chleb - 26176 przepisów (strona:1030/1746)

Bułki orkiszowe z ziarnami 103

starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nie została poddana modyfikacjom, dlatego uchodzi za dużo zdrowsze ziarno niż pszenica. Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do przygotowania pieczywa, zarówno chleba jak i bułek, szczególnie ta o wyższych typach, czyli pełnoziarnista. Orkisz ma lekko słodkawy smak i orzechowy aromat, co jest jego zaletą.  Wielkimi krokami zbliża się wrzesień, może więc

Smakowity Blog Kulinarny
Dookoła świata. Dania i smaki Australii 71

bardzo intensywny zapach i charakterystyczny smak. Jest to typowo australijska potrawa używana tylko w kuchni australijskiej i nigdzie więcej. Jest to pasta zrobiona z drożdży. Można nią również smarować chleb. Ważne jest aby tost był bardzo cienko posmarowany pastą, bo tylko wtedy smakuje. Pastę taką jedzą tubylcy, lecz innym nacjom taki rodzaj pasty raczej nie smakuje. Innym przysmakiem typowo australijskim

ProstePesto.pl
Wegański smalec z fasoli 110

Jestem wielbicielką smalcu - nie wiem dlaczego ale od dziecka , pajda chleba ze smalcem i ogóreczkiem albo jeszcze lepiej - musztardą to był największy rarytas. Taki tradycyjny smalczyk nie jest jednak za zdrowy i pozwalam sobie na niego bardzo, ale to bardzo rzadko. Znalazłam jednak alternatywę - ten smalec jest zdrowy, smaczny i prawie tak kuszący jak ten wieprzowy . Na pewno robi się

Kuchnia Pełna Emocji
Adżarskie chaczapuri – prosty przepis z Gruzji 96

odmiany. Nic dziwnego – w tym regionie od tysięcy lat uprawia się pszenicę oraz produkuje sery, więc chaczapuri było prostym i powszechnie dostępnym daniem dla ubogich. Dosłowne tłumaczenie chaczapuri to chleb z twarogiem. Chaczapuri jest tak popularnym daniem na Kaukazie, że ekonomiści stworzyli specjalny Khachapuri Index (odpowiednik Big Mac Index ), który odzwierciedla inflację na przykładzie podstawowych składników dania: mąki, sera, masła

smakowitehistorie.com
LECZO Z CUKINIĄ 219

korzennych przypraw jak kardamon czy goździki. Wiem, ze wszyscy uwielbiacie potrawy o pięknych i odważnych smakach - nic nie przebije dobrego, wyrazistego i świetnego leczo z cukinią ze świeżym, chrupiącym chlebem na zakończenie chaotycznego dnia :)      Istnieje wiele odmian  leczo z kabaczka.  Możesz je przygotować z papryki, z pieczarkami, kiełbasą lub parówkami, z pomidorami świeżymi

Moja Książka Kucharska
Zupa parzybroda – kuchnia podkarpacka 78

Boczek kroimy w kostkę i również dodajemy do parzybrody. Miękkie ziemniaki w kapuście rozgniatamy. Zupę doprawiamy i podajemy na gorąco. Jest kompletnym daniem, ale można też podać ją z chlebem.   Zupa parzybroda – kuchnia podkarpacka Zupa parzybroda – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na regionalne podkarpackie zupy i nie tylko w zakładce KUCHNIAPODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Domowa wędlina wieprzowa z żurawiną 70

Domowa wędlina wieprzowa z żurawiną z szynkowara pysznie smakuje na kanapkach, zwłaszcza ze świeżo upieczonym chlebem. Jest o wiele smaczniejsza od wędlin kupowanych w sklepach, a przed wszystkim zdrowsza, gdyż pozbawiona wszelkiego rodzaju chemii, którą lubią dorzucać producenci. Składniki na wędlinę wieprzową z żurawiną: 1, 2 kg łopatki wieprzowej 100 g żurawiny suszonej 120 ml wody łyżeczka żelatyny sól peklowa

e-PrzepisyKulinarne
TWAROŻEK DO SMAROWANIA NA KANAPKI 150

posiekany czosnek d) zieleń lub zioła e) solimy i pieprzymy do smaku 2) Całość miksujemy lub za pomocą widelca mocno rozgniatamy, na gładką masę.   3) Smarujemy na kromkę chleba lub bułkę  4) Na taki serek możemy położyć wędlinę, pomidor, ogórek..itp  i mieć pyszną kanapkę. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Chlebki pita 89

zaokrąglają się, a zaraz po upieczeniu można je nadziewać i od razu podawać. Są przepyszne! Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – proziaki –  kajzerki –  bagietki –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek z pesto –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów –  pieczywo na zakwasie –  pieczywo na drożdżach Ilość: 5-6 sztuk Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Pesto z cukinii i prażonego słonecznika 195

podsmażoną cukinią, ale to nie było to. Dopiero wersja z surową cukinią osiągnęła ideał Pesto możecie tradycyjnie dodać do makaronu, ale ja bardzo je lubię również jako dodatek do chleba Spróbujcie, może Wam również taka wersja przypadnie do gustu Pesto z cukinii i prażonego słonecznika Składniki na słoiczek pesto: 150 g cukinii 50 g ziaren słonecznika 50 g parmezanu

365 dni dookoła kuchni
Sałatka z Kurczakiem i Suszonymi Pomidorami 122

pokroić w paseczki i ułożyć na talerzu. Dodać ostudzonego kurczaka. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę tuż przed podaniem. Posypać sałatkę startym serem. Podawać z opiekanymi kromkami chleba. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z Kurczakiem i Suszonymi Pomidorami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Szakszuka z cukinią 94

szakszukę jest bardzo prosty i zajmuje kilka minut. Jest to również idealny pomysł na szybkie śniadanie. W wersji fit będzie posiłkiem sama w sobie, ja jem ją z dodatkiem chleba razowego z masłem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szakszuka z cukinią – Składniki 3 średnie malinowe pomidory, jak najbardziej dojrzałe, po sezonie mogą być pomidory z puszki pół dużej cukinii 1 cebula

To Musisz Wiedzieć
Gofry gryczane z komosą ryżową 101

przede mną wyzwanie testowania z bezpszennymi, bezglutenowymi mąkami. Niektóre z powstałych dań na stałe weszły do naszego menu. Mąka gryczana okazała się smakować nawet niemowlakom. Wychodzą z niej pyszne chleby , naleśniki , placki , kopytka czy gofry. Podane z domowymi powidłami – niebo w gębie! Dzisiejsza wersja wzbogacona jest w komosę ryżową i proso, przygotowana na mleku roślinnym, bez jajek. Danie wegańskie

Dorota Smakuje
Sałatka z makaronu ryżowego z paluszkami krabowymi 133

świetna propozycja na śniadanie lub na szybką przekąskę . Idealnie sprawdzi się na wynos, ponieważ makaron ryżowy genialnie zastąpi chleb! Jest też łatwa w przygotowaniu.   Składniki - 100 g lub więcej ugotowanego makaronu ryżowego , u mnie wstążki pokrojone na drobno - rzodkiewka - pomidor - ogórek gruntowy - szczypiorek, natka pietruszki drobno siekane - sól i pieprz do smaku - jogurt naturalny lub grecki - opcjonalnie paluszki krabowe

Z Kuchni Do Kuchni