kiełbasa jałowcowa Temu, kto choć raz spróbował, dobrze zrobionej kiełbasy jałowcowej własnego wyrobu, n ie trzeba tłumaczyć jaki to specjał. Wszyscy pozostali, którzy do tej pory, nie mieli okazji spróbować tej wędliny. Muszą koniecznie przeczytać poniższy tekst, a następnie zabrać się, do przyrządzenia własnej jałowcowej kiełbasy składniki na pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy(...)solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe klasy III na sicie 4 mm -wieprzowe klasy II na sicie
Miód i pieprzspecjalne okazje robimy faszerowane pieczarkami,które pojawiły się już na blogu lub te,które proponuję dzisiaj.Zawsze okazują się hitem przyjęcia Składniki: ok 15-20 skrzydełek ok 1 kg mielonego mięsa(karczek lub łopatka) 1-1,5 cebuli jajko czosnek sól,pieprz przyprawa do kurczaka czubryca czerwona przyprawa do mięsa wieprzowego(u mnie bezglutenowa) Umyte skrzydełka należy wytrybować(...)czosnku połączyć z przyprawą do kurczaka i solą ale tylko wtedy gdy nie ma jej w przyprawie.Smarujemy pojedynczo skrzydełka i odstawiamy do lodówki na parę godzin. W tym czasie mielimy mięsko z cebulą,dodajemy pół główki wyciśniętego czosnku,sól,pieprz,czerwoną czubrycę i przyprawę do mięsa wieprzowego oraz jajko.Dokładnie mieszamy.Przygotowane wcześniej skrzydełka napełniamy mięsnym farszem,układamy na blasze
Niespełnione zdolności kulinarneprzypalić sezamu), do momentu aż zmieni kolor na lekko złocisto brązowy, i nabierze orzechowego aromatu. Uprażony sezam (zamiast na patelni, możemy uprażyć piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy ziarna przez 5-7 minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem ciepła i uwalniania się oleju, w naturalny(...)sposób zawartego w sezamie) na bardziej plastyczną, aż w końcu osiągnie konsystencję masła. W tym momencie przerywamy mielenie, przekładamy sezamową masę do miski. Teraz dodajemy do sezamu lekko podgrzany miód i całość dokładnie mieszamy. Niewielki pojemnik wykładamy pergaminem i układamy w nim połowę masy. Następnie na wierzch układamy bakalie i przykrywamy pozostałą częścią chałwy. Całość ugniatamy
Miód i pieprzskoro dostałam to koniecznie trzeba je wykorzystać i stąd powstały te pełnoziarniste bułki. Jednakże potrzebny będzie tutaj młynek, ja użyłam swój stary młynek do mielenia kawy. Bułki są przepyszne i znikają błyskawicznie. Bułki z mielonym ziarnem pszenicy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: klopsiki: mięso indycze mielone (500 g), sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprz ulubiony makaron sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek
Karczma HonoriettyStudzimy. Do roztartego kalafiora dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, starty żółty ser, koncentrat, bułkę tartą, jajko i przyprawy (z solą). Całość rękoma wyrabiamy na jednolitą masę (jak na mielone). Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (na średnim ogniu
Kolorowy Przepisownikdanie które uwielbiam,jest odrobinę pracochłonne ale na pewno nie jest trudne do wykonania-a efekt zachwyci każdego smakosza,idealna z lekką sałatką ze świeżych warzyw SKŁADNIKI: MIĘSO MIELONE Z ŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM
Swojskie jedzonkoSOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY Z MĄKĄ DODAJEMY DROŻDŻE I POZOSTAŁE SKŁADNIKI,WYRABIAMY CIASTO.ODSTAWIAMY(...)RAZEM Z KAPUSTĄ),CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I PODSMAŻAMY,MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI FARSZU I DOPRAWIAMY DO SMAKU. NA FARSZ MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY
Swojskie jedzonkotylko są bardzo smaczne i zdrowe ale również można dowolnie modyfikować ich smak dodając warzywa, które aktualnie mamy pod ręką. Żeby danie było pełnowartościowe dodaję do niego mięso mielone
Pyry na Gazpatelnię i prażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez dziesięć minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem uwalniania się oleju, w naturalny sposób zawartego w orzechach(...)bardziej plastyczną, aż w końcu osiągnie konsystencję masła. W tym momencie dodajemy miód i mielimy tak długo, aż całość zacznie mocno gęstnieć. Przesypujemy migdałową masę do miski, dodajemy do niej posiekane drobno bakalie i mieszamy ze sobą( możemy również bakalie wrzucić do blendera i zmiksować z migdałami i miodem). Z masy formujemy w dłoniach niewielkie wałeczki ( łatwiej to zrobić
Miód i pieprzzrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał. Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotować do momentu, aż papryka będzie ugotowana, nie powinna być rozgotowana, ma zachować swój kształt. Leczo jest smaczne zarówno
Kuchcik gotujeżółta 4 pomidory sól i pieprze papryka słodka i ostra mielona jarzynka do smaku czosnek niedźwiedzi z płatkami pomidorów do smaku oliwa PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka mielimy, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki oliwy i podduszamy doprawiając papryką, jarzynką i pieprzem. Marchewkę obieramy i wraz z patisonem ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do kurczaka i podduszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczka mielonego kminku sól i pieprz 1. Kaszę solimy i zalewamy wrzątkiem, a następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. 2. Mięte i pietruszkę (bez łodyżek) drobno siekamy. 3. Mięso mielimy na średnich oczkach, dodajemy kuskus, posiekane zioła, oraz kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy ręką aż do całkowitego połączenia składników. 4. Formujemy kotleciki, po czym odstawiamy je do lodówki
Perfect home lifetarce marchew. Wrzucić oba składniki do dużej miski, dodać 2 jajka, kromkę namoczonego chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką
Smaki Przyprawy i Koloryłyżce oleju. Rybę odcedzamy i przekładamy do miski. Lekko rozgniatamy ugotowane w mleku mięso widelcem – nie mielimy i nie blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej
Karo in the Kitchen