pszenna – 400g Mąka żytnia – 200g Drożdże – 20g Woda – 400ml Olej rzepakowy – 50ml Sól – 1 łyżeczka Cukier – ½ łyżeczki Żółtko – 1 sztuka Sezam do posypania + białko do posmarowania Składniki: Mięso mielone wołowe (lub wieprzowo-wołowe) – 800g Jajko – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa
Kuchnia Bon AppetitCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ekspresowe gołąbki ze szczawiem Składniki: Ryż pełnoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 1 torebka 125g Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g Szczaw – 1 pęczek Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Masło – 1 łyżka + olej lub masło do posmarowania formy Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio Wykonanie
Kuchnia Bon Appetithansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Gołąbki z kaszą jęczmienną, ryżem i mięsem Składniki: Młoda kapusta – 1 główka Ryż – 200g Kasza pęczak – 100g Mięso mielone drobiowe – 500g Marchew – 1 sztuka Cebula – ½ sztuki Czosnek – 2 ząbki Natka pietruszki – ½ pęczka Masło – 1 łyżka Sól, pieprz, oliwa Składniki – sos pomidorowy: Przecier pomidorowy (passata) – 1 szklanka Masło
Kuchnia Bon AppetitKotleciki warzywne z tuńczykiem Składniki – 5 sztuk: Ziemniaki – 5 średnich Marchew – 2 sztuki Brokuły – 4 różyczki Kalarepa – ½ sztuki Tuńczyk w sosie własnym – 200g Jajko – 1 sztuka Siemię lniane mielone – 3 łyżki Mąka – 2 łyżki Sól, pieprz, suszone oregano Natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciskamy przez praskę
Kuchnia Bon Appetitpatelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy
CookYourselfDzisiaj coś dla mnie, czyli obiad dla jednej osoby. Czasami czekam na takie dni z utęsknieniem, bo kiedy reszta chce spaghetti, mielone albo pierogi to ja im to zrobię, nie ma problemu, ale dla siebie wtedy to już nie chce mi się specjalnie nic przygotowywać. A tak... Hania je czasami obiad u dziadków, Franio jak zwykle w przedszkolu
bistro mamamieli, z pewnością byłyby zadowolone :) A że nie mamy to sami jemy. I chwalimy. Fajna rzecz na weekendowe śniadanie bez pośpiechu. Kawa, świeży chleb z masłem, jakieś śniadaniowe niezobowiązujące głupoty w telewizji i ten dżem. Tak, zdecydowanie lubimy w ten sposób :) Potrzebujemy: 3 kg jabłek 1 kg pomarańczy 750 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru Wykonanie
Marder&Marder Manufacturekroimy na pół, cebulę obieramy , kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy cebulę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy wątróbkę i podsmażamy.Usmażoną wątróbkę i mięso mielone przekładamy do miski i miksujemy blenderem, następnie dodajemy roztrzepane jajka, mleko, 1/2 szklanki oleju, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy ewentualnie
Sama słodycz i szczypta chilikopiastych łyżek mąki -2 jajka -2 małe cebule -3 małe ząbki czosnku -sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Cukinię obieramy i drążymy ziemniaki,cebulę oraz czosnek mielimy na maszynce z sitkiem o małych oczkach. Następnie mielimy cukinię na sitku o dużych oczkach, oczywiście, jeśli nie mielicie na maszynce, to ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumodyfikacje: biszkopt kakaowy - zamiast 1-2 łyżek mąki dodaj kakao. Waniliowy - dodaj ziarenka wanilii. Piegusek - dodaj suchy mak w zamian za część mąki. W ten sam sposób dodaj mielone migdały lub orzechy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżka przyprawy szecherezada S 1 łyżka przyprawy rozkosznej 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka żelatyny 150 ml wody szynkowar Wykonanie : Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, dobrze mieszamy. Pieczarki myjemy i kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na suchej patelni, dodajemy do mięsa, żelatynę rozpuszczamy
Sama słodycz i szczypta chiliTofu nazywane jest twarożkiem lub serem sojowym, nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczne! Tofu świetnie zastępuje mięso mielone, więc przygotowałam spaghetti bolognese w wersji bezmięsnej :) ... jak dla mnie pyyyycha! Składniki na 2 porcje: 200g makaronu spaghetti (Lubella - pełne ziarno) kostka tofu puszka krojonych pomidorów kawałek sera grana padano lub parmezan 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska
Alutka-Gotujesłodko Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 100g kaszy gryczanej niepalonej 100ml mleczka kokosowego 250-300ml wody 2 łyżki nasionek chia lub ewentualnie mielone siemię lniane 2-3 łyżki tahini 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego *dowolne owoce, np. maliny, borówki, banany, brzoskwinie... *dowolne bakalie Wykonanie: 1 Kaszę gryczaną przepłucz na sitku
Blendmandodawać różne składniki , wszystko według uznania . Otrębowy Chlebek Składniki 1 szklanka otrębów mielonych 2 jajka ( oddzielone białko od żółtka(...)serek biały o niskiej zawartości tłuszczu łyżka proszku do pieczenia sól ,pieprz do smaku Wykonanie Mielimy otręby w młynku do kawy bądź podobnym sprzęcie ,odmierzamy szklankę otrębów i wsypujemy do miski a następnie dodajemy ,żółtka ,serek sól ,pieprz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania połączenia się składników . Następnie
Mój Smakmojego przepisu , zawsze swego czasu panierowałam w bułce tartej , a tu proponuję spróbować w otrębach zmielonych , bardzo fajnie smakuje . Składniki 1 cukinia 2 jajka 1 szklanka otrąb mielonych sól pieprz Wykonanie Cukinie kroję na plastry(...)centymetrowe , solę i pieprzę po obu stronach i odstawiam na około 10 minut aż sok lekko pości . Po 10 minutach , wycieram ręcznikiem papierowym nadmiar soku. Otręby mielę w młynku do kawy i wysypuję na talerz , jajka w oddzielnym talerzu rozbijam i lekko solę , następnie plastry cukinii moczę w jajku oraz w zmielonych otrębach , jak już mamy wszystkie
Mój Smak