1 cebula 1 kajzerka sól, pieprz, czerwona papryka (słodka) 5 jajek 1 łyżeczka maspolanki Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, umyć, pokroić na ćwiartki i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć i zmielić. Cebulę i bułkę dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Wymieszać. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać
A Ty Smakuj Mnieminut, do momentu, aż beza lekko się zrumieni. Podawać z lodami orzechowymi. LODY ORZECHOWE 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki mielone orzechy włoskie (nie ważyłam, dosypywałam do masy do smaku) Mleko łączę ze śmietaną, dodaję zmielone orzechy, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta
KUCHARNIAspód (UWAGA! trzeba pamiętać, aby wyjąć matrycę przed wstawieniem blachy do piekarnika:) 2. Migdały muszą być idealnie zmielone, właściwie strukturą powinny przypominać mąkę - nie ma mowy o grudkach! Najlepiej mielić je razem z cukrem pudrem w blenderze lub mikserze - na najwyższych obrotach, a później przesiać przez sitko usuwając wszystkie grudki. 3. Używajcie wyłącznie "sezonowanych" białek, a nie świeżych! Białka należy(...)SOLONYM KARMELEM /na 30 sztuk makaroników - już po sklejeniu/ 110 g cukru pudru 60 g migdałów (bez skórki) 60 g białek 40 g cukru kryształu 1,5 łyżeczki mielonej kawy Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier aż do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Migdały i cukier puder zmiksować razem w malakserze. Po zmiksowaniu przesiać. Połączyć z rozpuszczoną
KUCHARNIApiątek pieczonego łososia. Delikatnie doprawiony, cytryna ciekawie zmienia jego smak, nawet wybredny gust będzie zadowolony Składniki: 30 dag filetu z łososia 5 plastrów cytryny sól,pieprz- świeżo mielone ostra papryczka słodka papryka olej lniany łyżka Wykonanie: Łososia oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami.Układamy w piekarniku na blasze, łososia obkładamy plastrami cytryny przykrywamy folią aluminiową. Po 15 minut
Z Majeczką w kuchniPołowę mięsa kroimy w kostkę o grubości około 1 cm . Pozostałą ilość mielimy przez maszynkę o grubych oczkach ( średnica powyżej 0,8 ). Ziarniste przyprawy, liście laurowe mielimy w młynku, łączymy z pozostałymi ziołami, także z solą i mieszamy. Posypujemy przyprawami mięso, dodajemy drobniutko posiekany czosnek i połowę ilości bulionu. Dokładnie wyrabiamy, około 5-10 minut, dodając pod koniec resztę rosołu(...)tego celu dobrze jest użyć kawałek listewki o łagodnym rancie, by nie uszkodzić kiełbaśnic). Na tą porcję masy kiełbasianej zużywam około 6-8 metrów osłonek. Przygotowujemy maszynę do mielenia z odpowiednią końcówką do kiełbas. Masę kiełbasianą przed ładowaniem do maszyny, jeszcze raz przez kilka minut mieszamy. Nadziewamy mokrą osłonkę na końcówkę w kształcie lejka (osłonki nie mogą być suche, gdyż
w mojej kuchniPyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna zupa na chłodny, zimowy dzień. Składniki: 1 filet z kurczaka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 cebula kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego płatki chilli papryka ostra pieprz sól
Salonik smakówwszystkich, którzy zamiast smażyć warzywa lubią je upiec, a zamiast ziemniaków wybiorą selera serwuję pyszna przekąskę. Zapraszam! Frytki z selera - jedna duża bulwa selera korzeniowego - sól, pieprz świeżo mielone - 4 łyżki oliwy - pół łyżeczki słodkiej papryki - suszone zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia) Selera płuczemy, obieramy ze skóry i ponownie płuczemy, osuszamy. Kroimy na frytki. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą
Sajkofanka smakuząbki czosnku (z wyciskacza), 3 łyżki sosu sojowego (jest bardzo ważny), sól, pieprz, papryka słodka do smaku, szczypta gałki muszkatołowej, łyżka kminku. 1 jajko, lub substytut (tzn. mielone siemię lniane zalane wodą letnią i doprowadzone do konsystencji galarety) Przygotowanie: to wszystko mieszamy i formujemy płaskie kotleciki, wkładamy do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyśmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone kilka kropli aromatu migdałowego cukier puder do smaku Dodatkowo: migdały w słupkach migdały w całości nie blanszowane Sposób przygotowania: Ciasto migdałowe: Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z datkiem szczypty soli. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia(...)aromat migdałowy. Pieczemy w tortownicy o średnicy 26cm w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 20 minut. Masa migdałowa: Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Jedno jajko rozbijamy do szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez
Pyry na Gazcebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę, czosnek oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy
kgwjanczewodokładnie masłem. Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy. Śmietanę wymieszać z dipem czosnkowym i połową z niej polać ziemniaki (resztę zostawić na drugą warstwę ziemniaków). Mielone mięso z kurczaka wyjąć z lodówki i równomiernie rozłożyć na ziemniakach. Przykryć resztą ziemniaków. Polać śmietaną z dipem czosnkowym. Posypać tartym żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Świat Domowej Kuchnicebula 2 ząbki czosnku 4 świeże duże pomidory lub puszka pomidorów bez skórki oliwa z oliwek łyżeczka suszonego oregano garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej sól, pieprz świeżo mielone szczypta cukru starty parmezan Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć. Wrzucić
wyzwania kuchenne95zł Kosz potrzebnych zakupów, z których wszystkie produkty będą do wykorzystania wyniesie 30,94zł. Nie liczę 350 gram mięsa, z którego można zrobić jeszcze wiele. Przygotowanie kotletów. Mięso mielone łączymy z jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Dodajemy soli i pieprzu i zgnieciony ząbek czosnku. Wyrabiamy chwilę, kształtujemy na kotlet i grillujemy przez około 5 minut z każdej strony
BaRepasobrumieniamy z obu stron na patelni; LUB - głowami pieczarek bez panierki - obieramy, suche oprószamy pieprzem, solimy, obsmażamy na patelni z cebulką; LUB - wegańskimi "karminadlami" (coś a'la kotlety mielone) - szklankę kaszy gryczanej i szklankę soczewicy czerwonej gotujemy razem w jednym garnku (ok. 15-20 minut), odsączamy na sicie z ewentualnej reszty wody, solimy, pieprzymy, mieszamy z pokrojoną
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkolejny post z cyklu "Rok bloga". Dziękuję wszystkim,którzy odwiedzają mojego bloga. Dzisiaj zamieszczam popularne przepisy na dnia obiadowe. Może zajrzycie. FASZEROWANY FILET Z INDYKA MIELONE Z PIECZARKAMI PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM SPAGHETTI BOLOGNESE KACZKA ZAPIEKANA Z MORELĄ MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewy