dwóch puszek ciecierzycy wyszła niezła porcja. Wiadomo, wyrób domowy, krótki termin, więc dobrze byłoby skonsumować w parę dni. Z czym można jeść hummus? Hummus jest doskonałym dodatkiem do chleba, pity, krakersów, warzyw lub właśnie do sałatek. Najsmaczniejszy jest taki, przygotowany w domu i doprawiony po swojemu. Ta sałatka, to tylko propozycja i powstała ze składników, które akurat były w lodówce
Tajemnice Smakukróla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach rozszerzających się ku górze (tzw. forma szarlotkową) wykładano biszkoptami lub kawałkami białego chleba z masłem, potem wypełniano gęsta marmoladą owocową, zapiekano i podawano na ciepło. “* Jest pewne podobieństwo między szarlotką a charlotte – obie idealnie smakują na ciepło, szczególnie z dodatkiem lodów waniliowych
Tajemnice Smakufermentuje przez 6 – 12 godzin. A skąd te mądrości? Te i wiele innych informacji na temat pieczywa znajdziecie w książce “Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba”, Ken Forkish. Jesienią, kiedy dynie kuszą swoimi kształtami i kolorami, a przede wszystkim dostępnością i ceną warto zapiec je w piekarniku, przygotować purée, a potem dodawać
Tajemnice SmakuW ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu różnych przepisów, jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto jest zazwyczaj wytwarzane
Tajemnice Smakuprzekąska, właśnie z surowymi szparagami. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera* i po pierwszym przetestowaniu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Składniki pęczek zielonych szparagów garść liści świeżej bazylii sok z 1/2 cytryny 50 g drobno startego parmezanu (lub grana padano) i więcej do podania
Tajemnice SmakuCzerwona cebula wypełniona soczystym farszem mięsnym, zapiekana w pikantnym pomidorowo-winnym sosie z orzechami włoskimi. Ten przysmak możemy podać z chlebem, jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść listków
Tajemnice Smakujogurtowy z czosnkiem lub tzatziki, dobrze smakują również z sałatką przygotowaną z mieszanych sałat i pomidorów. Smacznego! * Panko to japońska panierka w formie płatków przygotowana z białego chleba bez skórki. Charakteryzuje się większą chrupkością niż bułka tarta oraz dużo mniejszą absorpcją tłuszczu podczas smażenia na głębokim oleju. Panierkę panko możemy zakupić w większych sklepach na stoisku z azjatycką
Tajemnice Smakuwyśmienity smak. Dużym plusem tego dania jest łatwość przygotowania. Nie wymaga specjalnych umiejętności kuchennych i z pewnością wyjdzie każdemu. Chili con carne podawane jest najczęściej z ryżem lub chlebem. Na imprezę można przygotować je z chipsami nachos. Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni meksykańskiej . Składniki: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów krojonych
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekanapkę z żółtym serem lub dżemem. Do tego gorąca kawusia i humor poprawiony. Przepis na maślane bułeczki jest bardzo uniwersalny. Można z niego upiec bułeczki , długie paluchy lub chleb z formy . Bułeczki przypominają chałkę ale są bez kruszonki. Wystarczy posmarować je rozmąconym jajkiem aby uzyskały połyskującą skórkę. Dodatkowo można je posypać makiem lub sezamem. Z tego przepisu możecie upiec
codojedzeniaserek brie jest jedną ze skłądowych mojej fantastycznej deski przekąsek. Pyszny, ciepły i ciągnący. Czego chcieć więcej. Wystarczy że zanurzysz w nim kawałek chleba lub paluchy chlebowe, będzie genialnie. UWAGA KONKURS! Od dziś do piątku na moim Instagramie @nietylkopastapl mam dla Was genialny konkurs, w którym do wygrania jest przepiękna drewniana deska, idealna do serownia. Kliknij na zdjęcie z deską
nietylkopasta.plświeżość mleka – poznasz kilka zasad dzięki, których już nigdy nie wypijesz zepsutego mleka. Produkt świeży czy niezdatny do spożycia? Często zadajemy sobie taki pytanie. Wiele produktów takich jak np. chleb, owoce czy warzywa gołym okiem widzimy siny nalot pleśni. Od razu widzimy, że produkt jest niezdatny do spożycia. Jak jednak rozpoznać świeżość mleka, bo przecież na nim nie widzimy nalotu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnejabłkiem Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny, na świeżym pieczywie z ogórkiem kiszonym taki smalczyk
Księga-Smakuzostało, ale ostatnio coś mi się zmienia i chodzą za mną żółtka takie pyszne płynące. Człowiek się zmienia tak jak i jego upodobania kulinarne. Do podania tego śniadania, zamiast chleba użyłam paluszki ze słomki ptysiowej pełnej nasion. To nowy produkt firmy Brześć, dlaczego o tym piszę ? Bo zmienili skład słomki i teraz w nich nie znajdziemy utwardzanego tłuszczu i innych
Kuchnia na wzgórzuWszystkie składnikidodajemy do krewetek i doprawiamy do smaku. Na gorącej oliwie smażymy kromki pieczywa – z obu stron, aż będą chrupiące. Ściągamy z patelni. Sałatkę z krewetek rozkładamy na kromkach chleba i podajemy od razu Artykuł Grzanki z krewetkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEChlebek pita (z greckiego pita- to placek), to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu. To ciasto z mąki, drożdży i wody, do którego możemy
Smaczne Zdrowe