Pieczeń rzymska to rodzaj domowej wędliny przygotowanej na bazie mielonego mięsa, u nas tym razem mięsa wieprzowego. Dla urozmaicenia do środka dodajemy jajka ugotowane na twardo. Z reguły pieczeń podajemy na zimno, choć są też zwolennicy jedzenia jej na ciepło. Będzie doskonała do kanapek, na kolację czy też na lunch. Tym razem jej przygotowaniem zajął się mój Ślubny. Wyszła(...)jajko sól pieprz 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku ok. 1/3 - 1/2 szklanki zimnej wody 4 jajka ugotowane na twardo, obrane Wykonanie: Łopatkę i boczek kroimy w kostkę i mielimy. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i wodę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy przy użyciu malaksera. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy
Kulinarne przygody Gatityparę razy zimną wodą, a następnie zalewamy je zimną wodą w miseczce i zostawiamy. Po tym czasie odkładamy z miski około 1 kg mięsa z szynki, resztę mielimy maszynką do mielenia z sitem numer 10. Natomiast mięso z szynki mielimy przy użyciu sitka nr 13. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty
Kulinarne przygody Gatityduża - 3 średniej wielkości zielone cukinie - 2 ząbki czosnku - 100-150g sera żółtego* - 1 szklanka mleka 2% - 1,5 szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego - oliwa z oliwek - mielone chilli - S&P Pory (białą i jasno-zieloną część pora) pokroić w półplasterki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę (ok.2-3 łyżki). Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć aż warzywa będą miękkie
CookYourselfjajko uczulenie albo są weganami? Postanowiłam poszperać w internecie i dowiedzieć się jakie są najlepsze substytuty jajek w pieczeniu. Istnieje kilka skutecznych zamienników jajek w wypiekach, np mielone nasiona lnu rozpuszczone w wodzie są doskonałym spoiwem w wypiekach, natomiast banan - ma podobną funkcję, do tego nadaje wilgotności wypiekom. Znalazłam jeszcze jeden substytut - 1 łyżeczka sody oczyszczonej połączona
CookYourselfCiasto: 180 g mąki 50 g mielonych migdałów- mają być drobno zmielone na mączkę/piasek, ja miele płatki migdałów gdyż są miększe, w tym celu wykorzystałam młynek do mielenia kawy :) 55 g cukru pudru 100 g zimnego masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem amaretto z białą czekoladą: 300 g serka mascarpone
KreatywnePinypozbyć sie pestycydów Wykonanie: Obra ć cytrynę i zalać skórkę 240ml gorącej wody i pozostawić na 10 min . Nast ępnie dodać sok wyciśnięty z cytryny, ocet jabłkowy i mielone chili. Spo żywać po każdym posiłku w czasie odchudzania, zamieszać przed każdym łykiem. Papryczki chili zawieraj ą alkaloid – kapsaicynę, która stymuluje wytwarzanie ciepła w organizmie, przyśpieszając przemianę materii
w mojej kuchniłyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka soli. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie przygotowujemy farsz. Ugotowane mięso (ok. 800 g) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa( lub surowe, mielone podsmażyć), dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na złoty kolor cebulę (1 – 2 sztuki), można razem z cebulą podsmażyć 1 – 2 rozgniecione ząbki czosnku. Mieszamy wszystko razem. Gotujemy
kulinarnajamka.blogspot.comamatorów odprawiają czary nad makaronikowymi humorami, gdzieś w odległej, zupełnie niepozornej kuchni, pewna młodziutka studentka wpada na pomysł "makaronikowej rewolucji" i bez większego wahania wykreśla z przepisu mielone migdały wpisując w ich miejsce ... siemię lniane. Jakby tego było mało, pisze otwarcie, że lekceważy sezonowanie białek, nie zwraca uwagi na ich temperaturę, nie ubija piany na klasyczne
KUCHARNIAPieczemy ok. 20 minut w temperaturze temp. 200 stopni (dwa placki). Ciasto orzechowe: Ucieramy 4 żółtka z połową cukru pudru. Dodajemy 4 białka ubite z resztą cukru, mielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni. Krem: Łączymy mleko
Salonik smakówprzyniósł kolejny koszyk grzybów. Chyba to już ostatni w tym roku. Miałam ochotę na tartę , ale jednak padło na staropolskie kotlety mielone grzybowe. Można je zrobić z jednego gatunku grzybów lub pomieszać kilka (ja tak wolę). Można też użyć grzybów suszonych lub samych nóżek. Kotlety są bardzo aromatyczne, ale grzybami tak już jest :) Doskonale komponują się z kaszą
Pełny talerzwykończona jabłkową różą. Pyszności... A na koniec: Wszystkim Kasiom, Kaśkom i Katarzynom składam najlepsze życzenia - Kasia Składniki na 6 tartaletek: 200 g mąki 50 g cukru pudru 30 g mielonych migdałów* ¼ łyżeczki cynamonu szczypta soli 110 g zimnego masła 2 żółtka 6 czubatych łyżek masy kajmakowej lub dulce de leche 4-5 czerwonych jabłek sok z cytryny ewentualnie(...)strona u góry). Można podawać na ciepło lub zimno, dodatkowo posypane cukrem pudrem. Tak, czy inaczej potrzebny jest widelczyk, bo zwinięte płatki ciągną się jeden za drugim. *jeżeli samodzielnie mielicie migdały (zblanszowane i obrane ze skórki) trzeba to zrobić miniumum dzień wcześniej,żeby trochę wyschły. Można też podsuszyć migdały (ale nie prażyć) w podgrzanym piekarniku. ** jeżeli plasterki się kruszą
Pełny talerzoliwek 2-3 łyżki majonezu 1 łuzka oleju do smażenia 4 łyżki oleju lnianego OLEOFARM Przyprawy: 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego 1/2 łyżeczki soli ziołowej 1/2 łyżeczki majeranku Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby była zakryta. Gotować na średnim ogniu(...)oleju i zeszklić na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać. Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i razem z jajkami i cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Doprawić, majonezem, olejem lnianym, pieprzem, gałką i przecisniętym przez praskę czosnkiem, dodać pokrojone drobniutko oliwki, papryczkę i posiekaną natke pietruszki. Wymieszać, spróbować i doprawic solą. Ilośc soli jest umowna
Gosia gotujemakowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa - 400 g maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 2 łyżki płynnego miodu(...)czasie mak zalewamy wrzącym mlekiem wymieszanym z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie odcedzamy na sitku a potem trzykrotnie mielimy. Do maku dodajemy cukier, stopione i przestudzone masło, żółtka, miód, proszek do pieczenia oraz bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą makową. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy
Zainspirowana w kuchniCoś wspaniałego, mój mężuś powiedział że coraz lepsze robię te szyneczki. Wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało:) Jeśli macie dojście do kupna szynki od hodowcy, to będziecie mieli najwspanialszą wędlinkę na święta, jeśli nie macie takich możliwości, to możecie dostać szynkę w dobrej cenie np tutaj KLIK Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka Półtora kilowa szynka(...)ząbki czosnku 5 kulek ziela angielskiego 4listki laurowe Do pieczenia Majeranek Papryka słodka Suszona natka pietruszki Rozmaryn Pieprz czarny mielony Tymianek Sos chrzanowy -polecam KIELECKI ( około 4 łyżki) Wodę na zalewę gotuję z przyprawami, odstawiam do chłodnego , aby całkiem ostygła. Do zimnej wkładam umyte mięso. Pekluje tydzień, codziennie
Takie tam pichceniemanny 2 jajka sól czarny mielony pieprz 15 dag podgardla lub boczku przepis Połowę z 1,5 kg ziemniaków gotujemy, odcedzamy, studzimy a następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy. Pozostałe surowe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach i odlewamy z nich trochę soku. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy ziemniaki starte na tarce oraz jajka, całość doprawiamy solą
Smakowite Dania