pomidory świeże 2 szt. bazylia świeża posiekana 2 łyżki zioła prowansalskie 1 łyżeczka woda 1 szkl. mąka ziemniaczana 1 łyżka sól, pieprz do smaku przecier 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżka sól ( do mięsa ) 1 łyżeczka pieprz (do mięsa(...)łyżeczki Dodatkowo: makaron spaghetti 1 opakowanie Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. 2. Mięso umyć, przekroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać. 3. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek i cebulę. Przyrumienić. 4. Dodać mięso. Wymieszać. Smażyć
Kuchnia Pauletteskurczaka 2 szt. liście kapusty pekińskiej 2 szt. kostka warzywna 1 szt. warzywa suszone 2 łyżki sos sojowy ciemny 1 łyżka woda 1.5 l. sól, pieprz świeżo mielone do smaku makaron ryżowy 1 op. cebula prażona do posypania Metoda: 1. Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.Doprawić sosem sojowym. Podsmażyć na patelni
Kuchnia Paulettesgram jaja ugotowane na twardo 3 szt. cebula 2 szt. masło 1 łyżka olej 3 łyżki pieczarki 3 duże szt. sól 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki papryka słodka mielona 1 łyżka przyprawa do mięs 1 łyżeczka Panierka: bułka tarta ok.1 szkl. jaja 2 szt. olej do smażenia Metoda(...)NALEŚNIKI: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na patelni wysmarowanej pędzelkiem olejem. 2. FARSZ: Mięso umyć, osuszyć, pieczarki obrać i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Mięso doprawić przyprawami tj. sól, pieprz, przyprawa do mięs, papryka. Wymieszać. 3. Farsz podsmażyć na patelni. Przełożyć do miseczki i dodać posiekane jaja. Cebulę obrać, pokroić
Kuchnia PaulettesSpaghetti Zucca e gamberetti. Składniki 350 g spaghetti 300 g dyni 200 g krewetek pół cebuli mielone chili do smaku posiekana natka pietruszki pół filiżanki białego wina oliwa z oliwek sól pieprz starty parmezan Przygotowanie Dynię obrałem, usunąłem pestki. Pokroiłem w drobna kostkę. Cebulę drobno posiekałem, obsmażyłem wraz z chili na patelni
R'n'G Kitchenbyły ciężko dostępne i drogie. Na szczęście niedawno w Kaufladzie, pojawaiły się te jogurty za 4.49 zł :) Kolejnym ulubieńcem jedzeniowym jest białka sojowe a'la mięso mielone firmy Tivall. Ten produkt kupiłam w jednym z holenderskich sklepów Albert Heijn za 2.49 euro. Jadłam je z spaghetti i według mnie niczym nie różni się od tego tradycyjnego
wegujemyłyżeczkę cukru. Możecie użyć również czekolady o mniejszej zawartości kakao – jest mniej gorzka. Jeśli chcecie uzyskać bardziej świąteczny smak, można do rozpuszczonej czekolady dorzucić szczyptę cynamonu czy mielone goździki. Zdradzę Wam jeszcze jeden trick, którego nauczyłam się od znajomego pracującego w kawiarni. Jeśli robisz w kuchni coś z czekoladą, zawsze dodaj szczyptę soli. Dzięki temu, danie
Mieszam w Garnkupigwy 4 średnie cebule 1,5 szklanki suszonych owoców dzikiej róży 4 średnie twarde i kwaskowate jabłka 2 łyżeczki soli 1/3 niewielkiej suszonej papryczki chilli (można zamienić na mielone płatki) 2 łyżki miodu 2-3 łyżki cukru 3-4 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju Owoce dzikiej róży namoczyć w ciepłej wodzie na około
Codzienna kuchnia niecodziennaUgotowany mak odsączamy na wyścielonym gazą sicie i odstawiamy na 20 min, aby wszystka woda ściekła. W między czasie siekamy orzechy w mniejsze kawałki. Odsączony mak mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia przez najdrobniejsze sitko (tzw. makowe). Ja takiego drobnego sitka niemam, dlatego zawsze mielę mak za pomocą blendera ręcznego z nasadką miksującą, efekt jest bardzo podobny. W rondelku
Kuchnia Łukaszabłyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Małgorzata Zupa krem z selera i kaszy jaglanej Aga Sałata z brązowym ryżem, kukurydzą i papryką Magdalena Czosnkowe mielone Małgorzata Kukułkówka - nalewka Agnieszka Pieczone pestki dyni Magdalena Orzechowe placuszki waniliowe Ewa Sałatka z selera naciowego, jajka i pietruszki, doprawiona lekkim jogurtem
Magiczne Życie Martygóry, aby przewrócić na drugą stronę. Poprosiła mnie o ser, jaki pamiętała ze swojego dzieciństwa w Tarnogrodzie. Był to biały ser niemielony, a jedynie delikatny utarty z żółtkami i cukrem, z wyrażnie wyczuwalnymi grudkami. Ja również pamiętam takie nadzienie z dzieciństwa. Składniki: Ciasto na ok. 20 naleśników
To co kochamDanie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 13 Składniki 100 g masło 2 łyżka kakao 2 łyżka miód gryczany 1 /2 łyżeczka cynamon 1 /2 łyżeczka kardamon 1/2 łyżeczka goździki mielone 1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa 1 szklanka mleko 3 szt jajko 200 g mąka 200 g erytrol 1 łyżeczka soda oczyszczona czubata łyżeczka 1 łyżeczka proszek do pieczenia płaska łyżeczka
Kucharzycapieprzu 2 cebule pokrojone w kostkę i zeszklone na oleju 1 duża ugotowana marchewka 5 jajek ugotowanych na twardo 100 g startego, żółtego sera Mięso mielimy w maszynce na grubych oczkach, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, sól, zmiażdżony ząbek czosnku, majeranek, pieprz, zeszklone cebule i dokładnie wyrabiamy (sekret zwartej pieczeni to właśnie dokładne wyrobienie mięsa). 1/3 powstałej
Rozpustne gotowanieobraną cebulą drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Jajka wraz z pozostałymi składnikami dołączamy do farszu i dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy kotlety (jak spłaszczone mielone) i wykładamy na rozgrzaną patelnię (smażymy z każdej strony) lub do piekarnika na około 25-30 minut w 180 stopniach. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ćwiartki
ChilliJemydań, na przykład z kaszą manną . Pieczone jabłka Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 łyżki wiórków kokosowych 4 kwaśne jabłka 4 łyżki konfitury wiśniowej cynamon kardamon mielone goździki 2 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka dokładnie myjemy, odcinamy górną część, czyli kapelusik. Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne, posypujemy przyprawami
Kulinarne przygody Gatitymasła sól, pieprz dodatkowo: do podania skwarki Przygotowanie : Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy. Cebulę obieramy. kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na rozgrzanym maśle na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę z czosnkiem dodajemy do ziemniaków, doprawimy świeżo mielonym pieprzem - farsz ma być pikantny, mieszamy. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy gorącą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki