chleb - 26176 przepisów (strona:1051/1746)

Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność 126

jest dwuczęściowe. Jego pierwsza część jest stała, natomiast druga jest sezonowa i zmienia się co miesiąc. Na początek dostajemy czekadełko, czyli masło z palonym porem w towarzystwie pachnących domowych chlebów. Zapowiada się pysznie! Jako przystawki na naszych talerzach pojawiło się najpierw wyborne pastrami z gęsi z marynowaną dynią i wędzonym twarogiem ( 34 zł) oraz śledź matias z wędzonym ziemniakiem

Kulinarne przygody Gatity
Proste pesto dyniowe z orzechami włoskimi – świetny sos do makaronu 122

wspaniała sprawa, a niedoceniana! Kręcimy pesto z różnych zielonych liści, a doskonałe wyjdzie nam też z dyni – bardziej kremowe, stanowi idealny sos do makaronu, pastę do chleba czy dip do maczania grissini na przyjęciach. Makaron z pesto dyniowym Read More Artykuł Proste pesto dyniowe z orzechami włoskimi – świetny sos do makaronu pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny

Flymetothespoon
Dobry prezent nie jest zły, czyli jak wybierać prezenty 134

pomysłu. Takim na odwal się, czyli "niby chcę coś ci dać, ale nie wiem co, więc se kup za te 5 dyszek coś." I co obdarowany kupi? Mleko, chleb, masło i jabłka. .. I po prezencie. Z przyjaciółmi mamy taki układ - przed urodzinami zazwyczaj mówimy, że zbieramy na coś większego. Wtedy dorzucają nam w ramach prezentu. Ale będą pamiętać

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pasztet z wątróbki 166

nadal nie jest zbytnio popularna. Aczkolwiek nie spotkałam się z nikim kto by nie lubił pasztetu z wątróbki drobiowej. Pasztet z wątróbki drobiowej może być podawany jako przystawka na chlebie, toście czy na również na krakersach. Jest to idealna propozycja na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Aczkolwiek w samą wigilię zazwyczaj jemy tylko potrawy rybne, pasztet z wątróbki będzie idealny

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Śledzie w buraczkach – sałatka śledziowa na ostatnią chwilę 183

poprzenikają.   Podajemy śledzie w buraczkach w miseczce lub na półmisku, posypane świeżo pociętym koperkiem i startym na tarce jajkiem na twardo. Mnie najlepiej smakują z ciemnym, mocno kminkowym chlebem. SKŁADNIKI 500g pieczonych/gotowanych buraków (szukajcie gotowych na działach z warzywami!) 1 opakowanie dobrych filetów śledziowych w oleju 450g (ok. 5 filetów) 150g kiszonych ogórków (3 średnie sztuki

Karo in the Kitchen
Gotowany filet z indyka 121

czasu do czasu robię mięsa taką metodą jak ta. Gotowane mięso do chleba jako wędlina. Dziś mam pomysł na filet z indyka. Tak przygotowany nie jest suchy. Propozycja idealna dla osób, które nie mogą jeść smażonych lub pieczonych mięs. Filet jest delikatny, oczywiście przyprawy możecie modyfikować pod swój gust. Możecie podać go z sosem tatarskim czy innym dipem do mięs

Ewa w kuchni
Gulasz warzywny z białą fasolą 99

laurowy, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu około godziny mieszając co jakiś czas. W razie potrzeby dodać trochę wody. Gulasz podawać na ciepło z pajdą chleba. W spotkaniu uczestniczyli importerzy hiszpańskiej oliwy

królestwo garów
Ramen z wieprzowiną - prosty przepis 137

ilościach boczku lub karkówki, dość trudno zrobić z nich zgrabną roladę, dlatego najczęściej przygotowuję od razu większe porcje. Część zamrażam do następnego ramenu, a część po prostu zjadamy z chlebem. W przypadku boczku możecie go pokroić na mniej więcej równe kawałki. Powinny być takiej wielkości, aby bez problemu zmieściły się do miseczki z ramenem. U mnie to zazwyczaj około 5x7cm

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapusta z grochem 141

jest taki kupiony prosto od gospodarzy. Olej ten ma piękny zapach i kolor. Jak byłam dzieckiem tata jeździł z rzepakiem na sprzedaż a wracał z buteleczkami tego oleju. Smarowaliśmy chleb takim olejem, kładliśmy cebulę i soliliśmy. Takie kanapki były pyszne! To właśnie moje dzieciństwo :) Składniki: * 0,5 kg kapusty kiszonej * niepełna szklanka grochu "połówki" * 1 cebula * 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Pieprzyć z Fantazją
Muffiny wytrawne z jajek i warzyw z fetą 127

Doprawiać solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Na koniec dodać pokruszoną fetę. Przelać do formy na muffinki. Piec  do 30 minut w 180 stopniach C. Podałam z chlebem żytnim z mąką z żołędzi

AZgotuj!
Liban – przewodnik kulinarny 129

ciecierzycy, natki pietruszki i pomidorów. Jeśli już jesteśmy przy sałatkach to w Libanie koniecznie trzeba spróbować tabbouleh z natki pietruszki i pomidorów, fattoush czyli wiejskiej sałatki z opiekanymi kawałkami chleba pita. Klasyczne sałatki to też rukola i świeży tymianek oraz sałatka z awokado i halloumi. Na każdym kroku można też spróbować faszerowanych liści winogron i bardzo podobnych “gołąbków” z buraka

Ugotowane pozamiatane
KLASYCZNA PASTA JAJECZNA 144

doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z posiekanym szczypiorkiem.  Pastę można podawać oddzielnie, w miseczce obok pieczywa lub bezpośrednio na świeżych, czy opieczonych kromkach chleba lub bułki. Jajka można ugotować 2-3 dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. Im świeższych jajek użyjecie, tym lepiej będą się obierać po ugotowaniu. SKŁADNIKI / 2 PORCJE

cool and minty
Obwarzanki 116

gorąco nie tylko w czasie odpustu. Już sam krótki skład zachęca do tego, by je upiec. - prawdziwe domowe obwarzanki - pieczone na świeżych drożdżach - bardzo proste do zrobienia - super zamiast chleba

AniaGotuje.pl
Łatwy solony karmel w 10 minut 128

sernika, szarlotki czy czegokolwiek chcecie. Kiedyś zrobienie karmelu wydawało mi się niezwykle trudne. Jeśli macie tak samo to obiecuję, że z tym przepisem karmel będzie dla Was jak „chleb powszedni” – najprostszy przepis na domowy deser. Solony karmel wygląda i smakuje jak płynne złoto – jakkolwiek ono smakuje . Jest lepki, maślany i poprawia smak każdego wypieku . Jeśli macie

Słodkie Gotowanie