mielone - 47549 przepisów (strona:1063/3170)

Świąteczny pasztet 216

był suchy. Pozostałą słoninę pokroić na kawałki mieszczące się w maszynce do mięsa. Bułkę zalać rosołem w kubeczku lub małym garnuszku. Gdy mięso przestygnie, zmielić je w maszynce do mielenia mięsa razem ze słoniną, jedną marchewką, wątróbką z cebulką i odsączoną bułką. Powstałą masę zmielić ponownie. (Tak jak domowy mak mielimy dwa razy). Miska, do której mielimy mięso powinna być

Posadzone i zjedzone
Pischinger - wafelki przekładane 152

małą kratką. Pischinger - wafelki przekładane 6 andrutów 30x24 cm 200 g masła 225 g cukru 2 żółtka 2 jajka 2 kopiaste łyżki kakao w proszku 125 g mielonych orzechów włoskich* Całe jajka i żółtka ubić w miseczce widelcem. Masło roztopić, dodać cukier i kakao i zagotować mieszając trzepaczką, aby cukier się roztopił. Zmniejszyć moc palnika, wlać roztrzepane jajka(...)wafle dobrze się skleiły. Najlepiej zostawić do następnego dnia, aby torcik się przegryzł. Nie trzeba go trzymać w lodówce. * ten pischinger najlepiej smakuje, gdy orzechy są grubo zmielone. Ja mielę ręczną maszynką do tarcia czekolady

Posadzone i zjedzone
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 218

Gulasz piwny Grillowany kurczak z frytkami z batatów Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem   Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką Bananowe ciacha owsiane  Inne: Domowe mleko kokosowe + szybki koktajl bananowy Dżem wiśniowy

Cooking Monster
Wołowe zrazy z pastą z suszonych prawdziwków 248

zaczynamy ;) Składniki : 500 g wołowiny  150 g wędzonego boczku 2 garście suszonych grzybów 4 ogórki konserwowe  1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 1,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki  1,5 łyżeczki majeranku musztarda (ok 2 łyżek) mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego  łyżka masła olej do smażenia(...)czym rozbijamy je z obu stron. Obieramy cebulę, którą drobno siekamy po czym odcedzamy grzyby i razem z cebulą podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Następnie mielimy wszystko na gładką masę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Boczek i ogórki kroimy w słupki. Każdy plaster wołowiny posypujemy pieprzem i solą , rozsmarowujemy po jednej łyżeczce mieszanki grzybów z musztardą, następnie układamy pokrojony

Niezły Młynek
Szynka wieprzowo-drobiowa z szynkowaru 265

łopatki wieprzowej zmielonej 1,5 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka żelatyny, łyżeczka pieprzu, łyżka majeranku, łyżeczka suszonej cebuli Przygotowanie: Mięso z indyka kroimy na paski,dodajemy mięso mielone z łopatki i wszystkie przyprawy , dokładnie mieszamy przez kilka minut,(dobrze jest odstawić mięso na kilka godzin żeby dobrze przeszło przyprawami ,ale nie jest to konieczne). Mięso wkładamy do naszego

Swojskie jedzonko
Leczo z cukinii 256

Leczo z cukinii towarzyszy mi praktycznie od dziecka. Rodzice w przydomowym ogródku zawsze mieli piękne cukinie, z których babcia i mama gotowały różne pyszności :-) Mało tego, o ile pamięć mnie nie myli kojarzę, że owe leczo było potrawą imieninową w sezonie letnim... no w każdym bądź razie u mnie jest późnym obiadem lub wczesną kolacją - jak kto woli(...)duże pomidory ok. 350 g wędliny (kiełbasa, szynka, boczek, co tylko macie, mogą być nawet pomieszane ;-) ) 1 cebula 2 - 3 łyżki oleju 1 łyżka pasty pomidorowej sól, pieprz, słodka mielona papryka woda Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Cebulę i pomidory również obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, a pozostałą wędlinę w kostkę

Czary - gary w kuchni
Sos cukiniowo-paprykowy 133

octu 10% 1/3 szkl oleju 2 szklanki cukru 3 łyżki soli 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziół prowansalskich pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, nie ma konieczności obierania ze skóry(...)dużych sztuk wydrążamy miąższ, z papryki usuwamy nasiona, cebulę i czosnek obieramy. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę z chili kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z czosnkiem oraz cebulą. Mieszamy wszystkie składniki razem w garnku, wlewamy olej, ocet, dodajemy cukier, sól i przyprawy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 30 minut

Wanilia i Kardamon
Kotleciki z karpia 169

czym są karmione, coraz rzadziej decyduję się na ich zakup. Za to nasz stary, dobry karp pojawia się u nas coraz częściej. I dobrze :) Tym razem proponuję kotleciki z mielonego karpia z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Panierka na kotlecikach to mieszanka pół-na-pół mąki kukurydzianej i bułki tartej. Dzięki temu kotleciki mają ładny kształt(...)łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku do panierowania 5 łyżek mąki kukurydzianej i 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia Mięso z karpia mielimy razem z odciśniętą bułką, pokrojoną na mniejsze kawałki cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajko, natkę pietruszki, sok z cytryny, po łyżce mąki kukurydzianej i bułki tartej oraz sól i pieprz. Wyrabiamy

Trzeci talerz
KARTACZE-Cepeliny 182

wielkosci  Zadmazka:boczek, cebula i smalec  Ciasto: 10kg ziemniaków  mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jezeli ziemniaki sa mokre) sól Farsz mięsny: 1.5 kg mielonej wieprzowiny i miesa drobiowego PÓŁ NA PÓŁ po 700g  1 cebula 2 ,3 jajka w zaleznosci czy male czy duze(...)ząbków czosnku łyżka suszonego majeranku pieprz sól SPOSOB: *mieso mieszamy dodajemy na moczona bulke, czosnek , starkowana cebule sol pieprz i majeranek * okolo 1.5 kg ziemniakow gotujemy i po.wystygnieciu mielimy zwykla maszynka.do miesa albo reczna wyciskarka  *obrane ziemniaki 10kg tarkujemy na tarce ja mam szczescie i z polski przywiozlam elektryczna  Wyciskamy z "sokow" nasze ziemniaki przez pieluche tetrowa najlepiej

Viola cooks with passion
Al-bahla ciastka Marokańkie 148

Składniki: 500g mąki 90 g sezamowych nasion 125g rozpuszczonego masła 125ml. oleju 1 łyżka proszku do pieczenie szczypta soli 1/2 łyżki  mielonego cynamonu 175g cukru 120g migdałow Sposób: Nagrzewamy piekarnik do 180 C Gotujemy nasze migdały około 15 minut Zlewamy wodę i zalewamy zimną,odcedzamy i obieramy skórka bedzie schodzić dzięki tej metodzie  bardzo szybko. Na patelnię(...)uważajmy by ich nie spalić. Następnie wsadzamy je  w wysoki mozdziż albo garnek i drewnianym wałkiem rozbijamy na małe kawalki, ale nie miał. Następnie sezam prażymy go i mielimy w młynku do kawy na drobny miał. Wyrabiamy ciasto: Do miski dajemy mąkę,proszek do pieczenia,sól cynamon i cukier Mieszamy bardzo energicznie Dodajemy sezam i pokruszone migdały. Następnie olej

Viola cooks with passion
Cukinia faszerowana pieczarkami i ryżem 270

materii . Zastosowanie kabaczków (bo także jest tak nazywana) w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejszym nadzieniem do cukinii jest oczywiście mięso mielone. Ja postanowiłam trochę to zmienić i wybrałam pieczarki. Danie jest smaczne   tak samo  w wersji z mięsem, jak i bez mięsa  oraz bardzo sycące. Może

Fit & Healthy Life
rozdrabniacz ze szklanym pojemnikiem... 226

pęka tak jak z tworzywa, dla mnie to duży plus szybko rozdrabnia miękkie produkty, natki pietruszki,koperku, mięsko bez kości /do 500 dag/ i chrząstek na mielone czy tatar, ryby, ziemniaki na placki, owoce, warzywa,koktajle - pamiętać aby zawsze wkładać kawałki produktów zwłaszcza twardych bez kości, chrząstek, pestek rozdrabniacz Beko CHG6400 , szklany pojemnik odporny na zarysowania o pojemności

W Mojej Kuchni Lubię
Wytrawne naleśniki z nadzieniem mięsnym 214

wytrawne Nadzienie – na patelni z odrobiną oleju obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor. Dodać posiekane ząbki czosnku i znowu chwilkę smażyć. Teraz już kolej na mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, bazylią suszoną. Smażyć tak długo, aż mięso straci kolor surowizny. Na patelnię wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, papryki oczyszczone i pokrojone

Kuchnia Pokoleń
Błyskawiczny piątek - podsumowanie wpisów z 5. sierpnia 220

Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie po kaszubsku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z cukinii i szynki 201

letni obiad z wykorzystaniem cukinii – placki z cukinią i szynką , oraz natką pietruszki. Polecam też przepisy na kabaczka w cieście , placki z cukinii i polędwicy sopockiej, kotlety mielone z cukinią , kotlety z kurczakiem i cukinii . Placki z tartej cukinii przygotowuje się w iście ekspresowym tempie, najwięcej czasu zajmuje starcie cukinii i pokrojenie szynki. Przepis na pyszne placki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię