ciast zmieszamy ze sobą tym smaczniej! Nasza dzisiejsza bajadera powstała głównie z ciasta czekoladowego z sernikową masą. Niestety coś poszło nie tak i powstał zakalec. Jak się okazuje dodatek sernika naprawdę robi dobrą robotę i doskonale skleja całą masę. SKŁADNIKI: ok. 1 kg zakalca bez masy (mogą być to resztki ciast, skrawki, ciasteczka) * 150 g herbatników 125 g margaryny
Kuchnia od dwojgaJak nie mam czasu na pieczenie zawsze w pogotowiu czekają przepisy na zimno. Szybko i efektownie :) Najważniejsze, że robi się w parę chwil i nawet niespodziewani
Gotowanie z pasjąSiła zbóż na dzień dobry Śniadanie to bardzo ważny posiłek, który dodaje nam energię na resztę dnia. Takie serniczki z dodatkiem kukurydzianych płatków z kakao
Smakołyki Asiśrodę mieć przygotowane choć w części. Jeśli nie teraz to pod choinkę będzie idealne. Idealne do herbaty (moim zdaniem nie trzeba już słodzić:) ), jak i jako dodatek do np sernika, który już też przygotowałam - na co czekać :) Składniki: 1 duża cytryna cukier słoik ;) Przygotowanie: cytrynę dokładnie sparzyć - skórę wyszorować pokroić w plastry do wyparzonego słoika wkładam
Gotowanie z pasjąkupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować wigilijną kolację Domowa konfitura z żurawiny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarazy dzienne co raz dociskając gazę i związując jeszcze szczelniej. Z 800 g jogurtu powstaje ok. 250 g sera. Serek można użyć do smarowania pieczywa, do naleśników, do wypieku sernika. Może nam służyć jako zamiennik sera ricotta. Ja zaproponuje kulki serowe marynowane w oliwie. Takie kulki możemy wyjadać prosto ze słoika lub smarować na domowym chlebie najlepiej upieczonym na zakwasie
Themo przepisyPyszne połączenie sernika i makowca-do tego brzoskwinki i galaretka-pychotka.Najlepiej smakuje na 2,3 dzień-polecam na święta i nie tylko . Składniki: na ciasto: 1,5 szkl. mąki 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 1/2 kostki margaryny na masę makową: puszka masy makowej -ok 800-900 g ok 200 g bakalii 3 jajka
Swojskie jedzonkozastąpi jesienią i zimą kupne słodycze. Świetnie sprawdza się jako dekoracja – wygląda jak oblodzona, przysypana śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie ją ‘skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki. Żurawina jest twarda, cierpka i bardzo charakterystyczna w smaku. Na surowo i bez cukru
Karo in the Kitchendniu nie może na naszych stołach zabraknąć sernika oraz makowca. Propozycja połączenia tych d wóch smaków da nam pachnący i delikatny seromakowiec. Ciasto z korzennym spo dem do datkowo po dsyci świąteczny nastrój :) Skła dniki spó d (na blachę 32 x 24 cm) : 150g ciasteczek korzennych 50g masła Warstwa maku: 1 puszka gotowego maku 4 żółtka + 4 białka szczypta
ChilliJemyjabłek . Można podawać je na obiad, jako samodzielne danie lub jako słodką przekąskę czy podwieczorek. Często robię je wtedy, gdy nie mam co zrobić z twarogiem pozostałym przy pieczeniu sernika. Sernikowe placuszki to danie, którym zachwycą się i starsi i młodsi (mój mały synek zjadł ich ogromne ilości). Minusy tego dania? Ciągle chcesz więcej i więcej... Składniki: 50 dag białego
Pobite gary Barbarysłodko racuchy – ostatnio były naleśniki, więc to było zdecydowanie coś innego. Zamiast jabłek dodałam rodzynki, których miałam aż nadmiar w domu, pozostałości z przygotowywania chleba z rodzynkami i sernika. Wyszły tak pyszne, że nawet mój Mąż przed obiadem kilka podkradł;D Nie powiem – było to bardzo słodkie – pod każdym możliwym względem. Zaczynamy!;D Racuchy z rodzynkami Racuchy
Zasmakuj KuchniWitajcie, ciasta bez pieczenia mają tę zaletę, że robi się je szybko i nie trzeba zbyt długo czekać aby je zjeść (nie mam na myśli tutaj serników itp. ciast, które przed podaniem trzeba dobrze schłodzić). Dzisiejsza propozycja to deser w formie ciasta o smaku orzechowo - kokosowym. Jest prosty i szybki w przyrządzeniu. Do jego przygotowania użyłam foremki tzw. "keksówki
Health-Fit-LifeZawsze lubiłam zapach lawendy, dlatego w tym roku często eksperymentuję z jej…smakiem! Dodaję ją do deserów, moich serników, często używam lawendowego miodu, a ostatnio z dodatkiem lawendy kręcę domowe kremy i masła do ciała. Tym razem ze sklepowej półki zdjęłam brzoskwiniowy dżem z lawendą firmy Łowicz. Lawenda jest wyczuwalna w konfiturze, lecz nie dominuje smakowo. Pomyślałam, że drożdżóki
Raj dla PodniebieniaJestem wielkim miłośnikiem wszelkich deserów na zimno, uwielbiam też ciasta z dodatkiem kawy. I tak połączyłam to razem i powstało to ciacho :) Polecam jest delikatne, nie
Pani na deserKolejna odsłona "sernika" na bazie kaszy jaglanej. Tym razem w wersji... marchewkowej. Pierwotnie miała pojawić się dynia, ale jakoś nieszczególnie spieszyło mi się do pobliskiego warzywniaka, więc wykorzystałam to, co akurat leżało w lodówce. Marchewkowe ciasto zapewne doskonale znacie, ale co powiecie na jego odnowioną, wegańską wersję? Z dużą dawką cynamonu, daktylowego karmelu i rodzynek.... Skłamałabym mówiąc
Kuchnia Ellie