mielone muszą być nudne ? A nie muszą i moje takie właśnie są. Dodałam pieczarki, szpinak i natkę pietruszki. A panierka to bułka tarta i płatki jaglane. Oj jakie one były pyszne. Kotleciki podane na talerzu od Galeria Cuda Świata - antyki&design Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKolejna moja wędlinka z szynkowaru. Tym razem to mielonka drobiowa. Mięsko mielone jest z udźca indyka z dodatkiem małych kawałeczków piersi kurczaka a całość doprawiona czubrycą czerwoną. Podobną wędlinkę już robiłam tylko jako pieczeń . składniki: 800 g udźca z indyka bez kości i skóry 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki czubrycy czerwonej 10 g soli* Mięso
Monia miesza i gotujeboczkiem - mięsożerca będzie się cieszył. Więc do dzieła: meeeega wielkie żeberko cebula dwie marchewki dwa ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki mąki (Schar mąka uniwersalna bezglutenowa) 3 szklanki wody Ze względu na to, ze miałam mega wielkie żeberko - nie miałam
BezglutenowaIzabelamargaryny - 3 szklanki mąki pszennej - 3 żółtka - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Jabłka: - 2,5 kg jabłek - cynamon, mielone goździki i cukier wg. uznania do przesypywania warstw jabłek - limonka do skrapiania jabłek - cukier puder do oprószenia wierzchu 1. Ciasto zagniatamy z wszystkich podanych składników. Większą częścią ciasta
Apetyczna babeczkapolędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki nasion kolendry 2-3 goździki (opcjonalnie) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju sól Przyprawy w nasionach, czyli koper włoski, kolendra i goździki, ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku. Wrzucamy do miseczki, dodajemy resztę przypraw, sól i mieszamy. Mięso myjemy i oczyszczamy z błon. Dzielimy ją wzdłuż włókien na pół, a następnie kroimy obie części w poprzek włókien
PatiGotujesuszone śliwki. Składniki na 2 porcje: duża marchew szklanka płatków owsianych 1,5 szklanki mleka pół szklanki suszonych śliwek łyżka nasion chia (można użyć siemienia lnianego) przyprawy: cynamon, mielone goździki, kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir dodatkowo do podania jogurt, orzechy włoskie, mandarynka, rozgniecione ciastko owsiane Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyn na drobnych oczkach. Wrzuć do garnka. Dodaj płatki owsiane oraz
wysmienityWtedy (gdybym mogła) to taką pizzę jadłabym codziennie – nieważne jak smakowała (dziś bym chyba tego nie ruszyła), ale to była “pizza” – nie schabowy, nie mielone. Namiastka tego wielkiego świata, gdzie do posiłku daje się zabawkę. I gdy rodzice pozwalali mi czasem zamówić pizzę, to obowiązkowo robiłam to w zestawie z surówką Coleslaw
Poezja smakuszkl ryżu (najlepiej takiego do risotto, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego białego ryżu) 1/2 kieliszka białego półwytrawnego wina sól świeżo zmielony pieprz 1/3 łyżeczki papryki wędzonej mielone chilli (ja mam takie w młynku- jest super, bo mieląc płatki chilli nadaję potrafię intensywniejszy smak) natka pietruszki Na dużą patelnię wrzucam masło i pokrojony w plasterki czosnek, dodaję
MojaQchnia.plwiosny, to nie lada gradka. Ziemniaczki te można podawać na wiele sposobów - ja proponuję z koperkiem, choć świetny byłby również świeży rozmaryn, tymianek, czosnek, chilli, a nawet mielone curry. Takie ziemniaczki mogą odgrywać na talerzu główną rolę ze śmietanką bądź kefirem, lub być dodatkiem do dania mięsnego :) Cudowne połączenie z kurczakiem pieczonym w białym winie
Moja Książka Kucharskadodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki brązowego cukru. Zalewamy ok. 650 ml wody. Gotujemy całość 15 minut. Miksujemy. Wkładka – niespodzianka czyli mięsne mini kuleczki Składniki: mięso mielone wołowe na tatara( polecam Biedronka) 1 białko, sól czosnkowa, pieprz, odrobina chili(lub pieprzu cayenne) kostka bulionowa wegetariańska, papryka wędzona proszkowana Wykonanie: 1.Mięso mieszamy ręką z białkiem
Marcepanowa kuchniawina 3 łyżki tartej bułki 3 jajka - z białek ubijamy pianę 50ml brandy (ewentualnie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kacze udka rumienimy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Krok 2. Obraną i pokrojoną cebulę, marchew, czosnek i selera rumienimy(...)przykryciem. Krok 4. Oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy, dodajemy do mięsa, wlewamy wino i gotujemy jeszcze 30 minut. Krok 5. Kacze udka oraz wątróbkę wyjmujemy z rosołu - gdy ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości) W tym czasie przecedzamy wywar mocno odciskając warzywa i odparowujemy na dużym ogniu do około 250ml. Bułkę tartą zalewamy 4 łyżkami
Moja Książka Kucharskapowinny Wam smakować także: – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – tacos ze stekiem Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g wołowego mięsa mielonego – 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) – pół szklanki passaty pomidorowej – 50 ml czerwonego wina – 1 ząbek czosnku – 1 papryczka chilli ostra
nietylkopasta.plgościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione
Niedzielny kucharzrobię w tygodniu. Ryż gotuję do niego wcześniej, dlatego, że podaję je w dwóch formach, mieszam wszystko razem w przypadku wege dania, zaś gdy dodaję mięso (najczęściej mięso mielone lub pokrojony w kostkę drób), wtedy ryż podaję oddzielnie. Składniki na 6 porcji: 300g ryżu basmati 250g czerwonej fasoli (lub 2 puszki) 1 puszka kukurydzy 450g mrożonej fasolki
Fabryka pomysłówłyżki kaszy manny szczypta soli farsz: 400 g łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: farsz: Łopatkę mielimy z cebulą i czosnkiem. Do mielonej łopatki dodajemy majeranek, sól i pieprz i mieszamy. ciasto: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach, masę odsączamy za pomocą
Bon appetit mon amie