
Styropian z wiśniami 234

Odkąd zobaczyłam to ciasto w internecie, nie mogłam sobie wyobrazić, jak smakuje. No bo jak może smakować S T Y R O P I A N? Biało, puszyście i lekko? Na zdjęciach przypomina sernik, ale w składnikach sera nie ma ani grama. Ciekawość wzięła górę i tak oto na liście zakupów znalazła się śmietana. Dużo śmietany. W zasadzie sama śmietana(...)sernik z tą różnicą, że zamiast twarogu używa się kwaśnej śmietany. Po upieczeniu smakuje również trochę sernikowo, ale jest delikatniejsza i całkiem biała (do masy nie dodaje się żółtek). Ciasto jest podzielne, dobrze się kroi i pysznie smakuje. Zachęcam do spróbowania:) Składniki: ciasto: 400g mąki 250g masła 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka masa

Obiad gotowy
Leśny Mech 160

Ciasto szpinakowe, które zachwiciło wszystkich naszych gości swoją wyjątkową lekkością i delikatnością. Choć nie wszyscy byli przekonani do tego połączenia Składniki: na ciasto: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego, 260 g oleju rzepakowego, 260 g cukru, 160 g mąki krupczatki, 160 g mąki tortowej, 12 g proszku do pieczenia, na masę: 500 ml śmietanki 36%, 250 g serka mascarpone, 3 krople(...)posypać bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do ok.180°C. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem, powoli wlewamy olej nadal mieszając. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę i mieszamy mikserem. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodajemy dobrze odsączony szpinak i całość mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia

rozgotowana
Miodownik z masą budyniową 245

Miodowniki to moje ulubione ciasta, zawsze piekę je na święta. Ten miodownik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, im dłużej stoi tym lepiej smakuję, polecam.  Składniki: Ciasto miodowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 150 gram masła 1 łyżeczka sody 2 łyżki miodu 0,5 szklanki cukru Biszkopt: 0,5 szklanki mąki pszennej 2 jaka 1/3 szklanki cukru(...)oleju Dodatkowo: Orzechy do posypania wierzchu Papier do pieczenia Forma 23x23 cm. Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy, jajko, masło, cukier, rozpuszczony miód i sodę, wszystko razem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, blachę wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi placek pieczemy

Bajeczna Kuchnia