drugie – moczymy ją w dużej ilości zimnej wody (moczyłam nieco ponad 24 godziny). Po wymoczeniu odlewamy wodę, płuczemy ciecierzycę i odcedzamy. Kolejna bardzo ważna rada – wymoczoną, surową ciecierzycę mielimy maszynką do mięsa (z drobnym sitkiem), żadnych blenderów! Razem z ciecierzycą mielimy cebule i czosnek. Dodajemy zmielone przyprawy (część z nich mieliłam sama w młynku), sól, posiekaną natkę pietruszki, wodę
mojewypiekiinietylkołyżka pieprzu grubo zmielonego - 1 łyżeczka rozmarynu - 1,5 łyżeczki mielonej kolendry - ok. 650ml lodowatej wody - 280g pinhead rusk (dostałam od rzeżnika) - oczyszczone jelita Mięso mielimy maszynką. Idealnie by było – tłuste zmielić na oczkach 4 mm, a chude 8 mm. Usprawniając sobie jednak trochę pracę skorzystałam z uprzejmości (i sugestii) zaprzyjaźnionego rzeźnika Johna (Irlandczyk), który dla mnie
mojewypiekiinietylkospokojne wypicie herbaty i naganiałam się za nim nieziemsko. Lało makabrycznie, stolica stała w korkach a my razem z nią, dzieci wymiotowały w samochodzie a potem były najpyszniejsze mielone u babci prababci
Dzieje kuchennej Wiewióryspecjalnym fanem bakłażana, dlatego postanowiłam zmienić tradycyjny przepis musaki z bakłażanem na z dodatkiem cukinii. Składniki na musakę: 5-6 dużych ziemniaków najlepiej typu winiety 1,5 kg mięsa mielonego (obojętnie jakie) 2 puszki pomidorów 2 cukinie 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 150 g żółtego sera kulka mozzarelli natka pietruszki oliwa z oliwek sól i pieprz składniki
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowego) 2 paczki ryżu białego 1 paczka ryżo dzikiego, brązowego 2 duże cukinie natka pietruszki 8 plasterków sera żółtego albo 10 dag sera tartego sól, pieprz oliwa sos pomidorowy (przecier pomidorowy, mąka, 1/4 kostki margaryny, sól, pieprz) Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek z nasion w formie łódki
Bon Appetit Małgorzatywytrawnych obiadów. Pycha. W kuchni unosił się zapach grzybów i żurawiny, prawie jak we święta :) Składniki na kotlety: 3 woreczki kaszy gryczanej(u mnie niepalona) Pół kilo mięsa mielonego (najlepiej poprosić panią w mięsnym o zmielenie mięsa gulaszowego - można z mięsa zrezygnować) 2jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Bułka tarta Olej do smażenia Pierz i sól Składniki
Bon Appetit Małgorzatytradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 woreczek ryżu białego 2 woreczki ryżu dzikiego 2 litry warzywnego bulionu 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kapusta włoska pasta pomidorowa w kartoniku 1 papryczka chili 1 łyżeczka
Bon Appetit Małgorzatybiałka szczypta soli do białek 1 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowego Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik) 5 jajek (osobno białka i żółtka) dodatkowo 2 żółtka 125 g masła 1 szklanki cukru szczypta soli (do białek) dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciasta pół(...)nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z makiem z ognia, dodajemy kaszę mannę i doprawiamy
Bon Appetit MałgorzatyLubicie piersi z kurcząt? Znudziły Wam się kotlety mielone? kotlety niby znajome a jednak maja niepozorny smak. składniki na 3 porcje: 2 piersi z kurczaka 1 marchewka - ugotowana sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Piersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz
Bon Appetit Małgorzatyolejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Składniki na farsz z mięsem: 30 dag mięsa mielonego wołowego (najlepiej samemu zmielić albo poprosić o to sprzedawcę) 1 duża kulka mozzarelli 30 dag szpinaku (najlepiej świeżego albo mrożonego w liściach) oliwa do smażenia 1 cebula
Bon Appetit Małgorzatymamy :) Zastanawiam się czemu tak rzadko je robię? Przecież ja uwielbiam sos koperkowy! Do mięsa dodałam dziki czosnek, który urozmaicił smak całej potrawy. Składniki: 500 g mielonego mięsa, wołowego, wieprzowego albo mieszanego (najlepiej zmielić samemu albo poprosić sprzedawcę) 1 jajko 1 cebula drobno posiekane i podsmażone tarta bułka sól, pieprz wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć
Bon Appetit Małgorzatyoliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Składniki na farsz: 0,5 kg mielonej wołowiny 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego ok. 10 pieczarek świeże oregano lub suszone sól, pieprz 2 ząbki czosnku 100 g mozzarelli albo żółtego sera typu gouda
Bon Appetit MałgorzatyNastępnym razem użyję makaronu lasagna i sama będę zwijać w rulony. Będzie prościej i zdecydowanie szybciej. A kto wie, może doczekam się maszynki do makaronu? Marzenie... :) Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 1 opakowanie gotowego makaronu cannelloni lub lasagna 1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu) 1 kula
Bon Appetit MałgorzatyPogoda nie sprzyja grillowaniu, ale udało mi się w ten weekend zorganizować imprezę ogrodową.... pod namiotem :-P Składniki na burgery: 0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej antrykotu) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża, żółta papryka szczypiorek natka pietruszki ok. 50 ml zimnej wody sól świeżo zmielony kolorowy pierz olej do smażenia dodatkowo pszenne bułki składniki
Bon Appetit Małgorzatystopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy biszkopt. Składniki masy makowej dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo na ubite na sztywno białka i wykładamy na biszkopt. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia lub mielimy blenderem z dodatkiem Malibu i żółtek. Kiedy otrzymamy jednolitą masę dodajemy miód, stewię, mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo jedno ubite
Mango Papaja