łyżki, masa serowa: ser z wiaderka 1,5 kg, cukier puder 30 dag, budyń waniliowy 2 opakowania, jajka 8 szt, masło 100 g, kulki orzechowe: orzechy włoskie mielone 30 dag, cukier puder 4 łyżki, śmietana 18% 1 szklanka, proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki, masa kokosowa: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 500 ml, masło 200 g, cukier 8 łyżek
kulinarne odsłony patiwielu amatorów. Skorzystajcie z tej lekcji, a będziecie mogli to klasyczne danie włączyć do swojego repertuaru. SKŁADNIKI: kurczak zagrodowy około 2 kg 1- 2 łyżki czerwonej papryki wędzonej mielonej 4 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka miodu 4 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) ok. 3 łyżki oliwy sól, pieprz farsz: 20dag wątróbek drobiowych czerstwa kajzerka szklanka mleka(...)pieprzem i wędzoną papryką. Przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na jedną godzinę. Kajzerkę namaczamy w mleku. Wątróbki starannie oczyszczamy z błonek. Razem z odciśniętą bułką mielimy w maszynce do mięsa albo siekamy. Natkę pietruszki albo koperek płuczemy, otrząsamy z nadmiaru wody, osuszamy i siekamy. Krok 2. Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy wątróbki z bułeczką, koperek
Moja Książka Kucharskadorsza 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Olej rośliny do smażenia 700-800 ml Ew. ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, odstaw do całkowitego wystudzenia, najlepiej zrób(...)dzień wcześniej lub użyj tych które zostały z poprzedniego posiłku. Rybę podziel na mniejsze kawałki, zmiel razem z ziemniakami w maszynce do mielenia na grubych oczkach. Dodaj jajka, szczypiorek, natkę i dopraw solą oraz pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej
kuron.com.plrosołowe i gotować do miękkości ziemniaków i kaszy do ziemniaków dodać kiszona kapustę z wodą i gotować z 10 minut, pod koniec dodać majeranek, paprykę ostrą, natkę pietruszki mielone mięso wieprzowe (60 dag) wyrobić z jajkiem, tartą bułką, solą, pieprzem, cebulą, bułką odciśniętą z wody, na smalcu smażyć małe, rumiane klopsiki zupę podać z klopsikami, zupa nie jest
W Mojej Kuchni Lubięząbki czosnku 2 łyżki tartego chrzanu 50 ml śmietanki sojowej lub kokosowej 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz Biała kiełbasa z tempehu: 200 g wędzonego tempehu* 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki żytnich otrębów 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej(...)wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Przysmaż na złoto i wyjmij przyprawy. Tempeh zmiel za pomocą blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Możesz go również zetrzeć na tartce. Do tempehu dodaj cebulkę, musztardę, siemię lniane, otręby, pozostałe przyprawy i otarte ząbki czosnku. Wlej gorącą wodę i połącz wszystkie składniki ze sobą, zagniatając
Food Squarewymieszać mikserem. Przygotowane ciasto wyłożyć do blachę wyłożoną pergaminem, równo rozłożyć w prostokąt. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Składniki na nadzienie: Mięso mielone wieprzowe 80 dag Sól i pieprz do smaku Czosnek 2 ząbki Czerstwa bułka 1 szt. Majeranek do smaku Wykonanie rolady: Mięso wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, dodać zmiażdżony
Tradycyjna Kuchniamusicie zdecydować sami. Warto wybrać mąkę z dobrego źródła, ja skorzystałem z mąki „Swoja mąka” . Podobno jest to młyn z 700 letnią historią i mieli ziarno z okolicznych małopolskich miejscowości (Czaple Wielkie, Przesławice, Jaksice, Celiny, Biskupice, Szczepanowice, Wielki Dół itd.) Nie zapomnijcie dodatku świeżego czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz(...)zupy . Możecie skorzystać z mojego przepisu. DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA Domowy zakwas na żurek Składniki: 3-4 łyżki mąki żytniej, najlepiej typ 2000 (grubo mielona) 5 nieobranych ząbków czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego ½ łyżeczki soli 500 ml zimnej wody Ew. kilka suszonych grzybów np. prawdziwków lub podgrzybków Do wyparzonego
kuron.com.plwanilia mielona, dodaję płaską łyżeczkę, możecie ją zastąpić cukrem waniliowym - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy - bakalie: migdały, kiwi, orzechy, rodzynki, morele, figi, łącznie ok. 30 dag 1. Ser mielimy trzy razy aż będzie gładki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wanilią i żółtkami na puszystą masę. 2. Łączymy ze sobą masę serową, maślaną oraz dodajemy śmietanę, sok z cytryny
Apetyczna babeczkałyżki koncentratu pomidorowego 500 ml zimnej wody sól, pieprz Przygotowanie Kalafior dzielimy na różyczki, najlepiej większe. Układamy na dnie garnka. Posiekaną cebulę dusimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy mięso mielone i przy pomocy szpatułki rozdrabniamy je. Mieszamy z koncentratem pomidorowym, do smaku doprawiamy solą i pieprzem, chwilę dusimy i zalewamy różyczki kalafiora. Do garnka wlewamy wodę, dusimy pod przykryciem
R'n'G Kitchenglutenu, bez laktozy. O matko! I smaczny! I zdrowy! Spód: daktyle 1 garść suszone śliwki 1 garść orzechy pekan 1 garść morele suszone niesiarkowane 1 garść mielone siemię lniane 2 łyżki żurawina 1 garść płatki owsiane bezglutenowe 3/4 szklanki migdały 1 garść syrop daktylowy 3-4 łyżki Wypełnienie: mrożone wiśnie 1 opakowanie
AZgotuj!pietruszki 1/2 średniego selera 5 średnich cebul 6 jajek czerstwa 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu kilka liści laurowych 4 łyżki majeranku mielone ziele angielskie do smaku gałka muszkatołowa do smaku sól do smaku pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso umyć pokroić na mniejsze kawałki
RAROSSAwyparowania płynu i zgęstnienia. Gorący mus przekładamy na upieczony spód, przykrywamy drugim plastrem ciasta. MASA ORZECHOWA Obrane orzechy włoskie mielimy (młynkiem lub blenderem), zalewamy gorącym mlekiem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dokładamy po łyżce mielonych orzechów, cały czas mieszając. Gotową masę orzechową, wykładamy na wierzch oraz boki przestudzonego ciasta, w boki wciskamy kawałki orzechów. Schładzamy
Kierunekuchniaprostu krem idealny. Składniki: 500 ml passaty 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 10 listków świeżej bazylii 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oliwy z oliwek sól cukier pieprz mielone chilli - opcjonalnie śmietana 18% 1/2 szkl wody lub bulionu drobiowego Do wysokiego rondelka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy, dodajemy posiekaną bazylię
Olga Piecze i Gotujeziaren kakao.” Czekolada powstaje zgodnie z zasadą „od ziarenka do tabliczki” (ang. bean to bar). Cały proces jej tworzenia – od wyboru odpowiednich ziaren kakao, wypiekania, mielenia, aż po pakowanie tabliczek odbywa się w małej pracowni. Tu nic nie jest przypadkiem. Efekt końcowy jest wspaniały. Otrzymujemy unikalną, wyjątkową i co najważniejsze pyszną czekoladę, która zachwyci każdego. Wiem(...)wyrobu rzemieślniczego oferowanego przez pracownię krakowską? Przede wszystkim proces przygotowania czekolady. W pracowni Jakuba Piątkowskiego dba się o każdy detal. Na produkcję czekolady potrzeba aż kilkudziesięciu godzin. Sam proces mielenia trwa 24 godziny i wykonywany jest on w sposób tradycyjny – mielenie na kamiennych żarnach. Jednak efekt wart jest poświęconego czasu. Tajemnica smaku tkwi przede wszystkim w jakości ziarna. Ziarno
Słodkie okruszki