pieprz czarny mielony 3 g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 6 g/kg -woda 250 g i 100 g po 12 godz. Wykonanie Mięso myjemy i mielimy na sitku -boczek fi 4 mm -łopatkę fi 8 mm -karkówkę na szarpaku Następnie dodajemy sól i przyprawy oraz czosnek i mieszamy do kleistości w trakcie mieszania dajemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy) sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku opcjonalnie można dodać chrzan lub jabłko lub startą na wiórki marchewkę opcjonalnie doprawić ulubionymi ziołami (np. tymianek, rozmaryn, cząber) lub mieszanką tandoori masala ( tutaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapokroić i gotować aż do miękkości. Odlać wodę i zblendować na puree. 2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 3. Zmielić siemię lniane (można także kupić gotowe) 4. Zmieszać mielone siemię lniane z wodą i czekać aż zgęstnieje. 5. Połączyć dokładnie wszystkie suche składniki, następnie dodać mokre, a na koniec zmieszać z siemieniem lnianym. Wszystko zblendować na gładką masę
Pland based fillepowoli dodawać po jednym jajku. Dokładnie wszystko wymieszać. Mąkę tortową,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. dodawać do masy po łyżce cały czas mieszając. Dodać mielone migdały,skórki z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz rum. Ponownie wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia PokoleńDanie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 6 łyżek sezam 5 łyżek pestki słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy
Kucharzycarobi. Oczywiście można dodać do nich jeszcze więcej składników. Ja skończyłam na dwóch dodatkach. Składniki: Filet z kurczaka ( dowolna ilość ) Plastry baleronu ( tyle ile będziemy mieli kotletów ) Ogórki kiszone Sól Pieprz Słodka mielona papryka Suszona pietruszka Olej do smażenia Wykonanie: Fileta kroimy wzdłuż ( aby uzyskać 2 kotlety ). Delikatnie rozbijamy je pod folią. Każdego kotleta przyprawiamy solą, pieprzem i papryką
Smaki Ewyłyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 łyżeczka sody łyżka octu spirytusowego ½ szklanki mleka 3 jabłka polewa: 100g czekolady 50ml śmietanki kremówki pestki dyni do posypania Sposób przygotowania: Płatki owsiane mielimy na mąkę. Potrzebujemy 1,5 szklanki zmielonych czyli około 2 szklanek przed mieleniem. Daktyle pozbawiamy pestek i mielimy w maszynce do mięsa lub stopniowo, pulsacyjnie rozdrabniamy blenderem. Jabłka myjemy, obieramy
Pyry na GazZdrowy deser :) Trufle Składniki orzechy włoskie 1 szklanka słonecznik łuskany 1/2 szklanki kakao 1/3 szklanki syrop klonowy 2 łyżki mielone orzechy włoskie do obtoczenia Sposób przygotowania Słonecznik i orzechy … Czytaj dalej Trufle
czarrna od kuchnipanierce, które smakują jak kotlety schabowe :) Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub mąka z ciecierzycy) 1 łyżka papryki czerwonej 1/2 łyżeczki mielonego chili Wykonanie: Ciecierzycę mielimy w młynku (na grubo) Dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotowe
Apetyt na ZieloneIdealna kolacja dla mojego partnera :) Składniki 250 g zmielonej szynki wieprzowej 100 g wędliny drobiowej 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1 jajko 2-3 suszone pomidory
czarrna od kuchniszczęście można przygotować bez użycia miksera. Spód nie jest słodki, dżem kwaśny, a masa kajmakowa równoważy smak. Migdały mieliłam w blenderze, niezbyt drobno. Można kupić gotowe już zmielone. Spód : 170 g mąki pszennej ( ja użyłam 450 ) 70 g mielonych migdałów 150 g masła Jajko Składniki połączyć, zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i wstawić
Niebieski kubek z kawaPrzepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona fi 8mm Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g?kg -pieprz czarny 2 g /kg -bazylia 1 g/kg -oregano 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -zioła prowansalskie 0,5 g/kg -czosnek zgnieciony(...)posolone mięso dokładnie mieszamy dodajemy wodę i pozostawiamy w lodówce na 48 godz mieszając co 12 godz. Po 48 godz mięso z łopatki pocięte w kawałki 4x4 cm mielimy na sitku fi 8 mm i dodajemy do drugiego mięsa w plastrach.Dalsza czynność to dodawanie przypraw dajemy je stopniowo i mieszamy. Mięso z przyprawami dobrze wymieszane chowamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Kolejna wersja drobiowych roladek. Tym razem nadziałam je camembertem i żurawiną. Jako panierki użyłam wiórek kokosowych ale mogą być też mielone migdały czy orzechy albo po prostu bułka tarta. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 150 g serka camembert 2 garście całej żurawiny suszonej sól, pieprz olej Rapso do smażenia wiórki kokosowe Kresto do panierowania 1 duże
Monia miesza i gotujemięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed świętami znacznie łatwiej było je kupić. Stąd w tym kryzysowym przepisie taki rarytas :) Dzisiaj płatków owsianych
Trzeci talerzRobiliście kotlety jajeczne? Jak nie, to koniecznie musicie spróbować. Pokochają je dzieci, jak i dorośli. Robi je się podobnie jak kotlety mielone, tylko mięso zastępujemy ugotowanymi jajkami, a cebulkę- szczypiorkiem. Składniki: 8 ugotowanych jajek, 1 jajko surowe, 1 pęczek szczypiorku, 2-3 łyżki bułki tartej_ do obtoczenia, sól, pieprz, podałam z kaszą owsianą Cenos. Przygotowanie: Ugotowane jajka
Aga w kuchni