mielone - 47549 przepisów (strona:1076/3170)

kiełbasa jałowcowa z domowej wędzarni 253

kiełbasa jałowcowa Temu, kto choć raz spróbował, dobrze zrobionej kiełbasy jałowcowej własnego wyrobu, n ie trzeba tłumaczyć jaki to specjał. Wszyscy pozostali, którzy do tej pory, nie mieli okazji spróbować tej wędliny. Muszą koniecznie przeczytać poniższy tekst, a następnie zabrać się, do przyrządzenia własnej jałowcowej kiełbasy składniki   na pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy(...)solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe klasy III na sicie 4 mm -wieprzowe klasy II na sicie

Miód i pieprz
SKRZYDEŁKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 364

specjalne okazje robimy faszerowane pieczarkami,które pojawiły się już na blogu lub te,które proponuję dzisiaj.Zawsze okazują się hitem przyjęcia Składniki:   ok 15-20 skrzydełek ok 1 kg mielonego mięsa(karczek lub łopatka) 1-1,5 cebuli jajko czosnek sól,pieprz przyprawa do kurczaka czubryca czerwona przyprawa do mięsa wieprzowego(u mnie bezglutenowa) Umyte skrzydełka należy wytrybować(...)czosnku połączyć z przyprawą do kurczaka i solą ale tylko wtedy gdy nie ma jej w przyprawie.Smarujemy pojedynczo skrzydełka i odstawiamy do lodówki na parę godzin. W tym czasie mielimy mięsko z cebulą,dodajemy pół główki wyciśniętego czosnku,sól,pieprz,czerwoną czubrycę i przyprawę do mięsa wieprzowego oraz jajko.Dokładnie mieszamy.Przygotowane wcześniej skrzydełka napełniamy mięsnym farszem,układamy na blasze

Niespełnione zdolności kulinarne
sezamowa chałwa z bakaliami 182

przypalić sezamu), do momentu aż zmieni kolor na lekko złocisto brązowy, i nabierze orzechowego aromatu. Uprażony sezam (zamiast na patelni, możemy uprażyć piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy ziarna przez 5-7 minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem ciepła i uwalniania się oleju, w naturalny(...)sposób zawartego w sezamie) na bardziej plastyczną, aż w końcu osiągnie konsystencję masła. W tym momencie przerywamy mielenie, przekładamy sezamową masę do miski.  Teraz dodajemy do sezamu lekko podgrzany miód i  całość dokładnie mieszamy. Niewielki pojemnik wykładamy pergaminem i układamy w nim połowę  masy. Następnie na wierzch układamy bakalie i przykrywamy pozostałą częścią chałwy.  Całość ugniatamy

Miód i pieprz
Bułki z mielonym ziarnem pszenicy 226

skoro dostałam to koniecznie trzeba je wykorzystać i stąd powstały te pełnoziarniste bułki. Jednakże potrzebny będzie tutaj młynek, ja użyłam swój stary młynek do mielenia kawy. Bułki są przepyszne i znikają błyskawicznie. Bułki z mielonym ziarnem pszenicy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pulpety w sosie koperkowym 239

Składniki: klopsiki: mięso indycze mielone (500 g), sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprz ulubiony makaron  sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek

Karczma Honorietty
Kotleciki z kalafiora z żółtym serem i pieczarkami 216

Studzimy. Do roztartego kalafiora dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, starty żółty ser, koncentrat, bułkę tartą, jajko i przyprawy (z solą). Całość rękoma wyrabiamy na jednolitą masę (jak na mielone). Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (na średnim ogniu

Kolorowy Przepisownik
Lazania-prosta i elegancka na obiad 225

danie które uwielbiam,jest odrobinę pracochłonne ale na pewno nie jest trudne do wykonania-a efekt zachwyci każdego smakosza,idealna z lekką sałatką ze świeżych warzyw SKŁADNIKI: MIĘSO MIELONE Z ŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM

Swojskie jedzonko
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 231

SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY Z MĄKĄ DODAJEMY DROŻDŻE I POZOSTAŁE SKŁADNIKI,WYRABIAMY CIASTO.ODSTAWIAMY(...)RAZEM Z KAPUSTĄ),CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I PODSMAŻAMY,MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI FARSZU I DOPRAWIAMY DO SMAKU. NA FARSZ MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY

Swojskie jedzonko
Warzywny kociołek 149

tylko są bardzo smaczne i zdrowe ale również można dowolnie modyfikować ich smak dodając warzywa, które aktualnie mamy pod ręką. Żeby danie było pełnowartościowe dodaję do niego mięso mielone

Pyry na Gaz
energetyczny baton maratończyka 170

patelnię i prażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez dziesięć minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem uwalniania się oleju, w naturalny sposób zawartego w orzechach(...)bardziej plastyczną, aż w końcu osiągnie konsystencję masła. W tym momencie dodajemy miód i mielimy tak długo, aż całość zacznie mocno gęstnieć. Przesypujemy migdałową masę do miski, dodajemy do niej posiekane  drobno bakalie i mieszamy ze sobą( możemy również bakalie wrzucić do blendera i zmiksować z migdałami i miodem). Z masy formujemy w dłoniach niewielkie wałeczki ( łatwiej to zrobić

Miód i pieprz
Paprykowe leczo 162

zrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał. Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotować do momentu, aż papryka będzie ugotowana, nie powinna być rozgotowana, ma zachować swój kształt. Leczo jest smaczne zarówno

Kuchcik gotuje
Poniedziałkowy "fit" - Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem 267

żółta 4 pomidory  sól i pieprze  papryka słodka i ostra mielona jarzynka do smaku czosnek niedźwiedzi z płatkami pomidorów do smaku oliwa PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka mielimy, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki oliwy i podduszamy doprawiając papryką, jarzynką i pieprzem. Marchewkę obieramy i wraz z patisonem ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do kurczaka i podduszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety wołowe z kuskusem i miętą 225

łyżeczka mielonego kminku sól i pieprz 1. Kaszę solimy i zalewamy wrzątkiem, a następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. 2. Mięte i pietruszkę (bez łodyżek) drobno siekamy. 3. Mięso mielimy na średnich oczkach, dodajemy kuskus, posiekane zioła, oraz kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy ręką aż do całkowitego połączenia składników. 4. Formujemy kotleciki, po czym odstawiamy je do lodówki

Perfect home life
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi 198

tarce marchew. Wrzucić oba składniki do dużej miski, dodać 2 jajka, kromkę namoczonego chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką

Smaki Przyprawy i Kolory
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 231

łyżce oleju. Rybę odcedzamy i przekładamy do miski. Lekko rozgniatamy ugotowane w mleku mięso widelcem – nie mielimy i nie blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej

Karo in the Kitchen