chleb - 26176 przepisów (strona:1031/1746)

Ekspresowe bułeczki 184

Takie bułeczki są już na blogu - klik , ale warto przypomnieć, bo z tego co mi wiadomo bardzo dużo ludzi teraz wypieka w domu chleby i bułeczki.A te bułeczki nie wymagają wyrastania, są szybkie do zrobienia i smaczne. 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml letniej wody 150 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli

Moje domowe kucharzenie
BUŁKI GRAHAMKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 147

Polecam bardzo gorąco. Drożdże, do pewnego czasu towar deficytowy, pojawiają się już w sklepach coraz częściej tak, że jak mam już na wykończeniu, trafiam akurat na kolejne, a że chleby preferujemy na zakwasie, tak więc coraz częściej bywają u nas bułki- wszak drożdże trzeba zużyć... Do obtoczenia użyłam mąkę, miałam resztę otrębów, więc dodałam płatki owsiane- wyszło super. Wykorzystajmy

Smaczne Zdrowe
Gulasz cebulowy 102

nieco więcej wody. Przykryj garnek i gotuj gulasz na niewielkim ogniu przez około 3 godziny. Po tym czasie mięso powinno zmięknąć, a sos zgęstnieć. Gulasz podawaj z kaszą lub chlebem. Zobacz też inne przepisy na wieprzowinę Polędwiczki w ziołowej skorupce Szybkie czerwone curry Makaron ryżowy z wieprzowiną Szwedzkie klopsiki Schab ze śliwką Schab po azjatycku Zobacz też najnowsze przepisy : Gulasz

okolicepalnika.pl
Jak zrobić kebaba – 10 sposobów 116

Zobacz przepis Idealne ciasto na domową pitę Bardzo prosty przepis na pyszną, pachnącą pittę, którą możesz nadziać domowym kebabem, shawarmą lub gyrosem własnego wyrobu. Zobacz przepis Gyros z domowymi chlebami pita Pyszny domowy kebab. Bo gyros niczym właściwie nie różni się od kebaba. Poza sposobem podania. Z frytkami, chlebkiem pita gyros zmienia się w solidne, smakowite danie obiadowe. Zobacz przepis

Niedzielny kucharz
Chleb bez wyrastania 131

Jest to chyba najłatwiejszy i najszybszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić chlebki do pieca, bez wyrastania. Możecie użyć dowolnej mąki, może to być 1kg zwykłej pszennej. Możecie dodać dowolne ziarna i/lub płatki owsiane i zawsze się uda. Przepis od Małgosi z bloga Wędrówki po kuchni :) 800g mąki pszennej typ 405 200g mąki pszennej graham

Smakołyki Asi
DOMOWY SEREK SMAŻONY. Z CZARNUSZKĄ 129

takiego sklepowego otrzymamy ten pyszny przysmak. Aby wzbogacić jego smak (i wygląd) dodałam do mojego serka czarnuszkę, którą w przeciwieństwie do kminku - uwielbiam! Wyszło przepysznie! Taka pajda razowego chleba z domowym smażonym serem to przysłowiowe niebo w gębie ...💓 Składniki: (na 1 średniej wielkości miseczkę oraz 6 małych kokilek) 1 kg sera twarogowego tłustego (u mnie mielony) 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Walijskie Pichcenie
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 100

pancake – literalnie: ciasto z patelni. Z kolei francuskie określenie crêpe pochodzi od łacińskiego crispa , czyli zagięcie, zawinięcie. Podobno również starożytni Rzymianie chętnie jedli naleśniki nazywane placenta , czasem nawet zamiast chleba. A rzymscy legioniści rozpowszechnili przepis po prowincjach Imperium. Polski naleśnik prawdopodobnie pochodzi od prasłowiańskiego na lěsě (czyli na specjalnym ruszcie) – i stąd forma: nalěsьnikъ . Albo na listě (na liściu) – nalistьnikъ

smakowitehistorie.com
Kanapki z łososiem i serkiem 111

łososiem i labneh. Polecam tartinki z serkiem i łososiem z pomidorkami koktajlowymi na pumperniklu lub tartinki z łososiem i serem ricotta . Kanapki z łososiem i serkiem na roggenvollkornbrot (chleb żytni pełnoziarnisty) łosoś solony (gravlax) w zalewie oliwnej roggenvollkornbrot lub bagietka domowy serek labneh z jogurtu lub dowolny serek kanapkowy o smaku śmietankowym Do przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły chlebek roggenvollkornbrot

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczę blade, Pociągi, Zawodowy zawrót głowy - książki dla dzieci warte uwagi 102

zawrót głowy" Dzięki tej książeczce dzieci dokładniej przyjrzą się przeróżnym zawodom.  Poznają m. in. pilota, strażaka, policjanta, lekarza, rolnika, dowiedzą się jak wydobywa się węgiel, skąd bierze się chleb czy też co robi się w banku. Książeczka zawiera urocze ilustracje oraz krótkie teksty, które w sympatyczny i bardzo ciekawy sposób opowiadają o danych profesjach. Bohaterzy Zawodowic zdradzą jak wygląda

Di gotuje
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 129

pancake – literalnie: ciasto z patelni. Z kolei francuskie określenie crêpe pochodzi od łacińskiego crispa , czyli zagięcie, zawinięcie. Podobno również starożytni Rzymianie chętnie jedli naleśniki nazywane placenta , czasem nawet zamiast chleba. A rzymscy legioniści rozpowszechnili przepis po prowincjach Imperium. Polski naleśnik prawdopodobnie pochodzi od prasłowiańskiego na lěsě (czyli na specjalnym ruszcie) – i stąd forma: nalěsьnikъ . Albo na listě (na liściu) – nalistьnikъ

smakowitehistorie.com
Mąka z amarantusa 93

nieprzetworzonej jak i gotowanej. Popping jest uwielbiany nie tylko ze względu na swe właściwości zdrowotne, ale również wszechstronność i łatwość użycia. Dodawany jest do batoników zbożowych, jako dodatek do chleba, do sałatek i deserów. Artykuł Mąka z amarantusa pochodzi z serwisu SmartBake

SmartBake.pl
Mąka migdałowa 88

dań i deserów. Zastosowanie Mąka migdałowa ma szerokie spektrum zastosowań. Jest idealna do wypieków. Stanowi podstawę przyrządzania makaroników francuskich, pysznych ciasteczek o migdałowym aromacie. Może stanowić dodatek do chleba, nadając mu pyszny migdałowy aromat. Często dodawana jest do deserów. A nawet jako panierka lub marynata do mięs. Olej migdałowy choć pysznie pachnie, jednak nie nadaję się do pieczenia. Jednak warto

SmartBake.pl
Dlaczego ciasto rośnie? 103

pozwala im wydostać się na zewnątrz. Ta glutenowa błona jest rezultatem połączenia się gluteniny i gliadyny na skutek długiego wyrabiania ciasta. Drożdże piekarnicze to drożdże używane, do wyrabiania chleba i innych wypieków. Najlepiej rozmnażają się w temperaturze ok. 40*C. Wyróżniamy kilka typów drożdży piekarniczych : Typy drożdży piekarskich   Drożdże typu instant Drożdże aktywne suche Drożdże świeże Postać Żywa komórka

SmartBake.pl
Piankowanie :) 95

Piankowanie Piankowanie czyli wytwarzanie piany jest techniką znaną w kuchni tradycyjnej od bardzo dawna. Najczęściej ubijamy piany z białek , śmietany bądź mleka . Również chleb jest formą ubitej i utrwalonej piany. Często nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo piany są obecne w naszym życiu. Struktura, lekkość i delikatność pienistych potraw sprawia, że szczególnie odpowiadają one naszym kubkom smakowym. Dziedzinę nauki, zajmującą

SmartBake.pl