mielone - 47549 przepisów (strona:1037/3170)

Paella z warzywami i krewetkami 134

szkl ryżu (najlepiej takiego do risotto, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego białego ryżu) 1/2 kieliszka białego półwytrawnego wina sól świeżo zmielony pieprz 1/3 łyżeczki papryki wędzonej mielone chilli (ja mam takie w młynku- jest super, bo mieląc płatki chilli nadaję potrafię intensywniejszy smak) natka pietruszki Na dużą patelnię wrzucam masło i pokrojony w plasterki czosnek, dodaję

MojaQchnia.pl
PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI W SKÓRKACH- lub topinambury 192

wiosny, to nie lada gradka.  Ziemniaczki te można podawać na wiele sposobów - ja proponuję z koperkiem, choć świetny byłby również świeży rozmaryn, tymianek, czosnek, chilli, a nawet mielone curry. Takie ziemniaczki mogą odgrywać na talerzu główną rolę ze śmietanką bądź kefirem, lub być dodatkiem do dania mięsnego :) Cudowne połączenie z kurczakiem pieczonym w białym winie

Moja Książka Kucharska
ZUPA POMIDOROWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PAPRYKĄ 157

dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki brązowego cukru. Zalewamy ok. 650 ml wody. Gotujemy całość 15 minut. Miksujemy. Wkładka – niespodzianka czyli mięsne mini kuleczki Składniki: mięso mielone wołowe na tatara( polecam Biedronka) 1 białko,  sól czosnkowa, pieprz, odrobina chili(lub pieprzu cayenne) kostka bulionowa wegetariańska, papryka wędzona proszkowana Wykonanie: 1.Mięso mieszamy ręką z białkiem

Marcepanowa kuchnia
PASZTET DOMOWY Z KACZKI Z ŻURAWINĄ - kremowy i aromatyczny 210

wina 3 łyżki tartej bułki 3 jajka - z białek ubijamy pianę 50ml brandy (ewentualnie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kacze udka rumienimy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Krok 2. Obraną i pokrojoną cebulę, marchew, czosnek i selera rumienimy(...)przykryciem. Krok 4. Oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy, dodajemy do mięsa, wlewamy wino i gotujemy jeszcze 30 minut. Krok 5. Kacze udka oraz wątróbkę wyjmujemy z rosołu - gdy ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości) W tym czasie przecedzamy wywar mocno odciskając warzywa i  odparowujemy na dużym ogniu do około 250ml.  Bułkę tartą zalewamy 4 łyżkami

Moja Książka Kucharska
Zapiekane nachos 216

powinny Wam smakować także: – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – tacos ze stekiem Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g wołowego mięsa mielonego – 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) – pół szklanki passaty pomidorowej – 50 ml czerwonego wina – 1 ząbek czosnku – 1 papryczka chilli ostra

nietylkopasta.pl
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 227

gościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione

Niedzielny kucharz
Ryż po meksykańsku 239

robię w tygodniu. Ryż gotuję do niego wcześniej, dlatego, że podaję je w dwóch formach, mieszam wszystko razem w przypadku wege dania, zaś gdy dodaję mięso (najczęściej mięso mielone lub pokrojony w kostkę drób), wtedy ryż podaję oddzielnie.  Składniki na 6 porcji: 300g ryżu basmati 250g czerwonej fasoli (lub 2 puszki) 1 puszka kukurydzy 450g mrożonej fasolki

Fabryka pomysłów
Pyzy z mięsem (kartacze) 217

łyżki kaszy manny szczypta soli farsz: 400 g łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: farsz: Łopatkę mielimy z cebulą i czosnkiem. Do mielonej łopatki dodajemy majeranek, sól i pieprz i mieszamy. ciasto: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.  Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach, masę odsączamy za pomocą

Bon appetit mon amie
Kotlety mielone 232

przychodzi co do czego, to albo się rozlatuje, albo podeszwa taka, że nawet pies nie zje ani kury nie wydziobią :D Czekam zatem i z tego naprawdę pysznego mielonego, będę walczyć o iście perfekcyjnego :)  Ps. Tylko pierwsze muszę się jeszcze zaopatrzyć w cielęcinkę, której na wiosce nie dostanę 😛 Składniki na ok 8 sztuk: 500g szynki wieprzowej 1 mała(...)przygotowania tradycyjny: Bułkę namaczamy w mleku ok 15 minut. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze części i wraz z pokrojoną na ćwiartki cebulą i ząbkami czosnku przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Zmiel0ne mięso łączymy z namoczoną bułką i wyrabiamy dłonią aż do całkowitego wchłonięcia się płynu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z gotowego mięsa formujemy kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej

Kuchnia w czekoladzie
BUTTER CHICKEN – kurczak maślany 248

plaska łyżeczka * imbir – 1 plaska łyżeczka SOS: * koncentrat pomidorowy – 250 g * orzechy nerkowca ( podprażone ) – 70 g * masło klarowane – 40 g * cebula – 1 szt * kardamone mielony – 1 płaska łyżeczka * cynamon – 1 płaska łyżecka * liść laurowy – 1 szt * slodka papryka – 1 pełna lyżeczka * bulionn warzywy – ok. 100 ml * śmietana(...)masala, kurkumę, chili, kumin i imbir ) oraz sok z limonki. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki ( im dłużej, tym lepiej ). SOS: Połowę podprażonych wcześniej orzechów mielimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy posiekaną cebulę oraz listek laurowy, kardamon i cynamon, szklimy. Zalewamy koncentratem pomidorowym oraz bulionem, dodajemy słodką paprykę, rozdrobnione nerkowce oraz kurczaka wraz marynatą

Ostra na Słodko
Zapiekane nachos 235

powinny Wam smakować także: – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – tacos ze stekiem Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g wołowego mięsa mielonego – 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) – pół szklanki passaty pomidorowej – 50 ml czerwonego wina – 1 ząbek czosnku – 1 papryczka chilli ostra

nietylkopasta.pl
Twarożek z fetą i rozmarynem 200

śniadanie – pastę z jajek i pomidorów suszonych , a także śniadaniową sałatkę z awokado . Zobacz mój film z przygotowania twarożku Składniki – Twarożek z fetą i rozmarynem 150 g mielonego twarogu lub serka bieluch 100 g fety – tu do zdobycia prawdziwa feta świeży dwie gałązki rozmarynu ząbek czosnku limonka pieprz i sól słoiczek(...)suszonych pomidorów – o taki jak tutaj 2 bagietki łyżka masła Przepis – Twarożek z fetą i rozmarynem Zaczynamy od twarogu. Powinien on być zmielony. Jeśli nie mamy na mielenie czasu możemy kupić gotowy zmielony twaróg lub serek bieluch. Do naszego twarogu dodajemy 100 g fety, posiekany rozmaryn, a także przeciśnięty ząbek czosnku. Do tego wciskamy świeży sok z limonki

Kuchennyviral.pl
Bułeczki z pesto 265

suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka  Farsz 2 małe pęczki pietruszki lub jeden większy pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki podprażonych i mielonych pestek dyni (można pominąć) sok z połówki cytryny 1/4 szklanki oleju sól, pieprz Dodatkowo: masło do posmarowania zioła prowansalskie W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy(...)elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Słonecznik podprażamy i mielimy w malakserze, dodajemy natkę pietruszki oraz sok z cytryny i olej. Blendujemy, aż składniki ładnie się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem .  Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Dzielimy na mniejsze prostokąty

Czerwona Porzeczka
Najlepsze pierogi ruskie 340

Najlepsze pierogi ruskie – farsz (40-44 sztuki): 350 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 200 g dobrej jakości tłustego twarogu 2 średnie cebule 2 czubate łyżki masła 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku Najlepsze pierogi ruskie – ciasto: 2 lekko czubate szklanki mąki 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka oleju niepełna łyżeczka soli   Farsz: Ziemniaki(...)pierogi powinny być nie tylko ostudzone, ale i wyziębione np.: po spędzeniu nocy w lodówce, dlatego najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa (można też rozdrobnić je tłuczkiem, a następnie dokładnie widelcem; nie używamy blendera). Do ziemniaków dodajemy ser, pieprz i dużą szczyptę soli. Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy

Poezja smaku
Wegański pasztet z soczewicy – przepis krok po kroku 160

ząbki czosnku mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju rzepakowego (można użyć innego dowolnego oleju do smażenia) przypraw: soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, kurkumy, majeranku, papryki słodkiej, kminku mielonego Oczywiście ilość i rodzaj przypraw możecie dostosować do swoich preferencji smakowych Wykonanie krok po kroku: 1. Kaszę jaglaną oraz soczewice gotujemy. Mój sprawdzony sposób gotowania kaszy jaglanej podaję TUTAJ(...)wszystko dusimy. Można również dodać zalewę z pomidorków, która nada jeszcze przyjemniejszego aromatu 5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. 6. Kaszę, soczewice oraz pomidory z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. 7. Zmielone składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Oczywiście śmiało możemy kosztować naszą masę przed upieczeniem 8. Masę pasztetową

Okiem Blondynki by McBlondi