chleb - 26516 przepisów (strona:1060/1768)

SZYBKIE PODPŁOMYKI 161

Pyszne, szybkie podpłomyki, to idealna alternatywa dla domowego chleba. Nam posmakowały tak bardzo, iż były już 2 razy i to dzień po dniu. Bajeczne, błyskawiczne, przepyszne, nic tylko zakasać rękawy i w dosłownie pół godziny, możemy wyczarować domowe pieczywo. Inspiracją był ten przepis Składniki: - 240-250g mąki orkiszowej typ700 lub 450 lub pszennej typ650 - 100ml (g) letniej wody

Smaczne Zdrowe
Przepis na kanapki croissants 222

smaki wolą jednak kanapki croissants z obfitą wkładką. Kanapki to bardzo fajne danie na śniadanie lub kolację. Jemy w domu często kanapki i wtedy wymyślam wypasione kanapki z różnego chleba, kanapki na gorąco czy kanapki na zimno . Kanapki croissants 4 porcje Składniki: 4 croissants 200 g wędzonego na ciepło łososia garść sałaty 1 mała czerwona cebula 2 małe awokado

codojedzenia
Jajka – co wiesz o nich? Ciekawostki i fakty 111

sadzone, smażone, w koszulce. Stanowią niezbędny składnik wielu potraw i wypieków. Przygotowuje się z nich omlety, jajecznicę, faszeruje się je, smaży z nich naleśniki, gotuje makarony, robi pasty do chleba, farsze i sałatki. Żółtka jaj są podstawowym składnikiem majonezów, kremów, ciast i deserów. W kuchni można również korzystać z jajek przepiórczych (w sprzedaży dostępne są jaja świeże i marynowane), kaczych

codojedzenia
Przepisy na Sylwestra w domu! 145

Panów, jeśli wolą mocniejsze trunki. O to moje podpowiedzi, na różne typy imprezy Sylwestrowej! PRZEKĄSKI NA SZYBKO "NA RAZ"! Na domówkach sprawdzają się zawsze pasty, czy to te do chleba, krakersów, chlebków pita czy warzyw. Pasty, której nie może zabraknąć to guacamole, podaję Ci dwa przepisy na tą pastę. Wystarczy, że kupisz bagietkę, pokroisz na plastry, skropisz oliwą z oliwek

SMYKWKUCHNI
Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną 152

naszym blogu widzimy, że Wy również lubicie nadziewanego kurczaka. Nasz przepis na kurczaka faszerowanego wątróbką to absolutny hit Niedzielnego Kucharza. Gorąco polecamy Wam też przepis na k urczaka faszerowanego chlebem – klasyk amerykańskiej kuchni, prosty, a naprawdę niesamowity. Jak pieczemy kurczaka Dzisiejszy przepis wzięliśmy od Karola Okrasy . Zmieniliśmy w nim tylko jedno: kurczaka pieczemy bez przykrycia. Za to obracamy go podczas

Niedzielny kucharz
łazanki z pieczarkami na swojskim oleju rzepakowym 110

naszym podzamkowym targówku u znajomej handlarki. Kiedyś dawno temu, jak byłam dzieckiem rodzice siali rzepak. W grudniu tata jeździł z ziarnem i przywoził buteleczki świeżutkiego oleju rzepakowego. Pamiętam ten chleb, posmarowany olejem i pokrojoną na to cebulkę – smak z dzieciństwa. Do dziś tak samo jak w moim rodzinnym domu używam tego oleju. Łazanki smakują nam tylko właśnie

Pieprzyć z Fantazją
Potrawka z kurczaka 106

Według zasady powinna być pomidorówka – no i jest. Powinno też być jakieś cudo z mięsa rosołowego – no nie ma. Gotowałam rosół na samych szyjach. Mięso znikło na chlebie z masłem. Zamrażalnik dość duży ma swoją zaletę. Potrafi zaskoczyć. Wygrzebałam ze spodu piersi z kurczaka. Ilość połówek nie była zadowalająca. Po wyrażeniu zgody przez rodzinę zrobiłam piersi z kurczaka

Pieprzyć z Fantazją
Boczek duszony w piwie 112

cebulką. Pyszne to było, jednak tamto danie było bez piwa. A piwo tu daje wiele: kolor i smak. Polecam z dodatkiem pieczywa czosnkowego…..albo grubą pajdą zwykłego chleba. Na koniec wielkie DZIĘKUJĘ za uchylenie rąbka tajemnicy Smacznego! Lidka Artykuł Boczek duszony w piwie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Dzień Dziecka. Wspomnienie dzieciństwa 109

serce ściska. Dlaczego? Ptaszki śpiewały, sąsiedzi co mieli obok pola przychodzili pomagać. Siadaliśmy wszyscy później na miedzy i piliśmy kompot z bańki na mleko z jednego kubka i zajadaliśmy chleb czasami z konserwą. Wesoło było, mimo zmęczenia Podczas wykopków były inne atrakcje. Z bratem sporo starszym mieliśmy w zwyczaju rzucać się czymś co nam wejdzie pod rękę akurat. Jak było

Pieprzyć z Fantazją
Kajzerki domowe 112

Czasami cieszę się, że uda mi się przewidzieć różne sytuacje. Właśnie taka się zdarzyła. Nie kupiłam pieczywa na weekend. No ale po co ma się mąkę i drożdże? Z chleba zrezygnowałam a upiekłam dla odmiany bułeczki. To akurat pomysł mojej córki. Kiedyś z samego rana zanim obudziliśmy się z mężem, córka razem z przyjaciółką upiekły nam na śniadanie właśnie

Pieprzyć z Fantazją
Strogonow 104

Zresztą nic nie jest sztywno określone, że tak ma być a nie inaczej. Przed podaniem posypałam świeżo posiekaną natką z pietruszki. Podałam z kaszą jęczmienną. Ja zjadłam z pajdą chleba. Ładnie jednak wygląda  i smakuje jak poda się z puree Danie „na bogato”. Jednak polecam zrobić takowe. To jest pyszne! Pozdrawiam i życzę smacznego! Lidka Artykuł Strogonow

Pieprzyć z Fantazją
Domowy zakwas na żurek 98

liść laurowy. Niektórzy robią na samej mące, wodzie i czasami czosnku. Pewnie też smaczny. Do zrobienia mojego zakwasu był mi potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe ząbki czosnku. Rozgniotłam go w łupinkach

Pieprzyć z Fantazją
Wigilijna kapusta z grzybami na rzepakowym oleju 102

rzepakiem do tłoczenia, przywoził potem gotowe buteleczki aromatycznego oleju. I tak było co roku przed każdymi świętami. To takie ciepłe wspomnienie dzieciństwa…. Takim świeżo tłoczonym olejem smarowało się chleb i posypywało cebulką. Jakie to było pyszne!  Składniki na 1 kilogram kapusty kiszonej: * 1 kg kapusty kiszonej * ok. 15 dkg grzybów suszonych * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1/5 szklanki

Pieprzyć z Fantazją
Boczek duszony w piwie 74

nadmiar płynu odparował. Przed podaniem oprószyłam pieprzem. Boczek duszony w piwie ma piękny złoty kolor. Smakuje przy tym niesamowicie. Polecam z dodatkiem pieczywa czosnkowego albo grubą pajdą zwykłego chleba i kiszonym ogórkiem. Na koniec wielkie DZIĘKUJĘ za uchylenie rąbka tajemnicy Smacznego! Lidka Artykuł Boczek duszony w piwie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania