chleb - 26516 przepisów (strona:1056/1768)

Sałatka Caprese 148

znosiłam, a teraz bardzo lubię Niby to tylko plastry pomidora przekładane mozzarellą i bazylią, ale spotkałam się już z wieloma urozmaiceniami tej sałatki. Zwykle podaje się do niej pieczywo (chleb, bułkę, pieczywo czosnkowe, grzanki) , ale niedawno na wyjeździe podano mi Caprese z plastrem mięsnej pieczeni. To pomysł całkiem niezły – sałatka jest lekka i świetnie nadaje się jako dodatek

Kulinarne S.O.S.
Pączki wiedeńskie 121

każdej strony. Po wyjęciu układam je na papierowym ręczniku i smaruję lukrem. Skąd się wzięły pączki Nie przesadzę, jeśli napiszę że historia pączków jest taka długa jak historia chleba.  Znali je starożytni Rzymianie, którzy pączki nadziewali słoniną i objadali się nimi do upadłego świętując zimowo - wiosenne przesilenie. W Polsce w czasie zapustów pączki ze słoniną i cebulą podawano

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepis na bajgle 137

wodzie a dopiero później upiec. Zrób tyle ile potrzebujesz na pyszne śniadanie lub kolację, z ulubionymi dodatkami w środku. Zobacz inne przepisy na pieczywo: – bułki do hamburgerów – chleb z samych ziaren – chlebek z pesto – chlebek z cukinii – cebularze Ilość porcji: 4 bajgle Przygotowanie: 1 h 10 minut Składniki: – 187 g mąki pszennej – 30 ml wody

nietylkopasta.pl
Happy food 2.0 Co jeść by szczęśliwie żyć 121

duszę. A przepisy są naprawdę ciekawe i oryginalne i do tego jest tak jak lubię, czyli z wykorzystaniem produktów lokalnych. Wśród propozycji dań znajdziemy np sałatkę z chwastów, chrupki chleb z ziemniakami, czy zupę z pieczonego kurczaka z dodatkiem warzyw i pomarańczy. Ciekawie i oryginalnie prawda?  Mnie ta książka zdecydowanie zachęciła do bardziej świadomego komponowania menu i jeszcze uważniejszego

Cynamonowe szczęście
Gołąbki z kaszą gryczaną i borowikami z sosem grzybowym 150

mąkę, mieszając energicznie widelcem. ·        Wlewamy do garnka stopniowo, mieszamy energicznie do uzyskania konsystencji sosu.  Gołąbki podawać z gotowanymi ziemniakami bądź świeżym chlebem. Smacznego

Calzonella.com
Sałatka z warzyw korzeniowych i soczewicy z jajkiem w koszulce 121

umieść w małych słoiczku, zakręć i wstrząśnij. Polej sosem sałatkę. Rozłóż pomiędzy dwa talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż jajko w koszulce i od razu podawaj z dodatkiem ulubionego chleba

Chilli Czosnek i Oliwa
Złote keto bułki lniane (Paleo, LowCarb) 232

Paleo Chicken Burger w tostones I obiecuję, że to nie koniec przepisów na keto pieczywo . Za czas jakiś na pewno pojawi się kolejna propozycja na keto bułki lub keto chleb. Zaglądajcie więc regularnie na bloga! Złote bułki lniane Nie ma to co pyszne mięciutkie bułeczki. Takie właśnie są złote keto bułki lniane. Idealne na śniadanie do kanapki lub jako baza

Modern Cave Girl
PASZTET Z CIECIERZYCY I CZERWONEJ SOCZEWICY 180

Kremowy i pełen smaku pasztet z kaszy jaglanej, czerwonej soczewicy i korzeniowych warzyw. Dobrze trzymający formę i bardzo podzielny. Najlepszy na kromce pełnoziarnistego chleba lub opieczonej pszennej bułeczce.  Można podać na obiad, np. z mizerią z ogórka, sałatką grecką lub sosem tzatziki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, obsmażamy, a następnie dodajemy suchą kaszę i soczewicę

cool and minty
Szynka pieczona w pomidorach 410

wstawiłam z powrotem do piekarnika by stygło. Gdy wystygło wyjęłam je z sosu i owinęłam folią aluminiową i schłodziłam w lodówce. Tę część mięsa wykorzystaliśmy jako wędlinę do chleba. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje
25 PRZEPISÓW NA PYSZNE ŚNIADANIA 130

pyszne i ciekawe śniadania dla całej rodziny. Proste, smaczne i interesujące smaki! 1.  Tosty francuskie z owocami 2. Racuchy drożdżowe z jabłkami 3. Pasta z czerwonej soczewicy do chleba 4. Omlet ze szpinakiem i żółtym serem 5. Domowe bułeczki z suszonymi pomidorami 6. Zapiekane naleśniki z prażonymi jabłkami i kruszonką 7. Tosty z figą i serem 8. Budyń jaglany

SMYKWKUCHNI
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową… czyli z czym można jeść hummus? 142

dwóch puszek ciecierzycy wyszła niezła porcja. Wiadomo, wyrób domowy, krótki termin, więc dobrze byłoby skonsumować w parę dni. Z czym można jeść hummus? Hummus jest doskonałym dodatkiem do chleba, pity, krakersów, warzyw lub właśnie do sałatek. Najsmaczniejszy jest taki, przygotowany w domu i doprawiony po swojemu. Ta sałatka, to tylko propozycja i powstała ze składników, które akurat były w lodówce

Tajemnice Smaku
Szarlotka czy Charlotte? 101

króla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach rozszerzających się ku górze (tzw. forma szarlotkową) wykładano biszkoptami lub kawałkami białego chleba z masłem, potem wypełniano gęsta marmoladą owocową, zapiekano i podawano na ciepło. “* Jest pewne podobieństwo między szarlotką a charlotte – obie idealnie smakują na ciepło, szczególnie z dodatkiem lodów waniliowych

Tajemnice Smaku
Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish 114

fermentuje przez 6 – 12 godzin. A skąd te mądrości? Te i wiele innych informacji na temat pieczywa znajdziecie w książce “Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba”, Ken Forkish. Jesienią, kiedy dynie kuszą swoimi kształtami i kolorami, a przede wszystkim dostępnością i ceną warto zapiec je w piekarniku, przygotować purée, a potem dodawać

Tajemnice Smaku
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 126

W ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu różnych przepisów, jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto jest zazwyczaj wytwarzane

Tajemnice Smaku
Bruschetta z ricottą i szparagami 108

przekąska, właśnie z surowymi szparagami. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera* i po pierwszym przetestowaniu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Składniki pęczek zielonych szparagów garść liści świeżej bazylii sok z 1/2 cytryny 50 g drobno startego parmezanu (lub grana padano) i więcej do podania

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania