mąki krupczatki 30 g cukru pudru 20-30 g śmietany 12%(2-3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżka) 2 żółtka masa makowa 500 g mielonego suchego maku 400 ml mleka 100 g miodu 100 g cukru 100 g mieszanki orzechów i rodzynek 3 białka lukier 200 g cukru pudru 30 ml ciepłej wody Z podanych składników(...)miodem i cukrem. Mak wysypujemy go głębokiego garnka. Mak zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy talerzem. Odstawiamy na 30 minut. Rodzynki moczymy we wrzątku 15 minut. Odcedzamy i posypujemy mąką. Orzechy mielimy. Gdy mak napęcznieje dodajemy orzechy i rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej. mieszamy. Wykładamy gotową masę na ciasto. Z pozostałego ciasta tworzymy kruszonkę, którą układamy
Ciasta z tradycjamiNiedawno przygotowywałam mięso mielone w andrucie (przepis pojawi się na blogu). Do mięsa wykorzystałam 3 andruty, więc została mi ich jeszcze prawie cała paczka. Wiedziałam, że jeśli zostawię je zbyt długo, andruty nie będą się do niczego nadawać i już ich nie wykorzystam. Postanowiłam więc zrobić wafle przełożone masą jasną i ciemną ze znanego ciasta „Dwa Michały
Smaki Na Talerzułyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią około 25 dag herbatników 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 20 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta. 2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy i puder, następnie miksujemy na puszystą
Izabelawkuchniszczypta soli Pierogi gotowane -ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Dodatkowo: 100 g białej czekolady 1 łyżeczka masła Wykonanie: Farsz: Mak mielimy w maszynce do maku ( u mnie: maszynka ręczna Tescoma ), przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Gotujemy przez(...)Podajemy na ciepło z polewą z białej czekolady. Podczas przygotowania pierogów używałam akcesoriów kuchennych marki Tescoma: 1) Maszynka do maku HANDY wyposażona w wysokiej jakości ceramiczny mechanizm mielący z regulacją grubości mielenia : https://www.tescomapolska.pl/maszynka-do-maku-handy 2) Patelnia i-Premium Stone z chropowatą powłoką antyadhezyjną: https://www.tescomapolska.pl/patelnia-i-premium-stone-26-cm 3) Garnek
Kuchnia MagdaLenyGładki uniwersalny sos, który pasuje zarówno do różnych makaronów, jak i do ryżu. Możecie użyć go samego i zrobić, np. spaghetti lub dodać do niego mięso mielone lub kawałki kurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby
Zasmakuj Kuchninaprawdę broni się przecudnym smakiem . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 5-6 osób): Makaron wg mojego przepisu na makaron kukurydziany Sos boloński: ok. 500 g mięsa mielonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów (ja zawsze wybieram całe, z których łatwiej usunąć niedoskonałości) 500 ml sosu pomidorowego (np. 1 kartonik z Lidla) ser grana padano(...)spore łyżki stołowe mąki kukurydzianej 2 szklanki mleka sól, pieprz biały (ja dałam czarny), gałka muszkatołowa Wykonanie: 1. Zaczynam od wyprodukowania makaronu. Gdy makaron sobie przesycha na stole, wtedy mielę mięso. Przeschnięty makaron tnę na płaty, nie za duże, bo mogą się rozpaść w trakcie "transportu" do naczynia żaroodpornego. 2. Na oliwie z łyżką masła podsmażamy pokrojone w kostkę cebule
Kawa z mlekiemorzechów laskowych 10g płatków owsianych górskich (bezglutenowych) 1 mocno dojrzały banan 4 suszone daktyle (20g) łyżeczka kawy rozpuszczalnej 6-8 orzechów laskowych do dekoracji Do rondelka wrzucić daktyle, mielone orzechy laskowe, płatki owsiane górskie, zalać mlekiem roślinnym i zagotować. Gotować przez chwilę, aż daktyle zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać kawę i pokrojonego w krążki banana, zblendować na gładką
Dietologcukru brązowego 4 łyżki mleka 150 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki goździków, mielonych 1/4 łyżeczki imbiru, (sproszkowywanego) 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej wykonanie: Cukier mielimy na puder. Mąkę mieszamy z cukrem oraz z przyprawami. Dodajemy mleko i masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce (najlepiej przez
Domowy Smak JedzeniaSKŁADNIKI gotowe korpusy czekoladowe, 1/3 szkl. masła orzechowego, 1 łyżka cukru trzcinowego Diamant, 1/3 szkl. mleka, 25 g odżywki białkowej o smaku orzecha laskowego, 1łyżka kakao, gorzka czekolada, mielone orzechy laskowe WYKONANIE Masło miksujemy z cukrem, mlekiem, odżywką i kakao. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego. Nadziewamy korpusy. Wkładamy do lodówki na 30 minut aby masa stężała. Czekoladę
słodki bratekPłaty karpia dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w ósemki cebule, posypujemy pokruszonymi liśćmi laurowymi, posiekaną natką i grubo mielonym czarnym pieprzem, polewamy oliwą. Zapiekamy 30 min w temperaturze(...)Orzechy oraz płatki migdałów zmiksowałem razem z chlebem, sokiem, kawałkiem skórki cytryny i szafranem. Płaty karpia oddzielamy od ości, dodajemy masę orzechowo-migdałową, dodajemy zapiekane cebule. Wszystko mielimy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już
R'n'G Kitchenkapusty kiszonej 3 cebule 3 marchewki 2 pietruszki nieduży kawałek selera 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe pierz ziołowy mielony sól Ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej 3 łyżki oleju około 300 ml gorącej, przegotowanej wody sól Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy mięso, marchewki, pietruszki, seler i 1 cebulę(...)odrobiną wody. Następnie kapustę schładzamy, odsączamy sok i szatkujemy na małe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z z dodatkiem oleju. Wystudzone mięso mielimy. Mięso, kapustę i cebulę łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i ziołowym pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy możemy dodać trochę bulionu, który powstał podczas gotowania mięsa. W dużym garnku
Qchnia po prostumąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na karmelizowane owoce: 2 duże jabłka (około 450 g) 3 – 4 duże śliwki 100 g cukru 2 łyżki wody ½ łyżeczki mielonego cynamonu Ponadto, składniki na kruszonkę: 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g roztopionego, wystudzonego masła Wykonanie: Najpierw najlepiej zrobić budyń Z pół l mleka(...)smakują Mam nadzieję, że Was zachęciłam do upieczenia takich bułeczek. Przyznam się Wam, że szybciej się je piecze niż pisze taki post. Jeśli przeczytaliście dokładnie to już nie będziecie mieli kłopotu z podjęciem decyzji, żeby upiec takie bułeczki dla swoich bliskich. Powodzenia. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiłyżeczki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Nadzienie: 100 g zmielonych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru 2 białka Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier puder a następnie mielone orzechy i delikatnie ze sobą mieszamy. Odstawiamy na bok. Do jednej miski dajemy śmietanę, cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Do drugiej miski wsypujemy mąkę
My simple kitchendużą wysoką patelnię z grubym dnem lub rondel – oba z pokrywką. Rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej ryżowy na średnim ogniu i wrzucamy pokrojone czerwone cebule, szalotki, czosnek, rozmaryn, mielony cynamon i liście laurowe. Solimy wszystko, dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień do bardzo niskiego i szklimy cebule przez około 25-35 minut, pod uchyloną pokrywką, co jakiś czas mieszając dokładnie(...)serami i miękkim serem kozim. Konfitury z cebuli nie konserwuję – zawsze robię taką porcję, jaką zdążymy zjeść w tydzień (a czasami i szybciej). Nie ma powodu żebyście Wy mieli tego nie robić – gorącą i świeżo naszykowaną konfiturą wypełniamy do 4/5 wysokości wygotowane słoiczki, zakręcamy czystymi zakrętkami i wkładamy pod gruby koc lub do torby termoizolacyjnej. Przy powolnym opadaniu wysokiej
Karo in the Kitchenlubią lub po prostu za nią nie przepadają. Dla nich własnie mam dzisiejszy przepis, który raczej przypomni czas letni. Kotleciki z brokuła to doskonała alternatywa dla standardowych kotletów mielonych. Podobnie jak kotlety z kalafiora , placki z kalafiora czy placuszki z dyni doskonale sprawdzą się jako lunch do pracy. Można przygotować z nimi sycącego burgera wegetariańskiego czy podać jako samodzielny(...)duży brokuł, ugotowany na pół twardo 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko maka pszenna sól, pieprz cytrynowy, skórka otarta z jednej limonki łyżka posiekanej mięty Przygotowanie: Brokuła mielimy w maszynce lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i przekładamy do dużej miski. Jajka ugotowane na twardo drobno siekamy i dodajemy do brokuła. Dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, skórkę z limonki
Życie ze smakiem