chleb - 26176 przepisów (strona:1035/1746)

PASZTET Z CIECIERZYCY I CZERWONEJ SOCZEWICY 170

Kremowy i pełen smaku pasztet z kaszy jaglanej, czerwonej soczewicy i korzeniowych warzyw. Dobrze trzymający formę i bardzo podzielny. Najlepszy na kromce pełnoziarnistego chleba lub opieczonej pszennej bułeczce.  Można podać na obiad, np. z mizerią z ogórka, sałatką grecką lub sosem tzatziki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, obsmażamy, a następnie dodajemy suchą kaszę i soczewicę

cool and minty
Szynka pieczona w pomidorach 398

wstawiłam z powrotem do piekarnika by stygło. Gdy wystygło wyjęłam je z sosu i owinęłam folią aluminiową i schłodziłam w lodówce. Tę część mięsa wykorzystaliśmy jako wędlinę do chleba. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje
25 PRZEPISÓW NA PYSZNE ŚNIADANIA 124

pyszne i ciekawe śniadania dla całej rodziny. Proste, smaczne i interesujące smaki! 1.  Tosty francuskie z owocami 2. Racuchy drożdżowe z jabłkami 3. Pasta z czerwonej soczewicy do chleba 4. Omlet ze szpinakiem i żółtym serem 5. Domowe bułeczki z suszonymi pomidorami 6. Zapiekane naleśniki z prażonymi jabłkami i kruszonką 7. Tosty z figą i serem 8. Budyń jaglany

SMYKWKUCHNI
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową… czyli z czym można jeść hummus? 135

dwóch puszek ciecierzycy wyszła niezła porcja. Wiadomo, wyrób domowy, krótki termin, więc dobrze byłoby skonsumować w parę dni. Z czym można jeść hummus? Hummus jest doskonałym dodatkiem do chleba, pity, krakersów, warzyw lub właśnie do sałatek. Najsmaczniejszy jest taki, przygotowany w domu i doprawiony po swojemu. Ta sałatka, to tylko propozycja i powstała ze składników, które akurat były w lodówce

Tajemnice Smaku
Szarlotka czy Charlotte? 99

króla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach rozszerzających się ku górze (tzw. forma szarlotkową) wykładano biszkoptami lub kawałkami białego chleba z masłem, potem wypełniano gęsta marmoladą owocową, zapiekano i podawano na ciepło. “* Jest pewne podobieństwo między szarlotką a charlotte – obie idealnie smakują na ciepło, szczególnie z dodatkiem lodów waniliowych

Tajemnice Smaku
Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish 109

fermentuje przez 6 – 12 godzin. A skąd te mądrości? Te i wiele innych informacji na temat pieczywa znajdziecie w książce “Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba”, Ken Forkish. Jesienią, kiedy dynie kuszą swoimi kształtami i kolorami, a przede wszystkim dostępnością i ceną warto zapiec je w piekarniku, przygotować purée, a potem dodawać

Tajemnice Smaku
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 116

W ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu różnych przepisów, jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto jest zazwyczaj wytwarzane

Tajemnice Smaku
Bruschetta z ricottą i szparagami 105

przekąska, właśnie z surowymi szparagami. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera* i po pierwszym przetestowaniu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Składniki pęczek zielonych szparagów garść liści świeżej bazylii sok z 1/2 cytryny 50 g drobno startego parmezanu (lub grana padano) i więcej do podania

Tajemnice Smaku
Cebule faszerowane mięsem i zapiekane pod parmezanem 103

Czerwona cebula wypełniona soczystym farszem mięsnym, zapiekana w pikantnym pomidorowo-winnym sosie z orzechami włoskimi. Ten przysmak możemy podać z chlebem, jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść  listków

Tajemnice Smaku
Ziemniaczane kotlety z twarogiem i szpinakiem, panierowane w panko 127

jogurtowy z czosnkiem lub tzatziki, dobrze smakują również z sałatką przygotowaną z mieszanych sałat i pomidorów. Smacznego! * Panko to japońska panierka w formie płatków  przygotowana z białego chleba bez skórki. Charakteryzuje się większą chrupkością niż bułka tarta oraz dużo mniejszą absorpcją tłuszczu podczas smażenia na głębokim oleju.  Panierkę panko możemy zakupić w większych sklepach na stoisku z azjatycką

Tajemnice Smaku
Chili con carne 224

wyśmienity smak. Dużym plusem tego dania jest łatwość przygotowania. Nie wymaga specjalnych umiejętności kuchennych i z pewnością wyjdzie każdemu. Chili con carne podawane jest najczęściej z ryżem lub chlebem. Na imprezę można przygotować je z chipsami nachos. Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni meksykańskiej . Składniki: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów krojonych

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bułeczki na śniadanie, lekko słodkie z makiem lub sezamem 147

kanapkę z żółtym serem lub dżemem. Do tego gorąca kawusia i humor poprawiony. Przepis na maślane bułeczki jest bardzo uniwersalny. Można z niego upiec bułeczki , długie paluchy lub chleb z formy . Bułeczki przypominają chałkę ale są bez kruszonki. Wystarczy posmarować je rozmąconym jajkiem aby uzyskały połyskującą skórkę. Dodatkowo można je posypać makiem lub sezamem. Z tego przepisu możecie upiec

codojedzenia
Pieczony ser brie 114

serek brie jest jedną ze skłądowych mojej fantastycznej deski przekąsek. Pyszny, ciepły i ciągnący. Czego chcieć więcej. Wystarczy że zanurzysz w nim kawałek chleba lub paluchy chlebowe, będzie genialnie. UWAGA KONKURS! Od dziś do piątku na moim Instagramie @nietylkopastapl mam dla Was genialny konkurs, w którym do wygrania jest przepiękna drewniana deska, idealna do serownia. Kliknij na zdjęcie z deską

nietylkopasta.pl
Jak sprawdzić świeżość mleka 117

świeżość mleka – poznasz kilka zasad dzięki, których już nigdy nie wypijesz zepsutego mleka. Produkt świeży czy niezdatny do spożycia? Często zadajemy sobie taki pytanie. Wiele produktów takich jak np. chleb, owoce czy warzywa gołym okiem widzimy siny nalot pleśni. Od razu widzimy, że produkt jest niezdatny do spożycia. Jak jednak rozpoznać świeżość mleka, bo przecież na nim nie widzimy nalotu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem 143

jabłkiem Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny, na świeżym pieczywie z ogórkiem kiszonym taki smalczyk

Księga-Smaku