całości (jak ktoś woli może dad mniej) -sól nie jodowana 19 g/kg -woda 50 mil do mięsa przy wstępnym mieszaniu -pieprz młotkowany z kolendrą 2 g/kg -ziele angielskie mielone 1 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g/kg -6 łyżeczek słodkiej papryki płatek suszonej kolorowej Materiały pomocnicze -Szynkowar lub praska -osłonka barierowa -sznurek wędliniarski Do osłonki barierowej można dodatkowo użyć szynkowaru
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.ciasta wystygną szykujemy masę serową. Twaróg mielimy trzykrotnie lub miksujemy w blenderze. Jajka i żółtka wybijamy do miski lub pojemnika. Twaróg dzielimy na 3 porcje (dokładniej zostanie zmiksowany). Pierwszą porcję przekładamy do blendera, dodajemy 1/3 porcji jajek i miksujemy (jeżeli twaróg zmielimy wystarczy całość wyrobić robotem dodając porcjami jajka, mój nie był mielony). W międzyczasie w garnku z podwójnym
mojewypiekiinietylkolaska selera naciowego, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka natki pietruszki, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 3/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka kminku mielonego, sezam(...)pestki dyni do dekoracji. Przygotowanie: Kaszę i fasolę gotujemy do miękkości. Warzywa podsmażamy na suchej patelni, po zarumienieniu zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Przestudzoną fasolę i warzywa mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub blendujemy. Dodajemy kaszę i przyprawy, mieszamy. Następnie smarujemy formę na muffinki olejem kokosowym, nakładamy farsz, dekorujemy pestkami i pieczemy 45 minut
Jeść, by żyć w zdrowiuwielkie liście szpinaku, kilkanaście kaparów, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki soli. Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy wodę oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy foremki. Suszymy w dehydratorze 6 godzin w temperaturze 42 stopnie. Jeśli nie posiadacie dehydratora lub nie zależy(...)mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Tak zamarynowane warzywa suszymy w dehydratorze w temperaturze 42 stopnie przez 3h. Po wysuszeniu, warzywa nakładamy na ciasto. Można posypać wegańskim parmezanem z mielonych migdałów i nieaktywnych płatków drożdżowych. Gotowe! Na zdrowie
Jeść, by żyć w zdrowiuliści szpinaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne. Wykonanie: Ciecierzycę namaczamy na noc, następnie odcedzamy i przepłukujemy. Mielimy wraz z warzywami w wyciskarce do soków lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy, mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Proste
Jeść, by żyć w zdrowiuMięso mielone nie musi być nudne, zmieniając dodatki możemy zmieniać jego smak, tym samym sprawiając że chętnie będziemy po nie sięgać przygotowując obiady. Dziś mam dla Was propozycje na fajne pulpeciki, które polubią nawet dzieciaczki. Sos doprawmy pod własne kubki smakowe i tym samym stwórzmy danie takie jak lubimy. Składniki: 70 dam mięsa wieprzowego- u mnie zmielona
Z Majeczką w kuchnikoperkowy gdyż również świetnie będzie pasował. A jaki farsz jest dzisiaj? Nie mogłam oprzeć się i zrobiłam standardowo ryż, mięso i cebula, a całość przyprawiona dość pikantnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczone gołąbki z mięsem Składniki : 1 główka kapusty 600-700 g łopatki(...)cebula biała 200 g ryżu sól, pieprz przyprawa w płynie maggi masło 3-4 szklanki bulionu lub wody sos pomidorowy Przygotowanie : Łopatkę myjemy, cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce. Biały ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem i solą - mieszamy, farsz powinien być pikantny. Kapustę oparzamy, z liści odcinamy łyko. Farsz zawijamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGulasz: 400 g karkówki wieprzowej 1 łyżka smalcu 1 cebula 1 pełna łyżka mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz (do smaku) Kapusta: 300 g kapusty kiszonej 100 ml kwasu z kapusty 100 ml wody 1 liść laurowy 1 cebula(...)łyżki smalcu cukier sól, pieprz Dodatkowo: koperek świeży tymianek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, mieszamy z mąką. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 3 cm. Każdą zgniatamy widelcem i gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową
R'n'G Kitchenpomarańcze , podgrzewamy na gazie,nie zagotowujemy!! i wkładamy do niego daktyle,najlepiej już bez pestek w środku.Czekamy aż zmiękną i przekładamy do blendera ,dodajemy płatki owsiane,migdały mielone, orzechy włoskie i kakao i miksujemy na jednolitą masę .Będzie ciężko , nie każdy blender sobie z tym radzi .Masa ma wyjść gęsta,ale plastyczna. Potem zakładamy rękawiczki foliowe
Ladylaura.kolendry 5 g ziaren ziela angielskiego 3 g ziaren czarnego pieprzu 5 g mielonego imbiru Korę cynamonu pokruszyć na drobne kawałki i zmielić w młynku,który używamy do mielenia pieprzu. Zmielić również pozostałe ziarna,nasiona kolendry i goździki. Zmieszać ze sobą wszystkie przyprawy i zamknąć w szczelnym pojemniku by nie zwietrzał ich aromat. Stosować w różnych ilościach na potrzeby
Kolorowa kuchnia ElkiOtrzymując nowe ostrze do Nutribulletu w głowie miałam już kilka pomysłów na jego wykorzystanie. W końcu z takim elementem można wiele zdziałać. Ostrze bez problemów mieli kasze, ziarna, orzechy, pestki, nasiona, płatki na drobniutki pyłek. Cały proces trwa nie więcej niż jedną minutę! Dostępne na stronie Nutribullet akcesoria do tego urządzenia są niezwykle funkcjonalne i ciekawe. Dzięki nim można stworzyć(...)kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka oleju kokosowego Przyg otowanie: Kaszę jaglaną wraz z siemieniem lnianym zmiel na mąkę w Nutribullet , używając specjalnego ostrza do mielenia . Następnie powstałą mąkę wymieszaj łyżką z pozostałymi składnikami. Olej kokosowy rozgrzej na patelni. Nakładaj po łyżce masy i smaż po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Gotowe
Zdrowie na języku :PPORCJE: 20 Śmietanowiec z musem śliwkowym CIASTO 7 żółtek 20 dag cukru pudru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna cukier wanilinowy mielone migdały PIANA 7 białek 20 dag cukru 1 łyżeczka octu MUS ŚLIWKOWY 50 śliwek 3 galaretki niebieskie MASA ŚMIETANKOWA 1 l śmietany 30% 4 śmietanki fix 2 łyżki cukru pudru CIASTO
Gotuję Testujębułki, a kończąc na sosie. Jako dodatek przygotujemy frytki. A więc do dzieła! WSKAZÓWKI: mięso - wołowina, nie może być sucha, najlepsza do burgerów jest karkówka, chociaż gotowe mielone też jest dobre, wystarczy do niego dodać kilka kropel oleju, bułki - my robimy podwójną porcję (12-14), bo zachowują świeżość kilka dni, a można je wykorzystać do przygotowania smacznego śniadania
Kuchnia od dwojgaSernik jak każde kulinarne cudo ma multum przepisów, a nawet wariacji w jego tworzeniu. Mnie ostatnio też naszło na....sernik, ale taki z twarogu, mielonego własnoręcznie, a nie z gotowej masy z wiadra. Nie, ja nie twierdzę że po wiadro nie sięgam. Czasem też idę na łatwiznę, jednak tym razem było inaczej.... 1,3 twarogu półtłustego(...)pół łyżeczki kawy łyżka oleju Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasno biszkopty. Ja użyłam resztek jakie zalegały mi w kuchni, co widać na załączonym obrazie. :) Twaróg mielimy dwukrotnie, przekładamy do dużego garnka. Dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz połowę cukru. A następnie wbijamy po jednym żółtku i ucieramy na gładką masę
Dieta moja pasjaodrzucało mnie od niej. Nie wzdrygałam się na samą myśl, ale byłam na NIE. Z racji jednego z konkursów postanowiłam wymyślić coś oryginalnego. Sosy, kurczaki, grzyby, mięso mielone to wszystko takie oklepane. Ja postanowiłam się zbratać z wątróbką. :) 0,5 kg drobiowej wątróbki 2 twarde jabłka łyżka majeranku 2 łyżki skórki z cytryny łyżeczka pieprzu ziołowego
Dieta moja pasja