mielone - 47549 przepisów (strona:1052/3170)

Tatar z mięsa wołowego z dodatkami 169

robię go często. Najlepsze mięso na tatar to polędwica wołowa. Możemy ją kupić gotową, tj. w wersji mielonej, możemy sami zmielić mięso w domu ale możemy też zamiast mielenia pokroić mięso w bardzo drobną kostkę. Najważniejsze aby mięso, którego używamy było świeże. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego

mecooks
Kiełbasa wiejska z podlasia-podsuszana 278

godz. temp.4-6 stopni. Co 12 godz. mieszamy.Po tym czasie przystępujemy do rozdrabniania. -łopatka na szarpaku -ścinki wp 13 mm -podgardle i pachwina 8 mm Dodam że wszystko było mielone w maszynce nr.5 Następnie łączymy mięso z łopatki z mięsem z ścinek wp i dodajemy wszystkie przyprawy i 200 mil wody.Bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domaradzki pasztet z królika – kuchnia podkarpacka 221

danie to specjał z Ziemi Brzozowskiej, z Domaradza. Delikatny pasztet z królika podbity słoniną, warzywami i grzybami to pyszne śniadanie, albo kolacja. Warto przygotować taki pasztet samemu zamiast kupować mieloną tekturę w sklepie ;) Mięso królika i warzywa sprawiają, że domaradzki pasztet ma delikatny, subtelny smak. Natomiast ułożone na dnie foremki do zapiekania cienkie plasterki słoniny nadają mu nie tylko(...)zalewamy ½ szklanki gorącego wywaru. Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Bułkę zalewamy szklanką wywaru, a kiedy zmięknie, odciskamy. Mięso, wątróbkę i bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Warto również zmielić i dodać do pasztetu warzywa (bez pora) i grzyby. Do masy dodajemy jajka, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i wszystko razem ucieramy na jednolitą masę. Słoninę kroimy

Trzeci talerz
Karkówka duszona w sosie własnym 343

Podczas robienia zakupów zastanawiałam się z mężem co kupić na obiad... Ryba była, schab, mielone, kurczak były... Na co mąż z lodówki triumfalnie wyciągnął karkówkę i z entuzjazmem oznajmił "Będzie karkówka w sosie własnym!". Ugotowałam no i jest :) Składniki na karkówkę duszoną w sosie własnym (4 porcje): karkówka wieprzowa około 500 g 2 (większe) cebule 3 ziela angielskie

Karola gotuje
Trufle korzenne z powidłami 175

korzennych herbatników ¼ szklanki mleka ¼ szklanki cukru ¼ kostki masła 2 łyżki ciemnego kakao 2 czubate łyżki gęstych powideł śliwkowych 2 łyżki dowolnych ulubionych bakalii- u mnie berberys, rodzynki, mielone orzechy włoskie 1 łyżka ciemnego rumu bacardi Kakao do obtoczenia Herbata matcha do obtoczenia Sposób przygotowania: Ciasteczka przekładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy na pył wałkiem lub tłuczkiem. W rondelku

Wanilia i Kardamon
Domowa pasta tahini 155

oliwek 1. Na suchej, mocno rozgrzanej patelni prażymy ziarna sezamu do uzyskania złotego koloru. 2. Następnie przesypujemy je do miski i odstawiamy do wystygnięcia. 3. Zimny, uprażony sezam mielimy w blenderze z dodatkiem oliwy z oliwek na gładką masę. Pastę mielimy powoli i cierpliwie pozwalając co chwila odpocząć blenderowi. Tahini będzie gotowe po ok. 10 minutach przerywanego mielenia. 4. Ostudzoną

Bez Cebuli
bułki z mięsem 177

drożdżowego, więc musiałem je wypiec...  Nie chciało mi się dzisiaj kulać zwykłych bułek, więc postanowiłem, że będą bułki z mięsem :) Jak widać potrzebujemy ciasto na chleb, mięso mielone i jakieś dodatki, które lubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę, czosnek... Po przesmażeniu farsz  musimy ostudzić :)  No i już zabieramy się do naszych bułek. Dzielimy

chleba naszego
gołąbki 209

samym ryżem, z kaszą, z kapustą pokrojoną... Duży obiad, dla dużej rodziny :)  za niewielkie pieniądze :) 19 zł   Kapusta 4 zł, ziemniaki 3 kg 4 zł, mielone 0,5 kg 7 zł, ryż 1,5 zł, jajko 0,5 zł, przecier 2 zł Ryż gotujemy i po wystudzeniu łączymy z mięsem, przyprawiamy, dodajemy jajko...  Kapustę

chleba naszego
cukinia faszerowana 214

różnych potrawach :) Nigdy cukinia nie występuje sama :) zawsze ma dobre i  smaczne towarzystwo :) Żeby nafaszerować cukinię  musimy przygotować farsz i wyczyścić ją z nasion :) Farsz: mielone mięso, cebula, czosnek, ryż i ser :) przyprawy sól, pieprz  ...  Cebulę i czosnek dusimy, ryż gotujemy... Mięso smażymy i dodajemy przygotowany ryż, cebulę i czosnek, a na koniec przecier

chleba naszego
pierogi z mięsem 180

Dobry obiad :) dla każdego :) Ciasto: mąka, sól, jajko, woda :) Farsz: mięso mielone, cebula, czosnek, pieprz, sól...:) Wałkujemy, wycinamy... Robimy kulki mięsne... Lepimy... Gotujemy 2-3 min od czasu wypłynięcia... Jak zostało ciasto to robimy kluski...:) Podajemy od razu z kwaśną śmietaną... Możemy też serwować pierożki odsmażane :) W każdej wersji są to to pierogi  o 100 razy lepsze

chleba naszego
pierogi z mielonym indykiem 164

Pierogi, super smaczna potrawa, która znika szybciej niż naleśniki :)  Ciasto robimy z 1/2 kg mąki, 1 łyżki soli, 1 jajka i szklanki wody :) Mięso mielone 1/2 kg z indyka doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i trochę bułki tartej... Ciasto wałkujemy i wycinamy :) nakładamy mięso i lepimy pierogi... Polepione pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu

chleba naszego
domowy pasztet 164

tłuszcze się wytopią, trochę odparuje i będzie akurat :) Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy wątrobę żeby się ładnie sparzyła... Tak przygotowane mięso zostawiamy do wystygnięcia :) Potem zabieramy się za mielenie, wszystko mielimy razem z liśćmi i zielem,  2-3 suche bułki moczymy w rosole, który został z gotowania i też przepuszczamy przez maszynkę. Drugi raz mielimy dodając czosnek, jałowiec

chleba naszego
Dyniowa owsianka, pyszny początek dnia 209

szklanka płatków owsianych 2 szklanki mleka 2 łyżki puree z dyni łyżka masła orzechowego 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich czubata łyżka wiórków kokosowych łyżka miodu kurkuma, gałka muszkatołowa, mielone goździki, cynamon Sposób przygotowania: W garnku wymieszaj płatki owsiane, mleko oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu aż owsianka zgęstnieje. Dodaj puree z dyni, masło orzechowe, wiórki kokosowe, miód oraz

wysmienity
Tarta warzywna 224

Wyszły myślę całkiem niezłe - dzieci się zajadały. Spód z gotowego ciasta francuskiego i dodatki jakie tylko mamy ochotę. Zakupy: - ciasto francuskie - pieczarki - pomidor - cebula - ser żółty - mięso mielone Przygotowanie: Foremki wykładam ciastem francuskim i na to wkładam wszystkie dodatki według uznania. Na samą górę ścieram ser żółty. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę przez

Tanio smacznie i prosto
CHILI CON CARNE Z KURCZAKIEM 212

Popularne danie z mielonego mięsa, z dodatkiem papryki, kukurydzy i czerwonej fasoli - tym razem w wersji z kurczakiem.  Doprawione kolendrą, kminem rzymskim, chili i oregano. W mojej wersji również z gorzką czekoladą, szczyptą cynamonu i pomidorami. Podałam je z ugotowaną na sypko kaszą pęczak, kwaśną śmietaną , tartym serem i awokado.  Można przygotować wcześniej i odgrzewać. SKŁADNIKI(...)twardy żółty ser np. cheddar, gęsta, kwaśna śmietana, 1,5 szklanki kaszy pęczak ugotowanej np. wg  tego przepisu WYKONANIE Kolendrę, kmin rzymski i oregano rozcieramy w moździerzu lub mielimy w młynku. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki, czerwoną paprykę i marchewkę rozdrabniamy w malakserze lub bardzo drobno siekamy. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek. Kroimy

cool and minty