wina 3 łyżki tartej bułki 3 jajka - z białek ubijamy pianę 50ml brandy (ewentualnie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kacze udka rumienimy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Krok 2. Obraną i pokrojoną cebulę, marchew, czosnek i selera rumienimy(...)przykryciem. Krok 4. Oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy, dodajemy do mięsa, wlewamy wino i gotujemy jeszcze 30 minut. Krok 5. Kacze udka oraz wątróbkę wyjmujemy z rosołu - gdy ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości) W tym czasie przecedzamy wywar mocno odciskając warzywa i odparowujemy na dużym ogniu do około 250ml. Bułkę tartą zalewamy 4 łyżkami
Moja Książka Kucharskapowinny Wam smakować także: – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – tacos ze stekiem Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g wołowego mięsa mielonego – 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) – pół szklanki passaty pomidorowej – 50 ml czerwonego wina – 1 ząbek czosnku – 1 papryczka chilli ostra
nietylkopasta.plgościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione
Niedzielny kucharzktórą najczęściej kupujemy w naszych sklepach, najważniejszymi składnikami są: karmel i mielone ziarno sezamowe, nazywane niegdyś przyprawą bogów. Najbardziej znani nasi producenci tego przysmaku (np. Wawel, Odra) nadają jej różne smaki: waniliowy, kakaowy, czekoladowy , orzechowy. Niewielkie batoniki kosztują 2-4 zł, ale w przeliczeniu na kilogram cena dochodzi często nawet o do 45 zł. Ponieważ przygotowanie chałwy
The Slow Life Wiferobię w tygodniu. Ryż gotuję do niego wcześniej, dlatego, że podaję je w dwóch formach, mieszam wszystko razem w przypadku wege dania, zaś gdy dodaję mięso (najczęściej mięso mielone lub pokrojony w kostkę drób), wtedy ryż podaję oddzielnie. Składniki na 6 porcji: 300g ryżu basmati 250g czerwonej fasoli (lub 2 puszki) 1 puszka kukurydzy 450g mrożonej fasolki
Fabryka pomysłówłyżki kaszy manny szczypta soli farsz: 400 g łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: farsz: Łopatkę mielimy z cebulą i czosnkiem. Do mielonej łopatki dodajemy majeranek, sól i pieprz i mieszamy. ciasto: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach, masę odsączamy za pomocą
Bon appetit mon amieprzychodzi co do czego, to albo się rozlatuje, albo podeszwa taka, że nawet pies nie zje ani kury nie wydziobią :D Czekam zatem i z tego naprawdę pysznego mielonego, będę walczyć o iście perfekcyjnego :) Ps. Tylko pierwsze muszę się jeszcze zaopatrzyć w cielęcinkę, której na wiosce nie dostanę 😛 Składniki na ok 8 sztuk: 500g szynki wieprzowej 1 mała(...)przygotowania tradycyjny: Bułkę namaczamy w mleku ok 15 minut. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze części i wraz z pokrojoną na ćwiartki cebulą i ząbkami czosnku przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Zmiel0ne mięso łączymy z namoczoną bułką i wyrabiamy dłonią aż do całkowitego wchłonięcia się płynu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z gotowego mięsa formujemy kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej
Kuchnia w czekoladzieplaska łyżeczka * imbir – 1 plaska łyżeczka SOS: * koncentrat pomidorowy – 250 g * orzechy nerkowca ( podprażone ) – 70 g * masło klarowane – 40 g * cebula – 1 szt * kardamone mielony – 1 płaska łyżeczka * cynamon – 1 płaska łyżecka * liść laurowy – 1 szt * slodka papryka – 1 pełna lyżeczka * bulionn warzywy – ok. 100 ml * śmietana(...)masala, kurkumę, chili, kumin i imbir ) oraz sok z limonki. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki ( im dłużej, tym lepiej ). SOS: Połowę podprażonych wcześniej orzechów mielimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy posiekaną cebulę oraz listek laurowy, kardamon i cynamon, szklimy. Zalewamy koncentratem pomidorowym oraz bulionem, dodajemy słodką paprykę, rozdrobnione nerkowce oraz kurczaka wraz marynatą
Ostra na Słodkopowinny Wam smakować także: – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – tacos ze stekiem Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g wołowego mięsa mielonego – 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) – pół szklanki passaty pomidorowej – 50 ml czerwonego wina – 1 ząbek czosnku – 1 papryczka chilli ostra
nietylkopasta.plśniadanie – pastę z jajek i pomidorów suszonych , a także śniadaniową sałatkę z awokado . Zobacz mój film z przygotowania twarożku Składniki – Twarożek z fetą i rozmarynem 150 g mielonego twarogu lub serka bieluch 100 g fety – tu do zdobycia prawdziwa feta świeży dwie gałązki rozmarynu ząbek czosnku limonka pieprz i sól słoiczek(...)suszonych pomidorów – o taki jak tutaj 2 bagietki łyżka masła Przepis – Twarożek z fetą i rozmarynem Zaczynamy od twarogu. Powinien on być zmielony. Jeśli nie mamy na mielenie czasu możemy kupić gotowy zmielony twaróg lub serek bieluch. Do naszego twarogu dodajemy 100 g fety, posiekany rozmaryn, a także przeciśnięty ząbek czosnku. Do tego wciskamy świeży sok z limonki
Kuchennyviral.plsuchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka Farsz 2 małe pęczki pietruszki lub jeden większy pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki podprażonych i mielonych pestek dyni (można pominąć) sok z połówki cytryny 1/4 szklanki oleju sól, pieprz Dodatkowo: masło do posmarowania zioła prowansalskie W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy(...)elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Słonecznik podprażamy i mielimy w malakserze, dodajemy natkę pietruszki oraz sok z cytryny i olej. Blendujemy, aż składniki ładnie się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem . Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Dzielimy na mniejsze prostokąty
Czerwona PorzeczkaNajlepsze pierogi ruskie – farsz (40-44 sztuki): 350 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 200 g dobrej jakości tłustego twarogu 2 średnie cebule 2 czubate łyżki masła 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku Najlepsze pierogi ruskie – ciasto: 2 lekko czubate szklanki mąki 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka oleju niepełna łyżeczka soli Farsz: Ziemniaki(...)pierogi powinny być nie tylko ostudzone, ale i wyziębione np.: po spędzeniu nocy w lodówce, dlatego najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa (można też rozdrobnić je tłuczkiem, a następnie dokładnie widelcem; nie używamy blendera). Do ziemniaków dodajemy ser, pieprz i dużą szczyptę soli. Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy
Poezja smakuząbki czosnku mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju rzepakowego (można użyć innego dowolnego oleju do smażenia) przypraw: soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, kurkumy, majeranku, papryki słodkiej, kminku mielonego Oczywiście ilość i rodzaj przypraw możecie dostosować do swoich preferencji smakowych Wykonanie krok po kroku: 1. Kaszę jaglaną oraz soczewice gotujemy. Mój sprawdzony sposób gotowania kaszy jaglanej podaję TUTAJ(...)wszystko dusimy. Można również dodać zalewę z pomidorków, która nada jeszcze przyjemniejszego aromatu 5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. 6. Kaszę, soczewice oraz pomidory z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. 7. Zmielone składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Oczywiście śmiało możemy kosztować naszą masę przed upieczeniem 8. Masę pasztetową
Okiem Blondynki by McBlondiwykorzystujemy różne rodzaje mięsa: drób, wołowinę, wieprzowinę i dziczyznę. Dodamy do nich także wątróbkę, suszone grzyby, czasem suszone śliwki i sporo przypraw. Ugotowane, upieczone lub uduszone wcześniej mięso dokładnie mielimy, a następnie po wymieszaniu z dodatkami pieczemy w piekarniku. Możemy je także upiec w kąpieli wodnej (foremki umieszczamy w większym naczyniu wypełnionym wodą), pasztet będzie wtedy delikatniejszy(...)przygotowałam delikatny pasztet drobiowy z dodatkiem suszonych moreli i pistacji. Jego wykonanie nie jest tak pracochłonne, jak w przypadku klasycznego pasztetu, ponieważ mięsa przed pieczeniem nie gotujemy, tylko mielimy, a następnie pieczemy w wyżej wymienionej kąpieli wodnej. Ostatnia sobota Karnawału to idealny czas na jego upieczenie. Pasztet drobiowy z pistacjami i morelami Proporcje na 3 foremki o długości
Kulinarne przygody Gatitypomarańczowe (ale nie zbyt pomarańczowe) żółtka, a ich białka dają się łatwo ubić na puszystą pianę. Składniki na 2 pieczone jajka sadzone : 2 jajka szczypta soli pół szczypty świeżo mielonego pieprzu dodatki wedle uznania (np. sałata, grillowana cukinia, pieczone warzywa) Jajka umyć, wytrzeć ściereczką. Rozbić i rozdzielić białka od żółtek uważając, żeby nie uszkodzić żółtek. Odłożyć je na płaskiej(...)miseczce. Z białek ubić sztywną pianę, doprawić do smaku solą i pieprzem (mniej więcej tyle, ile do jajecznicy z 2 jajek – szczypta soli i 3 przekręcenia młynka do mielenia pieprzu). Ubitą pianę wyłożyć na silikonową matę na kratce do pieczenia tworząc dwa kratery. Same białka, w takiej formie, stawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 3 minuty
Dietolog