mielone - 47549 przepisów (strona:1080/3170)

Gzik – ziemniaki z twarożkiem 138

boimy, dlatego dziś będzie danie kojarzące się w wiosną. Narzekamy, że nie ma żadnej sezonowości i że można kupić nowalijki w środku grudnia, ale dziś będziemy coś z tego mieli. Byle do wiosny! Gzik to tradycyjna poznańska potrawa, ale ja poznałam ją bliżej dopiero na studiach jako nie bardzo stała bywalczyni baru Przekąski Zakąski, kiedy jeszcze pracował tam Pan Roman(...)miłość do tej potrawy. Składniki: kilka ładnych,średnich ziemniaków 250 g białego sera twarogowego pół małego opakowania śmietany 12% mała cebula pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól   Jak zrobić poznański gzik? Ziemniaki umyć i wyszorować szczotką do warzyw, ugotować w mundurkach. Po prostu wkładam je nieobrane do wrzątku i gotuję 30 minut

Ugotowane pozamiatane
Uszka z grzybami na wigilię. 350

letnia z dodatkiem mleka słodkiego sól   Farsz 4 dkg suszonych leśnych grzybów ( np. borowiki ) 1 mała cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy bułka tarta ( drobna ) sól pieprz mielony Sposób wykonania :   F arsz : G rzyby(...)namocz w letniej wodzie, najlepiej na noc. Następnie ugotuj w tej wodzie, w której się moczyły, przestudź, odcedź. Pokrój drobniutko na deseczce do krojenia lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę , zeszklij na oleju. Dodaj do grzybów. Dopraw grzybki do smaku solą i pieprzem, dodaj trochę bułki tartej tak, aby farsz nie był zbyt

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka słoneczka 183

bezę: 1 białko 130 g cukru pudru Krem budyniowy: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 130g masła Dodatkowo: orzechy włoskie mielone   Przygotowanie: Ciasto:  Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować wałek, owinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto

Ala piecze i gotuje
Mięso mielone w cieście francuskim z sezamem 199

Mięso mielone zawinięte w ciasto francuskie równie dobrze smakuje jako samodzielna przekąska i jako odrębne danie. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Kotlety „ruskie” 188

ruskich jajko bułka tarta Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować, pognieść. Ser pognieść. 2. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Wszystko razem wymieszać, wcisnąć czosnek, doprawić. 3.Uformować kotlety jak mielone. Zanurzyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. 4. Smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Można podać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym. Poniżej przepis na sos. Składniki

Mama z miasta
Tarta pomarańczowa z orzechami 314

posypania tarty Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać z cukrem pudrem - orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki (mogą być też orzechy mielone), dodać do mąki - dodać kawałki zimnego masła, składniki posiekać, zagnieść ciasto - dodać zimną wodę, 1-2 łyżki, w zależności od konsystencji ciasta, powinno być ono elastyczne, nie za suche

Smakołyki Bereniki
Pierniki bezglutenowe (bez zbóż, jajek, cukru) paleo 157

łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki goździków (mielonych) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ⅓ szklanki miodu 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy masę pomiędzy papier do pieczenia i wałkujemy aż uzyskamy odpowiednią grubość. Tak rozwałkowane ciasto odkładamy na około 15 minut do lodówki, aby stwardniało. Po schłodzeniu ciasta

PaleoLife
Kiełbasa Swojski Mix 206

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -17 g peklosoli do mięsa kl.1 i 2 -17 g soli do kl.3 i podgardla -5 g/kg mieszanka przypraw ,,swojska premium’’ -1 g/kg pieprz czarny mielony -2 g/kg gorczyca biała ziarno -2 g/kg gorczyca czarna ziarno -6 g/kg świeży czosnek wyciśnięty przez praskę -jelita i sznurek wędzarniczy w razie potrzeby ROZDRABNIANIE MIĘSA -kl.1 krojona(...)ścięgna i błony Podgardle Następnie peklujemy i solimy. Czas peklowania 24-48 godz. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. Łączymy kl.1 i 2 i dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Teraz mielimy podgardle i kl.3 i dodajemy do reszty mięsa. Wszystko dokładnie wyrabiamy do kleistości w trakcie mieszania dajemy 200 mil. wody. Odstawiamy do lodówki na 12 godz. Po tym czasie jeszcze

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Prezenty dla kochających gotować - moje top 10 151

inne wzory. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Trójwymiarową foremkę można dostać tutaj KLIK , cena 79zł 8. Młynek do kawy Dla smakoszy świeżo mielonej kawy, ale nie tylko. W młynku można mielić przyprawy, pieprz, goździki czy gałkę muszkatołową. Uwielbiam świeży aromat przypraw w kuchni i taki młynek marzy mi się od dawna. No i ten design... Cena młynka to 39zł, a możecie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Masa makowa 165

rodzynek 50 g orzechów włoskich ale-raj 50 g migdałów w płatkach 2 białka Przygotowanie: Masa makowa: * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni. Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić

Ala piecze i gotuje
Tort świąteczny 248

łyżki cukru pudru Bajaderki: 1 część ciasta garść orzechów włoskich garść rodzynek 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka nutelli Do obtoczenia: wiórki kokosu mielone orzechy laskowe biały mak czekoladowa posypka siekane orzechy arachidowe rum lub spirytus ozdoby do dekoracji wiórki kokosu do obsypania tortu Przygotowanie: Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę

Ala piecze i gotuje
Sero - mak 270

Składniki: ciasto - 125 g cukru pudru - 125 g margaryny - 3 żółtka - 140 g mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak - 300g maku ( dwukrotnie mielimy) - 1/2 olejku migdałowego - 1 łyżka wódki - 100 g cukru - 3 żółtka - 125 g margaryny ser - 750 g sera białego (dwukrotnie zmielonego) - 6 jajek ( białka ubijamy na sztywno) - 125 g margaryny(...)ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, wódkę oraz mak. Dobrze ucieramy całość. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem. Ostatnim etapem jest przygotowanie masy serowej

Zainspirowana w kuchni
Uszka z grzybami – sprawdzony przepis 924

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 czubata łyżeczka masła 1/4 łyżeczki soli farsz: grzyby suszone (u mnie około 100g: podgrzybków, prawdziwków i kozaków) 1/2 cebuli sól mielony czarny pieprz dodatki: mąka do podsypywania podczas wałkowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą(...)Gotujemy je w tej samej wodzie z dodatkiem soli na małym ogniu przez około 20-30 minut. Odsączamy i przestudzone rozdrabniamy w robocie kuchennym lub w maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do miękkości na oleju rzepakowym. Dodajemy do grzybów, przyprawiamy wszystko do smaku. Do miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, na samym końcu wlewamy wodę

Kuchnia co dnia
Zapiekanka makaronowa z warzywami, serem brie i parówkami 168

Jeśli macie mrożone warzywa i chcecie je dobrze wykorzystać to wrzućcie je do makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza

Zasmakuj Kuchni
Lasagne 184

razu przenosi mnie do Włoch... Dziś przyrządził je mój ukochany z okazji moich zbliżających się imienin. Jak kochać to tylko po włosku. Składniki na lasagne (4 porcje): mięso mielone około 500 g makaron do lasagne (w przepisie został użyty oryginalny włoski makaron firmy Arrighi) puszka krojonych pomidorów pomidor puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli konserwowej cebula ser żółty

Karola gotuje

Proponowane wyszukiwania