mielone - 47549 przepisów (strona:1037/3170)

Makowiec na kruchym spodzie 352

można również użyć często dostępnego w sklepach maku z mielonego . Sprawdźcie czy ma dobry termin przydatności, stary będzie zjełczały :( Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym . Ponadto 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do ozdoby. Lukier: 1 i 1/2 szklanki

Proste Potrawy
Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 336

chcecie śledzie podać na stół nie w formie kanapek, rozłóżcie sałatkę na półmisku, obłóżcie ją plasterkami jajek, posypcie krążkami cebulki, korniszonami i ziołami – tak, żeby przy nabieraniu sałatki goście mieli na swojej porcji wszystkiego po trochu. I koniecznie podajcie ciemny, ziarnisty chleb z masłem! SKŁADNIKI 500g filetów śledziowych a la matias 1 łyżka octu winnego 1 duża cebula, 200g(...)łyżek posiekanego koperku (20-25g) sól pieprz SKŁADNIKI DO PODANIA ciemny chleb żytni, razowy lub pumpernikiel, najlepiej z ziarnami masło jajko na twardo szczypior koper korniszony szalotka grubo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Zapiekanka makaronowa z mięsem, serem i warzywami 208

niebezpieczne Makaron ugotować na pół twardo. Odcedzić. Wykonanie – na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulkę i przesmażyć. Smażyć tylko do momentu aż cebulka zmięknie. Dodać mięso mielone, czosnek pokrojony drobno, wszystkie zioła, paprykę pokrojoną drobno, marchew potartą na dużych oczkach. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, papryką słodką i ostrą. Wlać pomidory

Kuchnia Pokoleń
Kuskus z pieczonymi warzywami 196

delikatnej kaszy kuskus i rozgrzewających przypraw. Do tego garść prażonych ziaren słonecznika i z tak przygotowanym talerzem można zaszyć się pod kocem, żeby obejrzeć ulubiony serial. A jeżeli będziecie mieli odrobinę szczęścia i coś zostanie na następny dzień, możecie zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnie i spałaszować na lunch, na ciepło lub na zimno, jak wolicie, ponieważ(...)szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju Sos: 4 łyżki oleju 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 2 łyżki soku cytryny 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól Przygotowanie: 1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję kaszy wsypać do miseczki, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą

Fitsweet.me
Makowa panienka z kremem waniliowym 667

Emanuela. Makowa panienka to też nazwa przepysznego ciasta. To mój zdecydowany faworyt tegorocznych Świąt. Makowa panienka jest bezglutenowa – nie zawiera mąki i co ważne – nie wymaga żmudnego mielenia maku. Przepyszna waniliowa masa z kokosowym akcentem jest niesamowicie delikatna. Nie mogło zbraknąć też czerwonego akcentu – czerwony dżem nadaje odrobiny kwaskowatości, dzięki czemu wypiek jest idealnie zbalansowany. Aby uzyskać(...)ciasto: 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 zużyjemy do kremu) 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (125 g) 150 g niebieskiego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera Makowa panienka z kremem waniliowym – krem: 3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią Bourbon

Poezja smaku
EKSPRES ORAZ KAWA CAFISSIMO OD TCHIBO 188

zintegrowana funkcja odkamieniania 36 miesięcy gwarancji Wymiary: 298 x 180 x 223 mm (gł. x szer. x wys.) Waga: 3,7kg O kapsułkach: W kapsułkach znajduje się 100% naturalnej, mielonej kawy z najlepszych obszarów upraw. O wyjątkowym smaku i charakterze kaw Cafissimo decyduje pochodzenie, selekcja oraz proces przechowywania i palenia ziaren. Czternaście rodzajów kapsułek Cafissimo zadowoli każdego miłośnika kawy(...)Aroma Kawa filtrowana: Ethiopia, Fine Aroma, Intense Aroma, Black'n'White Jak powstają kapsułki Cafissimo? Proces produkcji kawy w kapsułkach Cafissimo składa się z kilku etapów: uprawy, zbiorów, palenia, mielenia oraz pakowania kawy. W pierwszym etapie zarówno Arabica, jak i Robusta uprawiane są na plantacjach. Gdy owoce kawowca są już dojrzałe, czyli osiągną czerwony kolor, są ręcznie zbierane przez rolników

Kuchnia MagdaLeny
Makowiec z kruszonką 279

wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni. Ilość mleka zależna jak mak będzie "pił" Mak powinien być dosyć mokry. Kruszonka: Mąkę, cukier i zimne masło zagnieść

Ala piecze i gotuje
Szwedzka sałatka z buraków i köttbullar kanapka 235

Jest to moja ulubiona szwedzka kanapka. Nie musicie koniecznie jechać do Szwecji aby taką kanapkę przyrządzić. Wystarczy, że maciew domu trochę buraczków i klopsiki czy po prostu małe mielone, no i oczywiście miękki chlebek jak szwedzki chleb z żurawiną . Te kanapki produkowałam jak kiedyś pracowałam w restauracji. Teraz serwuję je przy okazji świątecznych przygotowań. Szwedzka sałatka z buraków

codojedzenia
Makowiec na kruchym cieście 213

mąki krupczatki 30 g cukru pudru 20-30 g śmietany 12%(2-3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżka) 2 żółtka masa makowa 500 g mielonego suchego maku 400 ml mleka 100 g miodu 100 g cukru 100 g mieszanki orzechów i rodzynek 3 białka lukier 200 g cukru pudru 30 ml ciepłej wody Z podanych składników(...)miodem i cukrem. Mak wysypujemy go głębokiego garnka. Mak zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy talerzem. Odstawiamy na 30 minut. Rodzynki moczymy we wrzątku 15 minut. Odcedzamy i posypujemy mąką. Orzechy mielimy. Gdy mak napęcznieje dodajemy orzechy i rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej. mieszamy. Wykładamy gotową masę na ciasto. Z pozostałego ciasta tworzymy kruszonkę, którą układamy

Ciasta z tradycjami
Wafle dwukolorowe z orzeszkami ziemnymi 252

Niedawno przygotowywałam mięso mielone w andrucie (przepis pojawi się na blogu). Do mięsa wykorzystałam 3 andruty, więc została mi ich jeszcze prawie cała paczka. Wiedziałam, że jeśli zostawię je zbyt długo, andruty nie będą się do niczego nadawać i już ich nie wykorzystam. Postanowiłam więc zrobić wafle przełożone masą jasną i ciemną ze znanego ciasta „Dwa Michały

Smaki Na Talerzu
Trufelki z herbatników z cynamonową nutką. 164

łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią około 25 dag herbatników 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 20 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta. 2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy i puder, następnie miksujemy na puszystą

Izabelawkuchni
ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE 242

szczypta soli Pierogi gotowane -ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Dodatkowo: 100 g białej czekolady 1 łyżeczka masła Wykonanie: Farsz: Mak mielimy w maszynce do maku ( u mnie: maszynka ręczna Tescoma ), przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Gotujemy przez(...)Podajemy na ciepło z polewą z białej czekolady.     Podczas przygotowania pierogów używałam akcesoriów kuchennych marki Tescoma: 1) Maszynka do maku HANDY wyposażona w wysokiej jakości ceramiczny mechanizm mielący z regulacją grubości mielenia :  https://www.tescomapolska.pl/maszynka-do-maku-handy  2) Patelnia i-Premium Stone z chropowatą powłoką antyadhezyjną:          https://www.tescomapolska.pl/patelnia-i-premium-stone-26-cm 3) Garnek

Kuchnia MagdaLeny
Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs i ryb) 164

Gładki uniwersalny sos, który pasuje zarówno do różnych makaronów, jak i do ryżu. Możecie użyć go samego i zrobić, np. spaghetti lub dodać do niego mięso mielone lub kawałki kurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby

Zasmakuj Kuchni
Lasagne bolognese (bezglutenowa) 194

naprawdę broni się przecudnym smakiem . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 5-6 osób):   Makaron wg mojego przepisu na makaron kukurydziany   Sos boloński: ok. 500 g mięsa mielonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów (ja zawsze wybieram całe, z których łatwiej usunąć niedoskonałości) 500 ml sosu pomidorowego (np. 1 kartonik z Lidla) ser grana padano(...)spore łyżki stołowe mąki kukurydzianej 2 szklanki mleka sól, pieprz biały (ja dałam czarny), gałka muszkatołowa Wykonanie: 1. Zaczynam od wyprodukowania makaronu. Gdy makaron sobie przesycha na stole, wtedy mielę mięso. Przeschnięty makaron tnę na płaty, nie za duże, bo mogą się rozpaść w trakcie "transportu" do naczynia żaroodpornego. 2. Na oliwie z łyżką masła podsmażamy pokrojone w kostkę cebule

Kawa z mlekiem
Deser kawowo-orzechowy bez cukru + KONKURS 247

orzechów laskowych 10g płatków owsianych górskich (bezglutenowych) 1 mocno dojrzały banan 4 suszone daktyle (20g) łyżeczka kawy rozpuszczalnej 6-8 orzechów laskowych do dekoracji Do rondelka wrzucić daktyle, mielone orzechy laskowe, płatki owsiane górskie, zalać mlekiem roślinnym i zagotować. Gotować przez chwilę, aż daktyle zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać kawę i pokrojonego w krążki banana, zblendować na gładką

Dietolog