nich nie słyszało. A szkoda, bo są bardzo smaczne, u mnie w domu przygotowywane są zawsze w okresie świątecznym. Najczęściej robimy z nich takie kuleczki, wyglądające jak kotlety mielone, zalane zalewą octową z dużą ilością cebuli. Są doskonałą przekąską nie tylko na świąteczny stół, ale także na wszelkie imprezy jako zakąska do wódki. Gdyby ktoś nie wiedział
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według upodobań) - 2 jajka - sól morska - świeżo mielony pieprz (do smaku) - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego Dodatkowo (do wyboru): - natka pietruszki - przesmażony boczek z cebulką - ugotowany rosół Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe(...)przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. W międzyczasie szykujemy farsz. Na patelni przesmażamy boczek z cebulą. Ugotowane mięso, warzywa, czosnek, przesmażony boczek z cebulą mielimy maszynką. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, cienko wałkujemy (pozostałe ponownie przykrywamy ściereczką
mojewypiekiinietylkojaglaną, pomidorami i cukinią? Pewnie nie, dlatego szybko przedstawiamy Wam to smaczne danie. Potrawa jest bez mięsa ale dla chętnych jak najbardziej można do farszu dodać podsmażone mięso mielone. W ostatnim czasie kasza jaglana dość często gości na naszym stole. To samo zdrowie, więc korzystamy z tego dobrodziejstwa. Składniki: - puszka pomidorów - 250 ml przecieru pomidorowego - woreczek kaszy
Pan i Pani Smith w kuchnimasą wykładamy wyłożona papierem do pieczenia tortownicę (25 cm średnica) i wstawiamy do lodówki. przygotowanie gruszek: 5 twardych gruszek 800 ml wody 5 goździków 2 laski cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami, wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy gruszki i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie(...)serka mascarpone 200 g cukru 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 21/2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 4 jajka 200 g gorzkiej czekolady wykonanie: Twaróg mielimy 3 razy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem. Następnie dodajemy czekoladę i miksujemy. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy. Na końcu dodajemy wymieszane mąki
Domowy Smak Jedzeniaczubryca czerwona (lub mieszanka rozmarynu, papryki słodkiej, papryki chili, pieprzu czarnego, cząbru, papryki ostrej, czosnku granulowanego, kozieradki i soli – bo z tego właśnie składa się czubryca) Ugotowane wcześniej mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa na oczkach 3 mm. Dokładnie oczyszczoną wątróbkę smażymy na oleju. Studzimy i również mielimy w maszynce. Do gorącego bulionu dodajemy kaszę manną i odstawiamy
Marder&Marder Manufacturejest pyszne i porcję można zamrozić. Po pracy mam gotowy obiad. Danie to nie traci walorów smakowych podczas mrożenia. Składniki na pulpety: 1/2 kg mielonej karkówki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku sól pieprz olej do smażenia pulpetów Składniki sosu pomidorowego: 1 duża cebula pokrojona(...)łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cukru pieprz szklanka bulionu warzywnego sól do smaku Wykonanie: Najpierw robimy pulpety. Do miski wkładamy wszystkie składniki pulpetów, które przygotowujemy następująco: Mięso i cebulę mielimy w maszynce. Ja w sklepie zazwyczaj proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą mocno namoczoną wodą oraz jajko
Smak mojego domusłoniny 0,5kg podgardla 4 szalotki 1 jabłko 1,5 łyżki chili w proszku 1 łyżka mielonego pieprzu kolorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka soli Słoninę i podgardle mielimy w maszynce na sitku o średnich oczkach albo kroimy nożem w niewielką kostkę. Topimy wszytko w rondlu na średnim ogniu przez około 0,5 godziny. Musimy wszystko dokładnie wytopić, jednocześnie
Marder&Marder Manufacturesól do smaku Opcjonalnie: - 2/3 łyżeczki czerwonej pasty curry - kawałek świeżej papryczki chili (dałam chili z młynka) Dodatkowo do podania: - ostra lub/i słodka papryka w proszku - lub świeżo mielone chili - lub kawałek świeżej papryczki chili - lub świeże listki kolendry Kukurydze obrać z liści, umyć i nożem obciąć ziarna ruchami od góry ku dołowi. W garnku z grubym dnem
Smaczne ZdroweWszyscy bardzo lubimy kotlety mielone. Staram się zawsze, by zawierały jakiś zdrowy dodatek. Dzisiaj padło na kaszę jęczmienną, która niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie. Kotlety wyszły przepyszne i co najważniejsze, wyszło ich o wiele więcej niż z samego mięsa. Polecam serdecznie!!! 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepłaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Cebulkę obieramy , siekamy i rumienimy na odrobinie tłuszczu , aż zrobi się miękka i złota . Odstawiamy do wystudzenia . Makaron przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach ( zrobią się dość kleiste dżdżownice -tak ma być " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , podsmażoną cebulkę i ser równiez przepuszczamy przez maszynkę . Wszystko wkładamy
Ogrodnik w podróżydanie jest bardzo dobre! Polecam równie przepis na papryki faszerowane kurkami. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 6 sztuk- papryki żółte około 10 pieczarek 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera sól, pieprz, zioła prowansalskie natka pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 100 g kaszy jaglanej w woreczku układamy na durszlaku, płuczemy pod bieżącą zimną wodą(...)nasienne, płuczemy. Obgotowujemy paprykę w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odwracamy i pozostawiamy do wyschnięcia. Pieczarki oczyszczamy i płuczemy na sicie, kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy. Mięso wieprzowe mielimy. Rozgrzewam patelnię, wlewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy co jakiś czas mieszając. Do niej dodajemy mięso, mieszamy, podsmażamy. Na koniec wrzucamy pieczarki, mieszamy co jakiś czas aż zmiękną. Na koniec wrzucamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdy dobrze zna. W moim domu było to popularne i ulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi polałam masłem tymiankowym. Było pysznie! Składniki na ciasto (na około 50 średnich pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej(...)rosołu sól i pieprz 1 biała cebula szczypta kuminu 2 łyżki oleju do gotowania 1 łyżka masła 1/3 szklanki rosołu do podania: masło tymiankowe* Mięso, warzywa i grzyby mielimy. Cebulę siekamy bardzo drobno i smażymy na maśle. Doprawiamy kuminem i solą. Zmielone mięso mieszamy z rosołem i smażoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka
Mango Papajabrakuje mi pomysłu na obiad idę w te najprostsze rozwiązania jak kotlety schabowe, mielone czy schab w sosie. Jednak zawsze chce się coś urozmaicić w daniu, dlatego postanowiłam zapiec kotlety z piersi z kurczaka z kilkoma dodatkami :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 jajko, kilka plasterków cienkiego sera żółtego, 4 oliwki czarne, 2 suszone pomidory w oliwie, sól
Aga w kuchniugotowanych i surowych (u mnie na 6 mięciutkich klusków - 1kg surowych i 330g już ugotowanych) 1 jajko sól mąka ziemniaczana farsz: ok. 300g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego (najlepiej tłustego) jeśli(...)mięso jest bardzo chude potrzeba będzie zmielić odrobinę słoniny 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 1 jajko sól, pieprz do smaku Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy przez maszynkę. Surowe ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach (czyli na tak zwanej części "do ziemniaków"). Starte ziemniaki dobrze odciskamy przez gazę/pieluchę tetrową do miski. Odciśnięty sok zlewamy
Kuchenna Kontrrewolucya