chleb - 26176 przepisów (strona:1061/1746)

Panini z chorizo - włoska kanapka 230

Wyjmij, przekrój kanapkę na pół i zajadaj.           Smacznego! PS. Jak nie macie opiekacza do panini lub pieczywa ciabatta to użyjcie chleba tostowego i patelni do grillowania dociskając pieczywo z obydwu stron

Alutka-Gotuje
Jedz Pij Warszawo – nowy festiwal kulinarny 109

spotkania z szefami kuchni, pokazy, wykłady i debaty. Będzie można spróbować przygotowywanych na miejscu dań i zrobić zakupy. Przestrzeń festiwalowa zostanie podzielona na kilka stref tematycznych: „Smacznego!”, „Na zdrowie!, „Chleb i wino” z Robertem Makłowiczem, „Warszawa Kulturalna” z Pawłem Delągiem oraz magazynem Kukbuk, „Restauracje i live cooking”, „Strefa Wiedzy”, oraz „WEGE WAWA”. „Celem Festiwalu jest wykreowanie cyklicznego święta pielęgnującego tradycje

Ugotowane pozamiatane
Bigos z makaronem 122

makaronem i dodatkowo z pikantnymi oliwkami. Mówię Wam genialny! Najciekawsze jest to, że danie to powstało przypadkiem. Było nas sporo, a bigosu nie dla każdego i w dodatku chleba brakło! Bigos delikatny i dietetyczny znajdziecie  w tym miejscu Ugotowałam makaron i wrzuciłam na patelnię. Wrzuciłam bigos, dosmaczyłam delikatnie natką pietruszki. Przed podaniem dodałam pikantnych greckich oliwek. Mówię Wam pycha

Z Kuchni Do Kuchni
Zupełnie inna pasta jajeczna z awokado. PRZEPIS 673

Jajka i awokado tworzą parę idealną. Można połączyć je także w paście do chleba, która wychodzi po prostu przepyszna. Przepis na pastę jajeczną z awokado Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, 1 dojrzałe awokado, mały ząbek czosnku, 1 mała papryczka chilli, płaska łyżeczka mielonego kuminu, 2 łyżki dobrego majonezu, sok z połowy limonki lub cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz. Zrób

Kulinarna Polska
Czekoladowy chlebek bananowy 91

Chlebek bananowy to ciasto śniadaniowe, które smakuje świetnie zarówno samo jak i posmarowane masłem czy dżemem – jak chleb. Jest to też wypiek bardziej zwarty niż puszysty – stąd być może nazwa. Tradycyjny chlebek bananowy jest już na blogu, a dziś chciałabym Was skusić na wersję czekoladową. Kawałki czekolady i orzechy doskonale wzbogacają jego smak. Wypiek bazuje na mocno dojrzałych

Poezja smaku
Przekąska z ogórka 111

Przekąska z ogórka. Ogórek faszerowany twarogiem to kolejny mój pomysł na przekąskę z ogórków wypełnioną twarogiem, papryką i szczypiorkiem. Taki fingerfood bez chleba ta wspaniała przekąska, wegetariańska, bez węglowodanów i bez glutenu! Ogórek składa się głównie z wody, dlatego też jest bardzo polecany we wszystkich dietach odchudzających. Przyśpiesza spalanie kalorii i usuwa nadmiar wody z organizmu. Polecam do tej przekąski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegetariański przewodnik kulinarny po Budapeszcie 126

baru mlecznego). Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych miejsc w Budapeszcie! Co jemy:  Körözött , czyli   pastę twarogową z suszoną papryką i kiszonymi ogórkami, serwowaną z przepysznym razowym chlebem + savanyúságok vegyesen , czyli pikle i sör, czyli piwo Koszt: 1200 ft /os. (przekąskami można się spokojnie podzielić) 3) Obiad Frici Papa to miejsce dość nieoczywiste i na pewno nie należy

Roślinożerni urlopowicze
Gruzja - Boczniaki z nasionami granatu (Kuczmaczi) 125

granatu. Dodajemy 3-4 łyżki wody, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. 4) Boczniaki zdejmujemy z ognia, dodajemy nasiona granatu i mieszamy. 5) Podajemy z chlebem i dobrym gruzińskim winem

Roślinożerni urlopowicze
Tarta razowa z gruszkami i lawendą 82

być schłodzone!  Mąkę, fruktozę i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj rozdrobione masło i krój nożem na malutkie kawałki, aż w misce powstanie coś na kształt okruchów chleba. Dodaj jajko i śmietanę - zagnieć ciasto i schowaj do lodówki na 20-30 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Formę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Kawałeczkami ciasta wyklej formę

Gary Bez dna
Błonnikowe ABC - działanie, źródła, wskazówki 65

których za chwilę) :) Szukając źródeł błonnika w jedzeniu, pamiętaj o pierwszej i ostatniej, naczelnej zasadzie: Błonnik występuje wyłącznie w pokarmach roślinnych! Najbogatsze w błonnik są: kapusta włoska oraz biała, chleb razowy, fasola, groch, brukselka, marchew, buraki, ziemniaki oraz rodzynki. Tam jest go rzeczywiście najwięcej, ale we wszelkich warzywach, owocach, zbożach, nasionach, orzechach - możesz być przekonany o jego obecności! Jeżeli

Gary Bez dna
Brzoskwinie pod razową kruszonką z migdałami 83

zapoznać się ze wskazówkami).  Żeby przygotować kruszonkę zagnieć masło z mąką i cukrem. Na końcu dodaj migdały i wymieszaj. Kruszonka jest gotowa, gdy ma konsystencję dużych okruchów świeżego chleba. Reguluj jej konsystencję dodając masło lub mąkę/płatki.  Połóż kruszonkę we wgłębieniach po pestce. Włóż brzoskwinie do rozgrzanego piekarnika na ok 40 minut. Piecz do czasu, aż kruszona

Gary Bez dna
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM 74

razowej sposób przygotowania: Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone!  Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, solą i cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem do konsystencji "okruchów chleba". Zrób "dołeczek" i wlej do niego jajko wymieszane ze śmietanką. Zagnieć szybko. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok 20-30 minut. Rozgrzej piekarnik

Gary Bez dna
Mini omleciki z warzywami 93

piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  przez 15-20 minut. Tak przygotowane mini omleciki możesz podać z dowolnymi dodatkami - ja podałam z ogórkiem kiszonym, pomidorkami koktajlowymi i kromką chleba

Z notatnika dietetyka
Czekoladowy koktajl jaglany 80

najczęściej jadacie na drugie śniadanie? Najczęstszym i chyba najprostszym posiłkiem jadanym w porze drugiego śniadanie jest kanapka. Nie zawsze jednak mamy ochotę akurat na chleb - ja raczej staram się unikać kanapek, gdyż szybko mi się nudzą. Dlatego w miarę często robię sobie koktajle - są pyszne, pożywne i mega zdrowe! Poza tym świetnie sprawdzają się, jeśli akurat najdzie mnie ochota

Z notatnika dietetyka