chleb - 26516 przepisów (strona:1058/1768)

Czekoladowy chlebek bananowy 128

Chlebek bananowy to ciasto śniadaniowe, które smakuje świetnie zarówno samo jak i posmarowane masłem czy dżemem – jak chleb. Jest to też wypiek bardziej zwarty niż puszysty – stąd być może nazwa. Tradycyjny chlebek bananowy jest już na blogu, a dziś chciałabym Was skusić na wersję czekoladową. Kawałki czekolady i orzechy doskonale wzbogacają jego smak. Wypiek bazuje na mocno dojrzałych

Poezja smaku
Przekąska z ogórka 137

Przekąska z ogórka. Ogórek faszerowany twarogiem to kolejny mój pomysł na przekąskę z ogórków wypełnioną twarogiem, papryką i szczypiorkiem. Taki fingerfood bez chleba ta wspaniała przekąska, wegetariańska, bez węglowodanów i bez glutenu! Ogórek składa się głównie z wody, dlatego też jest bardzo polecany we wszystkich dietach odchudzających. Przyśpiesza spalanie kalorii i usuwa nadmiar wody z organizmu. Polecam do tej przekąski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegetariański przewodnik kulinarny po Budapeszcie 153

baru mlecznego). Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych miejsc w Budapeszcie! Co jemy:  Körözött , czyli   pastę twarogową z suszoną papryką i kiszonymi ogórkami, serwowaną z przepysznym razowym chlebem + savanyúságok vegyesen , czyli pikle i sör, czyli piwo Koszt: 1200 ft /os. (przekąskami można się spokojnie podzielić) 3) Obiad Frici Papa to miejsce dość nieoczywiste i na pewno nie należy

Roślinożerni urlopowicze
Gruzja - Boczniaki z nasionami granatu (Kuczmaczi) 146

granatu. Dodajemy 3-4 łyżki wody, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. 4) Boczniaki zdejmujemy z ognia, dodajemy nasiona granatu i mieszamy. 5) Podajemy z chlebem i dobrym gruzińskim winem

Roślinożerni urlopowicze
Tarta razowa z gruszkami i lawendą 110

być schłodzone!  Mąkę, fruktozę i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj rozdrobione masło i krój nożem na malutkie kawałki, aż w misce powstanie coś na kształt okruchów chleba. Dodaj jajko i śmietanę - zagnieć ciasto i schowaj do lodówki na 20-30 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Formę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Kawałeczkami ciasta wyklej formę

Gary Bez dna
Błonnikowe ABC - działanie, źródła, wskazówki 95

których za chwilę) :) Szukając źródeł błonnika w jedzeniu, pamiętaj o pierwszej i ostatniej, naczelnej zasadzie: Błonnik występuje wyłącznie w pokarmach roślinnych! Najbogatsze w błonnik są: kapusta włoska oraz biała, chleb razowy, fasola, groch, brukselka, marchew, buraki, ziemniaki oraz rodzynki. Tam jest go rzeczywiście najwięcej, ale we wszelkich warzywach, owocach, zbożach, nasionach, orzechach - możesz być przekonany o jego obecności! Jeżeli

Gary Bez dna
Brzoskwinie pod razową kruszonką z migdałami 106

zapoznać się ze wskazówkami).  Żeby przygotować kruszonkę zagnieć masło z mąką i cukrem. Na końcu dodaj migdały i wymieszaj. Kruszonka jest gotowa, gdy ma konsystencję dużych okruchów świeżego chleba. Reguluj jej konsystencję dodając masło lub mąkę/płatki.  Połóż kruszonkę we wgłębieniach po pestce. Włóż brzoskwinie do rozgrzanego piekarnika na ok 40 minut. Piecz do czasu, aż kruszona

Gary Bez dna
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM 103

razowej sposób przygotowania: Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone!  Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, solą i cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem do konsystencji "okruchów chleba". Zrób "dołeczek" i wlej do niego jajko wymieszane ze śmietanką. Zagnieć szybko. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok 20-30 minut. Rozgrzej piekarnik

Gary Bez dna
Mini omleciki z warzywami 115

piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  przez 15-20 minut. Tak przygotowane mini omleciki możesz podać z dowolnymi dodatkami - ja podałam z ogórkiem kiszonym, pomidorkami koktajlowymi i kromką chleba

Z notatnika dietetyka
Czekoladowy koktajl jaglany 119

najczęściej jadacie na drugie śniadanie? Najczęstszym i chyba najprostszym posiłkiem jadanym w porze drugiego śniadanie jest kanapka. Nie zawsze jednak mamy ochotę akurat na chleb - ja raczej staram się unikać kanapek, gdyż szybko mi się nudzą. Dlatego w miarę często robię sobie koktajle - są pyszne, pożywne i mega zdrowe! Poza tym świetnie sprawdzają się, jeśli akurat najdzie mnie ochota

Z notatnika dietetyka
Sałatka z gruszką 143

drugie śniadanie zazwyczaj jadamy kanapki - jest to szybkie i proste rozwiązanie. Czasem jednak mamy już dość kanapek - w końcu zdarza nam się jeść chleb na śniadanie i kolację. Nadmierna ilość pieczywa w diecie nie działa na nas zbyt korzystnie, warto więc komponować posiłki, w których będziemy mogli z niego zrezygnować. Dobrym rozwiązaniem jest sałatka - możemy ją przygotować niemal z dowolnych

Z notatnika dietetyka
Dodatki do żywności - z czym to się je? 111

warzyw wodorotlenek wapnia (E526) Substancje wypełniające zwiększają objętość żywności nie wpływając znacząco na jej wartość energetyczną mannitol (E421), ksylitol (E967) Substancje zagęszczające zwiększają lepkość żywności guma arabska (E414), mączka chleba świętojańskiego (E410) Substancje   żelujące nadają żywności konsystencję poprzez tworzenie żelu agar (E406), guma ksantanowa (E415), karagen (E407) Wzmacniacze smaku wzmacniają istniejący smak lub zapach żywności guanylan disodowy (E627

Z notatnika dietetyka
Pomidory z mozzarellą i awokado 122

wybrać dobre awokado pisałam przy okazji pasty z awokado i jajka. Danie wyszło jeszcze bardziej kolorowe, a dodatki wzbogaciły smak. Idealnie nada się na kolację, np. z kromką chleba. Pomidory z mozzarellą i awokado - przepis na 3-4 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 2 pomidory, mozzarellę, awokado, łyżkę pestek słonecznika, łyżeczkę czarnego sezamu, łyżeczkę czarnuszki, sól, olej z awokado

Z notatnika dietetyka
Kolorowa sałatka 163

ćwiartki. 5. Wszystkie składniki wymieszaj. 6. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i dodaj do sałatki. 7. Przed podaniem posyp szczyptą pieprzu. Sałatkę możesz zjeść samą lub podać z kromką chleba pełnoziarnistego

Z notatnika dietetyka
Mrożone warzywa i owoce 124

dwoma ziemniakami pokrojonymi w kostkę, po czym zblednowałam na gładką masę i dodałam odrobinę soli i pieprzu do smaku. W międzyczasie na patelni szybko podpiekłam pokrojony w kostkę chleb i tak przygotowane grzanki wrzuciłam do zupy. Gotowe - szybko, prosto i smacznie

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania