chleb - 26176 przepisów (strona:1044/1746)

Szakszuka z dynią 146

hokkaido – 2 jaja wiejskie – 1/2 ząbku czosnku – kilka liści świeżego szpinaku – szczypta kminu rzymskiego – olej rzepakowy – sól i pieprz, papryka słodka i ostra – do podania np. bagietka lub ulubiony chleb Przygotowanie: Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego. Wrzucamy czosnek pokrojony

I LOVE LIFE
Omlet z szynką i serem 161

szynką i serem  Składniki: 2 jajka sól, pieprz żółty ser stary na tarce o dużych oczkach kilka plastrów szynki dżem chilli kilka kropli (lub do smaku) kromka chleba tostowego lub innego ulubionego pieczywa masło do smażenia Przygotowanie: Jajka wbić do miseczki, dodać sól i pieprz i roztrzepać widelcem. Pieczywo zgrilowac w tosterze lub na suchej patelni. Na patelni roztopić

Codzienne Gotowanie
Jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na zakupach spożywczych? 177

niczego Mrożenie i wekowanie! I w końcu najszybszy sposób na ponowne wykorzystanie to oczywiście mrożenie i wekowanie gotowych produktów. Mrozić można chyba wszystko; chleb, mięso, sosy, ser, wędlinę, owoce, warzywa, gotowe dania. Mrożenie jest super sposobem, jednak trzeba kontrolować również zawartość zamrażalniki przy każdym wyjściu na zakupy. Często zdarzało mi się zapomnieć

KuchniaWeDwoje.pl
Młoda kapusta na żeberkach 147

Młoda kapusta to doskonały pomysł na wiosenny obiad. Ja dziś proponuję przepis na jej bardziej „sytą” wersję z dodatkiem żeberek. Można podawać samą albo z ziemniakami lub chlebem. Obowiązkowo z dodatkiem dużej ilości koperku. Uwielbiam maj w kuchni, same ulubione dania:) Młoda kapusta na żeberkach 1 główka młodej kapusty 1 kg żeberek trzy listki laurowe kilka ziaren pieprzu

Smaczny zeszyt
Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką 124

wymieszać w misce. 1/3 mieszanki odłożyć do posypania po wierzchu. Cebulę pokroić w piórka, tuńczyka odsączyć z zalewy. W żaroodpornym naczyniu układać plastry cukinii, na to ułożyć 1/3 chleba z serami, 2/3 tuńczyka, kilka próbek cebuli i 2 łyżki kaparów, zalać 1/3 sosu. Powtórzyć to jeszcze 2 razy i wierzch przykryć 4 warstwą cukinii. Posypać ją odłożoną bułką

Smaczny zeszyt
Zupa grochowa z szynką 140

zupy, gotować całość aż groch zmięknie. Całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać majeranek i wymieszać. Podawać zupę z szynką pokrojoną na kawałki i grzanką z chleba

Smaczny zeszyt
Jesienna sałatka z pieczonym topinamburem i orzechowym vinegretem 169

Małe, poczciwe bulwy zagościły na europejskich stołach w XVIIw. to zyskując, to znowu tracąc kulinarną popularność, aż w końcu zostały prawie całkowicie wyparte przez ziemniaki. Nazywane bulwami, bulbami, świnim chlebem, świnim orzechem, gdulami ziemnymi, świniakami, słonecznikami bulwiastymi lub bulwkowymi, karczochem jerozolimskim, gruszką ziemną, aż w końcu topinamburem. Ostatnia, chyba najbardziej znana i kojarzona nazwa pochodzi od francuskiego słowa topinambour, będącego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
LECZO Z CIECIERZYCĄ 118

świeżo posiekaną natką wymieszaną z kolendrą, posypuję parmezanem lub tartym żółtym serem. Leczo z ciecierzycą wspaniale smakuje z makaronem, kaszami rozmaitymi, ryżem, bagietką, grzankami np. czosnkowymi lub pajdą chleba, ot tak! Leczo z ciecierzycą jest pyszne, aromatyczne i poleca się na danie wege, kilka dni gotowania z głowy:) SKŁADNIKI: 2 cebule 400 g puszka kukurydzy (po odsączeniu

Zasmakuj Kuchni
Jak zrobić idealny domowy makaron? 178

Przygotowanie świeżego, domowego makaronu to zawsze chwila wielkiej satysfakcji. Przynajmniej dla mnie to chwila magiczna, porównywalna z pieczeniem chleba. Przygotowanie makaronu nie jest trudn ą  sztuk ą , warto spróbować i od czasu do czasu zastąpić kupny makaron własnoręcznie przygotowanym.  Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przygotować makaronu w domu, poniżej podzieliłam si ę  kilkoma sztuczkami i przepisami na makaron

La grande e la piccola cuoca
Kurczak na niedzielę – 6 przepisów 124

mają czasu. Ekspresowy kurczak, pieczony w bardzo wysokiej temperaturze, jest rumiany i chrupiący. Dla odmiany, jeśli zaliczacie się do tradycjonalistów z pewnością przypadnie Wam do gustu Kurczak faszerowany chlebem W Polsce jest to mało znana metoda pieczenia kurczaka, natomiast w kuchni anglosaskiej należy do dań absolutnie klasycznych. Przepis jest wart zrobienia choćby przez wzgląd na samo nadzienie. Kurczak w cytrusach

Niedzielny kucharz
Chlebowy pudding z dynią 112

ilością przypraw korzennych i odrobiną jabłka. Zapieczone pod warstewką cukru, podane z jogurtem lub śmietaną. Trzeba sobie jakoś radzić z tą jesienią. Do przygotowania puddingu można wykorzystać kilkudniowe resztki chleba i bułki, więc jest to też danie w duchu no waste. Pure z dyni warto przygotować więcej, i wykorzystać do innych jesiennych dań. Upieczcie od razu całą dynię, co prawda

Cooking for Emily
Fasolowo-pomarańczowa pasta 133

Pasta z fasoli to zawsze dobry pomysł na dodatek do chleba lub warzyw. Chętnie też dodaję ją do sosów, warzyw i makaronów. Najlepiej jednak smakuje na grzance. 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pomarańczy 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 5-6 łodyżek świeżego tymianku (bez zdrewniałych części) lub 1/4 łyżeczki suszonego ok. 20 g długo dojrzewającego owczego sera

Kucharzyca
Szakszuka z papryką i kiełbasą 151

nastąpi na patelnię wybijamy jajka. Doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu i zmniejszając ogień gotujemy pod przykryciem do czasu aż białko jajek się zetnie. Podajemy z kromką świeżego chleba lub bagietki

Smaki Na Talerzu
Rillettes z kaczki 127

godzin. Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Świetny dodatek do chleba. Aby przedłużyć trwałość mięsa, zagotowuję mięso z tłuszczem i gorące wlewam do wyparzonych słoików. Odstawiam słoiki do góry dnem. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki. Miesiąc spokojnie można trzymać

królestwo garów
Przepis na razowe kopytka z dyni w sosie kurkowym 149

dyni, czyli prosty przepis na kaszotto Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 30 min. Czas gotowania 30 min. Całkowity czas 1 godzina USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ

A to pestka