też wykorzystać kuskus według innych naszych propozycji: kuskus z warzywami Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Sałatka z kuskusem – składniki: 200 g kuskus ½ sałaty rzymskiej ½ czerwona papryka 1 duży pomidor 1 mały ogórek 1 awokado
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzejmując kompleksowy profil smakowy od miąższu owoców kawy. Ma delikatny posmak czekolady i orzechów! I tak jak w przypadku kawy AROMA PIENO możecie już kupić w formie ziarnistej lub mielonej. Ceny zaczynają się już od 19 zł! SKŁADNIKI: ( ok.10-12 porcji ) BEZY: * jajko L – 5 szt * drobny cukier – 300 g * sok z cytryny -2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka KREM(...)nagrzanego wcześniej na 150C piekarnika, a następnie po minucie zmniejszamy do 120C. Pieczemy ok. 60-75 minut. Suszymy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. KREM CZEKOLADOWO KAWOWY: Kawę wcześniej mielimy, zaparzamy bardzo mocny kawowy napar, odcedzamy, studzimy. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawowy napar i rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Miksujemy na gładki krem, mocno chłodzimy. CAŁOŚĆ: Gniazdka nadziewamy kremem czekoladowo
Ostra na Słodkojest naprawdę pyszny. Spód tego deseru przypomina bardziej kruszonkę niż kruche ciasto, ale uwierzcie mi, że jest naprawdę pyszny i świetnie pasuje. Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego lub "wiaderkowego" mielonego 400 ml śmietanki 30% lub 36% 2 opakowania galaretki - użyłam czerwoną i zieloną 200 g ulubionych herbatników lub kruchych ciastek 150 g masła duża garść ulubionych orzechów - użyłam włoskich(...)galaretką. Wstawić do lodówki. Wskazówki Twaróg użyty do sernika na zimno powinien być jak najbardziej "gładki" w swojej konsystencji. Ja używam najczęściej śmietankowego w kostce, gdyż nie trzeba go mielić. Dobre są też "wiaderkowe", jednak trzeba zwrócić uwagę czy jest to twaróg do sernika, czyli zmielony, czy też jest to rzadka masa przypominająca serek homogenizowany. Ja nie kupuję takich, gdyż
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI : 2 słoiki ciecierzycy po 340 g 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu kmin rzymski mielony do smaku 1 płaska łyżeczka sodki 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)należy odcedzić i wszystkie składniki ( oprócz jajka, mąki i sody ) przekładamy do dzbana robota. Następnie zaczynamy miksować 2 min. o 7 . Masa powinna być dobrze zblendowana. W razie konieczności mielimy ją do momentu aż będzie gładka. Do masy dodajemy mąkę, jajko i sodkę, chwilkę jeszcze miksujemy. Z masy formujemy małe, owalne kotleciki i obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym
Kulinarne Fantazje Mariolisztuk) -golonka 400 g tylko chude mięso PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -kolendra mielona 0,5 g/kg -kątnica barania 1 szt. -sznurem(...)wędzarniczy -200 ml wody WYKONANIE Polędwiczkę oczyszczamy z błon golonkę z błon i ścięgien, kroimy w dużą kostkę 3-4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie golonkę mielimy na sitku 2,5 mm robiłem to na maszynce nr 8.dodajemy 100 ml wody i wyrabiamy aż mięso będzie mocno kleiste. Teraz do polędwiczki dolewamy 100 ml wody i wszystkie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Włoszech. Amerykanie nazywają ją właśnie zupa weselna, wedding soup i dorobili do niej opowieść, że zupa podawana jest pannie młodej i panu młodemu na początku obiadu weselnego, żeby mieli siłę przetrwać całonocną imprezę. Zupa rzeczywiście jest sycącą, składa się bowiem z dużej ilości warzyw, rosołu i pływających w nim pulpecików. W rzeczywistości oryginalną, włoską nazwę ministra maritata można raczej przetłumaczyć(...)Taka zupa spokojnie wystarczy za cały obiad. Przepis pochodzi z bloga Cookingclassy.com Polecamy też przepis na super prostą iracką zupę z soczewicy z mięsnymi pulpecikami Składniki: Pulpeciki 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 małe jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju
Niedzielny kucharzSekret pysznego pielmieni? Ile gospodyń tyle sekretów! 😂😲 Moje też się udały, więc podaję przepis. Potrzebujemy:
Tylko pyszniePosól. Sos możesz zmiksować ręcznym robotem, jeśli przeszkdają ci kawałki warzyw pływające w sosie. Krok 2 Zalej rodzynki octem balsamiczym, odstaw na 5 minut. Przełóż do głębokiej misy mielone mięso. Posiekaj drobno orzechy, pietruszkę i pomidory. Przełóż do misy z mięsem. Wsyp do mięsa bułkę tartą i parmezan. Odcedź rodzynki, przesiekaj i dodaj razem z octem balsamicznym
Niedzielny kucharzWedług mnie ten makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym jest idealnym daniem na randkę . Wieprzowe mięso mielone zostało odczarowane i przedstawione w wykwintnej odsłonie. Makaron pappardelle to pochodzący z Toskanii, bardzo szeroki i płaski makaron idealnie pasujący do cięższych sosów. Jego struktura pozwala na wchłonięcie płynu, przez co jest dobrze oblepiony sosem. Jeśli nie znajdziecie
Słodkie Gotowaniewszystkim spodobała, że musiałam ją znowu upiec. Dzisiaj Orzechowa Żyrafa, a raczej orzechowo-kokosowa. Przepis jest prawie taki jak ostatnio. Do jasnej masy dodałam trochę kokosków, do brązowej mielone orzechy laskowe i tartą czekoladę. I żeby już było
dolcevitainmykitchenogórkiem to świetna alternatywa dla klasycznych hamburgerów. Składniki: 500g wołowiny z łopatki 1 czerwona cebula 1 jajko 1 łyżeczka skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżki natki z pietruszki sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia Dodatkowo(...)bułki do hamburgerów garść rukoli 2 ogórki konserwowe 2 pomidory 1 czerwone cebula 4 plastry żółtego sera 4 łyżki ketchupu pikantnego Wykonanie: 1. Wołowinę i cebulę zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, skórkę i sok z cytryny, kolendrę, natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej uformować
Szalona Kuchnia EwelinyDomowa mieszanka przypraw do wieprzowiny, dodając łyżkę oleju będziemy mieli świetną marynatę do mięs na grilla. Składniki: dwie łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka papryki wędzonej słodkiej, szczypta chili, łyżeczka czarnego grubo mielonego pieprzu, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka czosnku, łyżeczka suszonej cebuli, pół łyżeczki rozmarynu, łyżeczka majeranku, szczypta soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie przyprawy mieszamy razem, przysypujemy do słoiczka
Lena Gotujeczęść zaczyna się bardzo przyjemnie, Zula wspomina okres Bożego Narodzenia, to wtedy obudziły ją głosy... kiedy zorientowała się że to głosy jej rodziców była ogromnie szczęśliwa. Mieli przylecieć dopiero na wakacje a tu taka niespodzianka. To były wspaniałe święta uznała Zula. Z ciotkami wcale nie jest jej źle bo przecież są cudowne, ale rodzice to rodzice(...)śniadaniowe z rozmarynem. Składniki; 40 dag mąki 1 i 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 120 ml letniego mleka 175 ml letniej wody 1 łyżeczka mielonego rozmarynu Przygotowanie; Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dolewamy wodę, wsypujemy sól i rozmaryn oraz zaczyn
Radość kipiąca uśmiechem.prostą marynatą. Szaszłyki z marynatą na ostro SKŁADNIKI MARYNATA: - 2 łyżki oleju - 3 łyżki ketchupu - 1 łyżka miodu wielokwiatowego - 2 łyżki wody - 1 łyżka musztardy - szczypta kminku - chili mielone (ilość wedle uznania, im więcej tym ostrzej) - odrobina czosnku granulowanego (można go zastąpić 1 ząbkiem czosnku) - 2 suszone papryczki piri-piri POZOSTAŁE SKŁADNIKI: - 0,5 kg karkówki - pieczarki - cebula
Związek na patelnizioła :1/2 łyżeczki bazylii w proszku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 duże marchewki łodyżka selera, lubczyk łyżka masła litr bulionu warzywnego Pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka ząbek czosnku 1/3 łyżeczki cynamonu łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej pół suchej bułki (namoczonej uprzednio w mleku) sól i pieprz jajko Przygotowanie: Cebulkę i czosnek(...)marchewkę i kroimy ją w pół plastry. Dodajemy do gotującego się wywaru w3raz z selerem, lubczykiem i przyprawami. Wlewamy passate pomidorową oraz bulion i gotujemy do zmięknięcia warzyw. Mięso mielimy jeżeli nie zostało wcześniej zmielone. Mieszamy z jajkiem, rozmiękniętą i odciśnięta bułką oraz przyprawami. Formujemy małe pulpeciki i obsmażamy bez tłuszczu na patelni do zarumienienia z każdej strony. Wrzucamy
ChilliJemy